Βιβλιοκριτική: "Σχεδόν λευκή" της Ιφιγένειας Τέκου | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου



Συγγραφέας: Ιφιγένεια Τέκου
Ημ/νία έκδοσης: 27 Απρ 2023
Θεματική Κατηγορία: Ιστορικό Μυθιστόρημα, Κοινωνικό
Ηλικία: 18+
Σελίδες: 504
ISBN: 978-618-01-4801-5
Εκδόσεις: Ψυγογιός


Το νέο κοινωνικό, αλλά και ιστορικό βιβλίο της η Ιφιγένειας Τέκου μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στη Νότια Αφρική του 1936, εκεί όπου ο μύθος αλλά και η πραγματικότητα πλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας μια σύγχυση, μια δυσάρεστη σύγχυση, με σημαντικές επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων, όπως η αδικία, η κοινωνική ανισότητα, οι φυλετικές διακρίσεις, ο πόλεμος. Παρότι μυθοπλασία, η ιστορία θα μπορούσε να είναι αληθινή, μιας και τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η συγγραφέας είναι διαχρονικά. Κι ενώ διαβάζουμε να συμβαίνουν στο παρελθόν, κάτι ανάλογο παρατηρούμε ακόμα και σήμερα, αφού τα θέματα αυτά αποτελούν δυστυχώς το μαύρο πανί της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, όχι της περιοχής της Νότιας Αφρικής, αλλά και παγκόσμια.

Είναι φανερό ότι η συγγραφέας κινήθηκε αρκετά προσεκτικά ως προς το ιστορικό κομμάτι του βιβλίου. Τα διάφορα ιστορικά γεγονότα, τα οποία καταγράφονται και πλέκουν την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία, δίνονται αρκετά προσεκτικά και με διακριτικότητα, ώστε να διατηρείται μια ασφαλής ισορροπία μεταξύ τους, αυτή ακριβώς που απαιτείται σε ένα άρτια επιμελημένο ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο συν τοις άλλοις είναι και κοινωνικό, μιας και ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο αυτό θα γίνει κοινωνός πολλών στερεοτύπων, φυλετικών διακρίσεων, παράλογων συμπεριφορών κι αντιλήψεων μιας άλλης κουλτούρας, μιας άλλης χώρας και μιας άλλης ηπείρου. Άλλωστε, το βιβλίο αυτό δεν έχει σκοπό να αποτυπώσει ψυχρά τη ροή της ιστορίας, αλλά να εστιάσει στις επιπτώσεις που αυτή επέφερε στις ζωές των ανθρώπων και τις καθόρισε θετικά ή αρνητικά.

Ένα δραματικό μυθιστόρημα που δανείζεται και πολλά στοιχεία ψυχολογίας, μιας και σκιαγραφεί λεπτομερώς τους χαρακτήρες του βιβλίου και τις συμπεριφορές τους, οι οποίοι αποζητούν με διάφορους λογικούς η μη λογικούς τρόπους, με προσπάθεια, κόπους και θυσίες, την ψυχική τους λύτρωση. Η διεκδίκηση καλύτερων όρων ζωής, η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας, της ισότητας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης τους οδηγούν σε ένα δύσκολο επαναστατικό ταξίδι με πυξίδα την αγάπη. Ο έρωτας, αναπόσπαστο κομμάτι του βιβλίου, διεκδικεί κι αυτός δυναμικά τη δική του θέση στη ζωή, δίπλα ακριβώς στην ελευθερία.

Οπωσδήποτε είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο, με αρκετό ενδιαφέρον κι άκρως απαιτητικό, που αξίζει να διαβαστεί.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ 1936. Όταν η μητέρα της εννιάχρονης Μπάι πεθαίνει ξαφνικά, τα πάντα στη ζωή της ανατρέπονται και τα όνειρά της διαλύονται. Μοναδική της συντροφιά καθώς μεγαλώνει, η φίλη της, Νοματέμπα, δημιούργημα της φαντασίας και της απελπισίας της. Μαζί της αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που προκύπτουν πολεμώντας το απαρτχάιντ, τις κοινωνικές ανισότητες και τις φυλετικές διακρίσεις και χαράζει μια δύσκολη πορεία διεκδικώντας μια θέση στη ζωή και στον έρωτα.
Αρκετά χρόνια αργότερα, στην πόλη Σάρπβιλ, γεννιέται η Ελπίδα, καρπός ενός μεγάλου, αλλά καταδικασμένου έρωτα. Η συνειδητοποίηση της διαφορετικότητάς της, μια και δεν είναι μαύρη, όπως η μητέρα της, αλλά... σχεδόν λευκή, τη σπρώχνει να αναζητήσει τον Λημνιό πατέρα της στη γειτονική Μοζαμβίκη.
Σε μια χώρα που σπαράζεται από τον πόλεμο προκειμένου να απαλλαγεί από τους Πορτογάλους αποικιοκράτες, ο δρόμος της Ελπίδας συναντιέται με αυτόν του Τομάς, ενός Πορτογάλου συγγραφέα και επαναστάτη. Οι δυο τους περνούν διά πυρός και σιδήρου ελπίζοντας να παραμείνουν ζωντανοί, ελεύθεροι και μαζί.

Μια συγκλονιστική ιστορία δύναμης και θάρρους για τους αγώνες των ανθρώπων που πάλεψαν να αλλάξουν τον κόσμο.


Βιογραφικό:

Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΕΚΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πήρε μεταπτυχιακό τίτλο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε ως διοικητική υπάλληλος για αρκετά χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες, ενώ πλέον κάνει μεταφράσεις και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΩΣ, Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ, ΔΕΞΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΛΟΥΣΤΡΙΝΙ, ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΠΛΕ ΣΕΡΒΙΤΣΙΟ, Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ, καθώς και το βιβλίο της για εφήβους YOLO – ΖΕΙΣ ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια