Σποκ το φαντασματάκι. Κέρασμα ή φάρσα –Λούκας Παναγή
Μικροί μου φίλοι,
Μιας και η γιορτή του Halloween ήταν πρόσφατα, βρήκα ένα παραμύθι σχετικό το οποίο θα μοιραστώ μαζί σας ευθύς αμέσως!
Και για να προλάβω την ερώτηση εκείνων που δεν γνωρίζουν, το Halloween είναι μια γιορτή μεταμφιέσεων των αγγλοσαξόνων. Φανταστείτε κάτι σαν τις δικές μας αποκριές. Γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου, τα παιδιά φορούν στολές και πηγαίνουν στα σπίτια των γειτόνων λέγοντας τη φράση «φάρσα ή κέρασμα;» και αναλόγως πράττουν. Το χαρακτηριστικό της γιορτής είναι η κολοκύθες. Όλα τα σπίτια έχουν στολισμένες κολοκύθες, κολοκύθες φαναράκια, κεράσματα σε σχήμα κολοκύθας και ότι βάζει ο νους σας αυτές τις ημέρες έχει το σχήμα της κολοκύθας.
Και τώρα που μάθαμε πολλές πληροφορίες για το Halloween, ελάτε να σας γνωρίζω τον κεντρικό ήρωα της σημερινής μας ιστορίας.
Τον λένε Σποκ και είναι ένα χαριτωμένο φαντασματάκι. Καλέ μη φοβάστε! Αλήθεια σας λέω είναι πολύ χαριτωμένο και καθόλου τρομακτικό. Φοράει ένα κόκκινο καπέλο σε σχήμα καρδιάς και ζει σε ένα δωμάτιο γεμάτο βιβλία, γεμάτο αστέρια αλλά και όνειρα.
Τώρα ξέρω, αναρωτιέστε πως γίνεται όλο αυτό, μα μην προτρέχετε. Όλα θα τα καταλάβετε αν με αφήσετε να συνεχίσω την παρουσίασή του.
Ο Σποκ λοιπόν, λατρεύει τη νύχτα γιατί μονάχα τη νύχτα είναι ορατός. Την ημέρα, αν το φως του ήλιου πέσει πάνω του ο Σποκ στη στιγμή γίνεται αόρατος και κανείς δεν τον βλέπει όσο κι αν προσπαθεί. Τώρα για να σας πω την πάσα αλήθεια, αν κάποιος προσπαθήσει πάρα πολύ, ε, όλο και κάτι από τον Σποκ θα δει, αλλά όπως ξέρετε τα φαντασματάκια τα βλέπουμε τις νύχτες.
Έτσι λοιπόν, κάθε νύχτα, μόλις το φως του ήλιου δώσει τη θέση του στο φεγγάρι και τα άστρα, ο Σποκ εμφανίζεται, χαμογελάει, φοράει το κατακόκκινο καπέλο του παίρνει στα χέρια του το καλαθάκι σε σχήμα κολοκύθας και μια και δυο πηγαίνει τη βόλτα του στο χωριό.
Μέχρι να φτάσει στο πρώτο σπίτι, το σπίτι της γιαγιάς, έχει συναντήσει ζωάκια, τα οποία τα θεωρεί φίλους του. Ένα μικρό σκαντζοχοιράκι, ένα λαγουδάκι και μια κουκουβάγια θα του κρατήσουν συντροφιά και θα τον συνοδέψουν στο σπίτι της γιαγιάς, εκεί που όλοι μαζί θα χτυπήσουν το κουδούνι, η καλόκαρδη γιαγιά θα ανοίξει και θα τους υποδεχτεί με αγάπη!
Το επόμενο βράδυ, όλοι μαζί θα αρχίσουν να επισκέπτονται ξανά σπίτια και να ρωτούν με περιέργεια: «φάρσα ή κέρασμα;». Μη ξεχνάτε πως διανύουν την περίοδο του Halloween και όλοι καλοδέχονται τους επισκέπτες.
Και τι δεν κερδίζουν οι φίλοι μας. Γλυκάκια, σοκολατάκια, αυτοκολλητάκια, μπισκοτάκια! Όλα χωρούν στο καλάθι – κολοκύθα του Σποκ, μα το καλύτερο όλων είναι οι ιστορίες που οι άνθρωποι μοιράζονται μαζί τους.
Η χαρά κατακλύζει κάθε τους κύτταρο. Τι όμορφα περνάει ο νέος μας φίλος. Πόσο τέλεια νιώθει! Η χαρά τους ενώνει και αγαλλιάζει τις καρδιές τους!
Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις όπου κανείς δεν ανοίγει την πόρτα όσο κι αν χτυπούν γιατί ή δεν έχουν κάτι να τους προσφέρουν ή ακόμα κάποιοι φοβούνται τον Σποκ γιατί μη ξεχνάτε πως είναι φαντασματάκι, καλό μεν μα εκείνοι δεν το γνωρίζουν!
Σε αυτά τα σπίτια ο Σποκ απογοητεύεται, στενοχωριέται και η χαρά που μέχρι πρότινος είχε στην καρδιά του, χάνεται…
Μη στενοχωριέστε γιατί οι περιπέτειες του νέου μας φίλου δεν σταματούν εδώ. Στην παρέα του θα προστεθούν κι άλλα ζωάκια μιας και ο Σποκ λατρεύει τους φίλους και θέλει να μοιράζεται!
Έτσι λοιπόν, δυο μικρά γατάκια μα και τρία χαριτωμένα σκυλάκια ζητούν από τον Σποκ την άδεια να προστεθούν στην παρέα, ο Σποκ εννοείται πως επιβεβαιώνει και όλοι μαζί διασκεδάζουν και χαίρονται!
Δεν βάζει ο νους σας πόσο μεγάλη θα γίνει τούτη η παρέα! Να σας πω την αλήθεια ούτε ο ίδιος ο Σποκ το περίμενε και γι’ αυτό χαίρεται διπλά!
Δεν θα σας πω ποια άλλα ζωάκια προστέθηκαν στην παρέα τους, θα σας αποκαλύψω όμως πως το φαντασματάκι μας είναι τρισευτυχισμένο! Νιώθει την ευτυχία, νιώθει την ευλογία της παρέας και της φιλίας, θέλει να μοιράζεται και να περνά όμορφα ανάμεσα σε φίλους!
Ποτέ δεν είχε τόσους πολλούς και διαφορετικούς φίλους και γι’ αυτό η χαρά του δεν περιγράφεται!
Αυτό φίλοι μου είναι το ηθικό δίδαγμα του παραμυθιού. Ο Σποκ άνοιξε την αγκαλιά του σε όλους, τους έκανε φίλους του, πέρασε όμορφα και διασκεδαστικά και μοιράστηκε όλες τις λιχουδιές που είχε κερδίσει. Επέλεξε τη φιλία, επέλεξε την προσφορά, επέλεξε την ανοιχτή αγκαλιά!
Επέλεξε τη χαρά και την έκανε ακόμη πιο μεγάλη. Πρόσφερε με την καρδιά του και γέμισε την ψυχή του με όμορφες στιγμές και αναμνήσεις!
Γι’ αυτό τώρα είναι πολύ χαρούμενος και ανυπομονεί να βραδιάσει για να πάει να συναντήσει ξανά τους φίλους του!
Αν κι εσείς θέλετε να χαρείτε όπως ο Σποκ, απλώστε τα χεράκια σας στον διπλανό σας, δώστε του αγάπη και ένα είναι βέβαιο! Θα νιώσετε ευτυχισμένοι, χαρούμενοι και με πολλούς φίλους στο πλευρό σας!
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Ο Σποτ, το φαντασματάκι, τριγυρνάει κάθε βράδυ από σπίτι σε σπίτι και ρωτάει:
Κέρασμα ή Φάρσα;
Άλλοτε παίρνει γλυκά, άλλοτε λέει αστεία και κάνει μαγικά κόλπα…
Όμως αυτό που θέλει πιο πολύ απ’ όλα είναι κάτι διαφορετικό:
Να βρει αληθινούς φίλους!
Μια τρυφερή ιστορία για τη φιλία, τη χαρά της συντροφιάς και τις μικρές (και μεγάλες) εκπλήξεις της ζωής!
Γιατί όσο μοιράζεσαι τη χαρά, αυτή μεγαλώνει!
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα του βιβλίου:
Ο Λούκας Παναγή γεννήθηκε στη Λεμεσό, πόλη της Κύπρου πριν αρκετά χρόνια. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και έκανε μεταπτυχιακό με θέμα: Δημιουργικές τέχνες και εμψύχωση. Λατρεύει τις ταινίες κινουμένων σχεδίων και τα ταξίδια. Μέσα από τα παραμύθια θέλει να διατηρήσει το παιδί που κρύβει μέσα στην ψυχή του και να βοηθήσει μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν συντροφιά με τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους
Λατρεύει τις ταινίες κινουμένων σχεδίων και τα ταξίδια.
Μέσα από τα παραμύθια θέλει να διατηρήσει το παιδί που κρύβει μέσα στην ψυχή του και να βοηθήσει μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν συντροφιά με τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους

0 Σχόλια