Μαίρη Ελευθεριάδου: "Η συγγραφή για μένα είναι ένας ιδανικός τρόπος έκφρασης"



Η Μαίρη Ελευθεριάδου κάνει το ντεμπούτο της στο χώρο της λογοτεχνίας παρουσιάζοντάς μας το πρώτο της βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Το πιο μελωδικό ρεφρέν». Kαταφέρνει και συνδυάζει σε ένα βιβλίο, δύο διαφορετικές τέχνες, όπως αυτή της συγγραφής και της μουσικής. Ένα νεανικό μυθιστόρημα, μια ρομαντική ιστορία αγάπης δυο νέων, ερωτευμένες λέξεις, ντυμένες με νότες. Αυτό είναι το βιβλίο της Μαίρης. Ποια είναι όμως η Μαίρη; 

Ας την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα μέσα από τις απαντήσεις που μας έδωσε.. 

Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη

Μαίρη, καλώς βρεθήκαμε! 

Αν και νεαρή στην ηλικία, γνωρίζουμε ότι το μικρόβιο της συγγραφής σε κυρίευσε νωρίς. Πως ξεκίνησε, λοιπόν, για σένα αυτό το ταξίδι στον χώρο του βιβλίου; 

Πράγματι, ξεκίνησα να γράφω από πολύ μικρή ηλικία, στα 13 μου. Θυμάμαι ότι ντρεπόμουν πολύ και δεν ήθελα να διαβάσει κανείς ό,τι έγραφα! Νομίζω πως αυτό το ταξίδι ξεκίνησε από τα ερεθίσματα και την επαφή μου με το βιβλίο, που είχα ήδη από τα προσχολικά μου χρόνια. Οι δικοί μου διάβαζαν συνέχεια παραμύθια σε εμένα και περίμενα πάντα με ανυπομονησία την ώρα της ανάγνωσης. Αργότερα, άρχισα και εγώ να διαβάζω από μόνη μου, άρα, μάλλον, η συγγραφή ήταν φυσικό επακόλουθο. 



Η συγγραφή αποτέλεσε για σένα έναν τρόπο έκφρασης ή κάτι άλλο; 

Σίγουρα όποιος γράφει, καταθέτει γραπτά όλους τους προβληματισμούς, τις σκέψεις και τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Χτίζει σταδιακά μια σχέση εμπιστοσύνης με τους αναγνώστες του επιτυγχάνοντας μια ωραία επικοινωνία. Επομένως, ναι, θεωρώ ότι η συγγραφή είναι ένας ιδανικός τρόπος έκφρασης. 

Σε επηρέασαν κάποιοι λογοτέχνες στην συγγραφική σου πορεία; Θαυμάζεις κάποιον ιδιαίτερα; 

Η λίστα είναι ατελείωτη αν ξεκινήσω από τους πιο κλασσικούς. Ωστόσο, έχω μια παραπάνω αδυναμία σε ορισμένους. Από μεταφρασμένη λογοτεχνία, θαυμάζω τον Νικόλα Μπαρρό και τον Ζίλ Λεγκαρντινιέ για τον ωραίο λόγο και το πηγαίο τους χιούμορ, σε συνδυασμό με την ευαισθησία στην γραφή τους. Επίσης, τον Τζον Γκρίν, γιατί καταπιάνεται με δύσκολα θέματα. Από εγχώριους, ξεχωρίζω την Βίκυ Μωραγιάννη, που με συνεπαίρνει με τις ιστορίες της, την Τατιάνα Τζινιώλη, που γράφει κάτι παραπάνω από ερωτικά μυθιστορήματα ανεβάζοντας τον πήχη του είδους και την Στέργια Κάββαλου για την εκφραστικότητα της. 

Και το πρώτο σου συγγραφικό δημιούργημα , λοιπόν, φέρει τον τίτλο «Το πιο μελωδικό ρεφρέν». Ποια είναι η ιστορία που πραγματεύεται; Μίλησέ μας γι' αυτό. 

Είναι ένα σύγχρονο, νεανικό μυθιστόρημα που διηγείται την ιστορία δυο νέων που ερωτεύονται στην Αθήνα. Είναι ένα βιβλίο για την πρώτη αγάπη, βλέποντας παράλληλα την πορεία της ζωής τους με κάθε κεφάλαιο να έχει τίτλο και από ένα γνωστό και αγαπημένο τραγούδι, το οποίο ταιριάζει με την πλοκή. Έχει όλη αυτή την αθωότητα και γλυκύτητα που υπάρχει στον πρώτο έρωτα και ελπίζω οι αναγνώστες να ταξιδέψουν διαβάζοντάς το. 

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε έκαναν να γράψεις το συγκεκριμένο βιβλίο; Από που εμπνεύστηκες γι' αυτό; 

Η καθημερινότητα και οι εμπειρίες μας αποτελούν πηγές έμπνευσης για την δημιουργία ενός έργου. Οπότε ένα σύνολο πραγμάτων και προσώπων με ώθησε να γράψω αυτή την ιστορία. Επίσης, τα ταξίδια που έχω κάνει με βοήθησαν να αναπτύξω την πλοκή, καθώς έχω επισκεφτεί όλα τα μέρη που αναφέρονται (πλην της Γαλλίας που είναι μεγάλο μου όνειρο). Η έκδοση της όμως οφείλεται στους δικούς μου ανθρώπους που με παρότρυναν να κυνηγήσω αυτό το όνειρο. 



Γνωρίζουμε ότι στο συγκεκριμένο βιβλίο περιέχονται και κάποια τραγούδια. Ποιος ήταν ο λόγος που αποφάσισες να παντρέψεις τη μουσική με την συγγραφή; 

Όταν ξεκίνησα να γράφω «Το πιο μελωδικό ρεφρέν» ήθελα να προσθέσω ένα διαφορετικό στοιχείο που δεν είχα συναντήσει σε άλλα βιβλία. Έτσι, σκέφτηκα να κάνω αυτό το «πάντρεμα» λογοτεχνίας και μουσικής. Ασφαλώς, υπάρχουν χιλιάδες βιβλία που περιλαμβάνουν στίχους από τραγούδια, μα δεν έχει τύχει να διαβάσω κάποιο που να έχει σε κάθε κεφάλαιο και από ένα τραγούδι που ταιριάζει με την πλοκή –τουλάχιστον από όσο γνωρίζω- και έτσι δημιουργήθηκε. 

Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στην ζωή σου; 

Αγαπώ πολύ τη μουσική και στον ελεύθερο χρόνο μου ακούω τακτικά (είτε από ραδιόφωνο, είτε μέσω εφαρμογών όπως το Youtube και το Spotify). Οπότε, έχει σημαντικότατο ρόλο στην ζωή μου. Επίσης, μου αρέσει να τραγουδώ με την παρέα μου (ακόμα και αν δεν έχω τις καλύτερες φωνητικές ικανότητες χεχε) 

Τι είναι αυτό που σε επηρεάζει συνήθως και θέλεις να γράψεις μια ιστορία; Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσένα; 

Συνήθως οι πηγές έμπνευσης έρχονται αναπάντεχα με ένα ταξίδι, ένα τραγούδι ή ακόμα και από μια συζήτηση. Ποικίλλουν και αυτό είναι που κάνει και την συγγραφή μια ευχάριστη πρόκληση. 

Πως βλέπεις γενικότερα τον χώρο του βιβλίου και της λογοτεχνίας στις μέρες μας; Διαβάζει ο σύγχρονος κόσμος βιβλία; 

Πιστεύω ότι διαβάζει πολύς κόσμος και ειδικά στις μέρες μας με την καραντίνα, η ανάγνωση βιβλίων έχει ανέβει κατακόρυφα. Το μόνο μου παράπονο είναι ότι η πλειοψηφία αναγνωστών προτιμά κυρίως τα κλασσικά έργα -τα οποία εννοείται πως είναι σπουδαία- άλλα θα έπρεπε να δώσουν χώρο και μια ευκαιρία και στους νέους δημιουργούς. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ελπιδοφόρα στροφή και προς νέους λογοτέχνες και ποιητές και εύχομαι να συνεχίσει αυτό το φαινόμενο. 




Ετοιμάζεις κάτι καινούριο αυτό το διάστημα; Κάνεις παύσεις από τη δημιουργία; 

Έχω αρκετά σχέδια και εύχομαι να υλοποιηθούν. Για την ώρα, γράφω συνέχεια ιστορίες που θέλω πολύ να εκδοθούν (μάλλον ήταν να μην γίνει η αρχή), αρθρογραφώ και στο αγαπημένο site Sociall.gr και θέλω πολύ να συνεχίσω να προσφέρω χαρά στους αναγνώστες και στο μέλλον. Φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν και στιγμές παύσης, γιατί χρειάζονται και αυτές. Νιώθω ευγνώμων για τα αγαπημένα μου πρόσωπα για την στήριξη που μου έχουν δώσει, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο που έχει «αγκαλιάσει» το βιβλίο μου, όπως και για τις εκδόσεις Οσελότος που με έχουν βοηθήσει τόσο στην έκδοση του. Μου δίνουν μεγάλο κίνητρο για να συνεχίσω! 

Σε ευχαριστούμε πολύ! Καλή επιτυχία σε όλα τα συγγραφικά σου βήματα! 

Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ για την συνέντευξη! 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: 

Η Μαίρη Ελευθεριάδου γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Είναι καθηγήτρια γαλλικών και αρθρογραφεί στο site Sociall.gr. Στον ελεύθερο χρόνο της αγαπά να περνά όμορφες στιγμές με την οικογένεια και τη παρέα της, να διαβάζει, να ταξιδεύει και να γράφει. Το Πιο μελωδικό ρεφρέν είναι το πρώτο της βιβλίο. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια