Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Νουρίν-Η νύχτα που φώτισε την μέρα" της ΜαρίαςΤζιρίτα | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 

Συγγραφέας: Μαρία Τζιρίτα
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 384
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ακόμα και σε μια ρατσιστική κοινωνία, μπορεί να μεγαλώσει ένα ξένο παιδί σωστά και να γίνει ευτυχισμένο, αρκεί να βρεθεί στην κατάλληλη οικογένεια.

Είναι θέμα παιδείας ο ρατσισμός  και δεν έχει να κάνει μόνο με τους έγχρωμους ή άλλες εθνικότητες, έχει να κάνει και με την εμφάνιση, την αναπηρία,τη σεξουαλικότητα κι ένα σωρό άλλα.

Ένα ζευγάρι από την Σύρο, ο Αλέκος και η Ανέζα, χάνουν δυο αγέννητα μωρά. Μετά από πολύ σκέψη, κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους, αφού αποφασίζουν να υιοθετήσουν νόμιμα ένα κοριτσάκι από την …Αιθιοπία.

Θέλησαν να σώσουν,με ανιδιοτέλεια, ένα παιδί, καταδικασμένο στην ορφάνια και την ανέχεια. Έτσι θα καταφέρουν με την  αγάπη τους να φτιάξουν μια ευτυχισμένη οικογένεια. Δε θέλουν η κόρη τους να πληγωθεί.

Θα τα καταφέρουν; Είχαν πάρει τη σωστή απόφαση; Μπορούσαν πράγματι να ανταποκριθούν σε μια τόσο τεράστια ευθύνη; Πώς μπορείς να προστατεύσεις ένα τόσο διαφορετικό παιδί από τον ρατσισμό και τη μικροψυχία ορισμένων ανθρώπων; Κρατάνε και οι δυο  τις άμυνές τους, για να προστατεύσουν την κόρη τους από τον συντηρητικό περίγυρο.

 Αυτό το μαύρο κοριτσάκι, με το εξωτικό όνομα Νουρίν, τους φέρνει τελικά τόσο φως στη ζωή τους.  Η ζωή τους γέμισε φως. Φως από τα μάτια της και την καρδιά της. Αυτό ακριβώς ήταν η Νουρίν, η νύχτα που φώτισε τη μέρα…

Πρόκειται για ένα βιβλίο, που μιλά για τη διαφορετικότητα, για την αδικία μα και για τη δύναμη της αγάπης, που νικάει τον κοινωνικό  ρατσισμό.

Ένα συγκινητικό και συναρπαστικό αφήγημα, γραμμένο σε απαράμιλλο ύφος από μια σπουδαία συγγραφέα.

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Από μικρή ηλικία έγραφε διηγήματα, εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, και στο σχολείο αρκετές εκθέσεις της είχαν διακριθεί και βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Σπούδασε ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία, αλλά τα τελευταία χρόνια την κέρδισε ο κόσμος των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ. Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη πωλήσεων σε κατασκευαστική εταιρεία στη Γλυφάδα. Έχει δική της στήλη στο ηλεκτρονικό περιοδικό Flowmagazine με τίτλο «Ταξίδι στην αυτογνωσία». Έχει μια κόρη και το χόμπι της είναι τα ενυδρεία. Λατρεύει τα ζώα και πολύ συχνά γράφει ιστορίες με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα της χρυσόψαρα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν δώδεκα μυθιστορήματά της, σε 360.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια