Γιώργος Λιβανός: "Ηθοποιός δήλωσα ότι θα γίνω από παιδί"


Ο Γιώργος Λιβανός είναι αριστούχος της Αν. Δρ. Σχ. «Περίακτος» (1992). Απόφοιτος Συντήρησης Αρχαιοτήτων. Συμμετείχε σε σεμινάριο του Κέντρου Αρχαίου Δράματος Δεσμοί των Παπαθανασίου – Γεωργουσόπουλου (master class) ενώ δούλεψε με το Γιώργο Ρεμούνδο (αμερικάνικο musical) και τον Τάπα Σουντάνα (τεχνική μάσκας). Αριστούχος στο τραγούδι του Ελ. Ωδείου με καθηγήτρια την Μυρτώ Δουλή. Εργάστηκε στο Εθνικό θέατρο, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, Επίδαυρο, Ηρώδειο, και ελεύθερο θέατρο (με σκηνοθέτες, όπως Αντ. Αντωνίου, Γ. Ρεμούνδος, Μιχ. Μπούχλης, Στ. Ντουφεξής, Δ. Ποταμίτης, Ν. Αρμάος, Γ. Μεσσάλας, Γ. Μπέλλος, Μ. Τόλη, Λ. Τσάγκας, Ν. Χαραλάμπους, Μ. Γεμετζάκη, Ν. Καμτσή κ.α.). Έπαιξε την Αθηνά στα Αρχαία Ελληνικά σε σκηνοθεσία Άννας Συνοδινού, στις Ευμενίδες. Σκηνοθέτησε 16 παραστάσεις στο ελεύθερο θέατρο σε μεγάλα festivals και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θεατροποίησε και μετέφρασε τον «Ξένο» για το Αντιθέατρο. Έγραψε το παιδικό «Ταξιδευτής». Μεταφράζει θεατρικά έργα και δύο φορές βρέθηκε υποψήφιος για το βραβείο μετάφρασης Μάριος Πλωρίτης. Ιδρυτής της ομάδας «Θεατρίνων Θεατές».


Μπορεί η τέχνη του θεάματος να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο;

H Τέχνη αποτελεί για κάθε καλλιτέχνη τη διέξοδο από τη μουντή καθημερινότητα, ομορφαίνει τη ζωή μας βοηθά να πλουτίζουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους και μας κρατά ζωντανούς. Το ίδιο και για τον απλό άνθρωπο, κρύβει τόση ομορφιά που είναι πρόκληση να την ανακαλύψει κανείς!

Γιατί θαυμάζετε την υποκριτική ως τέχνη;

Γιατί μέσω αυτής μπορείς να προσεγγίσεις διαφορετικούς ανθρώπους και να σχηματοποιήσεις ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Ο ηθοποιός είναι τυχερός, ζει τόσες ζωές όσες κι οι ρόλοι που απαρχής ερμήνευσε! Και γιατί ειδικά στο θέατρο σχεδιάζεις με μαθηματικό τρόπο μια πράξη που καθημερινά κατ΄ ανάγκη διαφοροποιείται και τελειώνει με το πέρας των παραστάσεων. Δεν έχεις δει τίποτα αν δεν έχεις δει τη Λαμπέτη να παίζει θέατρο λέμε για παράδειγμα.


Στον χώρο του θεάτρου έχετε τρείς ιδιότητες…του σκηνοθέτη, του ηθοποιού και του θεατρικού παραγωγού … Τι σας ελκύει περισσότερο;

Ηθοποιός δήλωσα ότι θα γίνω από παιδί. Σκηνοθέτη με έχρισε η Άννα Συνοδινού και ο Δημήτρης Ποταμίτης και παραγωγό... η ανάγκη να εκφραστώ χωρίς μιζέρια και υποχωρήσεις, Ελεύθερα.

Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο θεατρικό έργο που παρακολουθήσατε στη ζωή σας;

Θυμάμαι μια πρόζα στο Αναλυτή, το Αγάπη μου ουά ουά και ένα musical στο Μινώα με τον Κρρά και το Σειληνό να τραγουδάνε το αγαπημένο μου τραγούδι τότε το Ζητάς της Μαριάννας Τόλη. Αυτά αμφότερα, με καθόρισαν!

Ποιο έργο θεατρικού συγγραφέα αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Πολλούς, αν πρέπει ένα θα πω τον Αισχύλο, γιατί θίγει πανανθρώπινες αξίες που παραμένουν σημερινές ανά τους αιώνες.

Σε ποιο θεατρικό έργο θα θέλατε οπωσδήποτε να συμμετέχετε στο μέλλον ώς ηθοποιός;

Private lives του Coward.


Ποιον θεατρικό συγγραφέα θαυμάζετε περισσότερο;

Τον Αισχύλο αν πρέπει να ξεχωρίσω ένα, γιατί μιλά για Πανανθρώπινες αλήθειες που μέχρι σήμερα μένουν ίδιες.

Ποιον σεναριογράφο και ποιον σκηνοθέτη θαυμάζετε περισσότερο;

Τον Σκορτσέζε και το Μπέρκμαν.

Ποιον ηθοποιό θαυμάζετε περισσότερο;

Μου αρέσει ο Ζεράρ ντεπαρτιέ η αμεσότητα του και η ικανότητα να μεταπλάθει ρόλους χαρακτήρες μέχρι αυτή την ηλικία, σήμερα.

Θέατρο, κινηματογράφος ή τηλεόραση; Τι σας ελκύει περισσότερο και γιατί;

το θέατρο γιατί αυτό με ταλαιπωρεί, αλλά δε λέω όχι σε μια καλή δουλειά σε κινηματογράφο ή τηλεόραση.

Ποιο ρόλο θα θέλατε να είχατε παίξει για πρώτη φορά εσείς;

Τον Ορφέα στην Ευρυδίκη του Ανούιγ.


Ποιο έργο θα θέλατε να σκηνοθετήσετε με την πρώτη ευκαιρία;

Το Little night music!

Κωμωδία ή δράμα; Ποια η προτίμησή σας;

Kαι τα δύο έργα με συναρπάζουν , όχι το είδος τους.

Πού σας βρίσκουμε αυτή την περίοδο;

Λίγο μετά την πρεμιέρα στα Κομμάτια και Θρύψαλα του Γιώργου Σκούρτη, σε αναμόρφωση κειμένων από το Γιάννη Σολδάτο, που σκηνοθέτησα και πρωταγωνιστώ στο Studio Kυψέλης με εκλεκτούς συνεργάτες.

Νιώθετε ικανοποίηση από τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική σας πορεία;

Απόλυτα και θέλω να κάνω άλλα τόσα!


Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σας βλέψεις για το μέλλον;

Να είμαι υγιής και να κάνω όμορφες συνεργασίες με παλιούς και νέους συνεργάτες στα έργα που ονειρεύομαι και πιστέψτε με είναι πολλά!

Μια ευχή σας που θα θέλατε να πραγματοποιηθεί;

Να χαμογελάμε συχνότερα νιώθοντας παιδική χαρά!

*Αποκλειστικές φωτογραφίες πρεμιέρας: Θάνος Γεωργίου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια