Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Έγκλημα κάτω από τον ήλιο" της Άγκαθα Κρίστι | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ - AGATHA CHRISTIE - Εκδόσεις Ψυχογιός

Συγγραφέας: Άγκαθα Κρίστι
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 248


Καλοκαίρι 1922 .Νησί Λέδερκομπ Μπέι του Ντέβον της Αγγλίας. Ένα στιβαρό σπίτι πάνω σε ένα ανεμοδαρμένο ακρογιάλι, ενός μικρού νησιού, που κατακλυζόταν από γλάρους κι αποκοπτόταν από τη στεριά σε κάθε πλημμυρίδα. Το σπίτι αυτό είχε μετατραπεί στο ξενοδοχείο Τζόλι Ρότζερ. Πολλοί παραθεριστές μένανε εκεί, σε αυτή την ήσυχη γωνιά κοντά στην θάλασσα και κάνανε διακοπές. Έτυχε σε αυτό το μέρος να κάνει διακοπές και επιθεωρητής Ηρακλής Πουαρό.
Η τοποθεσία αυτή, στο νησάκι Σμάγκλερς Άιλαντ, ήταν ωραία και ρομαντική. Ο ήλιος λάμπει και η θάλασσα είναι καταγάλανη. Το μέρος  θεωρείται αταίριαστο σκηνικό για ένα έγκλημα.Ο Ηρακλής Πουαρό θα ξεκουραστεί.  Είναι όμως έτσι;  Δεν πρέπει να ξεχνάμε την φύση του ανθρώπου και ότι το κακό καραδοκεί παντού υπό τον ήλιο.
Μια πολύ όμορφη γυναίκα βγήκε από το ξενοδοχείο και πέρασε μπροστά από τους ενοίκους, για να κατεβεί στην παραλία. Ήταν ψηλή και λυγερή. Ήταν  τέλεια σαν άγαλμα. Η γυναίκα αυτή είχε κάτι που έκανε κάθε θηλυκό στην παραλία να φαντάζει ξεθωριασμένο και ασήμαντο. Αντίστοιχα, το βλέμμα κάθε αρσενικού ήταν στυλωμένο επάνω της.
 Ήταν η ηθοποιός Αρλίνα Στιούαρτ-Μάρσαλ, που είχε παντρευτεί τον λοχαγό Κένεθ  Μάρσαλ. Αυτή η γυναίκα ήταν απειλή. Ήταν μια σέξι σειρήνα. Ήταν μια femme fatale, που ασκεί γοητεία στους άντρες, μονίμως πέτρα σκανδάλου. Οι άντρες τρελαίνονταν για χάρη της! Οι γυναίκες , φυσικά, πολύ θα ήθελαν να της βγάλουν τα μάτια! Είχε διαλύσει πολλά σπιτικά.
Η Αρλίνα στάθηκε κοντά στον Πάτρικ Ρέντφερν, που περπατούσε στην παραλία. Εκείνη ξάπλωσε δίπλα του και αρχίσανε να συζητάνε. Η γυναίκα του Πάτρικ, η Κριστίν Ρέντφερν σηκώθηκε απότομα και γύρισε στο ξενοδοχείο. Ο άντρας της Αρλίνα, ο λοχαγός Κένεθ Μάρσαλ, καθόταν στην παραλία, καπνίζοντας ήρεμα την πίπα του και διάβαζε τους Times. Δεν έδωσε σημασία στο συμβάν.
Δημιουργήθηκε όμως μια άσχημη κατάσταση. Η Κατρίν άρχισε να ζηλεύει και δημιούργησε αργότερα σκηνές στον Πάτρικ.
 Η Αρλίνα ήταν μια γυναίκα διαβολική ως το μεδούλι. Ήταν η παρουσία του κακού σε αυτή την ειδυλλιακή παραλία. Ήταν μια διαχρονική Κίρκη.
Ώσπου μια μέρα, σε ένα ήσυχο όρμο που λεγόταν Πίξι Κόουβ, βρέθηκε στραγγαλισμένη η Αρλίνα Μάρσαλ . Είχε πάει με κανό, για κολύμπι και να συναντήσει κάποιον.
Υπεύθυνοι να ανακαλύψουν τον δολοφόνο είναι ο επιθεωρητής Κολγέιτ και  ο συνταγματάρχης Ουέστον, οι οποίοι ζητάνε και την βοήθεια του Ηρακλή Πουαρό.
Αρχίζουν οι ανακρίσεις όλων  των παραθεριστών που ζούνε στο ξενοδοχείο. Οι περισσότεροι έχουν άλλοθι.
Οι υποψίες πέφτουν στις γυναίκες,διότι αυτή η γοητευτική γυναίκα προξενούσε φθόνο, ζήλια, μίσος, κακεντρέχεια. Για τις γυναίκες η Αρλίνα ήταν μια γυναίκα χαλαρών ηθών, η πόρνη της Βαβυλώνας.  Όμως ο ιατροδικαστής δείχνει ότι ο στραγγαλιστής είναι δυνατός άντρας και όχι γυναίκα.
 Η Αρλίνα είχε πρόσφατα κληρονομήσει ένα μεγάλο ποσό  από κάποιο ηλικιωμένο εραστή της, αλλά με τον θάνατό της τα χρήματα  τα κληρονομούσε ο άντρας της, ο Κένεθ Μάρσαλ. Σύμφωνα με την αστυνομία και τον Ηρακλή Πουαρό, τα κίνητρα για την δολοφονία της Αρλίνα θα πρέπει να ήταν δύο: η ζήλια και το θέμα των χρημάτων.
Το καλό με τον στραγγαλισμό ήταν ότι δεν υπήρχε αίμα, δεν υπήρχε όπλο, τίποτα για να ξεφορτωθεί ή να κρύψει κάποιος. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν η σωματική δύναμη …και η ψυχή ενός δολοφόνου!
Ήταν αυτά τα κίνητρα που υποψιαζόταν η αστυνομία  ή κάτι τους διέφευγε;
Ποιο ήταν το άτομο που πήγαινε να συναντήσει η Αλίνα Στιούαρτ;
Τι ρόλο έπαιξε  η σπηλιά των ξωτικών, στον όρμο Πίξι Κόουβ, στη δολοφονία;
Μήπως το κλειδί της υπόθεσης βρίσκεται στο παρελθόν αυτής της γυναίκας, όπως υποστηρίζει ο Ηρακλής Πουαρό;
Ήταν ένα καλοκάμωτο έγκλημα, σύμφωνα με τον Πουαρό;
Τελικά ήταν άντρας ή γυναίκα ο δολοφόνος;
Θα μπορέσει να λύσει το μυστήριο και να εξιχνιάσει την δολοφονία ο επιθεωρητής Ηρακλής Πουαρό;
Η Αγκάθα Κρίστι διεισδύει στην ψυχολογία των χαρακτήρων της, δίνοντας αναλυτικά πορτρέτα και διατηρεί παράλληλα το σασπένς σε υψηλά επίπεδα.
Το βιβλίο αυτό της Αγκάθα Κρίστι έγινε ταινία, με Πουαρό  τον Πίτερ Ουστίνοφ και επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς  Agatha Christies Poirot, με Πουαρό τον Ντέιβντ Σουσέ. Έγινε επίσης graphic novel και ακόμη και παιχνίδι για PC .
Διαβάστε το.

Η Άγκαθα Κρίστι γεννήθηκε στην Αγγλία, στο Τορκί, το 1890. Είναι γνωστή κυρίως για τα αστυνομικά έργα της –εξήντα έξι μυθιστορήματα και δεκατέσσερις συλλογές διηγημάτων–, πολλά από τα οποία έχουν κεντρικό χαρακτήρα τον θρυλικό ντετέκτιβ Πουαρό ή την απαράμιλλη μις Μαρπλ. Έγραψε επίσης δύο αυτοβιογραφικά έργα, αισθηματικά μυθιστορήματα αλλά και θεατρικά, μεταξύ των οποίων το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου, την Ποντικοπαγίδα

Η Άγκαθα Κρίστι, που έχει τιμηθεί από τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου με τον τίτλο της Dame για τη συνεισφορά της στη λογοτεχνία, ανήκει στους δημιουργούς που διαμόρφωσαν καταλυτικά την εξέλιξη του αστυνομικού μυθιστορήματος. Παράλληλα, είναι η δημοφιλέστερη συγγραφέας όλων των εποχών, καθώς οι πωλήσεις των έργων της έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα και άλλο ένα δισεκατομμύριο σε μεταφράσεις. Πέθανε το 1976.