Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Αντανακλάσεις μνήμης και ονείρου" της Μαρικαίτης Καμβασινού | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Συγγραφέας: Μαρικαίτη Καμβασινού
Έτος έκδοσης: 2012
Σελ.: 384

                                                                                                                Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Το βιβλίο αφηγείται τη ζωή της Αιμιλίας, η οποία ξετυλίγεται μέσα στο χρόνο και περιγράφεται παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα που έπληξαν την Ελλάδα και την Κύπρο την περίοδο αυτή: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Εμφύλιος Πόλεμος, μετεμφυλιακά χρόνια, χρόνια της Δικτατορίας, μεταδικτατορικά χρόνια. Ώσπου φτάνουμε στο παρόν, χωρίς, ωστόσο, η πολιτική κατάσταση της Ελλάδας και της Κύπρου να έχει θεαματικά αλλάξει, καθώς τα λάθη και οι παραλήψεις του παρελθόντος έρχονται να επιδράσουν στο παρόν. Ακόμα και τα αγκάθια και οι πληγές από τις τόσες αιματοχυσίες έχουν βαθιά χαραχτεί στις μνήμες των ανθρώπων και έχουν πια αντίκτυπο στη μετέπειτα πορεία της ζωής τους.
Η Αιμιλία, παρακολουθώντας και μελετώντας καθημερινά τις πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας και της Κύπρου, συμμετέχει ενεργά σε κάθε αγώνα, σε κάθε διαδήλωση, σε κάθε διαμαρτυρία, θέτοντας σε κίνδυνο ως και την ίδια της τη ζωή. Κι αυτό είναι κάτι που, ενώ δεν το επέλεξε εξ αρχής ως στάση ζωής, η γνωριμία της με τον μοναδικό της έρωτα, τον Παύλο, τη σημάδεψε ολοκληρωτικά, καθορίζοντας όλη την υπόλοιπη πορεία της στο χρόνο.
Η λεπτομερής αναδρομή σε όλα τα πολιτικά γεγονότα που έπληξαν την Ελλάδα και την Κύπρο από τα μετεμφυλιακά κυρίως χρόνια ως και μετά την περίοδο της Δικτατορίας μυεί  τον αναγνώστη στο να τα γνωρίσει και να τα μελετήσει καλύτερα.
Μέσα σε όλες αυτές τις έντονες πολιτικές και κοινωνικές ανακατατάξεις, ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος και με την ερωτική ιστορία της ηρωίδας μας, η οποία του προκαλεί έντονα συναισθήματα, όπως συγκίνηση, θυμό, αγανάκτηση, προσδοκία, ελπίδα και πάλι λύπη, δυστυχία, απελπισία, μαρασμό.
Η ιστορία της Αιμιλίας συμβαδίζει απόλυτα με τον χρόνο στον οποίο τοποθετείται η ζωή της. Οι κοινωνικές αντιλήψεις τις εποχής, οι ηθικές αξίες, η σειρά των προτεραιοτήτων, τα υψηλά ιδανικά, όλα αυτά έρχονται να κονταροχτυπηθούν με το συναίσθημα, με το ανίκητο πάθος, με το μεγάλο όραμα.
Οι «αντανακλάσεις μνήμης και ονείρου» υπήρξαν το πρώτο μυθιστόρημα της Μαρικαίτης Καμβασινού. Ωστόσο, πρόκειται για ένα βιβλίο που διαθέτει τη δυναμική και την αρτιότητα ενός κλασικού ιστορικού μυθιστορήματος, που δεν υστερεί σε γεγονότα, ούτε σε λεπτομέρειες, δεν παραποιεί την ιστορική του αλήθεια, αντιθέτως, σε συνδυασμό με την πλούσια και επινοητική φαντασία της συγγραφέως, οδηγεί στην καλύτερη και βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης ζωής έτσι όπως πραγματικά πορεύτηκε και εξελίχθηκε την χρονική περίοδο για την οποία γίνεται λόγος.
Είναι ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί από όλους μας.

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Σ' ένα ταξίδι μνήμης, ξετυλίγονται οι εμπειρίες της ηρωίδας αυτού του βιβλίου, το οποίο κινείται ανάμεσα στη μυθιστορία και την ιστορία, καταγράφοντας όλα όσα σημάδεψαν τη ζωή της στην Αθήνα. Ο έρωτας που έρχεται από την Κύπρο κατά τα μετεμφυλιακά χρόνια, τη στροβιλίζει στη δίνη του, αλλά οι τοπικές αποστάσεις και οι κοινωνικές νοοτροπίες τον σκορπίζουν σύντομα στα μέρη που τον συνέθεσαν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν και να τον ξεριζώσουν. Έτσι, τα πολιτικά γεγονότα, το κυπριακό πρόβλημα, οι κοινωνικές συγκρούσεις και οι διαπροσωπικές σχέσεις αντιπαραθέτουν το συλλογικό με το ατομικό, διαμορφώνοντας τον διττό καμβά του κειμένου.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα, Μαρικαίτη Καμβασινού:

  Γεννήθηκε, σπούδασε, εργάζεται και ζει στην Αθήνα. Το 1985 ίδρυσε το «ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ» στην οδό Βουκουρεστίου, έναν χώρο βιβλίου, ιστορίας και τέχνης, στον οποίο οργάνωσε και παρουσίασε ως το 1993 πολλές εκθέσεις ιστορικού και συλλεκτικού κυρίως περιεχομένου. Από το 1991 και μέχρι το τέλος του 2002 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, διάστημα στο οποίο έγραψε και επιμελήθηκε τις ιστορικές και αριθμημένες εκδόσεις: «Το Χορηγικό Μνημείο του Λυσικράτη» (1997), «Το Ωρολόγιον του Ανδρόνικου Κυρρήστου» (1999), «Το Ολυμπιείο και Μνημεία της Παριλίσιας περιοχής» (2002), καθώς και τον συνοπτικό και δίγλωσσο τόμο «Μνημεία των Αθηνών» (2002), που εκδόθηκαν από τον Πολιτισμικό Οργανισμό. Το 2005 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις» «Ορφέας» το βιβλίο της: «ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ Φιλοποίμην και Τζέλλα» και το 2012 το μυθιστόρημα της: «Αντανακλάσεις Μνήμης και Ονείρου» (Εμπειρία Εκδοτική).