Παύλος Κουρτίδης: "Πιστεύω στο θεατρόφιλο κοινό"


Το να ασχολείται κάποιος επαγγελματικά με το χώρο του θεάματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί πειθαρχία, υπακοή και, φυσικά, γερό στομάχι. Άλλωστε, το γνωρίζουν καλά όσοι ασχολούνται εκ των έσω και καλό θα ήταν να ακούμε προσεκτικά τις φωνές τους, όταν εκφράζουν ανοιχτά την αλήθεια τους. Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις Τέχνες ένα σημαντικό εκπρόσωπο της υποκριτικής τέχνης, αλλά και της χορογραφίας, τον πολυτάλαντο Παύλο Κουρτίδη. Ας τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα διαβάζοντας όλα όσα έχει να μας πει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε. 

                                                                   Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Βιογραφικό: 

Ο Παύλος Κουρτίδης είναι ηθοποιός και χορογράφος γεννημένος στο Βούπερταλ της Γερμανίας. Ομιλούμενες γλώσσες Γερμανικά και Αγγλικά. Είναι ιδρυτής του Θεάτρου ΠΚ και παράλληλα διατηρεί την καλλιτεχνική επιμέλεια του Θεάτρου του Χοροθεάτρου και της σχολής 'Pavlos Kourtidis'. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και η καταγωγή του είναι από την Ποντοηράκλεια - Παιονίας. Σπούδασε στο “Arts Ed London Schools”. 

Οι συμμετοχές του σε
Ταινίες – Τηλεόραση: 
(2020 USA) 'MAN OF GOD' ως Raggedy Man σκηνοθεσία Yelena Popovic. 
(2020 GR) 'Αγριες Μέλισσες' ως Ηλίας Βονόρτας (Λιάς) σκηνοθεσία Λευτέρη Χαρίτου. 
(2020 GR/ND) ‘Kala - Azar’ ως Security man σκηνοθεσία Τζάνις Ραφαηλίδου 
(2020 GR) ‘ΜEGARO’ ως Πατέρας σκηνοθεσία Βασίλης Καλέμος 
(2019 GR) 'Ευτυχία' ως χορευτής ζεϊμπέκικου σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή. 
Παράλληλα έχει λάβει μέρος σε τηλεοπτικές σειρές και διαφημίσεις, καθώς και σε παλαιότερες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές όπως ‘Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο’ ‘Κλείσε τα μάτια’ ‘Έλλη & Άννα’ κ.τ.λ. 
Θέατρο: 
2020: "Τα Ρούχα" της Ευσταθίας Ματζαρίδου. 
Με τους Δήμητρα Παπαδήμα - Παύλος Κουρτίδη. 
2019: Γενοκτονία - Διεθνές Φεστιβάλ Αισχύλεια 2019 
2018-19: Γενοκτονία - Θέατρο ΠΚ 
2017: Στύγα, η Θεά των Υδάτων - Θέατρο ΠΚ, Ανοιχτό πέτρινο θέατρο Πλατάνια Τριφυλίας (Πελοπόννησος) 
2016: Λαβύρινθος, από το σκοτάδι στο φως - Θέατρο Παλλάς 
2015-16: Σπίτι από Γέφυρες - Θέατρο ΠΚ 
2014-15: Το τρελόσπιτο - Θέατρο ΠΚ 
2012-13: Αδιέξοδο - Θέατρο ΠΚ 
2010-11: Frankenstein - Θέατρο ΠΚ 
2009-10: Society Says - Θέατρο ΠΚ & Αίγυπτο (Gomhouria Theater, Κάιρο και Sayed Darwish Theatre, Αλεξάνδρεια) 
2008: MONOS - Θέατρο Πολυχώρος Δήμου Αθηναίων “Άννα & Μαρία Καλουτά”, Θέατρο Α. Δαβής 
2007: The Step First Step - Θέατρο Πολυχώρος Δήμου Αθηναίων “Άννα & Μαρία Καλουτά”, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας 


Έχετε δοκιμάσει αρκετές πτυχές της ηθοποιίας. Προτιμάτε τον κινηματογράφο, την τηλεόραση ή το θέατρο περισσότερο; 

Οτιδήποτε αγγίζει αυτό που λέμε ψυχή. Οτιδήποτε γίνεται πρόκληση. Όλα είναι τέχνη, όλα είναι έκφραση. 

Αν δεν ήσασταν ηθοποιός, τι θα θέλατε να είστε; 

Είμαι ένας άνθρωπος που λατρεύω την τέχνη σε όλες τις εκφράσεις της, ο ηθοποιός, ο χορογράφος, ο περφόρμερ, ο χορευτής, η διδασκαλία είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που προσπαθώ να μπαίνω και να βρίσκω την εξιλέωση μου. Οπότε σίγουρα η τέχνη θα ήταν στη ζωή μου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. 

Θεωρείτε ότι η χρονιά που μας πέρασε ήταν δύσκολη για τον κόσμο του θεάτρου λόγω της κρίσης που ακόμα διανύουμε; Αισιοδοξείτε για το μέλλον; 

Τώρα εάν πω ότι όλα ήταν καλά, λογικά πρέπει να ζω σε ένα παράλληλο σύμπαν. Το θέατρο λιθοβολήθηκε ανελέητα και συνεχίζει αυτό το μαρτύριο. Αισιοδοξώ ναι, γιατί πιστεύω στο θεατρόφιλο κοινό. 

Ποια τα συναισθήματά σας όταν υποδύεστε ρόλους καθοριστικούς για την εξέλιξη μιας ιστορίας; 

Απλά προσπαθείς να πεις την δικιά σου αλήθεια μέσα από τον κάθε ήρωα. Με όποιο κόστος. Όλοι οι ήρωες είναι καθοριστικοί για την εξέλιξη της ιστορίας, αντίθετα δεν θα υπήρχαν μέσα στην ιστορία. 

Έχετε συνεργαστεί με σημαντικούς ηθοποιούς στην μέχρι τώρα πορεία σας. Τι θεωρείτε ότι έχετε αποκομίσει από αυτές; Τι έχετε «κερδίσει»; 

Έχω συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες πέρα από τους ‘γνωστούς σημαντικούς ηθοποιούς’ που μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστοί αλλά είναι και ηθοποιοί και χορευτές και περφόρμερ με όλη την σημασία της λέξης. 
Είναι αυτοί που τους βρίσκεις στα θέατρα και οι χορηγοί τους είναι ο θεατής που θα δώσει τα 5, 10 ή 15 ευρώ… 
Πολλές φορές ότι λάμπει είναι χρυσός και ότι δεν λάμπει σε κάνει να ξεροκαταπίνεις από δέος… Με αυτούς πορεύτηκα και με έκαναν καλύτερο… Η Ζωή, η Όλια, ο Θάνος, η Ζελίκα, η Έλενα… πίστεψε με είναι μεγάλη η λίστα. 20 χρόνια θέατρο…. Είναι πολλά. 


Είστε πρόθυμος να υποδυθείτε κόντρα ρόλους; Πιστεύετε ότι ο ρόλος του κακού σας ταιριάζει περισσότερο; Θα θέλατε να παίξετε και κάποιο ρόλο που εμπειρικά είναι έξω από αυτούς που έχετε συνηθίσει; 

Φυσικά και το θέλω και πάντα το επιδιώκω. Φέτος το χειμώνα στην παράσταση «ΤΑ ΡΟΥΧΑ» ο ρόλος μου είναι απόλυτα αντίθετος και αυτό είναι συναρπαστικό. Αυτό είναι το θέμα μας. Να παίζουμε κάτι άλλο, την ζωή ενός άλλου, διαφορετικού κάθε φορά. 

Προτιμάτε να δουλεύετε στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα; Δεν είστε της άποψης ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; 

Το θέμα είναι το εξής: η πρόταση που θα σου γίνει καθορίζει το μέλλον σου. Εάν υπάρχει η πρόταση τότε όλα είναι ανοιχτά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αλλά πάντα το σπίτι μου είναι η Ελλάδα. 

Προτιμάτε συνεργασίες με άτομα γνώριμα σε εσάς και που έχετε κάποια εμπιστοσύνη ή τολμάτε να κάνετε και νέες συνεργασίες που δεν ξέρετε εκ των προτέρων αν θα ευοδωθούν ή όχι; 

Είναι δύσκολη αυτή η ερώτηση γιατί ποτέ δεν ξέρεις πως εξελίσσεται μια συνεργασία. Ακολουθώ το ένστικτο μου αλλά με καθαρό μυαλό και πάνω από όλα ρεαλιστικά… 


Ποιος είναι για εσάς ο πιο σημαντικός λόγος για να δεχτείτε μια συνεργασία; Είστε, πιστεύετε, επιλεκτικός σ’ αυτές; 

Η ποιότητα που εμπεριέχει η θεματική του…. Και φυσικά να είναι βιώσιμη χαχαχα 

Ασχολείστε καθόλου με τη συγγραφή; Θα θέλατε κάποια στιγμή να γράψετε δικά σας κείμενα για το θέατρο, την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο; 

Είναι κάτι που δεν μου κίνησε το ενδιαφέρον να κάνω. Νομιζω ότι δεν θα το έκανα. Είναι ένα κομμάτι μακριά από εμενα. 

Ας αναφερθούμε τώρα και στην ιδιότητά σας ως χορογράφος. Θεωρείτε ότι η χορογραφία αποτελεί σημαντικό κομμάτι μιας παράστασης; 

Μια παράσταση κάλλιστα είναι μια χορογραφία…. Ο κόσμος νομίζει ότι χορογραφία είναι ένα τραγούδι που πάνε από πίσω χορευτές. Καμιά σχέση δεν έχει αυτή η χορογραφία με την χορογραφία μιας ολοκληρωμένης παράστασης με λόγο, χορό, μουσική κτλ… Αυτό είναι χορογραφία. Έτσι μπαίνουμε στον κόσμο του χοροθεάτρου… 
Να περάσεις μια ολοκληρωμένη θεματική σε ένα έργο. Μια από τις απόπειρες μου ήταν η πρόσφατη παράσταση «Γενοκτονία» που εξιστορήσαμε αληθινά γεγονότα μέσα από την κίνηση, τον λόγο, το μοιρολόι που ήταν στοιχεία της παράστασης.
 

Πώς πήρατε την απόφαση, δεδομένου της μεγάλης οικονομικής κρίσης να ιδρύσετε το θέατρο ΠΚ; Δε θεωρείτε τόλμημα την ενέργειά σας αυτή; 

Το 2009 ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Έκτοτε περάσαν 12 χρόνια…. 

Ένας υπηρέτης της τέχνης, τελικά, πρέπει να ασχοληθεί με πολλά πράγματα για να επιβιώσει και να ζήσει αξιοπρεπώς; 

Όχι… Αφού εμείς οι καλλιτέχνες δουλεύουμε με μαύρα χρήματα και έτσι μπορούμε και έχουμε λογαριασμούς στην Ελβετία και ‘off shore’ εταιρείες. Είναι δήλωση της κυρίας Λ. Μενδώνη υπουργού πολιτισμού. Συγκεκριμένα είπε ότι ‘κινούμαστε στον χώρο της μαύρης οικονομίας’. 
Εγώ να ρωτήσω τώρα ως ολίγον κακοποιό στοιχείο, αυτοί που μας δίνουν το μαύρο χρήμα, γιατί δεν μας είπατε ποιοι είναι;

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο ηθοποιό που ξεκινά τώρα τα πρώτα του βήματα στο χώρο της υποκριτικής; 

Ό,τι λέω και σε μένα. Υπομονή, δουλειά και σωστές επιλογές. 

Πού σας βρίσκουμε αυτήν την περίοδο; 

Με βρίσκετε στην παράσταση «ΤΑ ΡΟΥΧΑ» με την αγαπημένη Δήμητρα Παπαδήμα. Είναι από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Ευσταθίας Ματζαρίδου σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μανιού. Η παράσταση θα παρουσιάζεται στο θέατρο ΠΚ από 28/11/20 κάθε Σάββατο & Κυριακή. 


Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; 

Δεν θέλω μεγαλεπήβολα σχέδια, ψήνονται όμως όμορφα πράγματα. Το πάμε μέρα, μέρα με αισιοδοξία και βλέπουμε. 

κ. Κουρτίδη σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση που κάναμε και σας εύχομαι να εκπληρωθεί κάθε προσωπική και επαγγελματική σας φιλοδοξία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια