Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Η θεραπεύτρια" της Χελένε Φλουντ | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


Συγγραφέας: Χελένε Φλουντ
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 368
Εκδόσεις: Λιβάνη

Η Νορβηγίδα Σάρα Λάτους είναι ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια προβληματικών εφήβων. Είναι παντρεμένη με τον επιτυχημένο  αρχιτέκτονα Σίγκουρ και ζούνε στο Όσλο, στην οδό Κόνγκλε, σε ένα παλιό σπίτι του παππού του Σίγκουρ, του γέρου-Τουρπ.

Η Σάρα εργάζεται στο σπίτι αυτό, έχει ένα δικό της δωμάτιο, για γραφείο, εκεί δέχεται τους ασθενείς. Οι συνεδρίες είναι δύσκολες με νεαρούς ασθενείς. Χειρίζεται παιδιά εκτός ελέγχου, αυτοκτονικούς εφήβους, παιδιά που είναι απελπισμένα, εφήβους με προβλήματα με τους γονείς και με τους/τις συντρόφους. Θεραπεύει το άγχος, την δυσθυμία ή την  κατάθλιψη.

Η μητέρα της Σάρα έπασχε από Αλτσχάιμερ και μία ημέρα, όταν η Σάρα ήταν επτά ετών, ήπιε μόνη της πολλά ηρεμιστικά και υπνωτικά χαπάκια και πέθανε. Ο πατέρας της Σάρα είναι καθηγητής πανεπιστημίου, επίσης έχει μία αδελφή την δικηγόρο Ανίκα. Ο πατέρας της έχει κάποιες παράξενε ιδέες και απόψεις  και συνέχεια διαπληκτίζεται, για τις απόψεις αυτές,  με την μεγαλύτερη αδελφή, την Ανίκα. Η μητέρα του  Σίγκουρ, η Μαργκρέτε ζει. Ο Σίγκουρ έχει στην Αμερική  έναν αδελφό τον Χάραλ. 

Ο Σίγκουρ σηκώνεται την Παρασκευή 6 Μαρτίου το πρωί ώρα 6 π.μ., χαιρετάει την Σάρα και φεύγει να πάει να συναντήσει ώρα 10 π.μ. δύο φίλους του, για να περάσουν μαζί το τριήμερο, στο βουνό, στην περιοχή  Νουρεφιέλ.

Ώρα 9.30 π.μ. παίρνει η Σάρα ένα μήνυμα από τον Σίγκουρ, ότι έφτασε στους φίλους του και όλα είναι εντάξει.

Οι δύο φίλοι του Σίγκουρ, ο Τόμας και ο Γιαν Έρικ, το απόγευμα της Παρασκευής στις 7 μ.μ. τηλεφωνούν στην Σάρα, ότι ο Σίγκουρ δεν έφτασε ακόμη στο εξοχικό. Είχαν ραντεβού να τον περιμένουν στις 5 μ.μ. Όμως ο Σίγκουρ είχε φύγει από τις 6.30 π.μ. και τώρα αγνοείται.

Η Σάρα αναρωτιέται που βρίσκεται τόσες ώρες ο Σίγκουρ και γιατί της είπε ψέματα για την ώρα συνάντησης με τους φίλους και γιατί πάλι της είπε ψέματα, στέλνοντας μήνυμα, ότι έφτασε στον προορισμό του. Για ποιο λόγο δεν έχει φτάσει στο εξοχικό;  Βρίσκεται σε κίνδυνο;  Έχει συμβεί κάτι φοβερό;

Κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Η Σάρα νιώθει προδομένη, θυμωμένη και εκνευρισμένη και σβήνει το μήνυμα του άντρα της. Κάτι που η αστυνομία αργότερα, θα την κατηγορήσει ότι δεν έπρεπε να το κάνει.

Την υπόθεση εξαφάνισης του Σίγκουρ αναλαμβάνει ο αστυνόμος Γκούνερσεν και η βοηθός αστυνόμος Ίνγκβιλ Φρέντλι.

Ο Σίγκουρ βρίσκεται την Κυριακή, από την αστυνομία , νεκρός με δύο σφαίρες στην πλάτη στο Κρουκσκούγκ, στο παλιό εξοχικό σπίτι του πατέρα του, πολύ μακριά από εκεί που είχε προγραμματίσει να συναντηθεί με τους φίλους του. Η δολοφονία σύμφωνα με τον ιατροδικαστή πρέπει να έγινε γύρω στις 2 ή 3 τον μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο αστυνόμος Γκούνερσεν ρωτάει την Σάρα αν έχουν κάποιους εχθρούς, αν ο Σίγκουρ είχε κάποιες διαμάχες στην εταιρεία του ή με κάποιον φίλο του,  αν χρωστούσε λεφτά ή του χρωστούσαν, αν ήταν μπλεγμένος με ναρκωτικά και την χαρτοπαιξία, αν ο γάμος της είναι ευτυχισμένος  με τον Σίγκουρ ή υπήρχαν κάποιες εξωσυζυγικές σχέσεις  ,αν είχε μεγάλο οικονομικό κέρδος από τον γάμο της (θα δολοφονούσε τον άντρα της για αυτό το παλιό και ερείπιο σπίτι;), τον ενδιαφέρει να μάθει τι γίνεται στις συνεδρίες με τους ασθενείς της. Υποψιάζεται ο αστυνόμος, ότι μπορεί η σύζυγος του Σίγκουρ, για κάποιους λόγους, να τον σκότωσε αυτή.   

Στο σπίτι που ζει μόνη της η Σάρα αρχίζουν να συμβαίνουν παράξενα πράγματα. Το βράδυ ξυπνάει στις 2.30 και ακούει κάποια τριξίματα και ελαφρά βήματα πάνω στην σοφίτα, ο κύλινδρος, μια θήκη  με τα σχέδια του Σίγκουρ εξαφανίζονται, οι κουρτίνες της σοφίτας είναι σε αταξία, κάτι συμβαίνει στο ράφι με τα βιβλία, κάποιος σήκωσε φακέλους από εκεί,  εξαφανίζεται ένα παλιό ρεβόλβερ του γερο-Τουρπ που βρίσκεται σε ένα κουτί (που ήξερε ο νυχτερινός εισβολέας, για το παλιό ρεβόλβερ του παππού; ), όπως επίσης εξαφανίζονται και κάποιες φωτογραφίες που είναι κολλημένες με μαγνήτες στο ψυγείο.

 Οι πόρτες και τα παράθυρα του παλιού σπιτιού, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν έχουν παραβιαστεί. Άρα αυτός που εισβάλει στο σπίτι το βράδυ έχει κλειδί. Ποιος του το έδωσε;

Ο κύλινδρος με τα σχέδια του Σίγκουρ εμφανίστηκε από μόνος του να κρέμεται στη θέση του. Η αστυνομία βρήκε στον κήπο, το τηλέφωνο του Σίγκουρ .   Όλα αυτά  τρομάζουν την Σάρα. Δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Ποιος είναι ο νυχτερινός εισβολέας και τι επιδιώκει με όλα αυτά που κάνει; Δεν πρέπει να αφήσει τον φόβο να πάρει το πάνω χέρι.

 Η Σάρα αρχίζει να πιστεύει ότι ο θάνατος του Σίγκουρ, της έχει προκαλέσει πανικό και υστερία και ότι αρχίζει να χάνει το μυαλό της ή βλέπει φαντάσματα . Οι αστυνομικοί ίσως να την θεωρούν, για όλα αυτά, ότι είναι υστερική και ίσως έχει χάσει την συμπάθειά τους. Ίσως δεν την πιστεύουν, νομίζοντας ότι όλα αυτά, τα έχει επινοήσει. Η αξιοπιστία της κλονίζεται.

 Τα βράδια αρχίζει να κοιμάται στο γραφείο της στην πολυθρόνα  (συνήθως από τον φόβο της είναι άυπνη)  αφού έχει βάλει ένα τραπέζι πίσω από την πόρτα και στο χέρι της έχει μόνιμα ένα κουζινομάχαιρο…

Θα βρεθεί ποιος δολοφόνησε τον Σίγκουρ

Θα βρεθεί λύση σε αυτά τα ανεξήγητα , που συμβαίνουν στο σπίτι της Σάρας ;

Είναι παιχνίδια του μυαλού ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Πώς είναι να βλέπεις τον κόσμο μέσα από το σκοτάδι;

Η αλήθεια πληγώνει άσχημα;

Να μην μένεις για πάντα στο σκοτάδι .Εκεί είναι που μπαίνουνε οι ψυχοθεραπευτές.

Ένα βιβλίο για την αγάπη, την απιστία, την μοιχεία, τη μοναξιά, την αυτοδικία, την εκδίκηση,  την παρενόχληση, την τρομοκράτηση, τον φόβο, το άγχος, την ψυχοθεραπεία και τον θάνατο.

Η Χελένε Φλουντ έχει την ικανότητα να στήνει μυστηριώδη αινίγματα και η εξαιρετική λογοτεχνική της γραφή διεισδύει στην ανθρώπινη ψυχολογία και αναδεικνύει τον κόσμο που ζούμε.

Ένα βιβλίο που σε πολλά σημεία μας φέρνει αντιμέτωπους με την χειρότερη πλευρά του ανθρώπου .

Το κακό και οι άνθρωποι είναι οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος.

Αγωνιώδες, τρομακτικό  και σκοτεινό, το «Η θεραπεύτρα» είναι γεμάτο ανατροπές και τα γεγονότα εξελίσσονται τόσο γρήγορα, που σε προκαλούν συνεχώς να συνεχίσεις την ανάγνωση.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ που κόβει την ανάσα.

Η Χελένε Φλουντ είναι ψυχολόγος (Ph.D.) και ερευνήτρια στο Νορβηγικό Κέντρο Μελετών Βίας και Τραυµατικού Στρες (NKVTS). Τα δικαιώµατα του βιβλίου Η Θεραπεύτρια έχουν πωληθεί σε 29 χώρες, ενώ ήταν υποψήφιο για το Νορβηγικό Βραβείο Best Sellers 2019 και για Βιβλίο της Χρονιάς 2020 στη Σουηδία. Επίσης τα δικαιώµατα του βιβλίου έχουν πωληθεί στην εταιρεία κινηµατογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών Anonymous Content Film + TV. Έχει περιληφθεί στη λίστα των best sellers σε Νορβηγία, Σουηδία, Ισπανία και Πολωνία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια