Μανώλης Ρακιντζής: "Δε μου αρέσει να μιμούμαι κανέναν στην ερμηνεία μου"


Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις Τέχνες έναν καθόλα αξιόλογο καλλιτέχνη. Ο λόγος γίνεται για τον τραγουδοποιό Μανώλη Ρακιντζή. Μετά την πρόσφατη συμμετοχή του στη μουσική παράσταση "Αραχώβης 41",  συνεχίζει με τη μουσική του παρέα να στήνει ένα ταξίδι στον χρόνο, στο οποίο επιχειρεί να παντρέψει το παλιό με το καινούριο με έναν μοναδικό τρόπο, ενώνοντας την Ήπειρο με την Κρήτη και την ποίηση με το κλασσικό rock. Ενδιάμεσες στάσεις, φυσικά, οι δικές του συνθέσεις.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: 
Ο Μανώλης Ρακιντζής γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στα Εξάρχεια. Από μικρός ασχολήθηκε με την κιθάρα (αυτοδίδακτος) και το τραγούδι. Έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία. Αυτές τις ημέρες αναμένεται να κυκλοφορήσει η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τον τίτλο «Αράδα» από την εταιρεία «Καθρέπτης», ενώ παράλληλα ετοιμάζει ακόμα ένα cd εδώ και αρκετούς μήνες, παρέα με έναν σπουδαίο καλλιτέχνη έκπληξη!

Πότε ξεκίνησε για εσάς το ταξίδι της μουσικής;

Η μουσική ξεκίνησε στη ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία. Ήμουν, αν θυμάμαι καλά, στην Γ' Δημοτικού τότε που ξεκίνησα τα πρώτα μαθήματα κιθάρας και θεωρίας σε ένα ωδείο.

Από μικρός, φαντάζομαι, νιώθατε και αυτή την ανάγκη να βρίσκετε τρόπους για να εκφράζεστε. Πιστεύετε ότι η μουσική είναι ένα αντιπροσωπευτικό μέσο έκφρασης και επικοινωνίας;

Μεγάλωσα σε μια δύσκολη συνοικία της Αθήνας, στα Εξάρχεια και σε μια δύσκολη περίοδο, στα τέλη της δεκαετίας του '90. Ήμουν έφηβος και τότε όλοι ψάχναμε διάφορες διεξόδους και τρόπους, ώστε να μην μπλέξουμε σε μπελάδες. Είχα κάνει πολύ νωρίτερα κάποια μαθήματα κιθάρας σε μεγάλο ωδείο της Αθήνας, τα οποία άφησα στην πορεία λόγω της νεότητας μου. Σύντομα, όμως, κατάλαβα ότι αυτό ήταν που ήθελα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μου κι έτσι με κάποια παιδιά από τη γειτονιά μου ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τα πρώτα μουσικά group και να πειραματιζόμαστε. Το σημαντικότερο δε ήταν ότι αποπροσανατολιζόμασταν από ό,τι συνέβαινε γύρω μας κι έτσι καθημερινά η μουσική με κέρδιζε όλο και περισσότερο.

Τι σημαίνει, εν τέλει, για εσάς μουσική;

Δεν περιγράφεται αυτό το συναίσθημα με λέξεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως, όπου κι αν βρίσκομαι και σε ό,τι κάνω, απαιτώ κάπου στο βάθος να ακούγονται τραγούδια. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι χωρίς αυτήν, για μένα, κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

Πρόσφατα ολοκληρώσατε τον πρώτο σας  προσωπικό δίσκο με τίτλο "Αράδα". Πείτε μας λίγα λόγια γι αυτόν.

Ο δίσκος  αυτός είναι το αποτέλεσμα αυτών που είπα παραπάνω. Είναι αποτέλεσμα των πειραμάτων και των αναζητήσεων μου μέσα στα χρόνια αυτά. Σχεδόν όλα τα τραγούδια είναι βιωματικά, είτε είναι δικές μου ιστορίες, είτε ιστορίες που άκουσα και με ενέπνευσαν.

Έχετε κάποια μουσικά πρότυπα, κάποιους καλλιτέχνες που θα θέλατε να ακολουθήσετε τα βήματά τους; Ποια είναι τα μουσικά σας ακούσματα;

Το μεγαλύτερο μου άγχος πάντα ήταν, να μη μου πει κάποιος ότι η φωνή μου ή τα τραγούδια μου μοιάζουν με κάποιου άλλου. Δε μου αρέσει να μιμούμαι κανέναν, καθώς πιστεύω πως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, άρα και η έκφρασή του οφείλει να είναι το ίδιο μοναδική. Κατά τη γνώμη μου, όποιος προσπαθεί να αντικαταστήσει κάποιον μουσικά κάνει τεράστιο λάθος και η πορεία του έχει ημερομηνία λήξης. Οι επιρροές μου είναι πάρα πολλές και αυτό θέλω να φαίνεται πολύ διακριτικά στα τραγούδια και στις ερμηνείες μου.

Από το βιογραφικό σας διαβάζω ότι μελοποιείτε και στίχους ποιητών. Αυτό, για μένα προσωπικά, ως υπηρέτης της ποίησης, ομολογώ πως με εξέπληξε ευχάριστα. Ποια είναι η σχέση σας με το είδος αυτό της λογοτεχνίας;

Θεωρώ ότι η ποίηση μπορεί να εκφράσει τον καθένα μας, απλά κάποιοι από εμάς δεν το έχουμε ανακαλύψει ακόμα. Εγώ το ανακάλυψα λίγο μεγαλύτερος και από τότε δεν είμαι ποτέ μόνος μου.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι που σας συγκινεί πολύ όταν το ακούτε; Υπάρχει κάποιο που θα θέλατε να είχατε πρωτοερμηνεύσει εσείς;

Πολλά τραγούδια με έχουν συγκινήσει, αλλά, όχι, δε θα ήθελα να τα έχω τραγουδήσει πρώτος εγώ. Θεωρώ πως ένα τραγούδι το αγαπάς ακριβώς έτσι, όπως το έχεις πρωτοακούσει, με τη συγκεκριμένη φωνή και με τη συγκεκριμένη ενορχήστρωση. Αυτό που θα ήθελα, όμως, είναι, να επανεκτελέσω πολλά τραγούδια, και κυρίως ποιήματα, που έχουν μελοποιηθεί από μεγάλους συνθέτες μας.

Πως θα θέλατε να σας βρει το μέλλον; Ετοιμάζετε καινούρια πράγματα;

Θα ήθελα να με βρει κυρίως ψύχραιμο για να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες που περνάει ο κλάδος μας. Προς το παρόν ετοιμάζω ένα βιβλιαράκι με κείμενα δικά μου, που θα συνοδέψει και τον δίσκο στην εκτύπωσή του και στην φυσική του κυκλοφορία.

Πού μπορεί κάποιος να σας βρει;

Δυστυχώς, όπως συμβαίνει και σε πολλούς συναδέλφους μου άλλωστε, θα με βρει κάποιος στο σπίτι μου. Στην διάρκεια της καραντίνας έκανα κάποια σπιτικά μουσικά videos και έχω σκοπό να τα συνεχίσω λίγο πιο συγκεκριμένα και πιο θεματικά. Θέλω επίσης στο άμεσο μέλλον να τραγουδήσω και δημιουργίες φίλων μου.

Πού μπορεί κάποιος να ακούσει τα τραγούδια σας;

Τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου μου έχουν κυκλοφορήσει σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι θα ανεβάσω και άλλο ένα τραγούδι, το οποίο είναι εκτός δίσκου και είναι ένα ωραίο ντουέτο που έκανα με την Δέσποινα Ζαχαρίτσεφ, μια καλή μου φίλη και σπουδαία φωνή.

Πείτε μας μία φράση που σας εκφράζει.

Venceremos.

Ας απολαύσουμε ένα υπέροχο ντουέτο από την "Αράδα" του..