ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2023 - Παγκόσμιο προσκύνημα Τιμής & Μνήμης της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη


Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 60 ΚΡΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΕΣΒΗ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΑΡΙΔΑΚΗ

Προς τιμήν της ιστορικής επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, της μεγαλύτερης νίκης στην παγκόσμια ιστορία το παρόν έδωσαν πρόσωπα του πολιτικού και του θεσμικού γίγνεσθαι της χώρας μας την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στο Μνημείο του αγνώστου στρατιώτη.

 

Με έντονο το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας και υπό το άκουσμα του εθνικού ύμνου, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιώργος Παναγόπουλος, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ ακολούθησαν το τελετουργικό και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, φορέων, του ΑΓΕΕΘΑ, πρέσβεις, εκπρόσωποι πρεσβειών, διεθνών οργανισμών, Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων ,του Περιφερειάρχη Αττικής με την τιμητική παρουσία του αγήματος και της στρατιωτικής μουσικής μπάντας του Πολεμικού μας Ναυτικού. 

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Ελένη Δουνδουλάκη την Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Β’ Πειραιά κ. Δημήτριος Μαρκόπουλος , τον Περιφερειάρχη Αττικής η τ.Αντιπεριφερειάρχης Νήσων περιφερειακή σύμβουλος  η κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου -  Μπόγρη, βουλευτές εκπρόσωποι κομμάτων από το ΠΑΣΟΚ,την Ελληνική Λύση και την ΝΙΚΗ.

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας δήλωσε στην επετειακή ομιλία: "Η βαρύτητα της ιστορικής ναυμαχίας συνθέτει ένα μοναδικό κειμήλιο που θα διαφυλάξουμε εις τους αιώνες, αυτό της Δημοκρατίας έναντι του δεσποτισμού. Αυτοθυσία, ομοψυχία και φρόνημα.

Με αυτά πορεύτηκαν οι πρόγονοί μας και διεκδίκησαν στα ιερά ύδατα του νησιού της Σαλαμίνας την νίκη, την νίκη του πνεύματος, της ελευθερίας, της ειρήνης.

Χρέος μας ο σεβασμός και η ανάδειξη του γεγονότος της ιστορικής Ναυμαχίας και της σημασίας της σε παγκόσμιο επίπεδο".

Μεταξύ άλλων πολλοί εκπρόσωποι φορέων τίμησαν επίσης με την παρουσία τους. όπως επίσης υπήρχε και εκπροσώπηση των σχολείων του Ιστορικού νησιού μας αντιπροσωπεία μαθητών.

Μια ιστορική χρυσή σελίδα, υπερηφάνεια του παρόντος μας, ισχύς του μέλλοντος μας. 

Η Τελετή κατάθεσης στεφάνων με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα ως Παγκόσμια Ημέρα ΙΔΕΩΝ & ΑΞΙΩΝ Ελευθερίας και Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Σαλαμίνας , αναθέτοντας στον Οικουμενικό Έλληνα - Εθνικό Προέδρο και Πρέσβη καλής θελήσεως του International Ambassador Club Κυριάκο Μαριδάκη  την  διοργάνωση και τον συντονισμό όλων των διπλωματικών Ξένων αποστολών στρατιωτικών ακολούθων και διεθνών οργανισμών 25 συνολικά κρατών και φορέων, προς τιμή της ιστορικής επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στο πλαίσιο των  Σαλαμινίων 2023 , ενώ την παρουσίαση και η επιμέλεια πραγματοποιήθηκε από τον Αντιδήμαρχο παιδείας και Πολιτισμού κ. Παντελή  Διολέτη.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορείς και οι χώρες που τίμησαν το γεγονός της Επετείου διαθέτουν παγκόσμια ισχύ με σημαίνοντας ρόλο τοσο  γεωπολιτικά οσο και γεωστρατηγικά, συμβάλλοντας με τη συμμετοχή τους στην ενίσχυση της διεθνης παρουσίας της χωρας μας και της  Εξωτερικής μας πολιτικής,  κατορθώνοντας από το 2011 μέχρι και σήμερα με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μαριδάκη  να μετατρέψει το πολεμικό γεγονός σε παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης, Ιδεών και Αξιών, αλληλοκατανόησης, αλληλεγγύης, αλληλοσεβασμού, ενότητας όλων των λαών τιμώντας ολους τους νεκρούς ανεξαρτήτως χρώματος εθνικότητας φυλής, θρησκείας και κοινωνικής ταξης  σε 60 κράτη, ενισχύοντας παράλληλα την ελληνική πολιτιστική διπλωματία και το εκάστοτε εργο της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Παρευρέθηκαν και τίμησαν τη Διεθνή επετειακή εκδήλωση :   

Ο Εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Διοικητής ΔΝΕ, Υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ , Εκ μέρους του  Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της  Αεροπορίας ο Ταξίαρχος (ΥΙ) Κωνσταντίνος Τσιώνος , Εκ μέρους του  Αρχηγού του  Γενικού Επιτελείου Στρατού ο Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Σταματάκης, ΑΣΔΕΝ/ΔΠΒ/Δκτης, Εκ μέρους του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ο Ταξίαρχος κ.Καλαμπόκης

Εκ μέρους της  ΑΒΥ Πριγκίπισσας Αικατερίνης του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού LifeLine  η  Επίτιμη Αντιπρόεδρος  Δρ. Άντζη Μαργαρίτη Andrews και εκ μέρους του LifeLine   Hellas, ο Επίτιμος Πρόεδρος του σωματείου, κύριος Ιωάννης Τρίκαρδος, ο κ. Χρήστος Μαριδάκης Δημιουργός Σαλαμινίων, Απόστρατος Αξιωματικός των Υποβρυχίων ΠΝ , βετεράνος πολεμικών επιχειρήσεων, εκ μέρους της Ένωσης  Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού το μέλος του ΔΣ/ΕΑΑΝ Υποναύαρχος (Ο) Μάρκου Στέλιος ΠΝ ε.α., εκ μέρους του  Ελληνικού   Σύνδεσμου  Υποβρυχίων  ο Γενικός Γραμματέας κ. Μιχάλης Πρωιμάκης, εκ μέρους της Ελληνο Ισραηλινής  Ένωσης ο Αντιναύαρχος Σπύρος Κονιδάρης επίτιμος Υπαρχηγός Στόλου ΠΝ κα η Δρ. Θεοδώρα Τσίντζου, εκ μέρους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εφέδρων ενόπλων δυνάμεων- συνδέσμου Αθηναίων καταδρομέων ο Πρόεδρος του ΔΣ Αλέξανδρος Κόντος έφεδρος Ταγματάρχης καταδρομών αλεξιπτωτιστών, Εκ μέρους του Ομογενειακού Ομίλου Businessrise, Inc των ΗΠΑ και της Ομογενειακής Εφημερίδας Greek News FL η Πρόεδρος κα Ιωάννα Λαζάρου, ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ισραηλινών Τεχνών κ. Βασίλης Πετρίδης, Εκ μέρους  του Φιλολογικού σωματείου Παρνασσός ο Καθηγητής Διεθνολόγος Δρ. Σταμάτιος Γεωργούλης, εκ μέρους του κέντρου Πολιτισμού ΑΡΓΩ η Πρόεδρος κ. Ρένα Βέγκου.

 
Εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Αρχηγός Στρατιωτικών Ακολούθων Αμύνης Νειθαν Μάν.

Εκ μέρους της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Α. Ε. Πρέσβης Ομάρ Αμέρ.

Εκ μέρους της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Πολωνίας Α.Ε. Πρέσβης   Αρτούρ Λόμπαρτ.

Εκ μέρους της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ο πρόξενος Χάνο Τράιχορν. 

Εκ μέρους της Πρεσβείας του Καναδά  Α.Ε. Πρέσβης  Αννα Καρίν Ασελίν. 

Εκ μέρους της Πρεσβείας της Γαλλικής Δημοκρατίας  Α.Ε. Πρέσβης  Λορένς Αέρ,  με τον Αρχηγό των στρατιωτικών ακολούθων άμυνας   Συνταγματάρχη Ολιβιέρ Μαντιότ.

Εκ μέρους της Πρεσβείας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  Α.Ε. Πρέσβης  Ντράγκαν Βουκόκοβιτς.

Εκ μέρους της Πρεσβείας του Μεξικού Α.Ε. Πρέσβης  Αλεχάνδρο Γκαρσία Μορένο.     

Εκ μέρους της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας  η Αναπληρωτής Πρέσβη  κα Μαρτίνα Καπούνοβα. 

Εκ μέρους της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας η  Αναπληρωτής Πρέσβης  κα  Άννα Μιρκτιτσιάν. 

Εκ μέρους της Πρεσβείας της Δημοκρατίας του Περού η Επικεφαλής Προξενικού Τμήματος της Πρεσβείας κα Βικτόρια Γρανάδος.

Εκ μέρους της Πρεσβείας του Βασιλείου του Μαρόκου Α.Ε. Mr Mohamed Sbihi. 

Εκ μέρους του Προξενείου  της Δημοκρατίας της Κολομβίας ο κ. Παντελής Σκούφαλος.   

Εκ μέρους της Πρεσβείας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν  ο  Αναπληρωτής Πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν  κ. Ασλανσόι.  

Εκ μέρους της Πρεσβείας της Ρουμανίας, ο  Πρόξενος κος Ντάν Οάντα με την Αρχηγό στρατιωτική Ακόλουθο επικεφαλής των εσωτερικών υποθέσεων  κα Ιωάννα Κονσταντέσκου. 

Εκ μέρους της Πρεσβείας της Γεωργίας η  Αναπληρωτής κα Ντάριαν Μουμλάμπζε.  

Εκ μέρους της πρεσβείας και του Πρέσβη της Δημοκρατίας του Ισημερινού η  Επίτιμη πρόξενος κα Σουζάννα Βασκουέζ. 

Εκ μέρους της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, ο Αρχηγός των στρατιωτικών ακόλουθων Άμυνας Συνταγματάρχης Μίλκο Ιγνάτοβ και ο αναπληρωτής Συνταγματάρχης Γεόργι Μπίζεβ.  

Εκ μέρους της κοινοπολιτείας των Μπαχαμών και του ύπατου αρμοστή.  

Ο επίτιμος πρόξενος   Ναύαρχος Π. Ν. ε.α. Στυλιανός Αναστόπουλος. 

Εκ μέρους του Προξενείου της Δομινικανής Δημοκρατίας η Γενική Πρόξενος κα Ιουλία Χερνάντεζ ντε Παπαλασκρίς. 

Εκ μέρους της Πρεσβείας και του Πρέσβη της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων η Πολιτιστική ακόλουθος κα Φέ Ντουμαγκουίτ.

Εκ μέρους της Πρεσβείας και του Α.Ε. Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ο εξουσιοδοτημένος Εθνικός Προέδρος -  Πρέσβης Καλής Θελήσεως International Ambassador Club, υπεύθυνος των διπλωματικών αποστολών κ. Κυριάκος Μαριδάκης. 

Εκ μέρους της Πρεσβείας της Ινδονησίας η Πρόξενος  κα Annisa Tyas Purwanti. 

Εκ μέρους της Ισπανίας ο Αρχηγός των Στρατιωτικών Ακόλουθων Άμυνας Πλοίαρχος  Φρεντερίκο Γκαρσία Κάστρο. 

Εκ μερους της Πρεσβείας της Ιταλίας ο Αρχηγός των Στρατιωτικών Ακολούθων Άμυνας Συνταγματάρχης Μαουρίτσιο Ορτένζι.  

 Φωτογραφίες: Μανώλης Καζεράκης, Κωστας Σεβαστιάδης,Σωτηρία Ψαρού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια