Ζωή Λιαντράκη: "Ερμηνεία για εμένα σημαίνει η ικανότητα να ακούς τον εαυτό σου και τα θέλω σου"



Είναι κάποιες φωνές που σε ταξιδεύουν μαγικά σε μονοπάτια μουσικά, σ’ αυτά που έχεις ανάγκη να περπατήσεις. Είναι κάποια τραγούδια που αγγίζουν την ψυχή σου και την κάνουν να ανοίγει τα φτερά της για να πετάξει ψηλά, σε κόσμους που, ίσως, κρυφά ονειρεύεται. Μια τέτοια φωνή είναι η φωνή της Ζωής Λιαντράκη, της Ζωής  που έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε σήμερα στις Τέχνες. Πάμε, λοιπόν, να ταξιδέψουμε μαζί της στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου

Βιογραφικό: 
Η Ζωή Λιαντράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Τεχνολόγος Γεωπόνος αποφοιτώντας πρώτη από την σχολή της και εργάζεται ως ερμηνεύτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Από πολύ μικρή μπήκε στη ζωή της η μουσική και το τραγούδι, στην αρχή ως μέλλος χορωδιών στο σχολείο και στο ωδείο και αργότερα και ως σολίστα.
Από το 2013 ασχολείται πλέων επαγγελματικά με το τραγούδι κάνοντας εμφανίσεις σε διάφορα μαγαζιά και μουσικές σκηνές της πόλης της. Το 2018 είχε συμμετάσχει με το συγκρότημα Διαπασών, των οποίων υπήρξε τραγουδίστρια, στο ντοκιμαντέρ «Η γη της πονεμένης Παναγιάς», της Ελένης Βλάχου, το οποίο βραβεύτηκε ως πρώτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.
Τον Ιούνιο του 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο της digital CD single με τίτλο «Στα μονοπάτια της ζωής», το οποίο περιελάμβανε τρία τραγούδια σε στίχους του Νίκου Παλλάδιου και μουσική του Θάνου Μπένου και του Γιώργου Μπακαλίδη και πρόσφατα επανήλθε με το καινούριο της τραγούδι «Το δάκρυ της βροχής», σε στίχους της Γιώτας Γερογιώργη και μουσική της Κωνσταντίας Κατσιάμπα και ενορχήστρωση του Γιώργου Μίγκα.

Από ποια ηλικία η μουσική ξεκίνησε να μονοπωλεί τη ζωή σας; Πότε συνειδητοποιήσατε την αγάπη σας γι αυτή;

Η μουσική κυριαρχούσε πάντα στη ζωή μου. Ο παράγοντας περιβάλλον είναι καθοριστικός. Ήμουν ένα παιδί που μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι με διαρκή ακούσματα, τα οποία εναλλάσσονταν σε ύφος και σε είδος. Ένα παιδί που περιτριγυρίζονταν από μουσικά όργανα και που άκουγε τους γύρω του να εκφράζονται συνεχώς μέσα από τη μουσική και το τραγούδι. Δεν μπορούσα, λοιπόν, να μείνω ανεπηρέαστη. Στη συνεχεία υπήρξα μέλλος χορωδιών του σχολείου, στο ωδείο και αργότερα σολίστα.


Υπήρξε κάποιος καλλιτέχνης που σας επηρέασε θετικά, ώστε να βάλετε πιο εντατικά τη μουσική στη ζωή σας; Ποια είναι τα μουσικά σας ακούσματα γενικότερα;

Όλα τα είδη της μουσικής έχουν κάτι να σου δώσουν και τον τρόπο να σε επηρεάσουν, γι’ αυτό και μου αρέσει να ακούω τα πάντα. Όμως η μουσική που με έχει επηρεάσει σαν καλλιτέχνιδα και σαν τραγουδίστρια είναι η παραδοσιακή μικρασιάτικη, το ρεμπέτικο και το λαϊκό. Αυτά τα είδη μουσικής πολλές φορές ταυτίζονται και πολλές φορές είναι σύγχρονα. Ερχόμενη στο σήμερα, τα τραγούδια με μια πιο έντεχνη και ποιοτική ματιά είναι αυτά που με προσελκύουν. Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες του θαυμάζω και που με έχουν επηρεάσει, αλλά η καλλιτέχνιδα που με έκανε να θέλω να μπω σε αυτόν τον μαγικό κόσμο της ερμηνείας δεν είναι άλλη από τη Μαρινέλλα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο πρώτος σας  προσωπικός δίσκος. Πείτε μας λίγα λόγια γι αυτόν.

Γι’ αυτή τη συνεργασία την απόλυτη ευθύνη έχει η Κωνσταντία Κατσιάμπα. Εκείνη με προσέγγισε, μου έστειλε το demo από «Το δάκρυ της βροχής» και μου ζήτησε να το ακούσω. Με το πρώτο κιόλας άκουσμα αυτό το τραγούδι, είπα, γράφτηκε για ’μένα. Είναι ένα τραγούδι που μιλάει στην καρδιά, με στίχους της Γιώτας Γερογιώργη και μουσική της Κωνσταντίας Κατσιάμπα. Μια γυναικεία υπόθεση, λοιπόν, που, όμως, ολοκληρώνεται με μια αντρική παρέμβαση από τον Γιώργο Μίγκα, ο οποίος έχει κάνει την ενορχήστρωση και την παραγωγή του τραγουδιού μας. Η συνεργασία μου με τις δημιουργούς ήταν μια υπέροχη εμπειρία, ένα μαγικό ταξίδι. Η Γιώτα είναι ένα αξιόλογος άνθρωπος και μια εξαιρετική καλλιτέχνης. Είναι ποιήτρια, συγγραφέας, στιχουργός και έχει βραβευθεί για το έργο της. Η δε Κωνσταντία είναι μια μουσικός ξεχωριστή και μια γυναίκα με απίστευτες ικανότητες. Για μένα η Κωνσταντία είναι η καλή μου Νεράιδα. Και οι δυο αυτές γυναίκες δεν είναι απλά συνεργάτιδες, αλλά και φίλες.

Ποιες οι συνεργασίες που έχετε κάνει μέχρι τώρα;

 Όλες οι συνεργασίες που έχω κάνει μέχρι σήμερα είναι πολύ όμορφες, με εξαιρετικούς ανθρώπους και υπέροχους καλλιτέχνες.
Το μονοπάτι, στο μουσικό ταξίδι που λέγεται δισκογραφία, το άνοιξε για μένα ο Νίκος Παλλάδιος ντύνοντας με τους στίχους του «Τα μονοπάτια της ζωής», ένα digital cd σε μουσική του Θάνου Μπένου και του Γιώργου Μπακαλίδη.
Άλλη μία πολύ όμορφη και ζεστή συνεργασία ήρθε στη ζωή μου πριν λίγους μήνες, από δύο υπέροχες γυναίκες, τη συνθέτρια Κωνσταντία Κατσιάμπα και την ποιήτρια Γιώτα Γερογιώργη, οι οποίες μου εμπιστεύτηκαν ένα εκπληκτικό τραγούδι «Το δάκρυ της βροχής», του οποίου την παραγωγή και ενορχήστρωση, επιμελήθηκε ο Γιώργος Μίγκας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας; Πιστεύετε ότι απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό;

Η μουσική μας απευθύνεται σε όποιον συμμερίζεται την ίδια καλλιτέχνη σκέψη. Η μουσική που κάνουμε δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, αλλά στις ψυχές των ανθρώπων και σε όσους είναι ανοιχτοί στη συγκίνηση.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας καλλιτέχνης για να καταξιωθεί στον χώρο σήμερα; Αρκεί μόνο το ταλέντο;

Το ταλέντο σε έναν καλλιτέχνη, για να καταξιωθεί στο χώρο, είναι το πρώτο απαραίτητο στοιχείο που θα πρέπει να έχει, αλλά όχι και το μοναδικό. Δεν αρκεί μόνο το ταλέντο για να μπορέσει κάποιος να κατακτήσει αυτό το χώρο. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα βιώματα του, ο ψυχισμός του, η παιδεία του και οι αξίες που τον διακρίνουν ως άνθρωπο. Ο καλλιτέχνης πρέπει να έχει αγάπη γι’ αυτό που κάνει, να προσπαθεί να βελτιώνεται διαρκώς μέσα από σκληρή δουλεία, να έχει αμεσότητα με το κοινό, ικανότητα για δημιουργία, αλλά και ιδιαίτερη ευαισθησία.


Πόσο εύκολο είναι, θεωρείτε, για έναν ανερχόμενο ερμηνευτή να σταθεί στο μουσικό στερέωμα, σε μια δύσκολη εποχή μάλιστα, που ο ανταγωνισμός είναι τόσο μεγάλος;

Όσο υπάρχουν σπουδαίοι Έλληνες δημιουργοί και κοινό που αποζητά το ποιοτικό τραγούδι, είμαι σίγουρη πως είναι εύκολο για έναν ανερχόμενο τραγουδιστή να σταθεί στο μουσικό στερέωμα.

Πιστεύετε ότι η μουσική μπορεί να γίνει μέσο βιοπορισμού στις μέρες μας; Η τέχνη γενικότερα μπορεί να ανταμείψει τους κόπους  ενός δημιουργού;

Πιστεύω πως φαντάζει αδύνατος ο βιοπορισμός από την μουσική. Σου εξασφαλίζει μόνο τα απαραίτητα. Κάποιοι τα καταφέρνουν, ελάχιστοι όμως πλουτίζουν. Η μουσική και η τέχνη για εμένα εκλαμβάνεται ως μέσο δημιουργίας, αλλά όχι βιοπορισμού.

Πείτε μας λίγα λόγια για τα μελλοντικά σας σχέδια.

Έχουμε ήδη έτοιμο το επόμενό μας βήμα με την Κωνσταντία Κατσιάμπα και τη Γιώτα Γερογιώργη. Ελπίζουμε πως σύντομα θα έχουμε τη χαρά να το μοιραστούμε με εσάς.

Τα Social media(Facebook,Twitter,Youtube, instagram) παίζουν βοηθητικό ρόλο πιστεύετε;

Μα φυσικά και παίζουν βοηθητικό ρόλο. Στις μέρες μας, το μεγαλύτερο μέρος της προβολής ενός καλλιτέχνη, άλλα και της δουλειάς του, γίνεται μέσα από τα social media. Μιλώντας για τη δική μου δουλειά, θα πω πως όλες μου οι συνεργασίες μέχρι σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει μέσω internet και η προώθησή τους άλλα και η προβολή τους, γίνεται με τη βοήθεια των social media. Έτσι, είναι η αλήθεια, υπάρχει μία αμεσότητα με το κοινό και τον καλλιτέχνη, και μπορείς επιπλέον να δεις τις αντιδράσεις του κοινού και την όποια αποδοχή της δουλείας σου. Υπάρχει διάδραση.

Ποια είναι η φράση που σας εκφράζει στη ζωή;

«Ό,τι επιθυμείς να το φωνάζεις δυνατά, αγρίμι να γίνεσαι. Δεν ταιριάζει η μετριότητα με τη λαχτάρα…»
Είναι μια φράση του συντοπίτη μου Νίκου Καζαντζάκη, ή οποία με εκφράζει απόλυτα.
Έχετε ιδιαίτερη αδυναμία σε κάποιο από τα τραγούδια σας;

Θα απαντήσω, όπως ένα γονέας θα απαντούσε για τα παιδιά του. Τα τραγούδια μου είναι τα καλλιτεχνικά μου παιδιά. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα από αυτά. Θα πω μόνο πως το κάθε ένα από αυτά μου ξυπνά αναμνήσεις και μου γεννά συναισθήματα.

Έχετε επιχειρήσει να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στη σύνθεση ή στη στιχουργική;

Ασχολούμαι μόνο με την ερμηνεία, γιατί ερμηνεία για εμένα σημαίνει η ικανότητα να ακούς τον εαυτό σου και τα θέλω σου και να δοκιμάζεις τις δυνάμεις σου σε κάτι που σε τραβάει σαν μαγνήτης και επιθυμείς να το απολαύσεις και να το κατακτήσεις. Την σύνθεση και την στιχουργική τις θεωρώ δυο διαφορετικές ιδιότητες που δεν μπορώ, όμως, να ταυτιστώ με αυτές.

Είστε αισιόδοξη για το πολιτιστικό μέλλον της Ελλάδας; Θεωρείτε ότι η εποχή μας θα αφήσει κάτι αξιόλογο για τις επόμενες γενιές, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη μουσική;

Κάθε εποχή και κάθε γενιά έχει το δικό της ύφος, το δικό της στιλ και τις δικές τις επιρροές. Πιστεύω πως και σήμερα γράφονται αξιόλογα τραγούδια πού θα μείνουν στο χρόνο και θα χαρακτηριστούν ως διαχρονικά. Η Ελλάδα ποτέ δεν παύει να παράγει πολιτισμό σε οποιαδήποτε εποχή και με οποιεσδήποτε συνθήκες. Όσον αφορά τη μουσική έχουμε παρελθόν, παρόν και σίγουρα θα έχουμε και μέλλον.

Πού μπορεί κάποιος να βρει και να ακούσει τα τραγούδια σας;

Στο youtube:

Πού μπορεί κάποιος να βρει εσάς;

Στο προφίλ μου στο facebook
Στη σελίδα μου στο facebook
Και στο Instagram
zoi_liantraki