Βιβλιοκριτική για τη μελέτη "Ρωσία" του Μπάμπη Μπίζα | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς



Συγγραφέας: Μπάμπης Μπίζας
Έτος έκδοσης: 2020 (Τρίτη έκδοση)
Σελ.: 275




Κανένας μεγάλος πολιτισμός δεν αναπτύχθηκε μες την ακινησία και την αδράνεια. Κανένα όνειρο δεν άνθισε μέσα σε περιορισμένα όρια. Όπως το μωρό ξεθαρρεύει με το πρώτο μπουσούλημα, έτσι και η ανθρωπότητα απαρνιόταν τον πρωτογονισμό της με τα πρώτα της βήματα (το ταξίδι). Κι αυτός ο εναρκτήριος βηματισμός είναι που έβαλε την ιστορία του πολιτισμού σε τροχιά γύρω από τον εαυτό της και τον κόσμο. Το μεγάλο ταξίδι είχε αρχίσει κι, όπως κάθε ταξίδι, περιέχει στις αποσκευές του τα πάντα, δηλαδή την ίδια τη ζωή. Και αυτό το ταξίδι δεν σταμάτησε ποτέ, μιας και το μυστικό σε ένα πραγματικό ταξίδι δεν έχει εισιτήριο επιστροφής! Δε θα υπάρχουν πολλοί που θα μπορούσαν να ισχυριστούν ένα ταξίδι γοητευτικότερο από αυτό που αιώνες τώρα αδιαλείπτως πλέει μέσα στις ανεξάντλητες θάλασσες της Οδύσσειας.
Ένα ταξίδι μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ανοιχτό παράθυρο, που αφήνει τον ταξιδιώτη να έχει μια στιγμιαία εικόνα, σε ένα σύμπαν διαφορετικό από το οικείο και καθημερινό. Ο ταξιδιώτης κοιτά έξω από το παράθυρο και αντικρίζει έναν κόσμο που τα πάντα αντανακλούν τις δικές του προβολές και προσδοκίες. Το ταξίδι μοιάζει με ένα παιχνίδι με καθρέφτες, μια αναζήτηση γνώσης, μια επέκταση, όπου το φανταστικό μπλέκεται με τον αμείλικτο ρεαλισμό των οικονομικών, θρησκευτικών και πολιτικών εξισώσεων.
Βέβαια, δεν είναι όλα τα ταξίδια ίδια, ούτε όλοι οι ταξιδιώτες. Για παράδειγμα, εκείνος ο αρχαίος πολυμήχανος Θειακός,  ο Οδυσσέας. Το ίδιο ισχύει με τον πολιταξιδεμένο ιστορικό Ηρόδοτο, που είχε αλωνίσει μεγάλο μέρος του γνωστού τότε κόσμου.
Ένας σύγχρονος Οδυσσέας και Ηρόδοτος, που έχει γυρίσει όλο τον σύγχρονο κόσμο, είναι ο Αρτινός Μπάμπης Μπίζας!
To βιβλίο αυτό δεν έχει φιλολογικές ή λογοτεχνικές φιλοδοξίες, ούτε αποτελεί τουριστικό - ταξιδιωτικό οδηγό για ξενοδοχεία, εστιατόρια, δρομολόγια τρένων. Η μόνη φιλοδοξία του είναι να μπορέσει να μεταφέρει μια γεύση από τα ταξίδια στην άγνωστη  Ρωσία, του συγγραφέα. Στόχος του είναι να παρουσιάσει με τη ματιά ενός ταξιδιώτη, ό,τι υπάρχει, και ό,τι αξίζει να δει και να επισκεφθεί κανείς σε γνωστά και άγνωστα μέρη της Ρωσίας. Να βοηθήσει εκείνους που θέλουν να ταξιδέψουν στα μήκη και τα πλάτη της απέραντης αυτής χώρας να βρουν τον δρόμο τους και να κάνουν τη δική τους ανακάλυψη.
Στις σελίδες του παρουσιάζονται ιστορίες και περιγραφές και από τις 85 περιοχές που απαρτίζουν την ομόσπονδη Ρωσία (από την Κριμαία στο Βερίγγειο πορθμό), περιλαμβανόμενης και της Κριμαίας, που μαζί με τη Σεβαστούπολη, ενσωματώθηκαν στη χώρα μετά το δημοψήφισμα του 2014. Επίσης, για πρακτικούς λόγους, προστέθηκαν και 4 ανεξάρτητες χώρες που γειτνιάζουν και συνδέουν τη μοίρα τους με τη Ρωσία: η Νότια Οσσετία, η Αμπχαζία καθώς και οι Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που ανεξαρτοποιήθηκαν από την Ουκρανία. Επίσης, παρουσιάζονται και τα τέσσερα γιγαντιαία ποτάμια της Ρωσίας.
Έπρεπε κάποτε να γίνει αυτό το βιβλίο!  Για τη Ρωσία δεν έχει γραφτεί ακόμη κάτι ανάλογο μέχρι σήμερα. Ούτε καν στη Ρωσική βιβλιογραφία! Οι περισσότεροι οδηγοί περιορίζονται στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη (Λένιγκραντ) ή στην καλύτερη περίπτωση, επεκτείνονται στη Σιβηρία, παρουσιάζοντας τις γνωστές περιοχές κατά μήκους του Υπερσιβηρικού. Τεράστιες περιοχές μένουν απέξω, αφήνοντας σε απορία τον επίδοξο ταξιδιώτη για το τι υπάρχει εκεί στη «σκοτεινή» πλευρά της αχανούς χώρας.
Ένα από τα εξαίσια χαρίσματα του Αρτινού Μπάμπη Μπίζα είναι οι περίτεχνες γνώσεις περί την ανθρωπογεωγραφία, την ιστορία, την θρησκεία, την αρχαιολογία και τον πολιτισμό όλων των περιοχών της Ρωσίας. Σε κάθε ταξίδι μαζί του μένεις άναυδος από τις ουσιαστικές λεπτομέρειες που ξέρει καίρια να διατυπώνει συνοψίζοντας το ενδιαφέρον κάθε τόπου για τη γη, τα προϊόντα και την προέλευση των ανθρώπων πάντα, την ανάδειξη της ιδιομορφίας κάθε περιοχής, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους,τα ήθη και τα έθιμά τους και τα διακριτικά γνωρίσματα κάθε ντόπιας κοινωνίας της Ρωσίας. Για τον Μπάμπη Μπίζα δεν υπάρχει τόπος χωρίς τους κατοίκους του .
-Έχετε γυρίσει όλον τον πλανήτη, αλλά επιλέξατε να γράψετε τουριστικό οδηγό μόνο για τη Ρωσία. Γιατί;
-Γιατί μ' αρέσει, την αγαπάω, είναι το στυλ μου. Τη βρίσκω με τη Ρωσία. Η Ρωσία έχει χιλιάδες πράγματα για να γράψει κανείς. Επίσης, για όλες τις μεγάλες χώρες υπάρχουν βιβλία. Η μόνη χώρα που δεν είχε οδηγό για τουριστικές διαδρομές ήταν η Ρωσία, πρόβλημα που αντιμετώπισα και ο ίδιος ως ταξιδιώτης. Σκέφτηκα πως «ταξιδεύω 30 χρόνια στη Ρωσία και δεν έχω κάτσει να γράψω έναν οδηγό». Οπότε το 2015, ταξίδεψα 55 μέρες για ένα τελευταίο ρετουσάρισμα και τον έγραψα. Πρώτα στα ελληνικά, κατόπιν αγγλικά και τώρα θα πρέπει να τον γράψω και στα ρωσικά, αλλά πρώτα πρέπει να βρω διανομή.
-Ποιες είναι οι κορυφαίες πόλεις της Ρωσίας που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί;
-Οι πέντε κορυφαίες πόλεις της Ρωσίας, εκτός Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, είναι Τομσκ, Νίζνι Νόβγκοροντ, Καζάν, Άστραχαν και Σεβαστούπολη.
-Ποια είναι τα 20 κορυφαία αξιοθέατα της χώρας;
-Νησί Κίζι, Λίμνη Ονέγκα - Φάρος Ανίβα ,Σαχαλίνη - Μαν Πουπουνυάρ, Περμ - Ρωσικό Μουσείο, Αγία Πετρούπολη - Σκυθικοί Θησαυροί, Ερμιτάζ, Αγία    Πετρούπολη -Βασιλικό Οπλοστάσιο, Κρεμλίνο, Μόσχα - Μοναστήρι Σολοβέτσκυ, Καρέλια -Μοναστήρι Κυριλο - Μπελοζέρσκ, Βόλογκντα - Άγαλμα της Μητέρας Πατρίδας, Στάλινγκραντ - Κρεμλίνο του Τομπόλοσκ - Παλιά πόλη του Τόμσκ - Κρεμλίνο του Καζάν - Παλιά πόλη του Νύζυ Νόβγοκοροντ - Σούζνταλ- Γιοσκάρ Ολά, επαρχία Μαρί Ελ - Το μπρούτζινο σύμπλεγμα Η παρέλαση των Μαμούθ, Χαντύ Μανσίισκ - Ακρωτήριο Ντεζνιώφ, Βερίγγειος Πορθμός - Σεργκίεβ Ποσάντ - Ανάκτορο Μπαχτσισεράϊ Κριμαία - Αστραχάν.
-Από τις χώρες που έχει επισκεφτεί ποια τον άγγιξε περισσότερο;
-Η Ρωσία είναι αυτή που τον «ακουμπάει» πιο πολύ. Ταιριάζει στην κουλτούρα των Ελλήνων. Του αρέσει το φαγητό, η ζωγραφική, η μουσική, ο χορός, το μπαλέτο…
Η Ρωσία είναι μία χώρα μαγική για όποιον μπορεί να τη δει πέρα από την επιφάνεια. Πρέπει να δεις πέρα από τα παλιά σπίτια και τα διαλυμένα εργοστάσια, να βιώσεις την καθημερινότητα στη Ρωσία, την αγάπη των ανθρώπων για την πατρίδα, την οικογένεια, τους βετεράνους του πολέμου, τους ηλικιωμένους. Βλέπει στα αεροδρόμια της Ρωσίας κάτι που δεν έχει δει αλλού: Οι μητέρες με τα μωρά θα μπουν πρώτες στο αεροπλάνο, ανεξάρτητα από business class και first class. Στις ΗΠΑ, από την άλλη, δε βάζουν τις μητέρες πρώτες γιατί «θα χαλάσουμε το business class».
Σε ένα από τα ταξίδια του, ο Μπάμπης Νπίζας, κατέληξε να συμμετέχει σε αποστολή σοβιετικών ελικοπτέρων στον Βόρειο Πόλο, σε ένα δύσκολο ταξίδι 19 ωρών μετ΄ επιστροφής από την ακτή της Σιβηρίας, ενώ δεκαοχτώ χρόνια αργότερα κατάφερε να βάλει την ελληνική σημαία και στον Νότιο Πόλο!!
Ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν στη Ρωσία.


Ο  Μπάμπης Μπίζας γεννήθηκε το 1954, μεγάλωσε στην Άρτα και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σλαβικές Γλώσσες στο Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Από τότε είναι που ταξιδεύει, από τα φοιτητικά του χρόνια, μιας και ακολούθησε το ρεύμα των νέων «backpackers» στην Ινδία. Είναι ταξιδιωτικός συγγραφέας και αρθρογράφος , διοργανωτής ταξιδιών .Για πολλά χρόνια εργάστηκε σαν αρχηγός ελληνικών τουριστικών γκρουπ στο MANOS TRAVEL και αργότερα σαν Διευθυντής προγραμματισμού ταξιδιών στα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία της Ελλάδας .Το επάγγελμά του τον έφερε σταδιακά σε όλες τις χώρες του κόσμου , στις πολυάριθμες αυτόνομες περιοχές και υπερπόντιες κτήσεις και μάλιστα για παραπάνω από μία φορά .Ταξιδεύει 45 χρόνια πάνω από 300 μέρες τον χρόνο ανακαλύπτοντας νέες γωνιές στις χώρες που έχει επισκεφθεί  στο παρελθόν. Κατά κοινή παραδοχή γνωρίζει τον κόσμο καλλίτερα από κάθε άλλο άνθρωπο στον πλανήτη. Μέχρι σήμερα, έχει επισκεφτεί και τα 195 έθνη του κόσμου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έχει αλλάξει πάνω από 40 διαβατήρια και μπήκε στο βιβλίο Γκίνες, το 2004, ως ο μοναδικός που είχε ταξιδέψει και στις 195, τότε, χώρες του πλανήτη. Μιλάει 7 γλώσσες, μιας κι εκτός από την Ελληνική και την Αγγλική, μιλάει Ρώσικα, Ισπανικά, Γαλλικά κ.ά. Ο Μπάμπης Μπίζας έχει αποκαλεστεί «Ο Έλληνας Φιλέας Φογκ», «Ο Έλληνας που κατέκτησε τους 2 Πόλους», «Ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος του κόσμου». Είναι μέλος της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας (Russian Geographic Society), μιας από τις αρχαιότερες στον πλανήτη, που ιδρύθηκε από το Τσάρο Νικόλαο Α’, το 1845. Με τις περιπλανήσεις του στις εσχατιές του κόσμου , ο Αρτινό Μπάμπης Μπίζας άλλαξε στους έλληνες ταξιδιώτες για πάντα τον τρόπο που βλέπουνε τον κόσμο. Άλλα βιβλία του:  «Πασών των Ρωσιών» και, «Ρωσία». Για τον Μπάμπη έχουν γράψει και μιλήσει δεκάδες έγκριτα διεθνή και τοπικά ΜΜΕ. Σήμερα, εργάζεται στην COSMORAMA ως διαχειριστής επιχειρήσεων και προγραμματίζει εκδρομές σε ασυνήθιστους προορισμούς (Κουρδιστάν, Υπερδνειστερία, Νήσοι Κούρλι, Land Franz Josef κ.λπ.) Οι περιηγήσεις που προγραμματίζει και οργανώνει με τη συνεργασία της COSMORAMA είναι πλήρεις από μήνες μπροστά. Επιπλέον, δεν υπάρχουν δύο παρόμοιες περιηγήσεις στην ίδια χώρα, καθώς κάθε φορά που επιστρέφει από ένα ταξίδι, κάτι διαφορετικό προστίθεται στο επόμενο. Είναι μακριά από την Αθήνα για περισσότερες από 300 ημέρες τον χρόνο. Παραγγελίες των βιβλίων του ,στο TRAVEL BOOKSTORE,Σόλωνος 71, Αθήνα 10679, τηλ. 210 3616943
info@travelbookstore.gr, charbiz@otenet.gr, charbizas@gmail.com ,www.babisbizas.com, f/b Charalampos babis Bizas.

Ίσως ο πληρέστερος άνθρωπος στον κόσμο…