Θοδωρής Καρέλλας: Κακή Φωτιά | Νέο τραγούδι


Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
Το τραγούδι με τίτλο «Κακή φωτιά» σε μουσική του Θοδωρή Καρέλλα, ποίηση Κωστή Παλαμά και ερμηνεία του Θανάση Χουλιαρά αποτελεί τον προπομπό του ομώνυμου δίσκου που θα κυκλοφορήσει τους προσεχείς μήνες από το Ogdoo Music Group.

Ο δίσκος «Κακή Φωτιά» αποτελεί το πρώτο μέρος μιας ολοκληρωμένης συνθετικής εργασίας, με γενικό τίτλο «Δοκιμασία», που θα περιλαμβάνει ποιήματα σημαντικών Ελλήνων ποιητών μελοποιημένα από τον συνθέτη και τραγουδοποιό Θοδωρή Καρέλλα.

Όλα τα τραγούδια στον δίσκο ερμηνεύει ο καταξιωμένος ερμηνευτής Θανάσης Χουλιαράς, γνωστός για την πολυσχιδή καλλιτεχνική του δραστηριότητα τόσο ως τραγουδιστής του συγκροτήματος KollektivA, όσο και για την ανεξάρτητη καλλιτεχνική πορεία, με έναν προσωπικό δίσκο στις αποσκευές του και την ενασχόλησή του με αξιόλογες μουσικοθεατρικές παραστάσεις και musical.
Το τραγούδι «Κακή φωτιά» αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα συνθετική προσέγγιση του Θοδωρή Καρέλλα, στο ομώνυμο ποίημα του Κωστή Παλαμά που γράφτηκε το μακρινό 1908.
Ο Θανάσης Χουλιαράς ανήκει στην κατηγορία των ερμηνευτών που έρχονται να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η φθορά του χρόνου στις τάξεις των μεγάλων μας τραγουδιστών.
Η μουσική ακολουθεί με ένταση και αναδεικνύει τη γεμάτη πάθος και ολοζώντανες εικόνες της γραφής του ποιητή, που μιλά με τον γλαφυρό του τρόπο για την «κακή φωτιά» που οδηγεί τη μοναχική ανυπότακτη πορεία αλλά και τη δυσκολία του δημιουργού να υπάρξει σε έναν κόσμο που σε μεγάλο βαθμό θεωρεί την τέχνη μια παραξενιά που αφορά τη μειοψηφία.
ΚΑΚΗ ΦΩΤΙΑ - ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ
Αποδίδει εξαιρετικά την ατμόσφαιρα που δημιουργεί η σύνθεση και ο λόγος. Ερμηνεύει με δύναμη και εκφραστικότητα ένα από κάθε άποψη εξαιρετικό τραγούδι, το οποίο και με τη βοήθεια της εύστοχης και σύγχρονης ενορχήστρωσης του Δημήτρης Ανδρονιάδη αποτελεί μία αόρατη γέφυρα που συνδέει δύο καλλιτεχνικούς κόσμους που τους χωρίζει ένας και πλέον αιώνας. Το τραγούδι «Κακή φωτιά» κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή από το Ogdoo Music Group και είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Στίχοι: Κωστής Παλαμάς Μουσική: Θοδωρής Καρέλλας
© 2020 Ogdoo Music

Στίχοι:

Εγώ είμ’ εδώ ανυπόταχτος και παραστρατισμένος,
εγώ δαγκώνω με θυμό της φτώχειας το ψωμί,
νόθος της Τέχνης είμ’ εγώ και της ιδέας διωγμένος,
από μιαν έγνοια ο νους θολός, δαρμένο το κορμί. Ο λύχνος μου στης ιερής μελέτης το τραπέζι
όλα πολέμια, κρύα· βιβλία, κοντύλια και χαρτιά.
σαν ένα νεκροκάντηλο στα μάτια μου αχνοπαίζει· Με καίει κακή φωτιά. Εμέ η ζωή μου πλάνεμα και η γέννησή μου λάθος,
και τ’ αφροστάλαχτο Όνειρο… μπορεί και στο γκρεμό.
το λόγο δεν ορέγομαι, δεν ξέρω το ρυθμό·
σέρνουν εμένα δυο άλογα, τ’ αράπικο το Πάθος

Credits: Ενορχήστρωση/Παραγωγή: Δημήτρης Ανδρονιάδης Ηχοληψία: Δημήτρης Ανδρονιάδης/Μιχάλης Σκαράκης Μίξη: Μιχάλης Σκαράκης (Studio 133) Mastering: Νάσος Νομικός (VU Productions Studio) Παίζουν οι μουσικοί: Πιάνο, ακορντεόν, ταμπουράς, synths/sampling: Δημήτρης Ανδρονιάδης Κοντραμπάσο: Κώστας Σταυρόπουλος Drums: Δημήτρης Γιαννούχος Φωνητικά: Θανάσης Χουλιαράς-Θοδωρής Καρέλλας Εξώφυλλο: Ανδρέας Ζέης