Τιμητική εκδήλωση στον Αλέξανδρο τον Μέγιστο



Εξωτερική όψη του ναού

Εκδήλωση τιμής στον Αλέξανδρο τον Μέγιστο
Μια λιτή εκδήλωση τιμής προς τον Αλέξανδρο τον Μέγιστο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020, στον χώρο του Ναού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μια τιμή μνήμης για το τεράστιο εκπολιτιστικό έργο, με την ευκαιρία του θανάτου του που, σύμφωνα με τους περισσότερους συγγραφείς, κυμαίνεται μεταξύ της 10ης και 13ης Ιουνίου του 323 π.Χ.· η ακριβέστερη προσέγγιση ως υπολογισμός της ημέρας του θανάτου του είναι η 30η Δαισίου, με βάση τα στοιχεία του Πλουτάρχου και αντιστοιχεί στην 10η Ιουνίου του 323 π.Χ. 
Ο Ναός του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι προσωπικό δημιούργημα του Αριστοτέλη Κακογεωργίου, Προέδρου και Ιδρυτή της ομάδος «Ε» Έψιλον, όπως και της Ελληνικής Διονυσιακής και Αλεξανδρινής θρησκείας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 422/ 13-12-2013 απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, αφού αναγνωρίστηκε και εγκρίθηκε το καταστατικό για την αναβίωση της Ελληνικής Διονυσιακής και Αλεξανδρινής Θρησκείας, με το διακριτικό «Αλεξανδρινοί – Έλληνες – Ολύμπιοι»· βρίσκεται σε ένα ιδιόκτητο κτήμα ένδεκα στρεμμάτων στο Μεσαίο, ένα πεδινό χωριό του Νομού Θεσσαλονίκης, Δήμου Ωραιοκάστρου (στον παλαιό δρόμο Θεσσαλονίκης Κιλκίς). Εκεί μας καλωσόρισε και μας ξενάγησε στον χώρο και στον Οίκο της Ομάδας «Ε» της Διονυσιακής και Αλεξανδρινής Θρησκείας, ο κύριος Αριστοτέλης Κακογεωργίου. 

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν και μέλη της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, καθώς και φίλοι αυτών: η Πρόεδρος Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου, η Αντιπρόεδρος Αναστασία Χατζή, ο Γενικός Γραμματέας Υπάτιος Ιωσηφίδης, και τα μέλη Χαρούλα Παπαβασιλείου, Τούλα Δημητρίου – Πρέσκοτ, Ευάγγελος Λαδόπουλος, Χρήστος Αμβαζάς και η σύζυγός του, ο Αλέξανδρος Βλαχάκης (γιος της κας Αλεξίου), η φίλη Χρυσούλα εξάρχου, καθώς και ο Αριστοτέλης Λουκάς, επίσης φίλος. Επίσης παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προμηθεύς Πυρφόρος», Γεωργία Αλτιντατσιώτου και ο τέως Πρόεδρος Γεώργιος Αγρόδιος. (Λόγω των απαγορευτικών διατάξεων για τον κορωνοϊό η εκδήλωση δεν ανακοινώθηκε ευρέως. Οι προσερχόμενοι συνολικά ήσαν περίπου 30 άτομα).

Η Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου και η Αναστασία Χατζή απαγγέλλουν ύμνους
Η τελετή άρχισε ώρα 12:00΄ με τον «Ύμνο στις Μούσες», οι οποίες συμβολίζουν τις επιστήμες και τον πολιτισμό (απήγγειλε η Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου)· συνεχίστηκε με τον «Ύμνο στους Προπάτορες των Ελλήνων» και σπονδή στο άγαλμα του Ηρακλή (απήγγειλε και έκανε σπονδή ο Γεώργιος Φωτεινός)· ένας «Επικήδειος Ύμνος προς τον Αλέξανδρο» (ή μοιρολόι της Ολυμπιάδας) αποδόθηκε από την Αναστασία Χατζή· η τελετή συνεχίστηκε με τον «Ύμνο προς την Ολυμπιάδα» και σπονδή στο άγαλμα της Λήδας (απήγγειλε και έκανε την σπονδή η Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου)· και έληξε με τον «Ύμνο προς τον Αλέξανδρο» και σπονδή μπροστά στο άγαλμά του, από τον Αριστοτέλη Κακογεωργίου. 

Την εκδήλωση τελετής πλαισίωσε η χορευτική ομάδα της Κέιρεν Ρεννιέ (Karen Rennie), με τρεις χορογραφίες. Νεαρές κοπέλες, ντυμένες με λευκούς μανδύες, χόρεψαν υπό τους ήχους μουσικής κατά τα πρότυπα του αρχαιοελληνικού τρόπου.



Μετά την τελετή οι προσκεκλημένοι συγκεντρώθηκαν σε έναν σκεπαστό, ανοιχτό, σκιερό χώρο, για την συνέχεια της εκδήλωσης. Η Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου απήγγειλε έναν δικό της ύμνο «Ύμνος στον Αλέξανδρο τον Μέγιστο»· η Αναστασία Χατζή απήγγειλε ένα ποίημα του Υπάτιου Ιωσηφίδη· ο Γεώργιος Φωτεινός (σκηνοθέτης αρχαϊκών δρώμενων – συνεργάτης του πολιτιστικού συλλόγου «Προμηθεύς Πυρφόρος», επί σειρά ετών για τις εκδηλώσεις των «Προμηθείων»  στον Όλυμπο), απέδωσε απόσπασμα από τον Λόγο του Αλεξάνδρου εις Ώπιν, όπως τον διασώζει ο Αρριανός στο έργο του «Αλεξάνδρου Ανάβασις» (βιβλίον 7, κεφάλαιον 9)· ο Χρήστος Αμβαζάς, πολυταξιδεμένος λόγω της δουλειάς του, μας διηγήθηκε κάποιες σημαντικές μαρτυρίες· τέλος ο Αριστοτέλης Κακογεωργίου μας μίλησε με θέμα την θεοποίηση του Αλεξάνδρου κατά την αρχαιότητα και την νομική αναβίωσή της εδώ και 2348 έτη, από την Ομάδα «Ε».


Ήπιαμε τον καφέ μας, κεραστήκαμε και αποχωρήσαμε ευχαριστημένοι από τον χώρο, γιατί ως συνειδητοποιημένοι Έλληνες μπορέσαμε να αποδώσουμε την ελαχίστη τιμή στον Μέγιστο Μακεδόνα Βασιλέα των Ελλήνων, στον Μέγιστο εκπολιτιστή της Οικουμένης.

Εσωτερικό του ναού