Αφιέρωμα: Η συγγραφέας Σωτηρία Κυρμανίδου και το πλούσιο συγγραφικό της έργο



Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται αποκλειστικά και μόνο για να γράφουν. Αυτό μαρτυρούν περιπτώσεις συγγραφέων, όπως εκείνης που φιλοξενούμε σήμερα στις Τέχνες. Πρόκειται για τη Σωτηρία Κυρμανίδου, που αριθμεί πάνω από 24 τίτλους βιβλίων, έχει αποσπάσει σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία για το έργο της και έχει έντονη κοινωνική δράση. 

                                                                                                                 Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

Βιογραφικό
Η Σωτηρία Κυρμανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Mεγάλωσε και ζει στο Σιδηρόκαστρο από μικρή μέχρι και τώρα.
Εργάστηκε ως Κοινωνική Λειτουργός σε πλαίσια Ειδικής Αγωγής και είναι συνταξιούχος από το 2010. Διεξήγαγε κοινωνική έρευνα, προκειμένου να αρχίσει τη λειτουργία του το ΚΑΠΗ Σιδηροκάστρου. Με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε Κοινωνική Υπηρεσία στον Δήμο Σιδηροκάστρου, όπου προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της επί δυόμισι χρόνια.
Έχει συνεργαστεί με τοπικούς φορείς και συστηματικά με τη ΝΕΛΕ Σερρών ως επιμορφώτρια. Με πρόγραμμα του ΙΔΕΚΕ πραγματοποίησε συμβουλευτική με ομάδες γονέων.
Υπηρέτησε και υπηρετεί εθελοντικά φορείς και υπηρεσίες, άτομα και την τοπική κοινωνία.
Είναι ραδιοφωνική παραγωγός, επί σειρά ετών, εθελοντικά στο Ράδιο Κιβωτός της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης (www.imsn.gr ράδιο κιβωτός) με δύο εβδομαδιαίες εκπομπές, «Φυλλομετρώντας και αναπολώντας» και «Συντροφεύοντας».
Για δύο χρονιές με προοπτική συνέχειας προσφέρει εθελοντικά και στην τοπική ΕΡΤ Σερρών με εκπομπή, αφηγούμενη παραμύθια.
Έχει τιμηθεί για το κοινωνικό και συγγραφικό της έργο. Συνεργάσθηκε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας, ως εκπαιδεύτρια φοιτητών.
Κείμενα και ποιήματά της καθώς και κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Προσκεκλημένη για λογοτεχνικά θέματα και για να εκθέσει το συγγραφικό της έργο φιλοξενήθηκε σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.
Για το έργο της γράφτηκαν, δημοσιεύτηκαν κριτικές από συγγραφείς, ποιητές και ανθρώπους των γραμμάτων. Έλαβε συγχαρητήριες επιστολές από επιφανείς προσωπικότητες, (Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, Επίσκοπος Αλβανίας, κ. Αναστάσιος, Κική Δημουλά, κ.α.).
Συμμετείχε ως μέλος και ως Πρόεδρος κριτικής επιτροπής λογοτεχνικών-ποιητικών διαγωνισμών. Έχει κληθεί σε σχολεία ανά την Ελλάδα και μέσω του Ε.Κ.Ε.ΒΙ, αλλά και μεμονωμένα προκειμένου να παρουσιάσει το έργο της. Συμμετοχές σε φεστιβάλ παραμυθιού και άλλων δράσεων σχετικών με τη λογοτεχνία. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και συμμετείχε σε δράση του για τα δικαιώματα του παιδιού στη Βιβλιοθήκη Σερρών στις 30 Νοεμβρίου 2015.
Ορίστηκε μέλος Κριτικής επιτροπής για τα βραβεία του Ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ έκδοσης 2015 (βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους).
Αναφέρεται στη μεγάλη εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Χάρη Πάτση, της Αμφικτυονίας Ελληνισμού καθώς και στην εγκυκλοπαίδεια σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών από τον «ΚΕΦΑΛΟ». Της απονεμήθηκε Τιμητικός Έπαινος για την προσφορά της στον Πολιτισμό, από τον όμιλο για την UNESCO Πειραιώς κ. Νήσων (Οκτώβριος 2017), καθώς επίσης και τιμητική διάκριση από τον ίδιο φορέα τον Ιανουάριο του 2018.
Έχει εκδώσει 6 ποιητικές συλλογές, αρκετά παραμύθια και εκπαιδευτικού περιεχομένου βιβλία. Συμμετέχει σε συλλογικές εκδόσεις.
Έχει δυο παιδιά, τον Αβραάμ, καθηγητή Πληροφορικής και υποψήφιο Διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Τμήμα Κινηματογράφου και την Ελένη, Κοινωνική Λειτουργό με μεταπτυχιακές σπουδές.
Τη ζωή της ομορφαίνει ο μικρός της εγγονός, Δημήτρης.

Οι διακρίσεις της συγγραφέως μέχρι σήμερα: 

•  Δεύτερο βραβείο ποίησης από την Ένωση Συγγραφέων Νομού Σερρών, 2004.
•  Τρίτο βραβείο ποίησης από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2008, με το ποίημα Αγάπη.
•  Τιμητική διάκριση Διηγήματος το 2008 από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.
•  Δεύτερο βραβείο διηγήματος από την Π.Ε.Λ. το 2009.
•  Έπαινος από την Π.Ε.Λ., Δελφοί 2011.
•  Έπαινος διηγήματος στον 1ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό bonsaistories.
•  Επαίνους για τη συγγραφή παραμυθιών από Δήμο Τρικκαίων, Δήμο Δράμας, Ράδιο Θεσ/    νίκης.
•  2ο βραβείο στον 6ο Παγκόσμιο  ποιητικό διαγωνισμό της Αμφικτιονίας Ελληνισμού 2017.
•  Τιμητικό βραβείο «ΣΟΦΟΚΛΗΣ» κατά τον 7ο Παγκόσμιο Ποιητικό διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού 2018.
•  Βραβείο ΕΥΠΟΙΪΑΣ για την πολιτιστική και κοινωνική της προσφορά, από την Αμφικτυονία Ελληνισμού, Οκτώβριος 2018.
•  Τιμητική διάκριση από τον Σύλλογο «ΛΙΝΟΣ» για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό Ποίησης 2018.
•  Τιμητικός έπαινος για τη συμμετοχή στον 1ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Ποίησης «ΚΕΦΑΛΟΣ» 2019.
•  Βράβευση του παραμυθιού με το 3ο βραβείο «Το ταξίδι της απορίας» σε αντίστοιχο διαγωνισμό του «ΚΕΦΑΛΟΣ» στην κατηγορία παραμύθι και 1ο βραβείο για την εικονογράφησή του.
1ο βραβείο παραμυθιού σε παγκόσμιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού 2019, «Η Δροσοσταλίδα και το μικρό αηδονάκι».
•  Τιμητική διάκριση από την ΕΛΒΕ σε παραμύθι «Το μεγάλο σπίτι με τα κάγκελα».
•  Βραβείο ΕΥΠΟΙΪΑΣ από τον ΕΠΟΚ.
•  2ο Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, στον 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό του ΕΠΟΚ,  προς τιμή του λογοτέχνη Γ. Γαρπόζη.
Όλα σχεδόν  τα παραμύθια, έχουν έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για τις βιβλιοθήκες εκπαιδευτικών και μαθητών.

•  Βραβεία Βιβλίου Λογοτεχνικού περιοδικού ΚΕΦΑΛΟΣ 2000-2019

  Αχλαδοχώρι Α. ΒΡΑΒΕΙΟ
«Ήμουν του στάβλου ένα άχυρο»
 « Πες το με μια ευχή»
«Υφάδι ζωής»
«Η Σταλαχτή κ.ο Ντόζυ»
 «Αγάπης μύρο» 
«Ο καπνούλης στην αστραφτοχώρα»
«Η ειδική αγωγή στις Σέρρες»
 «Η Εκπαίδευση στο Δήμο Σιδηροκάστρου 2003-2004

«Το δελφινάκι νικητής» Βραβείο βιβλίου, από τον  Σύλλογο ΛΙΝΟΣ, Λόγου, Μουσικής και Τέχνης

Ας ξεκινήσουμε να σας παρουσιάζουμε κάποια από τα βιβλία της:

Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα (πριν 20 μέρες), με τίτλο "Το μεγάλο σπίτι με τα κάγκελα" (Αυτοέκδοση), μιλάει για το γονεϊκό εγκλεισμό και αναδεικνύει το άγνωστο, για τους περισσότερους, ρόλο των σχολείων των φυλακών. Επίσης, μέσω της εφαρμογής QR code, μπορείτε να ακούσετε την ιστορία σε αφήγηση από την ίδια την συγγραφέα. Η εικονογράφηση έγινε από την πολύπειρη και ταλαντούχα Εμμανουέλλα Κακαβιά. Περιέχει 32 σελίδες και έχει λάβει τιμητική διάκριση από την Ένωση Λογοτεχνών Β. Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.).







Άλλο ένα βιβλίο της είναι το παραμύθι με τίτλο " Η δροσοσταλίδα και το μικρό αηδονάκι" που κυκλοφόρησε επίσης το 2020 από τις εκδόσεις "Ανάτυπο". Περιέχει 32 σελίδες, η εικονογράφηση είναι της Εμμανουέλας Κακαβιά και έχει ήδη λάβει το πρώτο Βραβείο σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού. Πρόκειται για ένα βιβλίο πρωτότυπο με δυο μορφές τέλους για τον αναγνώστη, καθώς τα θέματα που πραγματεύεται είναι δύο, η αναδοχή και η ανάδειξη διαχρονικών αξιών. Όπως και στο προηγούμενο βιβλίο, έτσι και σ' αυτό, μέσω της εφαρμογής QR code, μπορείτε να ακούσετε την ιστορία σε αφήγηση από την ίδια την συγγραφέα.



Και προχωράμε στο τρίτο παραμύθι της συγγραφέως με τίτλο "Το ταξίδι της απορίας" Β' Έκδοση από τις εκδόσεις "Ανάτυπο" και εικονογράφηση της Μαργαρίτας Παντελάκη (έτος έκδοσης 2018). Και αυτό το παραμύθι είναι βραβευμένο από το Λογοτεχνικό περιοδικό "Κέφαλος". Στις 29 σελίδες του πραγματεύεται ως θέμα του την ψυχική υγεία. Τι κάνει ο μικρός σκίουρος όταν η μαμά του αρρωσταίνει;
Είναι βαθιά στενοχωρημένος, αρνείται να πάει σχολείο, να παίξει με τους φίλους του, ντρέπεται.
Ποιος θα τον βοηθήσει να καταλάβει και στο τέλος να βγει νικητής;
Μια ιστορία που με τρυφερό τρόπο οδηγεί το παιδικό μυαλό στο δρόμο της γνώσης και το βοηθά να κατανοήσει ότι όχι μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό μπορεί να αρρωστήσει.



Το βιβλίο της "Η Σταλαχτή και ο Ντόζυ", που κυκλοφόρησε το 2014, περιέχει δύο παραμύθια. Τα θέματα που πραγματεύεται εδώ είναι η θεραπευτική ιππασία και η Κυκλοφοριακή αγωγή. (Άλλο ένα βιβλίο της βραβευμένο από το Λογοτεχνικό περιοδικό "Κέφαλος"). Στις 48, αυτή τη φορά, σελίδες του  (σε εικονογράφηση της Εμμανουέλας Κακαβιά) αναφέρει επιγραμματικά:
Η εκδρομή τελείωσε...η καρδιά της έμεινε εκεί. Στο μεσημεριανό τραπέζι, ο λόγος της ήταν ρυάκι... Εξήγησε σε όλη την οικογένεια αυτό που σήμερα έζησε. Ως έξυπνο παιδί που ήταν και με οικογένεια που της είχε εμπνεύσει σωστό παράδειγμα, η απόφαση της θρονιάστηκε στο μυαλό και το χαμόγελο στα χείλη της...






Συνεχίζουμε με ένα ακόμη παραμύθι της συγγραφέως με τίτλο "Ο Καπνούλης στην Αστραφτοχώρα" (Αυτοέκδοση, έτος έκδοσης 2016, σελίδες 28) επίσης σε εικονογράφηση της Εμμανουέλας Κακαβιά.
Για το αντικαπνιστικό του μήνυμα τιμήθηκε πάλι από το Λογοτεχνικό περιοδικό "Κέφαλος".
Επιγραμματικά διαβάζουμε την περίληψη της ιστορίας.

Ο μικρός Καπνούλης είχε την ατυχία να γεννηθεί σε μία πόλη που όλοι οι κάτοικοι καπνίζουν,μία πόλη στην οποία τα πάντα μυρίζουν πάρα πολύ άσχημα!
Ένα πρωινό που μοιάζει να ξημερώνει σαν όλα τα άλλα θα ακολουθήσει τον χαρταετό του στα παιχνιδιάρικα στροβιλίσματά του για να βρεθεί μπροστά σε μία έκπληξη!
Δεν είναι όλες οι πόλεις σαν τη δική του,γκρίζες,ρυπαρές και κάκοσμες!
Τις πόλεις τις φτιάχνουν οι άνθρωποι και όταν οι άνθρωποι έχουν μυαλό τότε και οι πόλεις είναι υγιείς.



Το 2010 κυκλοφόρησε το παραμύθι με τίτλο "Ήμουν του στάβλου ένα άχυρο" (Αυτοέκδοση). Κι αυτό τιμήθηκε επίσης από το Λογοτεχνικό περιοδικό "Κέφαλος". Στις 17 σελίδες του σκιαγραφεί τον ήρωα, ο οποίος όπως γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: "είναι ένα ταπεινό αχυράκι που αξιώνεται και βιώνει τη γέννηση του Σωτήρα μας.
Πιάστε το χέρι-χέρι και ταξιδέψτε μαζί του στα γεγονότα...
Και όχι μόνο. Μάθετε να βαδίζετε στο δρόμο της ευσπλαχνίας...".
Η εικονογράφηση είναι του Νίκου Ευστρατόπουλου.

Στεκόμαστε λίγο και στο "Αστρομαργαριτάρι της αγάπης" που κυκλοφόρησε το 2009 από την "Μαλλιάρης Παιδεία" (Β' έκδοση από τις εκδόσεις "Ανάτυπο"). Στις 24 σελίδες του μιλάει για την υπερβατική αγάπη και περιέχει πεζό λόγο και δίστιχα. Η εικονογράφηση είναι του James Cherry και περιληπτικά περιγράφει την ιστορία του ως εξής:
"Εκεί ψηλά στον ουρανό ζει ένα αστεράκι και κάπου βαθιά στη θάλασσα ζει το μαργαριτάρι. Κάποια στιγμή γνωρίζονται και είναι ευτυχισμένα. Τι γίνεται, όμως, όταν πρέπει να ζήσουν χωριστά; Πώς εξακολουθεί να ζει η αγάπη τους;
Ένας όμορφα εικονογραφημένος ύμνος της αγάπης που ζει διαχρονικά."






Συνέχεια έχει το "Δελφινάκι, νικητής" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ανάτυπο" το 2018 (Β' έκδοση). Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο, καθώς φιλοξενείται στο βιβλίο αυτό και η συγγραφέας Ελένη Σαχπατζίδου. Στις 34 σελίδες του κάνει λόγο για τη διαφορετικότητα και για τη συνεργασία της οικογένειας - σχολείου. Η εικονογράφηση είναι του Αριστείδη Καραβία. Περιληπτικά η ιστορία του βιβλίου έχει ως εξής:
"Ένα δελφινάκι, ο Ευθύμης μέσα από την αγάπη των γύρω του και παρά τα σωματικά του προβλήματα θα αποκτήσει το αίσθημα που θα τον κάνει νικητή! Το αίσθημα της αυτοεκτίμησης! Ένα διδακτικό παραμύθι που θα βοηθήσει τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους να μιλήσουν και να κατανοήσουν θέματα όπως η διαφορετικότητα, οι σωματικές αναπηρίες αλλά και η κυριαρχία πάνω σε αυτά μέσω της αγάπης και της στήριξης!"
Το βιβλίο απέσπασε Βραβείο βιβλίου, από τον  Σύλλογο ΛΙΝΟΣ, Λόγου, Μουσικής και Τέχνης.



Η Σωτηρία Κυρμανίδου, εκτός από παραμύθια, γράφει και ποιητικές συλλογές, όπως το "Αγάπης μύρο" (2002) και το "Υφάδι ζωής" (έτος έκδοσης 2014) (Αυτοεκδόσεις), που βραβεύτηκαν κι αυτές από το Λογοτεχνικό περιοδικό "Κέφαλος".














Τέλος, η συγγραφέας έχει κυκλοφορήσει και το βιβλίο "Πες το με μια ευχή" (Αυτοέκδοση, έτος έκδοσης 2010), που ουσιαστικά αποτελεί, όπως μαρτυρεί και ο τίτλος του, ένα βιβλίο με ποικίλες ευχές. 















Ας ευχηθούμε στη Σωτηρία Κυρμανίδου να είναι πάντα υγιής και να συνεχίσει με το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη τη συγγραφική και κοινωνική της δράση.