Μαρία Κέιτζ: "Η έμπνευση έρχεται εκεί που δεν το περιμένω"


Η συγγραφέας Μαρία Κέιτζ, λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίας Κλουβιδάκη, παρότι αρκετά χρόνια στο χώρο του βιβλίου (βιβλιοθηκονόμος γαρ στο επάγγελμα), μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, το μυθιστόρημά της, που φέρει τον τίτλο «Άλκηστη» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Σήμερα φιλοξενείται στις Τέχνες με σκοπό να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Κέιτζ, για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή; Ποιο υπήρξε το βασικό ερέθισμα που καθόρισε την λογοτεχνική σας πορεία;

Εργαζόμουν εκείνη την εποχή στη δημοτική βιβλιοθήκη και καθώς πέρναγα τα βιβλία στο σύστημα αναρωτιόμουν πως θα ήταν η αίσθηση να δω το δικό μου βιβλίο στα ράφια. Και έτσι, ξεκίνησα την συγγραφή μέσα σε τόνους βιβλίων να με περιβάλλουν και να νιώθω ότι εκεί είναι το σπίτι μου και μπορώ να εκφραστώ.

Πώς θα συστήνατε με δυο λόγια τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Δεν θα μπορούσα να πω κάτι για τον εαυτό μου, γιατί μπορεί στο βιβλίο μου να μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα, αλλά όταν με ρωτούν για μένα προτιμώ να μιλώ με πράξεις και όχι με λόγια. Έτσι αφήνω τους άλλους να σχηματίσουν την δική τους άποψη όταν με γνωρίσουν.

Γιατί επιλέξατε να μας συστηθείτε με ψευδώνυμο και όχι με το αληθινό σας όνομα;

Αυτό είναι μια ωραία ιστορία. Είχα βαρεθεί να ακούω λάθος το επώνυμο μου και διαρκώς να διορθώνω τον εκάστοτε άνθρωπο που ήταν μπροστά μου και τα ευτράπελα έδιναν και έπαιρναν νιώθοντας πως παίζω στο «χαλασμένο τηλέφωνο». Οπότε προσπάθησα να βρω ένα ψευδώνυμο που να αντιστοιχεί έστω και λίγο στο επίθετό μου. Κέιτζ στα αγγλικά σημαίνει κλουβί και το επίθετό μου είναι Κλουβι-δάκη.

Είστε βιβλιοθηκονόμος στο επάγγελμα. Θεωρείτε ότι η επαγγελματική σας ενασχόληση και η καθημερινή σας επαφή με το βιβλίο επηρεάζει τον τρόπο γραφής σας;

Φυσικά και επηρέασε τον τρόπο γραφής μου. Προσπάθησα να ακούσω τις ανάγκες των ανθρώπων που έρχονταν καθημερινά στη βιβλιοθήκη και μου έλεγαν το δικό τους σκεπτικό για τα βιβλία.

Γιατί στραφήκατε συγκεκριμένα στην πεζογραφία; Θεωρείτε ότι ελκύει περισσότερο τους αναγνώστες;

Ως βιβλιοθηκονόμος εντόπισα ότι οι αναγνώστες πήγαιναν στην πεζογραφία περισσότερο αφήνοντας τις άλλες κατηγορίες ανεκμετάλλευτες. Κάτι που με στεναχωρούσε αφάνταστα. Παρόλο αυτά διάλεξα την πεζογραφία γιατί μπορούσα να αναδιπλώσω τις ιστορίες όπως εγώ ήθελα.


Από πού αντλείτε έμπνευση συνήθως για να πλάσετε τις ιστορίες σας;

Η ιστορία που έχω γράψει είναι καθαρά φανταστική, όπως και οι άλλες που θα ακολουθήσουν. Η έμπνευση έρχεται εκεί που δεν το περιμένω. Σε μία εικόνα, σε μία μυρωδιά, σε μία συζήτηση με τους φίλους μου. Για αυτό κρατάω ένα σημειωματάριο στην τσάντα μου για να καταγράφω την στιγμή που θα μπορούσε να γίνει μια ιστορία.

Ποιοι είναι οι πιο απαιτητικοί αναγνώστες κατά τη γνώμη σας; Τα παιδιά, οι έφηβοι ή οι ενήλικες;

Δεν θα πω ποιοι αναγνώστες είναι πιο απαιτητικοί. Θα πω πως όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την συγγραφή θα πρέπει να δίνουμε το εκατό τοις εκατό του εαυτού μας για να τους ικανοποιήσουμε.

Από τη μέχρι τώρα πορεία σας στο χώρο του βιβλίου, θεωρείτε πως υπάρχει συνταγή για τη συγγραφή μιας καλής ιστορίας; Κι αν ναι, τι είναι αυτό που τη χαρακτηρίζει ως καλή;

Κάθε μέρα διαπιστώνω πως δεν υπάρχει συνταγή για τη συγγραφή μιας καλής ιστορίας. Και το λέω αυτό σαν παράδειγμα γιατί όταν πρότεινα ένα βιβλίο στους αναγνώστες ως καλό για εμένα, εκείνοι δεν είχαν την ίδια άποψη και το αντίθετο. Άρα, το τι θα αρέσει στον κάθε άνθρωπο είναι υποκειμενικό. Πάντως εγώ προσπαθώ η ιστορία μου να κρατάει τον αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος με την ίδια ένταση.

Ποιο βιβλίο κατά τη γνώμη σας, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουν τα παιδιά και ποιο οι ενήλικες;

Ο σκοπός μου είναι να κάνω όσους περισσότερους ανθρώπους να στραφούν ξανά στο βιβλίο. Δεν μπορώ να βλέπω άλλο σκυμμένα πρόσωπα πάνω από μια οθόνη. Ακόμη και ένα βλέμμα ή ένα ξεφύλλισμα είναι μια μικρή νίκη για εμάς. Ότι και να διαβάσει ο καθένας μας κρατώντας ένα βιβλίο θα του αλλάξει την ζωή και τον τρόπο σκέψης.


Το βιβλίο που κρατώ στα χέρια μου φέρει τον τίτλο «Άλκηστη» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Η Άλκηστη είναι μια γυναίκα που ψάχνει απεγνωσμένα να βρει το δαχτυλίδι του πατέρα της. Σε αυτήν την αναζήτηση θα ανακαλύψει καλά κρυμμένα μυστικά που θα αλλάξουν την ζωή της. Ο ακέραιος χαρακτήρας της θα την βοηθήσει να δει με αγάπη όλες αυτές τις αλλαγές που θα συναντήσει μπροστά της και να τις αποδεχτεί.

Γιατί επιλέξατε ως τίτλο του βιβλίου σας την κεντρική ηρωίδα του;

Η Άλκηστη στην μυθολογία έχει ταυτιστεί με τον θεσμό της οικογένειας αφού εκείνη πήρε την θέση του άντρα της στον Άδη όταν ακόμη και ίδιοι οι γονείς του αρνήθηκαν. Έτσι και στο βιβλίο μου η Άλκηστη θα κρατήσει την οικογένειά της ενωμένη μετά την αποκάλυψη των μυστικών.

Τι σας παρακίνησε ώστε να γράψετε τη συγκεκριμένη ιστορία;

Ήθελα να τονίσω τον θεσμό της οικογένειας κάτι που στις μέρες μας περνάει κρίση κατά την άποψή μου και της αγάπης που μπορεί να είναι ανεξάντλητη και να συγχωρεί, αν όχι όλα, αυτά που μπορούν να σβήσουν τις κακές μνήμες.

Υπάρχει κάποιο από τα πρόσωπα του βιβλίου σας στο οποίο καθρεφτίζονται στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας;

Η Άλκηστη είναι το πρόσωπο που θα μπορούσα να ταυτιστώ. Πιστεύω στην οικογένεια και στην αγάπη και προσπαθώ να τα κρατάω ζωντανά με κάθε τρόπο.

Σε ποια κατηγορία θα εντάσσατε το βιβλίο σας και γιατί;

Αυτή είναι μια ωραία ερώτηση. Τόσα χρόνια λόγω επαγγέλματος βάζω σε κατηγορίες τα βιβλία αλλά στην υπόλοιπη ζωή μου δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες. Για αυτό θα το κατατάξω στην γενικότερη κατηγορία. Μυθιστόρημα.

Το βιβλίο σας μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσε, αφού δεν περιέχει σκηνές βίας.


Υπάρχουν συγκεκριμένα μηνύματα που περνάτε στον αναγνώστη μέσα από τις ιστορία σας ή γράφηκε καθαρά και μόνο για ψυχαγωγικούς λόγους;

Θα ήθελα πραγματικά αν το διαβάσει ο αναγνώστης να του μείνουν τα μηνύματα που περνάω για την οικογένεια και την ανιδιοτελή αγάπη αλλά ταυτόχρονα και να ψυχαγωγηθεί.

Μιλήστε μας για το εκδοτικό σας σπίτι. Είστε ευχαριστημένη με τις εκδόσεις «Ελκυστής»;

Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εκδόσεις Ελκυστής που άνοιξαν την αγκαλιά τους και με έβαλαν στο εκδοτικό τους σπίτι. Με εμπιστεύτηκαν και πίστεψαν στο έργο μου και θα προσπαθήσω να μην τους απογοητεύσω με τις επόμενες ιστορίες που θα ακολουθήσουν.

Σχεδιάζετε κάποια παρουσίαση του βιβλίου σας το επόμενο διάστημα;

Αυτό το διάστημα δεν υπάρχει κάποια παρουσίαση λόγω Αυγούστου. Από το φθινόπωρο όμως υπάρχουν σχέδια.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας. 

«Η Άλκηστη ευχαρίστησε τον Θεό που την αξίωσε να καμαρώνει την οικογένειά της μπροστά στα μάτια της και έδωσε την υπόσχεση να την κρατήσει ενωμένη για πάντα.»

Κυρία Κέιτζ, σας ευχαριστώ πολύ για την αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτησή μας. Να είστε καλά και πάντα δημιουργική.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για το βιβλίο μου και για μένα. Καλό υπόλοιπο του καλοκαιριού.


Βιογραφικό:

Η Μαρία Κέιτζ (Μαρία Κλουβιδάκη) ζει στο Λουτράκι Κορινθίας. Είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο. Η καταγωγή της είναι από το Ηράκλειο Κρήτης και από την Κέρκυρα.

Είναι βιβλιοθηκονόμος στο επάγγελμα και έχει δουλέψει στη βιβλιοθήκη του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και στη βιβλιοθήκη του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας.

Η αγάπη της για τα βιβλία ήταν φυσικό επακόλουθο στη ζωή της και η συγγραφή ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια