Αντώνης Νικολουδάκης: "Θέλω να δω τη ραδιοφωνική μου παρέα να μεγαλώνει"



Είναι ερωτευμένος με τη μουσική. Αναπνέει με τη μουσική. Γι' αυτό και η καθημερινότητά του είναι αφιερωμένη σ' αυτήν. Ο ραδιοφωνικός παραγωγός Αντώνης Νικολουδάκης κλέβει λίγο από τον περιορισμένο χρόνο του και μιλάει στις Τέχνες για τι άλλο; Μα φυσικά για τις «Μουσικές Ιστορίες» του και για μουσική. Ας τον διαβάσουμε στη συνέντευξη που ακολουθεί.

                                                                                                       Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου

Πώς προέκυψε η μουσική στη ζωή σας; Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε μ’ αυτήν;

Η μουσική στη ζωή μου προέκυψε από κάποιους παλιούς δίσκους που είχε στο σπίτι ο πατέρας μου, τους οποίους και άκουγα συχνά. Αποφάσισα να ασχοληθώ μ’ αυτήν, γιατί την ερωτεύτηκα αληθινά. Κάθε φορά που άκουγα μουσική αισθανόμουν ευτυχισμένος και γαλήνιος.

Τι σημαίνει μουσική για εσάς;

Μια λέξη: Αναπνοή.

Σε μια εποχή που η κοινωνία αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, πιστεύετε ότι η μουσική έχει τη δύναμη να ηρεμήσει τον άνθρωπο;

Ναι, γιατί η μουσική είναι σαν τον έρωτα. Μπορεί μεν αρκετές φορές να τον ρίχνει στα τάρταρα, μπορεί όμως με το δικό της μοναδικό τρόπο να τον ανεβάσει και στον ουρανό.

Στις μέρες μας θεωρείτε πως είναι εύκολο ή δύσκολο για έναν καλλιτέχνη να προωθήσει τη δουλειά του;

Είναι πολύ δύσκολο. Κι αυτό, γιατί η μουσική αγγίζει αλήθειες που στις μέρες μας είναι είδος υπό εξαφάνιση, λόγω των μεγάλων συμφερόντων. Ο καλλιτέχνης έρχεται να αντιμετωπίσει αυτή την γενικότερη κρίση που υπάρχει, δυστυχώς, όμως, δίχως τα κατάλληλα όπλα.

Θεωρείτε ότι οι μουσικές σας επιλογές ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ακροατών;

Οι μουσικές μου επιλογές απευθύνονται σε φίλους ακροατές που με ακούν χρόνια από το ραδιόφωνο. Και επειδή ακριβώς είναι φίλοι μου, γνωρίζω πολύ καλά πως έχουν τα ίδια ακούσματα με μένα και γι’ αυτό και ταξιδεύουν μαζί μου. Επομένως θεωρώ πως για το λόγο αυτό οι μουσικές μου επιλογές ανταποκρίνονται επιτυχώς στις απαιτήσεις τους.

Λαμβάνετε υπόψη την εμπορικότητα και την απήχηση που έχει στους ακροατές το κάθε τραγούδι που επιλέγετε να φιλοξενήσετε στην εκπομπή σας ή όχι;

Δε δίνω ιδιαίτερη σημασία στην εμπορικότητα του κάθε τραγουδιού όσο στη δυναμική που έχει ως τραγούδι το καθένα απ’ αυτά.

Σε τι κοινό ηλικιακά απευθύνεστε;

Επειδή η μουσική στοχεύει στην ψυχή του ακροατή, δε θεωρώ πως ξεχωρίζει ηλικίες. Οπότε δε μπορώ να πω ότι κι εγώ, ως ραδιοφωνικός παραγωγός, απευθύνομαι σε ένα συγκεκριμένο ηλικιακά κοινό. Απευθύνομαι σε όλες τις ηλικίες.

Ποια η γνώμη σας για το διαχωρισμό σε έντεχνο και μη έντεχνο τραγούδι; Εσείς στις «Μουσικές Ιστορίες» σας κάνετε αυτό τον διαχωρισμό;

Όλα τα τραγούδια για μένα είναι έντεχνα. Είναι αποτέλεσμα τέχνης και δημιουργίας. Μπορεί φυσικά να εντάσσω το κάθε τραγούδι σε συγκεκριμένα είδη μουσικής, αυτό όμως το κάνω για καθαρά πρακτικούς λόγους, καθώς θεωρώ πως το κάθε τραγούδι πρέπει να παίζεται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα ξεχωρίζω σε έντεχνα και άτεχνα.

Ως ραδιοφωνικός παραγωγός είστε ελεύθερος να επιλέγετε τα τραγούδια για την εκπομπή σας ή δεσμεύεστε από το ύφος και τις επιλογές του κάθε σταθμού με τον οποίο συνεργάζεστε;

Αισθάνομαι πως έχω ως ραδιοφωνικός παραγωγός μια μερική ελευθερία στην επιλογή των τραγουδιών, αλλά σίγουρα σέβομαι και το ύφος του σταθμού με τον οποίο συνεργάζομαι κάθε φορά.

Τα τελευταία χρόνια είναι φανερό πως η δισκογραφία στην Ελλάδα αιμορραγεί. Θεωρείτε πως αυτό έχει επίπτωση στους καλλιτέχνες;

Δε θεωρώ πως αιμορραγεί η δισκογραφία. Θα έλεγα πως αλλάζει μορφή. Γίνεται πιο ηλεκτρονική. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο θέμα της επικοινωνίας των καλλιτεχνών με το κοινό τους. Αρχικά υπήρχε η άμεση επαφή τους με τον κόσμο μέσα από μικρές εστίες μάζωξης, μουσικές σκηνές ή πανηγύρια, μετά ξεκίνησε η δισκογραφία και τώρα, που βρισκόμαστε πάλι σε μια φάση αλλαγής, παρόλο που προσφέρει μεγάλες δυνατότητες η τεχνολογία στο να επικοινωνήσει κάποιος το έργο του στο κοινό του, επιστρέφουμε στην αρχική μορφή προώθησης του έργου των καλλιτεχνών, που είναι η άμεση επαφή τους με τον κόσμο.

Το ραδιόφωνο στηρίζει τους νέους καλλιτέχνες;

Πρέπει να προσδιορίσουμε λίγο τον χαρακτήρα του ραδιοφώνου. Όσο πιο επαγγελματικό γίνεται, τόσο περισσότερο απομακρύνεται από τους νέους κι ανερχόμενους καλλιτέχνες για προφανείς λόγους. Υπάρχουν, φυσικά, πάρα πολλοί σταθμοί, που δε δεσμεύονται από συμβόλαια με δισκογραφικές και στηρίζουν τα αξιόλογα τραγούδια, αυτά δηλαδή που ταξιδεύουν πραγματικά τις ψυχές των ακροατών.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εκπομπή σας;

Η εκπομπή μου «Μουσικές Ιστορίες» είναι μια προσπάθεια επικοινωνίας μου με τον κόσμο. Δεν έχει κάποια μουσική ταυτότητα. Επειδή τις περισσότερες φορές μεταδίδεται ζωντανά, παίρνει και το ύφος της υπάρχουσας ψυχικής μου κατάστασης, αλλά και της ψυχικής κατάστασης των ακροατών που με ακούν εκείνη την ώρα. Μου έχει τύχει για παράδειγμα να κάνω εκπομπή και ένας φίλος ακροατής να είναι πολύ στενοχωρημένος, λόγω κάποιων κακουχιών που του έτυχαν και επειδή γνώριζα ότι ακούει εκείνη την ώρα την εκπομπή μου, προσάρμοσα το ύφος της κατάλληλα, ώστε να συμβαδίζει με την ψυχολογία του.

Σε ποιους σταθμούς σας ακούμε;

Επειδή η εκπομπή μου «Μουσικές Ιστορίες» αποτελεί ένα κομμάτι της ομάδας των Mix Avenue Project, με τη συνεργασία της ομάδας αυτής, έχει καταφέρει να μεταδίδεται σε πάρα πολλά ραδιόφωνα. Στον Fly Radio 89,7 στην Λακωνία, στον Ράδιο Μελωδία 106,6 στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Νέο Ραδιόφωνο 97,9 στην Κέρκυρα, στον Radio Melody 96,7 στη Λήμνο, στον Ράδιο Παλμός 94,9 στη Χίο, στον Adelin fm 107,3 στα Κύθηρα, στον Ράδιο Ροδόπη 95,5 στην Κομοτηνή,  στο Style 100 fm στη Σητεία Κρήτης, και σε πολλούς ιντερνετικούς όπως το www.joy-radio.gr, το www.4LifeRadio.gr, το http://radiopandaisia01.blogspot.gr, το  www.studio56.gr, το www.radiosousouro.com, το www.Ellinikosfm.com, το Future Radio, το nJoy Radio Greece, το www.politeiaradio.gr, το http://mousikoportal.weebly.com, στο http://radiocosmoszante.com και σε άλλους που προστίθενται στην πορεία.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Θέλω να δω τη ραδιοφωνική μου παρέα να μεγαλώνει, να είμαι καλά και να μπορώ να μοιράζομαι την αγάπη μου για τη μουσική με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο σε όλη την Ελλάδα.

Ας κλείσουμε τη συνέντευξη με μια ευχή.

Να πιστεύουμε στα όνειρα μας και να προσπαθούμε να τα κάνουμε πραγματικότητα.

Ακολουθείστε τον Αντώνη Νικολουδάκη στα ακόλουθα λινκ:
facebook
facebook
facebook