Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Το ποτάμι " του Αιμίλιου Σολωμού | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

Το ποτάμι - Σολωμού Αιμίλιος | Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας: Αιμίλιος Σολωμού
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 48
(για παιδιά πάνω από εννέα ετών)



Ο Χάρης ψαρεύει πέστροφες στο ποτάμι κοντά στο σπίτι του. Τον είχε μάθει να ψαρεύει ο πατέρας του, ο οποίος τώρα δεν είναι κοντά του. Έχει φύγει για τον πόλεμο εδώ και δύο χρόνια.
Ο Χάρης είναι πολύ στενοχωρημένος που δεν έχει κοντά του τον πατέρα του. Μόνο το ψάρεμα του δίνει λίγη χαρά. Το μυαλό του ταξιδεύει. Όλο ταξιδεύει. Στην τάξη δεν προσέχει τη δασκάλα που γράφει στον πίνακα. Στην αυλή του σχολείου δεν παίζει με τα άλλα παιδιά. Το σπίτι τον πνίγει, οι τοίχοι του είναι φυλακή. Ήταν μοναχικός, επειδή το ήθελε. Κρύφτηκε μέσα στον εαυτό του. Έγινε ερημίτης, απόλυτος δραπέτης από τη ζωή. Η απώλεια του πατέρα και η συντροφιά του, τον έχει επηρεάσει. Αυτός είναι τώρα ο κόσμος του Χάρη: το ποτάμι, οι πέστροφες, το χορτάρι, οι βελανιδιές, το δάσος,τα πουλιά και ο ουρανός.
Κάθε μέρα μετά το σχολείο πηγαίνει στην όχθη του ποταμού και ψαρεύει ώρες ολόκληρες για να ξεχάσει. Το ψάρεμα στο ποτάμι μετριάζει τη στενοχώρια του. Πολλές φορές κλαίει για τον πατέρα του,που έχει δυο χρόνια να φανεί. Η φυγή του πατέρα του στον πόλεμο ήταν πηγή σύγχυσης και μεγάλης λύπης.
Μια μέρα στην όχθη του ποταμού συνέβη κάτι παράξενο και περίεργο. Εμφανίζεται ένα ξύλινο κουτί, που το έχει παρασύρει το ποτάμι. Ανοίγει το κουτί και μέσα βρίσκει μια ολοκαίνουργια πετονιά και αγκίστρια για πέστροφες! Ο Χάρης πετάγεται επάνω. Κοιτάζει γύρω του έκπληκτος, διότι πιστεύει ότι ο μπαμπάς του το άφησε, όμως δεν βλέπει τίποτα και κανένα.
Το μυστήριο συνεχίζεται.Το ποτάμι κάθε μέρα εξακολουθεί να κατεβάζει περίεργα πράγματα μέσα σε ξύλινα κιβώτια, μια σβούρα, μια σφεντόνα, μια μπάλα, ένα ξύλινο καραβάκι κ.α.  Τι μυστήρια πράγματα είναι αυτά! Ποιος του στέλνει όλα αυτά τα δώρα;
O Xάρης μια μέρα αποφασίζει να εξιχνιάσει το μυστήριο, βαδίζοντας παράλληλα με την όχθη του ποταμού.
Ένα διδακτικό βιβλίο του να ζει κανείς τη ζωή του σαν η καθεμιά  ημέρα να είναι η τελευταία. Να μην λυπάται, να μην στενοχωριέται, να μην απελπίζεται.
Ένα γλυκό παιδικό βιβλίο για την πατρική αγάπη , τη φιλία, τη φύση, την αναζήτηση, την αφοσίωση, τη ζωή, τη δύναμη της θέλησης, τη δύναμη της αγάπης, τη δύναμη των βιβλίων, τον πόλεμο, τα όνειρα, τα πραγματικά ή φανταστικά ταξίδια.
Το έργο του συγγραφέα θα μπορούσε να φανεί παλιομοδίτικο, είδος που τον συνδέει με τους παλιότερους αφηγητές παραμυθιών κοντά στο τζάκι, αλλά υπάρχει κάτι που ανήκει στο μέλλον, στην επιμονή του πως όλα συνδέονται μεταξύ τους. Με τις καλύτερες ιστορίες του, μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε ελεύθερα.  Μας συστήνει σε πρόσωπα και κείμενα που αλλιώς δεν θα είχαμε ποτέ συναντήσει. Κάνει τον κόσμο πιο τακτικό, απλούστερο, πιο θελκτικό και πιο περιπετειώδες. Ο συγγραφέας έχει μεγάλη όρεξη για τη ζωή. Έχει προσκολληθεί στα ωραία πράγματα στη ζωή.
Ο Αιμίλιος Σολωμού είναι ο τέλειος αφηγητής, σπουδαίος μυθοπλάστης και έχει πολύ ζωηρή φαντασία. Είναι η αντήχηση της φωνής και το βάθος της όρασής του που τον κάνει έναν από τους πραγματικά μεγάλους συγγραφείς του καιρού μας.
Χαρίστε το στα παιδιά σας.

Ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δημοσιογραφία σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πρωινή καθημερινή εφημερίδα. Σήμερα είναι εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Διηγήματά του δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Άνευ, Νέα Εποχή, In focus και Μανδραγόρας, και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες διηγημάτων. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Το Σκιάχτρο (2000), Ώσπερ στρουθίον, τάχος επέτασας (2003), που μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στη Βουλγαρία το 2013, Ένα τσεκούρι στα χέρια σου (2007, Εκδόσεις Άνευ), το οποίο βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κύπρου , καθώς και το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ (2012, Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ), που τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2013. Το τελευταίο κυκλοφορεί στην Πολωνία, ενώ αναμένεται να μεταφραστεί και να κυκλοφορήσει στην ΠΓΔΜ, τη Γερμανία, την Αλβανία, τη Σερβία, την Τουρκία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία.