Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Nothing less-Τίποτα λιγότερο" της Anna Todd | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς



Συγγραφέας: Anna Todd
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 320
Εκδόσεις: Λιβάνη


Ο νεαρός  Λάντον Γκίμπσον φεύγει από το Μίτσιγκαν και πάει να σπουδάσει στη Νέα Υόρκ, στο NYU. Ζει στο Μπρούκλιν, σε ένα μικρό διαμέρισμα μαζί με την φίλη του Τέσα. Σιγά σιγά εγκλιματίζεται στην μεγαλούπολη, βρίσκει δουλειά σε μια καφετέρια, η οποία καλύπτει κάποια από τα έξοδά του, απολαμβάνει τη φοίτηση στη σχολή του και μόνο μερικές φορές έχει συναντήσει τυχαία την πρώτη, παιδική  του αγάπη, την Ντακότα.
Συγκάτοικος με την Ντακότα είναι η Νόρα Ράχαλ, η οποία κατάγεται από μια πλούσια οικογένεια και είναι όμοργη, έξυπνη, μυστηριώδης και μία από τις καλύτερες σεφ ζαχαροπλαστικής.Τώρα έχει πλέον χωρίσει με την Ντακότα και ζει μόνη της. Η Ντακότα την πέταξε έξω από το διαμέρισμα, επειδή αισθάνθηκε να απειλείται από τη Νόρα, όσον αφορά τον παιδικό της φίλο, τον  Λάντον. Η Νόρα, όταν γνωρίζει τον Λάντον, τον ερωτεύεται αμέσως,  αν και είναι πέντε χρόνια μεγαλύτερή του. Λατρεύει την ευγένειά του, την αγνότητα της ψυχής του, την ομορφιά του, τα νιάτα του. Ο Λάντον, επίσης, ερωτεύεται τρελά τη Νόρα και θέλει να την γνωρίσει καλά, να μάθει τα πάντα για αυτήν, όμως η Νόρα τον αποτρέπει να μάθει για τη ζωή της,  γιατί, αν συνεχίσει να σκαλίζει το παρελθόν της, δε θα του αρέσουν αυτά που θα ανακαλύψει. Ο Λάντον θέλει να μάθει ποια είναι η Νόρα, δεν ξέρει ποια είναι και τι είναι αυτό που κρύβει. Είναι πολλά τα μυστικά που κρύβει η Νόρα. Πού διάολο έχει μπλέξει με αυτή τη γυναίκα; Είναι ένα χάος, πώς θα το αντιμετωπίσει;
H Ντακότα έχει χάσει τον αδελφό της τον Κάρτερ, η μητέρα της την εγκατέλειψε και τώρα ο πατέρας της βρίσκεται στα τελευταία του, από το πολύ ποτό. Σε όλες αυτές τις άσχημες καταστάσεις ο Λάντον συμπαραστέκεται στην παιδική του φίλη.Τώρα η Ντακότα του ζητάει να πάνε μαζί στο Μίτσιγκαν για να δούνε για τελευταία φορά τον πατέρα της. Ο Λάντον, όμως,  έχει με πολλούς ανθρώπους να ασχοληθεί. Την Τέσα, τη μητέρα του, που περιμένει σε λίγες εβδομάδες ένα νέο παιδί, τον αδελφό του, τον Χάρντιν, την Ντακότα, που είναι πολύ κολλημένος μαζί της και τώρα την αγαπημένη του Νόρα.
Η Ντακότα επιτίθεται στη Ντόρα,γιατί της πήρε τον Λάντον, γιατί μπήκε στη ζωή του σαν κλέφτης. Όμως δε φταίει η Ντόρα. Η Ντακότα παράτησε τον Λάντον για τον Έιντεν. Η Ντακότα πιστεύει ότι ο Λάντον είναι ακόμα δικός της, γιατί τον ήξερε από παιδί και θα την συγχωρούσε για ότι έκανε. Ο Λάντον ήταν πάντα δίπλα της. Όμως ο Λάντον αγαπάει εδώ και έξι μήνες τη Νόρα.
Η Νόρα λέει της Ντακότα, ότι ο Λάντον είναι πια αρκετά μεγάλος, ώστε να κάνει τις δικές του επιλογές, όσον αφορά τη ζωή του και την αγάπη. Άφησέ τον, την παρακαλάει η Νόρα, να είναι ευτυχισμένος. Μη μπαίνεις εμπόδιο στη ζωή του.
Η Ντακότα ήταν το παρελθόν, που μοιράζεται εκείνη μαζί του, ενώ η Νόρα μπορεί να δημιουργήσει ένα ωραίο μέλλον, αν της δοθεί η ευκαιρία. Η Ντακότα και ο Λάντον είναι απλώς δύο γείτονες από την παιδική ηλικία, που μεγαλώνουν μαζί και η φιλία τους γίνεται αγάπη. Ενώ η Νόρα μιλάει για κάτι πολύ βαθύ. Η Ντακότα της λέει ότι είναι ο ανθρωπός της, είναι το άλλο της μισό, ενώ για τη Νόρα είναι απλώς  ένα ερωτικό παιχνίδι, περνάει καλά μαζί της και τίποτε δεν την συνδέει με τον Λάντον.
Η Ντακότα έχασε τον αδελφό της (αυτοκτόνησε), η μητέρα της την εγκατέλιψε και ο πατέρας της πεθαίνει όπου να ’ναι. Τον μόνο που έχει είναι ο Λάντον. Δε μπορεί να χάσει και τον Λάντον. Τι αιωρείται μεταξύ τους, ανέγγιχτο κι αγιάτρευτο, να αιμορραγεί σαν ανοιχτή πληγή; Θα φανεί η Νόρα αρκετά δυνατή,ώστε να πιέσει αυτό το  τραύμα και να βρει τα κότσια να το ράψει; Η Νόρα,  όμως, δε θα τον αφήσει ποτέ. Ποιά είναι, όμως, η Νόρα που μπήκε στη ζωή τους και τους χώρισε; Τώρα που η Ντακότα κλαίει και οδύρεται και εκλειπαρεί να αφήσει τον Λάντον, η Νόρα δεν την μισεί,απλώς καταλαβαίνει ότι δεν της αξίζει ο Λάντον. Η Ντακότα μοιάζει να θέλει να τον κρατήσει εγκλωβισμένο σε ένα παιδικό έρωτα, που φοβάται υπερβολικά να αφήσει πίσω της. Αν ήξερε τι υπάρχει μεταξύ της Νόρα και του Λάντον, δεν θα προσπαθούσε καθόλου. Και η Νόρα τον αγαπάει πάρα πολύ. Δε θα τον εγκατελείψει τόσο εύκολα. Από την άλλη υπάρχει και η Ντακότα, η οποία συνέχεια τηλεφωνεί στον Λάντον. Έχει το κουράγιο η Νόρα γι΄αυτό το γυμνασικό ερωτικό τρίγωνο; Παρά είναι μεγάλη γι΄αυτά. Η Νόρα δεν έχει νιώσει ποτέ τόσο πλήρης δίπλα σε ένα άντρα και σίγουρα δεν έχει γνωρίσει άλλο άντρα, που να του έχει παραχωρήσει τον πλήρη έλεγχο του κορμιού της κι εκείνος να λιώνει από ηδονή. Η Νόρα πιστεύει ότι ο Λάντον μπορεί να γίνει η κατευναστική πνοή ζωής για οποιαδήποτε ψυχή συναντήσει …
Ο Λάντον φαίνεται να αμφιταλαντεύεται μεταξύ δύο ωραίων γυναικών, που νοιάζονται γι΄αυτόν και φαίνεται, πως δεν μπορεί να αποφασίσει τι να κάνει. Θα βρει ο Λάντον απαντήσεις στα ερωτήματα που τον βασανίζουν για την Νόρα;  Πρόκειται για μια μεγάλη, μυστική  και σημαντική ιστορία, που δεν μοιράστηκε στο ερωτευμένο ζευγάρι,την Νόρα και τον Λάντον. Η Ντακότα και ο Λάντον είναι απλώς φίλοι, φίλοι για πάντα, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο
Ένα βιβλίο για τον βαθύ έρωτα, την αγνή, παιδική αγάπη, την απώλεια, τον χωρισμό, τον πόνο, την φιλία, το παρελθόν, την συγγνώμη, τις μνήμες, τις αλήθειες, την ειλικρίνεια, τα ψέματα, τα μυστικά, τις αλήθειες, τις ερωτήσεις, τις απαντήσεις,  την υπέροχη και αληθινή ζωή.
Ένα εξαιρετικό, ερεθιστικό και προκλητικό, ερωτικό βιβλίο .
Μια αναγνωστική απόλαυση.
Διαβάστε το.

H Anna Todd είναι η συγγραφέας της best seller σειράς με τίτλο After των New York Times, του βιβλίου The Spring Girls και του πιο πρόσφατου Τhe Brightest Stars.
Λάτρης του διαβάσματος, η Todd άρχισε να γράφει από το τηλέφωνό της ιστορίες στο Wattpad, τη διαδικτυακή πλατφόρμα ανάγνωσης και συγγραφής πρωτότυπων ιστοριών, με το After (Μετά) να γίνεται η πιο πολυδιαβασμένη σειρά της, ξεπερνώντας το 1,5 δισ. αναγνώσεις.
Η έντυπη έκδοση του After κυκλοφόρησε το 2014 και από τότε έχει εκδοθεί σε περισσότερες από 35 γλώσσες, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 11 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ έγινε  best seller σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μετά από αυτό, η Todd έγραψε άλλα οχτώ μυθιστορήματα. Επίσης, είναι παραγωγός και σεναριογράφος της αναμενόμενης μεταφοράς σε ταινία του After We Collided (Μετά τη Σύγκρουση), σίκουελ του After.
Η Todd έχει αναγνωριστεί από το Cosmopolitan ως «το μεγαλύτερο λογοτεχνικό φαινόμενο της γενιάς της». Γεννημένη στο Οχάιο, η Anna ζει σήμερα μαζί με τον σύζυγό της και τον γιο τους στο Λος Άντζελες.