Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Το κορίτσι του δέντρου" του Γιούσι Άντλερ-Όλσεν | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς



Συγγραφέας: Γιούσι Άντλερ-Όλσεν
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 720
Εκδόσεις: Λιβάνη


                                                                                                                                                                                                Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

Ο Δανός Καρλ Μερκ είναι προϊστάμενος του νεοσύστατου τομέα Q, με ασποστολή τη διερεύνηση ανεξιχνίαστων αστυνομικών υποθέσεων. Αναλαμβάνει υποθέσεις που ξεπερνούν κάθε φαντασία!!

Την Τρίτη 29 Απριλίου 2014 ο Καρλ Μερκ δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον αρχιφύλακα Κρίστιαν  Χάμπερσοτ, που υπηρετεί στην Αστυνοιμία του Μπόρνχολμ και ο οποίος την επόμενη μέρα βγαίνει σε σύνταξη. Ο Κρίστιαν του ζητάει βοήθεια για μια υπόθεση του 1997, που τον απασχολεί ακόμα.Ο Κρίστιαν θεωρεί τελευταία του ελπίδα για την υπόθεση τον νεοσύστατο τομέα Q. Δεν αντέχει άλλο.

Οι συνεργάτες του Καρλ, η Ρόζε και ο  Άσαντ, του συνιστούν, να ασχοληθούν  με αυτό το θέμα, για το οποίο ο Κρίστιαν χαράμισε τη ζωή του κυνηγώντας μια υπόθεση δίχως προοπτική, μια υπόθεση που τελικά διέλυσε την οικογένειά του, τις φιλίες του και την ευτυχία του, με ανεπαρκή υποστήριξη από τους συναδέλφους του αστυνομικούς.

Ο Καρλ Μερκ δε δείχνει μεγάλη διάθεση και δεν ήταν ιδιαίτερα δεκτικός ,να ασχοληθεί  με αυτή την παλιά υπόθεση του Κρίστιαν.

Την  ημέρα της εκδήλωσης για την συνταξιοδότησή του ο αρχιφύλακας Κρίστιαν Χάμπερσοτ, αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι  

Ο Μαρκ και οι συνεργάτες του τώρα αναρωτιούνται γιατί το έκανε αυτό ο Κρίστιαν.  Οπότε αποφασίζουν να πάνε και οι τρεις στο Μπόρνχολμ ,το μικρό αυτό νησάκι της Δανίας, να δούνε τι συμβαίνει.

Ο Κρίστινα Χάμπερσοτ ήταν διαζευγμένος, έμενε μόνος και ήταν εξαιρετικά χολωμένος με μια παλιά υπόθεση που είχε βάλει σκοπό της ζωής του να διελευκάνει, παρότι δεν εργαζόταν στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών. Ήταν μια υπόθεση τελείως ασήμαντη, θα έλεγε κανείς, εγκατάλειψη θύματος τροχαίου, επειδή όμως το θύμα ήταν, μια νεαρή κοπέλα, η Αλμπέρτε Γκόλντσμιντ κατέληξε, τελικά, ότι δεν ήταν και τόσο ασήμαντη. Ο οδηγός εκείνου του ατυχήματος δεν εντοπίστηκε ποτέ.

Η Αλμπέρτε ήταν μια καλοσυνάτη, όμορφη και δημοφιλέστερη κοπέλα, που φοιτούσε στη Δημόσια Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Μπόρνχολμ .Πέρασε κάτι περισσότερο από ένα εικοσιτετετράωρο μέχρι να εντοπιστεί το πτώμα της, εκσφενδονισμένο σε ένα δέντρο, δίπλα στο δρόμο, τόσο ψηλά, ώστε ήταν σχεδόν αδύνατον να τη δει κανείς. Και ο άντρας που έτυχε να στρέψει το βλέμμα του προς τα πάνω ακριβώς τη στιγμή που το αυτοκίνητό του περνούσε δίπλα από το δέντρο, προς μεγάλη του ατυχία, ήταν ένας ένστολος αστυνομικός απ΄π το Νέξο, ονόματι Κρίστιαν Χάμπερσοτ.

Η ατυχή κοπέλα βρέθηκε κρεμασμένη στο δέντρο εξαιτίας του σοβαρού τροχαίου. Δεν εντοπίστηκαν ίχνη από φρενάρισμα ελαστικών και το δυστύχημα φαινόταν περίεργο. Το ποδήλατο της κοπέλας βρέθηκε σε αρκετή απόσταση από την ίδια, μέσα στους θάμνους, τόσο στραπατσαρισμένο,που ήταν σχεδόν αγνώριστο. Αποκλείεται να συνέβη κάτι άλλο;   Οι τρείς αστυνομικοί θα καταφέρουν να εντοπίσουν κάτι που κανονικά θα έπρπε να είχαν βρει εδώ και δεκαεπτά χρόνια οι συνάδελφοί τους; Κάτι που ίσως θα μπορούσε να φωτίσει το μυστήριο του κοριτσιού στο δέντρο;

Ο Κρίστιαν Χάμπερσοτ ήταν ο μόνος που θεωρούσε ότι ο θάνατος της Αλμπέρτε δεν ήταν μια απλή ανθρωποκτονία, αποτέλεσμα εγκατάλειψης θύματος τροχαίου. Επρόκειτο για δολοφονία. Και ο Χάμπερσοτ προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις, όχι απλώς να στηρίξει αυτή τη θεωρία , αλλά και να εντοπίσει τον δράστη.

Όταν βρίσκει ο Καρλ ,τον γιο του Κρίστιαν,τον Μπιάρκερ, να έχει κόψει τις φλέβες του και να πεθαίνει,  την ίδια μέρα της αυτοκτονίας του πατέρα του, αλλά και όταν βρήκε ένα σημείωμα του γιού προς τον πατέρα «Συγγνώμη μπαμπά», τότε αποφασίζει να ψάξει να βρει τη γυναίκα του Κρίστιαν, την Γιούνε Χάμπερσοτ και να την ρωτήσουν και να τους εξηγήσει τις δύο αυτές αυτοκτονίες.

Όταν οι αστυνομικοί από την Στοκχόλμη ενημερώνουν την Γιούνε πως ο γιος και ο πρώην άντρας της είχαν πεθάνει την ίδια μέρα, χωρίς να παραφρονήσει τελείως, το μόνο που είπε όταν άνοιξε το στόμα της ήταν: « Αχ, μακάρι να είχα ένα ποτάμι , να βάλω παγοπέδιλα και να φύγω μακριά.Όμως δε χιονίζει εδώ πέρα, ο τόπος παραμένει πράσινος …» σχεδόν τραγουδιστά, οι αστυνομικοί μένουν έκπληκτοι. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Θα μπορέσει να διελευκάνει αυτή την παλιά υπθεση ο Καρλ Μπεξ;  Θα βρει τον ένοχο;  Γιατί έμπλεξε τόσο πολύ στην υπόθεση του κοριτσιού στο δέντρο ο Κρίστιαν;  Γιατί ο Κρίστιαν Χάμπερσοτ αναπτύσσει τέτοια εμμονή με μια διέξοδη υπόθεση, την οποία δεν είχε καν χρεωθεί ο ίδιος;

Η σύζυγός του Κρίστιαν τον εγκαταλείπει, παίρνοντας μαζί της τον γιο, και η τοπική κοινωνία δεν του προσφέρει καμία στήριξη. Ένα οδηγός που παρασέρνει και εγκαταλείπει το θύμα και ο θάνατος μιας κοπέλας αλλάζουν τα πάντα στη ζωή του αρχιφύλακα Χάμπερσοτ, γιατί έκανε αυτό που έκανε;  Γιατί τόση εμμονή με τη συγκεκριμένη υπόθεση; Κυνήγησε τον στόχο του χωρίς να βγάλει άκρη, οπότε αυτοκτόνησε για να αποδείξει πόσο σοβαρά έβλεπε την υπόθεση. Ο Χάμπερσοτ αυτοκτόνησε επειδή ήθελε να κάνει ό,τι μπορούσε, ώστε να εξασφαλίσει το ότι η ομάδα Q θα επιμένανε να διελευκάνουνε αυτή την υπόθεσε του 1997. Μήπως ήξερε ποιος είχε σκοτώσει την Αλμπέρτε, αλλά δεν μπορούσε να το αποδείξει ή δεν μπορούσε να τον εντοπίσει;  Ή και τα δύο; Πράγμα που τον ώθησε στα άκρα. Ενδέχεται επίσης, να μην γνώριζε ο ίδιος την απάντηση, αλλά να συνειδητοποίησε ότι βρισκόταν κάτω από τη μύτη του και αυτός δεν μπορούσε να την εντοπίσει. Οπότε χρειαζόταν βοήθεια, μια φρέσκια ματιά. Ίσως γι΄αυτό επέλεξε να ειδοποιήσει την διάσημα ομάδα Q, του Καρλ Μερκ, για να έρθουν στο Μπόρνχολμ, για να ψηλαφήσουν την υπόθεση. Η θυσία του έπρεπε να γίνει προκειμένου να τους ωθήσει να ανοίξουν πάλι τον φάκελο της παλιάς αυτής  υπόθεσης !!

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό, αστυνομικό θρίλερ. Διαβάστε το.

Ο Γιούσι Άντλερ-Όλσεν είναι ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων στη Δανία. Γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη και σπούδασε πολιτικές επιστήμες και κινηματογράφο. Εργάστηκε ως συντάκτης και εκδότης περιοδικού προτού ασχοληθεί με τη συγγραφή.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας Glass Key, το οποίο έχει απονεμηθεί επίσης στους Χένινγκ Μάνκελ, Τζο Νέσμπο, Στιγκ Λάρσον και Πέτερ Χεγκ, καθώς και με το Golden Laurels, την ύψιστη λογοτεχνική διάκριση στη Δανία.

Τα βιβλία του έχουν σημειώσει διεθνή επιτυχία, περιλαμβάνονται σταθερά στις λίστες των best sellers και έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 16 εκατομμύρια παγκοσμίως.Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν επίσης τα αστυνομικά μυθιστορήματά του Ο Φύλακας των Χαμένων Υποθέσεων, Ματωμένο Μήνυμα, Βεβήλωση, Ενοχή και Αναμονή.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια