Αγγελική Καραπάνου: "Η κύρια πηγή έμπνευσης είναι η επαφή με τη λογοτεχνία και με κάθε μορφή τέχνης"

 



Μια ακόμη εργάτρια της τέχνης της ποιήσεως είναι η ποιήτρια και στιχουργός Αγγελική Καραπάνου. Η Αγγελική ακουμπάει τις σκέψεις της στο χαρτί με έναν ιδιαίτερο τρόπο, μιας και η ίδια μπορεί και αντιλαμβάνεται τον λυρισμό που κρύβουν οι στίχοι της και με την βοήθεια ταλαντούχων ανθρώπων, προχωρά στη μελοποίηση αυτών. Το ύφος της γλαφυρό, κάποιες φορές ερωτικό και πολλές φορές «ταξιδιάρικο» . Με όπλο της την εξαιρετική της πένα μας μεταδίδει, μας επικοινωνεί και μοιράζεται μέσα από τους στίχους της τα όσα συμβαίνουν ενδόμυχά της. 
Ας διαβάσουμε τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε..

                                                                                                                    Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη


Βιογραφικό:

Η Αγγελική Καραπάνου είναι εκπαιδευτικός κι υπηρετεί στη Δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Εκτός από τη διδασκαλία, οι μεγάλες της αγάπες είναι η ποίηση κι η συγγραφή. Το 2014 κυκλοφόρησε το στιχούργημά της «Γιατί έχεις μείνει μόνη σου» (μουσική Χάρη Καλαμπακάκη – ερμηνεία του ίδιου και του Βασίλη Καζούλη). Το 2016 κυκλοφόρησε το στιχούργημά της «Καρχαρίας» (μουσική του Γιώργου Αλτή κι ερμηνεία της Σοφίας Μέρμηγκα). Τον Απρίλιο του 2019 κυκλοφόρησε το στιχούργημά της «Η μάνα του φονιά» (μουσική του Χρήστου Γιαννόπουλου κι ερμηνεία της Μαρίας Κανελλοπούλου). Το καλοκαίρι του ’19 κυκλοφόρησε ένα διήγημά της στην Αστυνομική Ανθολογία «28 λόγοι για να πεθάνεις». Τον Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφόρησαν στο διαδικτυακό CD « Ας χάνεται ο χρόνος» δυο μελοποιημένα ποιήματά της σε μουσική κι ερμηνεία του Πέτρου Θεοτοκάτου και τέσσερα ποιήματά της στο λογοτεχνικό περιοδικό «Φιλολογική Πρωτοχρονιά»». Τον Μάρτη του 2020 κυκλοφόρησε η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική της δουλειά με δώδεκα στιχουργήματα δικά της και τίτλο ΚΑΒΟ ΑΜΟΡΕ. Είναι διαχειρίστρια του πολιτιστικού ιστότοπου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ (https://ennepe-moussa.gr/).

Αγγελική μου, καλώς βρεθήκαμε. Θα ήθελα να σε γυρίσω λίγα χρόνια πίσω και να σε ρωτήσω, ποιο ήταν για σένα το έναυσμα που σε έκανε να θελήσεις να ακουμπήσεις τις σκέψεις σου στο χαρτί;

Από την πρώτη δημοτικού το αγαπημένο μου μάθημα ήταν αυτό της Έκθεσης. Πάντα μου άρεσε ο γραπτός λόγος. Στιχουργήματα, όμως, άρχισα να γράφω, όταν τελείωσα το σχολείο. Είδα πως μια δισκογραφική εταιρία διοργάνωνε διαγωνισμό για νέους στιχουργούς. Χωρίς να έχω καταπιαστεί ποτέ πριν, ξεκίνησα να γράφω. Ήμουνα μέσα στα άτομα που υπέγραψα συμβόλαιο, αλλά τελικά αυτή η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε συνολικά. Από εκείνη τη στιγμή, όμως, άρχισα να γράφω εντατικά και να επιδιώκω τη γνωριμία με μουσικούς για να μου μελοποιήσουν τους στίχους μου. 

Θεωρώ πως η ποίηση κρύβει από την φύση της έναν λυρισμό. Αυτός ήταν και ο λόγος που προχώρησες στην μελοποίηση των στίχων σου;

Από την αρχή μου άρεσε, αυτά που γράφω να μπορούν να μπουν στο στόμα του κόσμου και να τραγουδηθούν. Με ενδιέφερε περισσότερο απ’ το να εκδώσω μια ποιητική συλλογή, που δεν έχω κάνει ούτε μέχρι τώρα. Εκτός από την ποίηση λατρεύω τη μουσική, μου αρέσει το πάντρεμά τους κι η άμεση επικοινωνία που υπάρχει στην τέχνη του τραγουδιού.

Πώς ένιωσες όταν άκουσες για πρώτη φορά τους στίχους σου μελοποιημένους; Ποια συναισθήματα σου γέννησε αυτό το άκουσμα;

Η πρώτη φορά δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο, γιατί δεν άξιζε η μελοποίηση κι αυτό το στιχούργημα δεν κυκλοφόρησε και ποτέ. Αργότερα, όμως, όταν άκουσα αξιόλογες μελοποιήσεις των στίχων μου, μου γεννήθηκε ένα μοναδικό συναίσθημα. Ακούω συχνά τα τραγούδια μου αυτά κι ανεβαίνω ψυχολογικά. Είναι τα παιδιά μου, που έφυγαν από μέσα μου και τώρα περπατάνε μόνα τους.


Θα ήθελα να μας κάνεις μια σύντομη ανασκόπηση της «μουσικής» ζωής σου και τα μουσικά σου «ζευγαρώματα», τους καλλιτέχνες που έχεις συνεργαστεί.

Το πρώτο μου στιχούργημα που κυκλοφόρησε ήταν μια μουσική σύνθεση του Χάρη Καλαμπακάκη, σ΄ ένα τραγούδι ντουέτο που τραγουδούσε ο ίδιος μαζί με τον Βασίλη Καζούλη.
Το δεύτερο ήταν ο «Καρχαρίας» σε μελοποίηση του Γιώργου Αλτή κι ερμηνεία της Σοφίας Μέρμηγκα. Μετά ήρθε «Η μάνα του φονιά» σε μουσική του Χρήστου Γιαννόπουλου κι ερμηνεία της Μαρίας Κανελλοπούλου. Στον τελευταίο δίσκο του Πέτρου Θεοτοκάτου υπάρχουν δυο μελοποιημένα ποιήματά μου, το «Λαχανιασμένο όνειρο της νιότης» και το «Κάποιος θεός», σε σύνθεση κι ερμηνεία του ίδιου. Τον Μάρτιο κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός μου δίσκος με δώδεκα τραγούδια σε στίχους δικούς μου και σύνθεση του Χρήστου Παπανίκου. Ερμηνεύουν ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος, ο Βαγγέλης Κορομηλής, ο Αχιλλέας Μωραΐτης, ο Γιάννης Σωτηρόπουλος κι ο Γιώργος Ντόβολος. Μες το καλοκαίρι κυκλοφόρησε στο youtube το «Βουτώ στο καλοκαίρι» σε μελοποίηση κι ερμηνεία του Αχιλλέα Μωραΐτη απ’ τον επερχόμενο δίσκο του. Υπάρχουν και πολλά μελοποιημένα στιχουργήματά μου, που δεν έχουν πάρει τον δρόμο της δισκογραφίας.

Πιστεύεις πως είναι καλύτερα να συνεργάζεσαι με πολλούς μουσικούς ή θα προτιμούσες ένα και μόνο «μουσικό» ταίρι;

Προτιμώ τους πολλούς συνεργάτες, αν και είναι πιο δύσκολος δρόμος. Μ’ όποιον συνεργάζεσαι πρέπει να ταιριάξουν, εκτός από τα καλλιτεχνικά ζητούμενα, κι οι χαρακτήρες. Γνωρίζοντας, όμως, πολλούς καλλιτέχνες, εξελίσσεις τα εκφραστικά σου μέσα, χτίζεις διαφορετικά πράγματα και δε βαλτώνεις.



Θα σου ζητήσω να ξεχωρίσεις κάποια από τα τραγούδια σου. Ποιο είναι αυτό που ακούτε συνέχεια στο σπίτι; Ή ποιο είναι αυτό που σε εκφράζει περισσότερο σαν Αγγελική;

Τρία τραγούδια μου. «Η μάνα του φονιά», το «Λαχανιασμένο όνειρο της νιότης» και το «Βουτώ στο καλοκαίρι». Σ’ αυτά τα κομμάτια με ικανοποίησαν οι συνεργάτες μου στον μέγιστο βαθμό.

Οι ερμηνευτές απολαμβάνουν την αγάπη του κόσμου όταν ανεβαίνουν πάνω στη σκηνή. Για τους στιχουργούς όμως πώς λαμβάνεται αυτή η αγάπη;

Έχω νιώσει τη μαγεία του ν’ ακούσω τα τραγούδια μου ζωντανά, να πουν οι ερμηνευτές πολύ καλά λόγια για μένα και να αισθανθώ το θετικό συναίσθημα του κόσμου. Στο ραδιόφωνο έχουν παιχτεί τραγούδια μου κι είναι πρωτόγνωρη η αίσθηση του να σε προλογίζει ο παραγωγός με επαίνους. Πάντα θα ευγνωμονώ αυτούς τους ανθρώπους, που μου έδειξαν την αγάπη τους μ’ αυτό τον τρόπο κι έκαναν και μια μερίδα κόσμου να έρθει σ’ επαφή μ’ όσα γράφω.



Τι αποτελεί για σένα πηγή έμπνευσης; Τι είναι αυτό που μπορεί να σε επηρεάσει και να σε παροτρύνει να πιάσεις μολύβι και χαρτί;

Έχω γράψει τραγούδια για όσα έχω βιώσει ή όσα βλέπω να συμβαίνουν στους γύρω μου, αλλά θα έλεγα πως η κύρια πηγή έμπνευσης είναι η επαφή με τη λογοτεχνία και με κάθε μορφή τέχνης. Παίρνω πολλά ερεθίσματα και συγκινούμαι βαθιά.

Ο καλλιτεχνικός χώρος είναι, ομολογουμένως, ένας δύσκολος χώρος. Υπήρξαν φορές που, λόγω κάποιων κακών συγκυριών ή δυσκολιών, σκέφτηκες να τα παρατήσεις;

Επειδή, όπως σου είπα, ξεκίνησα από παιδί, τότε και στεναχωριόμουνα και τα είχα παρατήσει. Τώρα, όμως, όχι. Αυτή τη στιγμή δεν έχω κανένα λόγο. Ασκώ το λειτούργημα της δασκάλας που λατρεύω. Η καλλιτεχνία αποτελεί για μένα χόμπι. Γράφω ακριβώς αυτά που θέλω, συνεργάζομαι μ’ αρκετούς απ’ αυτούς που επιθυμώ κι έχω βρει μονοπάτια έκφρασης που μπορώ να τα περπατήσω.

Πώς αγαπάς να γεμίζεις τον ελεύθερο χρόνο σου, με μουσική ή βιβλία;

Μουσική ακούω αρκετά, αλλά όχι όσο παλιά. Θυμάμαι πως παλιότερα άκουγα μουσική από το πρωί ως το βράδυ κι όταν ως φοιτήτρια έκανα και φωνητική, τραγουδούσα επίσης ατελείωτες ώρες. Η επαφή, όμως, με τα βιβλία είναι πολύ μεγάλη. Διαβάζω στην έντυπη μορφή, στο διαδίκτυο κι ακούω και λογοτεχνικά έργα.


Εκτός των στίχων και της ποίησης ασχολείσαι ενεργά και με μια καλλιτεχνική σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πες μας λίγα λόγια και για αυτή σου την δραστηριότητα..

Ο ιστότοπός μου ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ, αφιερωμένος στην ποίηση και στο έντεχνο τραγούδι βγήκε στο προσκήνιο τον Αύγουστο του 2019. Αυτός είναι πραγματικός έρωτας. Ξοδεύω τον περισσότερο ελεύθερο μου χρόνο εκεί, επειδή λατρεύω να παρουσιάζω και κλασικά έργα τέχνης και τις σύγχρονες φωνές. Ακόμη έχω γνωρίσει πολύ αξιόλογα άτομα μέσω αυτής μου της δραστηριότητας.

Τι να περιμένουμε από σένα στο προσεχές μέλλον; Είναι κάτι καινούργιο που ετοιμάζεις;

Τελειώνω ένα μυθιστόρημα που θα πάρει τον δρόμο του. Εκκρεμεί μια παρουσίαση του άλμπουμ μου ΚΑΒΟ ΑΜΟΡΕ που ακυρώθηκε λόγω του κορωνοϊού κι αυτών που ζούμε. Κάποια στιγμή θα κυκλοφορήσω όλα τα μελοποιημένα μου στιχουργήματα που υπάρχουν στο συρτάρι μου.

Πού μπορεί κάποιος να βρει τα τραγούδια σου;

Την κεντρική διάθεση του άλμπουμ μου ΚΑΒΟ ΑΜΟΡΕ έχει το δισκοπωλείο RELOAD STORES κι από κει ταξιδεύει σ’ όλα τα δισκοπωλεία της Ελλάδας. Τα τραγούδια μου επίσης κυκλοφορούν σ’ όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Μπορεί κάποιος βέβαια να προμηθευθεί το CD κι από μένα.

Αγγελική, σε ευχαριστούμε θερμά και σου ευχόμαστε όλα τα καλλιτεχνικά σου βήματα να αγγίζουν την επιτυχία!





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια