Μάκης Τσώτσης: "’Ο,τι δε μπορείς να εκφράσεις με λόγια, κάν' το μουσική"


Τον Μάκη Τσώτση είχα την τύχη να τον γνωρίσω πρόσφατα σε κάποιες από τις live εμφανίσεις του που πραγματοποιεί μέσα στο καλοκαίρι. Μια ιδιαίτερη φωνή που γεμίζει τα σαββατόβραδά μας κάνοντας τις μέρες του καλοκαιριού πολύ πιο όμορφες. Σήμερα έχω την χαρά να συνομιλώ μαζί του με αφορμή, φυσικά, τη μεγάλη του αγάπη για τη μουσική. Ελάτε κι εσείς να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να μπούμε μαζί στον δικό του μουσικό κόσμο..

                                                                                                     Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη
Βιογραφικό:
Ο Μάκης Τσώτσης γεννήθηκε στην Γερμανία και μεγάλωσε στην Έδεσσα μέσα σε μουσική οικογένεια.
Σπούδασε κλαρινέτο και ασχολήθηκε με την παραδοσιακή και λαική μουσική ως κλαρινίστας και ως σαξοφωνίστας σε balkan-ethnic μπαντες με πλήθως εκδηλώσεων απο γλέντια,γάμους μέχρι φεστιβάλ και παραστάσεις σε Ελλάδα και στο εξωτερικό, με πληθώρα μουσικών και τραγουδιστών.

Συγχρόνως, ξεκίνησε να τραγουδάει το 2001, στην αρχή στα διάφορα γλέντια και στη συνέχεια σε νυχτερινά κέντρα της επαρχίας (live,club,πίστες).
Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα, όπου εμφανίζεται σε νυχτερινά κέντρα ως τραγουδιστής και πάντα έχει δίπλα τα πνευστά του.


Μάκη, καλώς βρεθήκαμε! Αρχικά, πες μας λίγα λόγια για σένα. Ποιος είναι ο Μάκης Τσώτσης;
Ως Δίδυμος θα μπορούσα να μιλάω ώρες για μένα, αλλά, εφόσον θέλεις λίγα λόγια, θα σου πω ό,τι σου έχω απαντήσει ήδη στην αρχή της απάντησης!

Πότε και πως έβαλες την μουσική στη ζωή σου; Λένε ότι η μουσική είναι ένα μέσο επικοινωνίας. Συμφωνείς εσύ με αυτό;
Ως μεγαλωμένος σε μουσική οικογένεια, η μουσική δεν είναι μόνο τρόπος επικοινωνίας για μένα. Η μουσική είναι η ανώτερη των τεχνών! Παντού υπάρχει μουσική, ακόμα και τώρα μου κάνει παρέα ένα καλοκουρδισμένο τζιτζίκι!

Έλαβες μέρος σε ένα μουσικό talent show. Μίλησέ μας γι αυτή σου την εμπειρία. Τι πήρες από αυτή τη διαδικασία; Τι σου έμεινε, τελικά, από όλο αυτό;
Ας μείνει μεταξύ μας αυτό με το talent show (πονηρό χαμόγελο)..
Βέβαια, γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, όπως η Άννα Βίσση, η Ναταλία Γερμανού, η Κατερίνα Γκαγκάκη κλπ που μέχρι και σήμερα με συμβουλεύουν και με  στηρίζουν σε κάθε μου βήμα.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι γνώρισα (ως συμπαίκτρια μου) το ντουέτο μου στη ζωή που έγινε και η μάνα του παιδιού μου.
Οπότε, από μια άλλη οπτική γωνία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σαν σόου μπορεί να μην πήγε όπως το περιμέναμε, όμως αποκόμισα σημαντικά πράγματα για την πορεία τόσο της καριέρας μου, όσο και της ζωής μου.

Με ποιο κριτήριο  επιλέγεις ποιο τραγούδι θα ερμηνεύσεις;
Όταν ακούω ένα τραγούδι και μου κάνει "κάτι" μέσα μου, καταλαβαίνω ότι μπορώ να το τραγουδήσω. Πειραματίζομαι με διάφορα είδη μουσικής, τόσο ως τραγουδιστής, αλλά και ως μουσικός.

Ποια είναι τα μουσικά σου ακούσματα; Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που θαυμάζεις ιδιαίτερα; Κάποιο τραγούδι που σε συγκινεί όταν το ακούς;
Ως μεγαλωμένος στην Μακεδονία και συγκεκριμένα στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν στην Άρνισσα. είμαι πάρα πολύ επηρεασμένος από την μουσική των Βαλκανίων, με τα χάλκινα πνευστά να παίζουν - πότε ξεσηκωτικές και πότε λυπημένες μελωδίες - θυμάμαι πάντα τα παιδικά μου χρόνια σε πλατείες γεμάτες μουσικές και χορό.
Ο κόσμος μας έχει τόσους γνωστούς αλλά και αφανείς καλλιτέχνες, που θα μπορούσα να φτιάξω μια αρκετά μεγάλη λίστα από αγαπημένους. Ας αρκεστούμε, όμως, στον μεγάλο Goran Bregovic, που οι μουσικές του έχουν επηρεάσει την δική μου μουσική ταυτότητα και, φυσικά, ποιος δε συγκινείται όταν ακούει το "Ederlezi" (άκου το πάλι και πάλι το ίδιο θα συμβεί)..
Ποια συναισθήματα σου γεννιούνται πάνω σε μια μουσική σκηνή;
Είναι η στιγμή που νιώθω ελεύθερος να εκφραστώ όπως θέλω, με αποκορύφωμα την τόσο άμεση επικοινωνία με το κοινό. Υπάρχει τόση ενέργεια εκεί πάνω.. Εύχομαι ποτέ μην σταματήσει.

Πως βλέπεις τα πράγματα στην δισκογραφία σήμερα; Τι χρειάζεται να έχει κάποιος για να καταξιωθεί στη μουσική πορεία;
Σήμερα που μιλάμε, την ελληνική δισκογραφία την βλέπω TRAP!
Money makes the world go round..

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούριο σου τραγούδι. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό.
Το «Χόρεψέ με» το έγραψα ένα ανήσυχο ξημέρωμα, σε μία αιώρα. Κι έπειτα ξεκίνησε ένα «πάρτυ», τόσο στην ηχογράφηση, όσο και στο βίντεο κλιπ, που πλαισιώθηκε από φίλους μουσικούς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς, με πολύ μεράκι και τους ευχαριστώ πολύ για αυτήν την  όμορφη ενέργεια που άφησαν πάνω στο τραγούδι! Μακάρι σε κάθε βήμα μου να τους έχω δίπλα μου.

Πιστεύεις ότι ένας μουσικός μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του ανάγκες από την μουσική;
Νομίζω ότι κανένας μουσικός, όταν ξεκινάει τα πρώτα του βήματα, δεν σκέφτεται αυτό.
 «Η Τέχνη δεν πληρώνεται» έλεγε ο δάσκαλος μου (πατέρας), εννοώντας ότι όσο καλός και να είναι ένας μουσικός, καμία τιμή δεν την ξεπληρώνει. Ο πατέρας μου συντήρησε την οικογένεια του με την μουσική. Σήμερα ο μουσικός δεν έχει τις απολαβές που του αξίζει.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;
Έρχονται μουσικές με πολύ μεράκι με ανοιχτά γούστα.. Μείνετε συντονισμένοι  (πονηρό χαμόγελο)!

Που μπορεί κάποιος να βρει τα τραγούδια σου;
Στο κανάλι μου στο YouTube:  Makis Tsotsis Tv

Που μπορεί κάποιος να βρει εσένα;
Σε instagram και στην σελίδα μου στο Facebook

Χάρισέ μας μια φράση που αγαπάς να χρησιμοποιείς;
Θα σου πω μια φράση που αγαπώ ΣΚΕΤΟ .. :  «’Ο,τι δε μπορείς να εκφράσεις με λόγια, κάν' το μουσική!»

Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σε κάθε σου εγχείρημα και σε ευχαριστώ γι’ αυτή την όμορφη συζήτηση!