ΣΟΛΩΝ ΛΕΚΚΑΣ: εις ανάμνησιν 1946 - 2020 στο ”ΠΕΡΑΝ το καφέ αμάν της πόλης”

 


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 12 ΜΑΪΟΥ στον σπουδαίο και αυτοδίδακτο ερμηνευτή & συνεχιστή της παράδοσης Σόλωνα Λέκκα.

1946 – 2020
Σόλων Λέκκας
Σε έναν από τους τελευταίους παλιούς ερμηνευτές της Μικρασιάτικης και Λεσβιακής μουσικής παράδοσης, είναι αφιερωμένη η Παρασκεύη 12 Μαϊου.
Στον “δικό μας” Σόλωνα Λέκκα που ζήσαμε από κοντά και αγαπήσαμε, μιας και το “καφέ αμάν της πόλης”, ήταν από τα αγαπημένα του στέκια και το επισκεπτόταν συχνά.
Ο Σόλωνας έζησε τραγουδώντας και χορεύοντας με αυθεντικό τρόπο, πράγμα που αναγνωρίστηκε από μεγάλους Δασκάλους της μουσικής παράδοσης.
«Θέλω να τραγουδώ τα τραγούδια αυτά τα μικρασιάτικα τα παλιά, θέλω να τα παγαίνω σφυριχτά», έλεγε…
Οι χαρακτηριστικοί μανέδες του, έβγαιναν μέσα από την ψυχή του σαν ένα αρχέγονο άκουσμα, στο οποίο διασταυρώνονταν το Βυζάντιο, η δημοτική μας παράδοση και ο πόνος του ξεριζωμού, μιας και η καταγωγή του ήταν από το Αϊβαλί της Μικρασίας και ο Σόλωνας το έβλεπε καθημερινά από απέναντι, μιας και γεννήθηκε και ζούσε στη Λέσβο.
Έγινε γνωστός τραγουδώντας κυρίως “μικρασιάτικα” τραγούδια, αμανέδες, παλιά ρεμπέτικα, αλλά και τραγούδια που εντάσσονται στον “κύκλο του χρόνου” (κάλαντα, αποκριάτικα κ.ά.) ή στον “κύκλο της ζωής” (του γάμου, μοιρολόγια κ.ά.), τα οποία γνώριζε βιωματικά από την προσωπική του εμπλοκή στα μουσικά δρώμενα της Λέσβου, ήδη από την παιδική του ηλικία, τη δεκαετία τού 1950.
Ο ίδιος αυτοπροσδιοριζόταν κυρίως ως “μερακλής” παρά ως “τραγουδιστής”, και μάλιστα τόνιζε : “…άλλο τραγουδιστής κι άλλο μερακλής….
Δυστυχώς στο αφιέρωμα αυτό δεν ήταν δυνατόν να φιλοξενηθούν όλοι οι συνεργάτες του Σόλωνα, είτε για λόγους απόστασης, είτε για οργανωτικούς λόγους.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 12 ΜΑΪΟΥ, έναρξη 22.30

Συμμετέχουν :
Κυριάκος Γκουβέντας βιολί
Μάνος Κουτσαγγελίδης κανονάκι, τραγούδι
Κώστας Καλδέλης τραγούδι
Παναγιώτης Κάιτατζης ούτι
Στρατής Σκουρκέας κρουστά

έναρξη 22.30
επιβάρυνση θεάματος 5 ευρώ/άτομο
Κρατήσεις: 210-25.33.896
«Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης»
Λεωφόρος Δεκελείας 20,
Νέα Φιλαδέλφεια

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια