Βιβλιοκριτική για την αστυνομική νουβέλα "Έγκλημα στο Πότζο" του Πάνου Παντελούκα | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Συγγραφέας: Πάνος Παντελούκας
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 108
Εκδόσεις: Βακχικόν



                                                                                                            Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

Το έγκλημα στο Πότζο είναι το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του Πάνου Παντελούκα. Κεντρικός του χαρακτήρας ο καθηγητής εγκληματολογίας Οράτσιο Σπινέλλι.
Η υπόθεση του βιβλίου διαδραματίζεται στη Νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μπάκολι, μια γραφική κωμόπολη κοντά στη Νάπολη. Εκεί δολοφονείται μια κοπέλα κι ο φόνος της έρχεται να ταράξει τα ήρεμα νερά της περιοχής. Η ιατροδικαστική εξέταση δείχνει θάνατο προερχόμενο από δηλητηρίαση κι έπειτα στραγγαλισμό. Το ερώτημα που γεννάται είναι, αν με το φόνο αυτό έχουμε να κάνουμε με έναν δολοφόνο ή με δύο. Κι έπειτα έρχεται ο δεύτερος θάνατος, που, εκ πρώτης όψεως, δείχνει αυτοκτονία. Η αστυνομία διερευνά και αυτή την υπόθεση, την οποία προσπαθεί να συνδυάσει με την πρώτη, καθώς πριν τα μοιραία συμβάντα οι δύο αυτοί νεκροί διατηρούσαν δεσμό.
Την παρέα του ζευγαριού συμπλήρωναν άλλοι τέσσερις νεαροί. Όλοι τους φοιτητές Έλληνες μιας προχωρημένης ηλικίας 30+. Παίζει άραγε αυτό κάποιο ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης; Η ιστορία περιπλέκεται, όταν στον ένα φόνο και στη μία αυτοκτονία έρχεται να προστεθεί και μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Πώς εμπλέκεται η παρέα των έξι με την υπόθεση αυτή; Αυτό καλείται να διαλευκάνει η αστυνομία και ο εκπρόσωπός της επιθεωρητής Νικόλα Σκιάνο. Όμως, δεν είναι εύκολο να βρεθούν σύντομα οι απαντήσεις στα αμέτρητα περίπλοκα φαινομενικά ερωτήματα που τίθενται επί τάπητος και για το λόγο αυτό ο ίδιος ο επιθεωρητής ζητά τη συνδρομή του συναδέλφου του από Ελλάδα επιθεωρητή Σωτήρη Μήτρου.
Το «Έγκλημα στο Πότζο», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, αποτελεί την πρώτη υπόθεση μιας σειράς αντίστοιχων αστυνομικών υποθέσεων με τον ίδιο πρωταγωνιστή, δηλαδή τον καθηγητή εγκληματολογίας Οράτσιο Σπινέλλι, καθώς είναι εκείνος που τελικά λύνει όλους τους αστυνομικούς γρίφους.
Πρόκειται για ένα ολιγοσέλιδο βιβλίο που διαβάζεται πραγματικά απνευστί. Το σασπένς διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Η αγωνία και το μυστήριο κρατούν σε εγρήγορση το ενδιαφέρον και την περιέργεια του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα του. Η πλοκή της ιστορίας είναι καλά δομημένη, ώστε ο γρίφος να ξεδιπλώνεται σταδιακά και οι ανατρεπτικές εξελίξεις να τον παρασύρουν ολοκληρωτικά. Το λυτρωτικό τέλος είναι τελικά αυτό που τον ανταμείβει.
Η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο για να διευκολυνθεί περισσότερο η ροή του έργου. Με τον τρόπο αυτό ο συγγραφέας καταφέρνει να διεισδύσει στην ψυχολογία των χαρακτήρων και να αναλύσει καλύτερα τα πορτραίτα τους.
Ο συγγραφέας όμως στο βιβλίο αυτό θίγει και ένα άλλο θέμα που ξαφνιάζει και προβληματίζει τον αναγνώστη, ο οποίος σε καμία περίπτωση δε θα περίμενε να διαβάσει σε μια αστυνομική ιστορία αφήγηση κοινωνικού προβληματισμού. Παρόλ’ αυτά ενημερώνεται για την κοινωνική εξαθλίωση, για την κατάρρευση των αξιών και το οικονομικό αδιέξοδο των νέων της Κάτω Ιταλίας, οι οποίοι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τα μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, όπως αυτό της ανεργίας. Συνέπεια των παραπάνω αποτελεί η στροφή τους προς αναζήτηση εύκολου χρήματος και η εγκληματικότητα. Βαθύτερα, επομένως, τα αίτια μιας ξαφνικής κοινωνικής κατάπτωσης, όπως ακριβώς είναι βαθύτερα και τα αίτια ενός φόνου.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα έξυπνο βιβλίο, στο οποίο κυριαρχεί ο βαθύς στοχασμός. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από τους λάτρεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων και όχι μόνο.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Στη Νότια Ιταλία, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μπάκολι, μία γραφική κωμόπολη κοντά στη Νάπολη, ο καθηγητής εγκληματολογίας Οράτσιο Σπινέλλι εξιχνιάζει έναν φόνο και μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, όπου εμπλέκονται Έλληνες φοιτητές και η τοπική Καμόρα. Μοναχικός, μεθοδικός, έμπειρος, πιστός σύντροφος, γεμάτος ευαισθησίες και λάτρης της καλής κουζίνας, ο καθηγητής Σπινέλλι έχει σταθερό αρωγό σε αυτήν την υπόθεση τον καλό του φίλο, επιθεωρητή της τοπικής αστυνομίας Νικόλα Σκιάνο.  Η αστυνομική νουβέλα Έγκλημα στο Πότζο, είναι ένα κράμα ιστορίας μυστηρίου και αρχαιολογίας με προεκτάσεις στα κοινωνικά προβλήματα των σύγχρονων νέων της Νότιας Ιταλίας, όπως η ανεργία, η έλλειψη διεξόδων, το εύκολο χρήμα, και φυσικά η μαφία.
Αποτελεί την πρώτη μίας σειράς αντίστοιχων αστυνομικών ιστοριών με τον ίδιο πρωταγωνιστή.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα, Πάνο Παντελούκα:

Ο Πάνος Παντελούκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Μεγάλωσε στο Μαρούσι και είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό & Διεθνές Δίκαιο στη Βρέμη της Γερμανίας. Ασκεί μαχόμενη δικηγορία από το 2004. Ομιλεί πέντε γλώσσες και είναι συγγραφέας ενός νομικού βιβλίου στα γερμανικά (2007), το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τίτλο “Menschenrechte”. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Tina Spinelli και έχει δύο παιδιά. Τα βιβλία, το σινεμά, η μουσική, τα ταξίδια, ο αθλητισμός, οι συλλογές και ο εθελοντισμός είναι τα βασικά του ενδιαφέροντα. Είναι λάτρης της Ιταλίας, της δεύτερης
πατρίδας του. H αστυνομική νουβέλα Έγκλημα στο Πότζο αποτελεί το πρώτο λογοτεχνικό του βιβλίο.