Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Το πιο τυχερό κορίτσι στον κόσμο" της Τζέσικα Νολ | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς



Συγγραφέας: Τζέσικα Νολ
Έτος έκδοσης: 2016
Σελ.: 480
Εκδόσεις: Ωκεανός


Ήταν το πιο τυχερό κορίτσι στον κόσμο.
Ήταν η ΤιφΆνυ ΦαΝέλι. Ήταν είκοσι εννέα ετών, πολύ όμορφη, γλυκιά κοπέλα,  καλογυμνασμένη. Είχε αξιοζήλευτη γκαρνταρόμπα, ήταν ευτυχισμένη, είχε  σημαντική ζωή, ήταν διευθύντρια του περιοδικού Womens Magazine και σε τρεις εβδομάδες παντρευόταν τον αγαπημένο της αρραβωνιαστικό, τον Λουκ Χάρισον .
 Η ΤιφΆνυ γνώριζε ότι υπήρχε προστασία στην επιτυχία. Και η επιτυχία οριζόταν από το να απειλείς τον βοηθό στην άλλη άκρη ενός κινητού. Ακριβές γόβες που τρομοκρατούν την πόλη, άνθρωποι που φεύγουν από μπροστά σου απλώς, γιατί τους δείχνεις με την όλη σου εμφάνισή σου ότι έχεις σημαντικότερα μέρη για να πας και εκλεκτότερους ανθρώπους να συναντήσεις από αυτούς. Κάπου στην πορεία μπλέχτηκε και ένας άντρας σ΄ αυτόν τον ορισμό. Έπρεπε να το πετύχει αυτό, αποφάσισε, και κανείς δεν θα την ξαναπλήγωνε ποτέ!! 
Όμως η τέλεια ζωή της ήταν ένα τέλειο ψέμα. Πίσω από την βιτρίνα κρυβόταν πολλά τρομακτικά μυστικά.
Πίσω  από το σχολαστικά κατασκευασμένο πολυτελές προσωπείο της, πίσω από τη βιτρίνα της ευνοημένης από την τύχη κοπέλας, κρύβονται βαθιές ουλές που δεν μπορεί κανείς, ούτε να τις δει, ούτε να τις φανταστεί.
Το παρελθόν με το παρόν της συγκρούονταν το ένα πάνω στο άλλο, σαν ωκεάνιες πλάκες σε σεισμό, δημιουργώντας ένα ρήγμα, που άλλαζε την πορεία της ζωής της.
Στην απόφασή της να συμμετάσχει σε ένα ντοκιμαντέρ του φίλου της Άαρον, όπου θα ανέφερε την ιστορία της στο Λύκειο του Μπράντλι, πριν 15 χρόνια, τον Νοέμβριο του 2001, όλα θα ανατρέπονταν. Η Άνυ θέλει να συμμετέχει, ενώ ο Λουκ Χάρισον διαφωνεί να σκαλίσει το παρελθόν της. Με το ντοκιμαντέρ  της προσφέρεται μια λαμπρή ευκαιρία για να λάμψει η αλήθεια με δική της μεσολάβηση. Να βγει το βαθύ τραύμα στο φως, να επουλωθεί, κι εκείνη να λυτρωθεί.
Τελικά η Άνυ θα αναφέρει την τραγική και τραυματική προσωπική της ιστορία μέχρι την τελευταία χυδαία λεπτομέρεια, την οποία κατέγραψε ο Άαρον. Ήταν ένα είδος κόλασης να ομολογείς τα πιο ταπεινωτικά σεξουαλικά μυστικά σου σε ένα δωμάτιο γεμάτο μεσήλικες άντρες του συνεργείου κινηματογράφησης.
Πριν 15 χρόνια, όταν η Άνυ ήταν δεκατεσσάρων ετών βρέθηκε {στο νέο της σχολείο (είχε φύγει από το σχολείο Αγία Τερέζα και πήγε στο Μπράντλι)} με συμμαθητές της στο σπίτι του συμμαθητή της Ντιν, όπου μέθυσε και χρησιμοποίησε και χόρτο. Βρισκόμενη σε κατάσταση αναισθησίας, οι συμμαθητές της Πέιτον, Ντιν και Λίαμ,  την βιάσανε ο ένας μετά τον άλλον. Ο Ντιν το ξανάκανε στο σπίτι της φίλης της, Ολίβια.
Ο Ντιν και ο Πέιτον ταπεινώσανε τον Μπεν στο δάσος και αυτό οδήγησε τον Μπεν στην πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας του, κόβοντας τις φλέβες του χεριού του.
Ο μόνος στο σχολείο Μπράντλι, που φερόταν καλά στην Άνυ τις πρώτες ημέρες, που δεν ήξερε κανένα , ήταν ο Άρθουρ, που ήταν γκέϊ.
Οι ίδιοι συμμαθητές παρενοχλούσαν και τον Άρθουρ και τον Μπεν. Ο Άρθουρ και ο Μπεν ήταν θύματα σχολικού εκφοβισμού, επειδή ήταν περίεργοι, χοντροί, και ο Άρθουρ γκέι.  Ο Μπεν ήταν καταθλιπτικός, είχε τάσεις αυτοκτονίας, χωρίς να έχει προδιάθεση προς τη βία. Ο Άρθουρ ήταν γκέι και ψυχοπαθής, ψυχοπαθής που λαχταράει την διέγερση της βίας.
Ο Άρθουρ βρήκε μια νέα μαζορέτα, την Άνυ, κάποιον δηλαδή,  του οποίου ο πόνος και ο θυμός τροφοδότησε το καζάνι της βίας. Σιγόβραζε, ώσπου τελικά ήταν ελεύθερος να εκραγεί. Βέβαια, η Άνυ έφταιξε, γιατί, την τελευταία φορά που πήγε στο δωμάτιο του Άρθουρ, τον εξόργισε κλέβοντάς του μία οικογενειακή φωτογραφία. Η Άνυ, αν και ήταν φίλη με τον Άρθουρ, δεν είχε ιδέα για τον θυμό και το μίσος που σιγόβραζαν μέσα στον Άρθουρ, που απελπίστηκε και άνοιξε το καπάκι. Αν το είχε καταλάβει, θα είχε κάνει κάτι για να προλάβει τις πράξεις του.
Η Άνυ νιώθει μια συντριπτική μοναξιά. Νιώθει ότι την πληγώνουν και την ποδοπατούν. Ποιος θα καταλάβαινε αυτό το άσχημο κομμάτι της ζωής της;
 Ώσπου μια μέρα αυτοί οι δύο, ο Άρθουρ και ο Μπεν, σχεδιάζουν και αποφασίζουν να εξολοθρεύσουν όλο το κυλικείο του σχολείου με …
Η Άνυ θα χώσει ένα μαχαίρι στον…
Ένα συναρπαστικό, σοκαριστικό, βίαιο μυθιστόρημα, σχεδόν πνιγηρά όμορφο.
Η Τζέσικα Νολ εξερευνά με υπέροχο τρόπο την αναγέννηση, την τιμωρία και τη λύτρωση, και όλες τις ωμότητες αναμεσά τους.

Παγκόσμιο best seller που μεταφράστηκε σε 40 χώρες,
βασισμένο σε βιωματική εμπειρία.

Υποψήφιο για τα βραβεία Edgar στην κατηγορία
Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη

Best seller από την πρώτη στιγμή
στους New York Times

Έγινε ταινία με πρωταγωνίστρια την Ρις Γουίδερσπουν

Η ΤΖΕΣΙΚΑ ΝΟΛ ήταν αρχισυντάκτρια στο Cosmopolitan και τώρα είναι συντάκτρια άρθρων στο Self. Μένει στη Νέα Υόρκη με το σύζυγό της. Μάθετε περισσότερα γι' αυτήν στο www.JessicaKnoll.com και ακολουθήστε την στο twitter, στο @JessMKnoll