The Motiff: "Θα ταξιδεύαμε οπουδήποτε για τη μουσική"



Είναι πέντε και είναι από το Ηράκλειο Κρήτης. Συνθέτουν τραγούδια με ξένο στίχο και το είδος τους το έχουν ονομάσει "Existential Rock". Δέθηκαν πριν από ενάμιση χρόνο και ήδη μετρούν αρκετά λάιβ στην ιδιαίτερη πατρίδα τους την Κρήτη. Έχουν ηχογραφήσει τα πρώτα τους δύο τραγούδια, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκονται στη διαδικασία ηχογράφησης των υπόλοιπων τραγουδιών που θα ολοκληρώσουν τον πρώτο τους προσωπικό δίσκο. Μιλάμε για τους "Motiff" που σήμερα μας συστήνονται στις Τέχνες μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί..

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Καταρχάς θα ήθελα να μας συστηθείτε. Ποιοι μουσικοί αποτελούν τους «Motiff»;

Με σειρά  εντάσεων:
Μάνος Λιαπάκης και Λευτέρης Τσαγλιώτης στις κιθάρες.
Κώστας Βιτσάκης στα τύμπανα.
Σταύρος Κωνσταντινομανωλάκης στο τραγούδι.
Μάρκος Μαστοράκης στο μπάσο.

 Το είδος της μουσικής σας το έχετε ονομάσει «Existential Rock». Μπορείτε να μας το περιγράψετε με λέξεις;

Σταύρος: Μια μέρα που είχα περιπαικτική διάθεση, ονόμασα για πλάκα το είδος μας υπαρξιακό. Εξ ου και existential. Οι στίχοι μας είναι προσπάθειες εσωτερικής αναζήτησης κατά κύριο λόγο. Σαν όρος δεν υπάρχει και, παρόλο που μου αρέσει να εφευρίσκω όρους, δεν σκοπεύουμε να τον κρατήσουμε, μιας και η θεματολογία μας κάθε άλλο από στέρεη είναι. Είναι καθ’ όλα ρευστή.

Γράφετε μόνο ροκ ή ενδέχεται να σας ακούσουμε και σε κάποιο άλλο είδος μουσικής;

Μάρκος: Γενικά μας ενδιαφέρει το στυλ της ροκ, για τη ακρίβεια η λεγόμενη “κιθαριστική μουσική”. Νομίζω πως αυτό αντικατοπτρίζει και τα ακούσματα των μελών του συγκροτήματος. Παρόλα αυτά η μουσική για εμάς είναι ενιαία. Δεν θα απέκλεια στο μέλλον να εντάξουμε σε πειραματικό επίπεδο στοιχεία από κάποια άλλα μουσικά ιδιώματα, χωρίς, βέβαια, να ξεφύγουμε από το στυλ της ροκ μουσικής.
Λευτέρης:  Για εμάς η μουσική είναι μια. Δεν αποκλείουμε τίποτα. Ακούγεται Ροκ, γιατί αυτό είναι το είδος μουσικής που ακούγαμε ανέκαθεν.
Σταύρος: Συμφωνώ με τα παιδιά. Θα έλεγα ότι μας σημάδεψε η ροκ στα πρώτα μας ακούσματα. Ο ρυθμός, η μελωδία, η ένταση και γενικά η χροιά, κατά κάποιο τρόπο, αυτής της μουσικής μας τράβηξε εντονότερα από διάφορα άλλα ακούσματα.
 
Ποια συγκεκριμένα είναι τα ακούσματα σας;  Έπαιξαν θεωρείτε κάποιο ρόλο στη μουσική κατεύθυνση που δώσατε στο συγκρότημά σας;

Μάρκος: Κάθε μέλος του συγκροτήματος έχει ακούσματα και επιρροές που κινούνται στο γενικότερο φάσμα της ροκ μουσικής, από ποπ-ροκ μέχρι μέταλ. Ποτέ δεν επιδιώξαμε να ακουστούμε σαν κάτι συγκεκριμένο. Μέσα από την πρόβα προέκυψε ένας ήχος που περικλείει τις επιρροές κάθε μέλους του συγκροτήματος συγκεντρωτικά.
Λευτέρης: Τα ακούσματα του καθένα από εμάς είναι διαφορετικά και σίγουρα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά όλα σχετίζονται με τη Ροκ μουσική.
Σταύρος: Η μουσική είναι μια γλώσσα, όπως οι υπόλοιπες. Πρώτα την ακούς, μετά την καταλαβαίνεις, έπειτα τη μαθαίνεις και, όταν έρθει η σειρά σου να τη μιλήσεις, ακολουθείς τους κανόνες που έμαθες.

Τι είναι αυτό που σας ωθεί να γράφετε εσείς το στίχο και τη μουσική;

Σταύρος: Είναι η ανάγκη για έκφραση και δημιουργία. Και η χαρά της αναζήτησης της δική μας ταυτότητας.
Μάρκος:  Η χαρά της δημιουργίας σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο. Στις πρόβες προσπαθούμε να περνάμε καλά και σαν ομάδα  βγάζοντας το αποτέλεσμα που ακούτε. Κάθε κομμάτι  ξεκινάει από κάποια βασική ιδέα που σιγά σιγά την εμπλουτίζουμε όλοι μαζί σαν ομάδα. Οι στίχοι, θα έλεγα, είναι μια πιο μοναχική διαδικασία. Έτσι με βάση τη μουσική που έχουμε έτοιμη, κάποιος αναλαμβάνει να γράψει τους στίχους και, αν χρειαστεί, αυτοί εμπλουτίζονται  με την σειρά τους με ιδέες από όλη την ομάδα.
Λευτέρης:  Η χαρά της δημιουργίας. Το κάθε τραγούδι για εμάς είναι μοναδικό και                αποτελεί μια καινούρια πρόκληση.

Γιατί επιλέγετε να γράφετε αποκλειστικά και μόνο σε ξένο στίχο τα τραγούδια σας;

Μάρκος: Χωρίς φυσικά να έχουμε κάποιο θέμα με την ελληνική γλώσσα, καταλήξαμε ότι, όσον αφορά τον κόσμο της ροκ, αυτή αποτελεί περιοριστικό παράγοντα. Κακά τα ψέματα, τα μεγαλύτερα σύγχρονα ελληνικά συγκροτήματα που έγιναν γνωστά στο παγκόσμιο κοινό, όπως οι 1000Mods, Rotting christ, Firewind, αλλά ακόμα και παλαιοτέρα, όπως οι Aphrodite’s child και οι Socrates drunk the conium είχαν αγγλικό στίχο.
Σταύρος: Η αισθητική της ροκ, προσωπικά μιλώντας, δε μου φέρνει κάποια άλλη γλώσσα στο μυαλό. Φυσικά και λατρεύω το ελληνόφωνο ροκ, εγώ ο ίδιος, όμως, δε θα το ακολουθούσα. Ίσως κοστίζει την αμεσότητα που θα είχαμε προς τους Έλληνες ακροατές αν τραγουδούσαμε στα ελληνικά, αλλά κάποια πράγματα μ’ αρέσει να μην τα πειράζω. Δε μπορώ να φανταστώ delta blues με ελληνικό στίχο. Ούτε και κρητική μουσική με αγγλικό αντίστοιχα.

Το πρώτο σας τραγούδι με το οποίο παρουσιαστήκατε στο κοινό σας έχει τον τίτλο  «Ten Thousand Lives». Ένα, ομολογώ, αρκετά «ζωντανό» τραγούδι, από την άποψη ότι από τα πρώτα του κιόλας δευτερόλεπτα η μελωδία του μας ξεσηκώνει. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό. Πώς προέκυψε και ποιοι οι δημιουργοί του;
 
Μάρκος: Αναφέρεστε στο πρώτο μας single, που περιέχει δυο τραγούδια. Το Ten thousand lives, το οποίο η μουσική του ξεκίνησε από μια ιδέα του Μάνου, του κιθαρίστα μας, και αναπτύχθηκε από όλους μας. Τους στίχους τους έγραψα εγώ (Μάρκος) με σημαντική βοήθεια από τον τραγουδιστή μας τον Σταύρο. Όσον αφορά το Gravity, το δεύτερο τραγούδι που ακολουθεί, η μουσική προέκυψε μέσα από το jam που κάνουμε στις πρόβες μας και τους στίχους τους έγραψε ο Σταύρος.
Λευτέρης: Όπως όλα τα κομμάτια μας, έτσι και το Ten Thousand Lives ξεκίνησε από κάποιο   jam στο στούντιο. Συνήθως κάποια μελωδία στην κιθάρα είναι αυτή που δίνει την εκκίνηση ενός νέου κομματιού.
Σταύρος: Ήταν το πρώτο μας κομμάτι, αλλά μουσικά προέκυψε, όπως ακριβώς όλα μας τα κομμάτια. Μετά από αρκετές ώρες πρόβας και συστηματικής δουλειάς στο studio. Ο καθένας μας, στις περισσότερες των περιπτώσεων, συνθέτει αυτό που παίζει. Ο κιθαρίστας το riff του ή το σόλο του, ο μπασίστας τη μπασογραμμή, ο drummer το ρυθμό και ο τραγουδιστής τη μελωδία της φωνής.
Στιχουργικά είναι συνεργασία του Μάρκου και του Σταύρου.

Σκεφτήκατε να κάνετε το ντεμπούτο σας στο χώρο με ένα βιντεοκλίπ για να σας γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα; Γιατί δεν το τολμήσατε στο πρώτο σας τραγούδι; Είναι στα σχέδιά σας κάτι τέτοιο;

Μάρκος: Φυσικά και το σκεφτήκαμε. Το οπτικό υλικό πάντα βοηθάει, ειδικά στη σημερινή εποχή, που όλοι μαθαίνουν την καινούρια μουσική μέσα από πλατφόρμες, όπως το YouTube και το Facebook. Προς το παρόν είμαστε επικεντρωμένοι στην εγγραφή και την κυκλοφορία του πρώτου μας δίσκου, που θα περιέχει 7 κομμάτια. Στο μέλλον, ίσως επιλέξουμε 1 ή 2 από αυτά, ώστε να γίνουν και βιντεοκλίπ. Βέβαια, να σημειώσουμε εδώ ότι η παραγωγή video είναι μια αρκετά ακριβή υπόθεση και η πηγή χρηματοδότησης των πρότζεκτ μας είναι τα ίδια τα μέλη του συγκροτήματος. Δεδομένου αυτού ευελπιστούμε στην υποστήριξη του κόσμου, οπότε καλό θα ήταν, αν κάποιος θέλει να μας υποστηρίξει, να αγοράσει κάποιο από τα κομμάτια μας. Βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις πλατφόρμες πώλησης μουσικής.
Σταύρος: Ξεκινήσαμε βάζοντας προτεραιότητα τη σύνθεση, έπειτα τα λάιβ και τέλος την ηχογράφηση, σύμφωνα πάντα με το budget μας. Σε μια περίοδο που συνθετικά και συναυλιακά ήμασταν απασχολημένοι, αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε το πρώτο μας single με απλά, αλλά πολύ προσεγμένα lyric videos. Το σημαντικό είναι να μας μάθει ο κόσμος και να του δώσουμε την ευκαιρία να το κάνει από κοντά όσο πιο συχνά μπορούμε και όσο οι συνθήκες το ευνοούν.

Παρόλο που είστε αρκετά νέοι στο χώρο, ωστόσο, το πρώτο σας τραγούδι έχει έναν αρκετά ικανοποιητικό αριθμό προβολών και ανταπόκρισης από το κοινό, αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα του 2020 το ροκ απευθύνεται σε ένα μικρό αριθμό ακροατών σε σχέση με το λαϊκό κυρίως τραγούδι που έχει μεγάλη απήχηση. Σ’ αυτό θεωρώ συμβάλει και η δουλειά σας, η οποία είναι αρκετά προσεγμένη και μπορεί άξια να θεωρηθεί 100% επαγγελματική. Αυτό είναι κάτι που σας ενθαρρύνει για τα επόμενα σας βήματα;

Μάρκος: Σίγουρα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι με σχεδόν μηδενική διαφήμιση καταφέραμε να έχουμε αυτή την ανταπόκριση. Αναμέναμε παρόμοια ανταπόκριση στα live που είχαμε σχεδιάσει για αυτό το καλοκαίρι. Δυστυχώς, η ιστορία με τον covid -19  τα ανέτρεψε όλα. Η αλήθεια είναι ότι η κυκλοφορία αυτού του single ήταν μια δοκιμή για την μελλοντική κυκλοφορία του πρώτου μας album και νομίζω ήταν επιτυχημένη.
Λευτέρης: Είναι σίγουρα μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε την ανταπόκριση του κόσμου στα Social media και στα Live μας. Είναι στην ουσία και το μεγαλύτερο κίνητρο για να προσπαθήσουμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω.
Σταύρος: Σίγουρα η επιβεβαίωση κάθε μορφής σε ενθαρρύνει. Όμως δεν είναι αυτοσκοπός. Είμαστε μια καλή παρέα, κάνουμε αυτό που ευχαριστεί πρώτα εμάς τους ίδιους και αν η απήχηση έρθει, θα ξέρουμε ότι ήρθε κάνοντας και "λέγοντας" αυτό που νιώθουμε.

Έχετε κάνει ήδη αρκετά live στην Κρήτη. Υπάρχει κάποιο που το θυμάστε ακόμα και γιατί;

Μάρκος:  Νομίζω ότι το live μας στην γνωστή εναλλακτική σκηνή του Ηρακλείου «Στοά 60», μπροστά σε κοινό που εκτιμάει την ροκ μουσική, μας «ανέβασε» σαν μουσικούς και μας έδωσε μια δυνατή εμπειρία. Ακόμα η εμφάνιση μας στο τηλεοπτικό στούντιο της ΝΕΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ήταν μια διαφορετική εμπειρία που θα ήθελα να επαναληφθεί.
Λευτέρης:  Σίγουρα μια από τις καλύτερες εμπειρίες ήταν στο Beer Festival Crete, καθώς παίξαμε ανάμεσα σε ονόματα όπως τους Magic De Spell και τους Ενδελέχεια. Ακούσαμε καλές συμβουλές και πήραμε μεγάλη εμπειρία παίζοντας σε ένα μεγάλο Stage.
Σταύρος: Το λαιβ στη «Στοά 60» ήταν για μένα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Παίξαμε μπροστά σε κοινό που πάει εκεί για να ακούσει και να στηρίξει νέες προσπάθειες. Ήταν ένα δυνατό live, δεμένο και με πολύ καλή ατμόσφαιρα και από τις δυο πλευρές της σκηνής.

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης ή κάποιο συγκρότημα που θα θέλατε να μοιραστείτε την σκηνή μαζί;

Μάρκος: Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο να πω. Σίγουρα όμως κάθε έμπειρος και μεγάλος καλλιτέχνης που θα βρεθεί στο δρόμο μας θα είναι μια θετική εμπειρία και αναμένουμε να μάθουμε πολλά πράγματα.
Σταύρος: Υπάρχουν αρκετοί και χαίρομαι που ήδη έχει γίνει στο παρελθόν. Ελπίζω να αυξηθεί ο αριθμός αυτός στο μέλλον!

Έχετε σκεφτεί να ταξιδέψετε εκτός Κρήτης για μια καλύτερη πορεία στο χώρο της μουσικής; Δε θεωρείτε πως ένα μικρό μέρος αποτελεί τροχοπέδη για μια περαιτέρω εξέλιξη;

Μάρκος: Η βάση μας είναι το Ηράκλειο, μια πόλη στην οποία μεγαλώσαμε και κινούμαστε καλλιτεχνικά εδώ και χρόνια. Η Κρήτη, άλλωστε, είναι μια περιοχή που έχει προσφέρει πάρα πολλά στην πολιτισμική ιστορία της Ελλάδας σε κάθε μορφή τέχνης. Από την άλλη σίγουρα είναι ένα μικρότερο μέρος σε σχέση με τις σκηνές της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, με λιγότερες δυνατότητες και περιορισμένο κοινό.  Αυτό νομίζω, όμως, ότι μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας δεν αποτελεί τόσο περιοριστικό παράγοντα, όπως παλαιότερα. Τώρα, όσον αφορά το ενδεχόμενο κάποιας περιοδείας, εάν και εφόσον υπάρξουν προτάσεις, είναι κάτι που θα το σκεφτούμε σοβαρά.
Λευτέρης: Σίγουρα το να γράφεις ξενόγλωσση μουσική στην Ελλάδα και πόσο μάλλον στην Κρήτη σε περιορίζει αρκετά. Σαφώς και υπάρχουν σκέψεις για περιοδείες εκτός Κρήτης. Αν παρουσιαστεί κάποια ευκαιρία είμαστε αρκετά θετικοί.
Σταύρος: Θα ταξιδεύαμε οπουδήποτε για τη μουσική. Ήταν και είναι ένας από τους μεγάλους μας στόχους. Όσο για την Κρήτη, αυτό το μέρος μπορεί να έχει μικρό, αλλά έχει δυνατό κοινό.

Ποιοι είναι οι επόμενοι μουσικοί σας στόχοι;

Μάρκος: Πιστεύω ότι το σωστότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κινηθούμε αργά και μεθοδικά. Βασική προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της πρώτης μας δισκογραφικής δουλειάς και η κυκλοφορία της. Με βάση την ανταπόκριση από τον κόσμο θα δούμε πως θα κινηθούμε μελλοντικά. Όλα θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές δυνατότητες του πρότζεκτ. Φυσικά, οι πρόβες και η δημιουργία καινούριων κομματιών συνεχίζονται.
Σταύρος: Χωρίς τη μουσική μας, δεν υπάρχουμε. Οπότε, ηχογράφηση και διανομή. Είμαστε στην τελική ευθεία για την ηχογράφηση του πρώτους μας album. Mετά σειρά έχουν τα live. Οι μεγαλύτεροι μουσικοί μας στόχοι είναι αρχικά να συντηρήσουμε αυτό που ήδη έχουμε και να προχωρήσουμε με την ίδια συνταγή. Κάποια στιγμή, θα έρθουν ακόμα πιο ωραία πράγματα. Η δουλειά φέρνει τα πάντα.

Ποια είναι η ευχή σας για το μέλλον;

Να είμαστε καλά, δημιουργικοί και φυσικά τυχεροί!

Τους Motiff μπορείτε να βρείτε στα ακόλουθα λινκ: