Άνοιγμα θερινών σινεμά 1 Ιουνίου και όλα τα μέτρα του Υπουργείου Πολιτισμού για τον κινηματογράφοΣε κάτι λιγότερο από ένα μήνα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι προβολείς των κινηματογράφων ανάβουν ξανά. Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εκτός απροόπτου 1η Ιουνίου ανοίγουν τα θερινά σινεμά, τα οποία θα λειτουργούν με πληρότητα 40% και με αυστηρή τήρηση όλων των γνωστών σε όλους υγειονομικών μέτρων. Με τη σειρά τους στις 15 Ιουλίου θα είναι εφικτές και οι εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους.

Η Υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στα μέτρα που αφορούν τον ελληνικό κινηματογράφο, με τα γυρίσματα να ξεκινούν εκ νέου από τις 18 Μαΐου. Όσων οι συμβάσεις εργασίας ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας (29/2/2020 & 20/3/20), εκείνοι που συμπλήρωσαν 30 ώρες εργασίας τον Μάρτιο-Απρίλιο σε πάνω από έναν εργοδότη, αλλά και όσοι έχουν εργαστεί περιστασιακά (6 μεροκάματα το μήνα ή 50 συνολικά) από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση 800€. Αναδρομικά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης και οι ταξιθέτες, ενώ συνολικά η ενίσχυση θα συνεχιστεί και τον Μάιο.

Παράλληλα, στην πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ από τις 13/5 θα γίνει καταγραφή ανά κλάδο των καλλιτεχνών, ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η ακριβής συγκέντρωση όλων όσων εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού. Στο σημείο αυτό να πούμε πως το Υπουργείο έχει δεσμεύσει συνολικά πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ σε οριζόντια μέτρα στήριξης.

Όσον αφορά τα αναπτυξιακά μέτρα για το σινεμά, αναφέρθηκαν οι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί ενώ προβλέπεται να ενισχυθούν και οι κινηματογραφικές αίθουσες, χωρίς ωστόσο να δίνονται διευκρινήσεις για το πώς προς το παρόν. Έπειτα, σχετικά με τις επενδύσεις σε καλοκαιρινές εκδηλώσεις, το Υπουργείο διοργανώνει μικρής κλίμακας πολιτιστικά δρώμενα σε 200 αρχαιολογικούς χώρους με προϋπολογισμό 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι παραπάνω αποφάσεις έρχονται μετά από διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις φορέων του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του πολιτισμού εν γένει, με αποκορύφωμα τη διαμαρτυρία του δικτύου «Support Art Workers». Η Υπουργός παρουσιάζοντας τα μέτρα δήλωσε μεταξύ άλλων: «Για την κυβέρνηση, ο Πολιτισμός και οι εργαζόμενοί του δεν υπήρξαν ποτέ η εξαίρεση. Όλα τα μέτρα ακολουθήθηκαν οριζόντια, όμως ο Πολιτισμός έχει τις ιδιαιτερότητές του. Τα άμεσα μέτρα ήταν η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, η τόνωση της αγοράς με αναπτυξιακά μέτρα. Η τόνωση της αγοράς την επόμενη μέρα, από δω και πέρα δηλαδή». Πρόσθεσε ακόμα πως: «Να κρατηθεί ο Πολιτισμός δυνατός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες. Μας ενδιαφέρει η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό τοπίο στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας, δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι το 2020».

Πηγή: athinorama.gr