Αφεντούλα Ραζέλη: "Μου λείπει η επαφή με τον κόσμο"


Η Αφεντούλα Ραζέλη είναι από τις αγαπημένες τραγουδίστριες της γενιάς της με ένα καθ' όλα του πλούσιο και αξιόλογο ενεργητικό στον χώρο της μουσικής. Οι συνεργασίες της πολλές και με αρκετή βαρύτητα η κάθε μια από αυτές, δημιουργώντας για εκείνη ένα καλλιτεχνικό βιογραφικό με αξιέπαινες συνεργασίες και εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές. Δεν χρειάζεται να πω πολλά για την μοναδική και λυρική φωνή της συγκεκριμένης ερμηνεύτριας, καθώς στο πρώτο άκουσμα αυτής, αντιλαμβάνεσαι την μελωδικότητα που σε κερνάει» σε κάθε στίχο. Η θεατρική αφήγηση, επίσης, η οποία επιλέγει να συντροφεύει τα τραγούδια της, κάνει τις live εμφανίσεις της ακόμη πιο ιδιαίτερες και χαρακτηριστικές.
Ας την αφήσουμε να μας μιλήσει για τον δικό της μουσικό κόσμο και όλα τα καλλιτεχνικά της βήματα..

Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη

Αυτό που θα ήθελα να μάθω για αρχή, για εσάς, είναι εάν η μουσική μπήκε στην ζωή σας συνειδητά ή προέκυψε μέσα από συγκυρίες. Πως ανταμώσατε με αυτή την τέχνη, λοιπόν;

Ήρθε και με συνάντησε από τότε που γεννήθηκα. Τραγουδώ από πολύ μικρή.. έτσι θυμάμαι τον  εαυτό μου.. Ήθελα να γίνω τραγουδίστρια. Αργότερα, ως φοιτήτρια στην Καρδίτσα, (σπούδασα  νηπιαγωγός) άρχισα να τραγουδώ με φίλους.

Στα πρώτα σας βήματα ξεκινάτε να τραγουδάτε σε ρεμπέτικες κομπανίες, τραγουδώντας ρεμπέτικα, παλιά λαϊκά και σμυρναίικα τραγούδια. Υπήρξε κάποιος λόγος που επιλέξατε αυτό το είδος;

Στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησα ουσιαστικά, όπου δούλευα παράλληλα σε ιδιωτικό σχολείο. Οχι,δεν υπήρξε λόγος.. μου βγήκε αυθόρμητα από την ψυχή μου. Και αφέθηκα σ αυτό το κάλεσμα.

Στην συνέχεια, όμως, επεκτείνετε το ρεπερτόριο σας σε τραγούδια σύγχρονων και νεώτερων καταξιωμένων δημιουργών (Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, κά). Τι ήταν αυτό που σας έκανε να κάνετε στροφή στις προτιμήσεις σας;

Δεν είναι στροφή.. είναι  εσωτερική ανάγκη να επεκτείνω το ρεπερτόριο μου, μιας και στα προγράμματά μου  συνυπάρχουν όλα αυτά, γιατί είμαι όλα αυτά! Έχει πέσει πολύ μελέτη  για να υποστηρίξω το κάθε είδος ως προς την αισθητική του.. Το ρεμπέτικο, δεν μελετάται.. το σχολείο του είναι το πάλκο, όπου το φοίτησα για πολλά χρόνια.. Έπειτα, είναι και η ποιότητα και η γκάμα και το  ηχόχρωμα της φωνής μου που με βοηθά. Μπορώ άνετα να κινηθώ   από το ρεμπέτικο έως την μπαλάντα.

Απο το βιογραφικό σας γνωρίζουμε μια πληθώρα αξιόλογων συνεργασιών με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου. Υπάρχει κάποια που ξεχωρίζετε ή κάποια που σας άφησε κάτι ιδιαίτερο;

Κάποιες συνεργασίες ήταν δύσκολες, κάποιες  απολαυστικές, κάποιους τους απομυθοποίησα, κάποιους τους λάτρεψα.. Από όλους όμως κάτι πήρα.. Κρατώ τα καλά και προχωράω και είμαι ευγνώμων για ό,τι μου προσφέρθηκε. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι και οι καλλιτέχνες έχουν το ανθρώπινο κομμάτι τους..

Με μια σύντομη αναδρομή στη μουσική σας πορεία, θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις δισκογραφικές σας δουλειές και αν είναι κάποια από αυτές που αγαπάτε λίγο παραπάνω και γιατί;

Έχω τρείς  δίσκους προσωπικούς  «Στη φωτιά να ρίχνεις μέλι», «Ξυπνήστε  χαρές μου» και «Εκτός συνόρων»  ή «Abroad» από live στην Ελβετία. Επίσης πολλές συμμετοχές σε δίσκους καταξιωμένων φίλων μου συνθετών. Δεν νομίζω ότι ξεχωρίζω  κάποια.. πώς λένε «ήταν όλοι τους παιδιά μου;» Ακριβώς έτσι.. Είναι ανεξάρτητες παραγωγές, τις οποίες τις επιμελήθηκα εγώ, με χορηγίες φίλων μου, τους οποίους ευγνωμονώ!

Και φτάνουμε στο σήμερα όπου κυκλοφορεί το τελευταίο σας τραγούδι που φέρει τον τίτλο «Για ποιαν ανάσταση μιλάς» σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου και μουσική του Νεοκλή Νεοφυτίδη. Πείτε μας λίγα λόγια γι' αυτό.

To τραγούδι αυτό, όπως και ακόμη ένα που το ηχογραφήσαμε και θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες κι αυτό, τα άκουσα σε μια παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Δημήτρη Λέντζου, κάτι μου ’καναν στην καρδιά μου και είπα την επιθυμία μου στον φίλο μου Θανάση Συλιβό, εκδότη του Μετρονόμου, και έτσι μπήκαμε στη  διαδικασία και τα ηχογραφήσαμε.

Οι ζωντανές εμφανίσεις λόγω της κατάστασης έχουν αναβληθεί. Είναι κάτι που σας λείπει αυτό, από συναισθηματικής πλευράς; Πόσο σημαντική είναι για σας η επικοινωνία με τον κόσμο σε μια ζωντανή εμφάνιση;

Φυσικά και μου λείπουν οι ζωντανές εμφανίσεις, γιατί είναι ψυχοθεραπεία για μένα και για όλους τους καλλιτέχνες.. Μου λείπει η επαφή με τον κόσμο, η αλληλεπίδραση, τα χαμόγελα, οι αγκαλιές. Είναι πρωτόγνωρη αυτή η απομόνωση με τους ανθρώπους και καθόλου μέσα στη φύση μας, μιας και είμαστε κοινωνικά όντα.. Εύχομαι πολύ γρήγορα να ξαναβρεθούμε.. Έχω την εντύπωση ότι η πραγματικότητα μας δεν θα είναι ποτέ  η ίδια..

Ο καλλιτεχνικός χώρος είναι, ομολογουμένως, ένας δύσκολος χώρος. Υπήρξαν φορές που λόγω κάποιων κακών συγκυριών ή δυσκολιών σκεφτήκατε να τα παρατήσετε;

Ποτέ δεν το σκέφθηκα αυτό. Είναι κομμάτι του είναι μου  η μουσική και το τραγούδι.

Πως θα θέλατε να σας βρει το μέλλον; Σας αρκούν όσα έχετε ή πασχίζετε για κάτι παραπάνω;

Για όσα έχω, είμαι ευγνώμων.. όσο προχωρά και εξελίσσεται η ζωή, θα πασχίζω για το κάτι παραπάνω και καλύτερο, με την έννοια της εξέλιξης. Εσωτερικής και εξωτερικής... Αυτό που με αφορά πολύ τα τελευταία χρόνια είναι η επαφή με τον εαυτό μου, να μην την χάνω..

Τι να περιμένουμε να δούμε από σας στο προσεχές διάστημα; Σταματάτε ποτέ να δημιουργείτε;

Όσο είμαι γερή, δε θα σταματώ να δημιουργώ.. είναι κινητήρια δύναμη και ελευθερία η δημιουργία για μένα. Αυτή τη στιγμή, είναι στα άμεσα σχέδιά μου και πολύ χαίρομαι γι' αυτό,  δύο δίσκοι και περιμένουμε να αλλάξουν τα πράγματα για να μπούμε στο στούντιο… στον ένα δίσκο θα τραγουδήσω τραγούδια καινούργιων στιχουργών, της νέας γενιάς εννοώ,  πού προέκυψαν  από τους κύκλους σεμιναρίων του  «Μικρού  Πολυτεχνείου» όπου προΐστατο ο εξαιρετικός στιχουργός Κώστας Φασουλάς, σε μουσικές της Αρετής Κοκκίνου, κιθαρίστριας υπέροχης. Θα συνυπάρξουμε μαζί με τον τραγουδιστή του Μάνου Χατζιδάκη, Βασίλη Γισδάκη, τον οποίο πολύ  εκτιμώ! Στον έτερο δίσκο, σε στίχους του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα-ποιητή  Ιωάννη Κουλάνη αναμένουμε μουσικές από φίλους,καταξιωμένους μουσικούς.

Που μπορεί κάποιος να σας βρει;

https://www.facebook.com/afrazeli/

https://www.facebook.com/afentoularaz

https://afentoula-razeli.com/

ethnocloud ► https://ethnocloud.com/Afentoula_Razeli/

 

Που μπορεί κάποιος να βρει τα τραγούδια σας;

Στο κανάλι μου

https://www.youtube.com/channel/UCJbEWmOp2GNv-Edvig72lMg

https://www.youtube.com/watch?v=eAg-ui97S4k&t=1s&ab_channel=%CE%91%CF%86%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B1%CE%A1%CE%B1%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%B7

https://goo.gl/Uz2ECC

ethnocloud ► https://ethnocloud.com/Afentoula_Razeli/

Σας ευχαριστούμε θερμά και σας ευχόμαστε να πορεύεστε με υγεία και επιτυχία, τόσο επαγγελματική όσο και προσωπική!

Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ! Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία, δύναμη  και δημιουργία!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

«Λοιπόν, γεννήθηκα στις Σέρρες, Απρίλη μήνα. Η οικογένεια, καλλίφωνη, καλαίσθητη με μεράκια και γλέντια πολλά. Ο πατέρας έπαιζε λίγο μαντολίνο. Α, και φυσαρμόνικα.. Δύσκολες εποχές, αλλά τότε υπήρχε ελπίδα, καθώς και τα μεγάλα πνεύματα και οι ψυχές των ποιητών, συνθετών και άλλων καλλιτεχνών που ανάσταιναν την ψυχή μας. Ο Μάνος, ο Μίκης, ο Λοΐζος, ο Γκάτσος, ο Σεφέρης, ο Ελύτης και τόσοι άλλοι εξαίρετοι.. Το τραγούδι ήταν μέρος της καθημερινότητάς μας. Πάντα τραγουδούσα.. Έτσι γεννήθηκα νομίζω.. Μεγάλωσα με τη φωνή της Μοσχολιού και του Μπιθικώτση, αλλά και με τα τραγούδια των ελληνικών και «ξένων» γκρουπ της εποχής μου. Μέσα σ' όλα.»

Η Αφεντούλα Ραζέλη, από τις αγαπημένες τραγουδίστριες της γενιάς της, γεννήθηκε στις Σέρρες (Πρoβατάς Σερρών) . Σπούδασε στην Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας. Η ενασχόλησή της με το τραγούδι ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη σε ρεμπέτικες κομπανίες, τραγουδώντας ρεμπέτικα, παλιά λαϊκά και σμυρναίικα τραγούδια. Στην Θεσσαλονίκη επίσης, συνέχισε τις σπουδές της στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης-μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα ORF (προσχολική ηλικία),και παράλληλα συμμετείχε για δύο χρόνια στην θεατρική ομάδα με την ονομασία «Πρωτοποριακή Αναζήτηση».

 Στην Αθήνα βρίσκεται για μεταπτυχιακές σπουδές στην παιδοψυχολογία όπου και εγκαθίσταται από το 1989 και επεκτείνει το ρεπερτόριο της σε τραγούδια σύγχρονων και νεώτερων καταξιωμένων δημιουργών (Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Θεοδωράκης, Ξυδάκης, Μάλαμας και άλλοι). Φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, στη Σχολή του Σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού, με δασκάλα την κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Οι πρώτες συνεργασίες της, με τον Μπάμπη Γκολέ, τον Τάκη Μπίνη, από τη μεγάλη Σχολή του Ρεμπέτικου τραγουδιού. Τους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, τον Κώστα Παπαδόπουλο, Βαγγέλη Λιόλιο, και Μανώλη Πάπο και φυσικά τον Βαγγέλη Κορακάκη, ο οποίος την συνδέει και με την δισκογραφία. Είναι από τις πρώτες τραγουδίστριες που ο Β. Κορακάκης εμπιστεύθηκε τα τραγούδια του.

Έτσι, η πρώτη δισκογραφική της συμμετοχή προκύπτει από την συνεργασία τους. Ο Βαγγέλης Κορακάκης την «σύστης» στον κόσμο με «το ποτηράκι της καρδιάς» και «τη μαγεμένη αγκαλιά», τραγούδια που αγαπήθηκαν και έγιναν γνωστά στον Σελίδα 2 από 4 κόσμο και τραγουδιούνται από όλους και καθιέρωσαν την Αφεντούλα, ανάμεσα στις γνήσιες λαϊκές φωνές της γενιάς της..

Ακολουθούν οι συνεργασίες με την Μαριώ, την Μαίρη Λίντα, την Κατερίνα Κούκα, τον Μανώλη Ρασούλη, τον Μπάμπη Τσέρτο, την Λένα Αλκαίου, Κώστα Μάντζιο. Επίσης συνεργάστηκε σε συναυλίες με τους σημαντικούς συνθέτες Χρήστο Νικολόπουλο, Γιάννη Σπανό, Τάκη Σούκα και Πέτρο Βαγιόπουλο. Με την Χαρούλα Αλεξίου και την Ελευθερία Αρβανιτάκη (σε συναυλίες Ελλάδα και εξωτερικό). Επίσης με τον Γιάννη Κούτρα, Emilia Ottaviano και Δημήτρη Ζερβουδάκη.. Με τον Βασίλη Λέκκα και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο..

Με την γυναικεία ορχήστρα «Σμύρνα», την Ερωφίλη, την Αργυρώ Καπαρού.

Έχει τραγουδήσει στην τελευταία ταινία της Φριντας  Λιάππα «Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης» δύο τραγούδια σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.

Συνεργάστηκε επίσης, ΣΤΟΝ ΔΊΣΚΟ Της «Ξυπνήστε χαρές μου», με τον Antenor Bogéa, συνθέτη, μουσικό, τραγουδιστή και Πρεσβευτή της Βραζιλίας στην Ελλάδα.

Πήρε μέρος στην μεγάλη συναυλία που έγινε στο Θέατρο Παλλάς για το Ρεμπέτικο και Σμυρναίικο τραγούδι, όπου απέσπασε τις καλύτερες κριτικές. Στη συναυλία αυτή ο γνωστός εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας έγραψε για την ξεχωριστή παρουσία της Αφεντούλας και αναρωτήθηκε αν θα της «παραδώσουν τη σκυτάλη». Από τότε μέχρι σήμερα η Αφεντούλα κρατά τη σκυτάλη στις καρδιές μας, κρατώντας μια σταθερά, ανοδική πορεία. Από τις πρώτες της εμφανίσεις, έκανε αίσθηση η ιδιαιτερότητα της φωνής της και η συνέπεια των επιλογών της τόσο στα live, όσο και στη δισκογραφία της με αποτέλεσμα να χαίρει της αποδοχής και εκτίμησης συναδέλφων και κοινού. Με την ζεστή και χαρακτηριστικά αναγνωρίσιμη φωνή της και με το εκφραστικό μέσον της θεατρικής αφήγησης μέσα από το τραγούδι, η Αφεντούλα μας μαγεύει και ενοποιεί ηχοχρώματα και μελωδίες από την παράδοση μας, οδηγώντας τα στη σύγχρονη μουσική πολυεθνική μας ταυτότητα.. Οπως λέει η ίδια «επιθυμώ μέσα από το τραγούδι να μεταδώσω στους ακροατές την πολύτιμη αίσθηση του οικείου, της φιλοξενίας, της χαράς, της γιορτής.. Γι αυτό αισθάνομαι σαν να τραγουδώ και να τους υποδέχομαι μέσα στο σαλόνι του σπιτιού μου». Πήρε μέρος τραγουδώντας στο σήριαλ «οι μεν και οι δε».

Έκανε παραστάσεις για το ρεμπέτικο και σμυρναίικο τραγούδι στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την Οπισθοδρομική Κομπανία ( Γερμανία – Βρυξέλλες – Ολλανδία). Συνεργάστηκε με την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, σε αφιέρωμα για το σμυρναίικο τραγούδι. Πήρε μέρος στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στην Ύδρα για το Ρεμπέτικο Τραγούδι. Με την ορχήστρα της παρουσίασαν παραστάσεις αφιερωμένες στον Βασίλη Τσιτσάνη . Φεστιβάλ Σύμης (Χάλκη) συναυλία έντεχνου τραγουδιού . Φεστιβάλ Σύμης (Κάρπαθος) συναυλία για το σμυρναίικο τραγούδι. Στην συναυλία (αφιέρωμα) για τον Πάνο Γεραμάνη, τραγούδησε με τις κυρίες του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού: Χαρούλα Λαμπράκη, Πόλυ Πάνου, Καίτη Γκρέυ, Μαίρη Λίντα, Ρένα Στάμου, Ανθούλα Αλιφραγκή.

Πολλές εμφανίσεις στην τηλεόραση («Έχει γούστο»/Μπήλλιω Τσουκαλά «Στην υγειά μας»/Σπύρος Παπαδόπουλος κ.ά.) και συμμετοχές σε ραδιοφωνικές εκπομπές, σε κρατικά και ιδιωτικά κανάλια αντίστοιχα.

Είχε τη χαρά και την τύχη να είναι προσκεκλημένη από την Ελληνική Πρεσβεία και έτσι έκανε συναυλίες σε πόλεις της Παλαιστίνης .

Την συναντούμε σε συναυλίες σε μουσικές σκηνές της πόλης με τον εξαίρετο πιανίστα Θοδωρή Κοτεπάνο (συνεργάτη για πολλά χρόνια του Μάνου Χατζηδάκι).

Σταθμός σημαντικός στην πορεία της ,οι συναυλίες τον Ιούνη του 2013, στην Ελβετία (Βασιλεία, Ζυρίχη και Βέρνη ) όπου ενθουσίασε και συγκίνησε το κοινό της, όπως γράφτηκε, με ρεπερτόριο ένα απάνθισμα του Ελληνικού τραγουδιού, (Μ. Χατζηδακι, Μ. Θεοδωράκη, Στ.Ξαρχάκου, Ρεμπέτικα, Σμυρνέικα, a capella, καθώς και τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία). Καρπός αυτής της συναυλίας είναι το cd live με τίτλο «Abroad»-«Εκτός συνόρων».(2015).

 Οι εμφανίσεις της Αφεντούλας περιλαμβάνουν τραγούδια από τη δισκογραφία της, επίσης αγαπημένα γνωστών και σπουδαίων συνθετών από το χώρο του λεγόμενου έντεχνου τραγουδιού (Χατζηδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Μούτσης κ.α.), αλλά και από το χώρο του λαϊκού, ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού (Τσιτσάνης, Καλδάρας, Βαμβακάρης, Τούντας, Μητσάκης, Άκης Πάνου, Κορακάκης κ.α.).

Δισκογραφία (προσωπική) 


  • «Στην φωτιά να ρίχνεις μέλι» πολυσυλλεκτικός δίσκος 2000

(Μ. Ρασούλης, Γ. Καζαντζής, Σ. Γεραλής, Χρ. Παπαδόπουλος, Β. Κορακάκης). Σύγχρονα λαϊκά τραγούδια και επανεκτελέσεις των Γ. Ζαμπέτα, Στρ. Καμενίδη, Χ. Λεμονόπουλου, Γ. Μανισαλή.

  • «Ξυπνήστε χαρές μου» πολυσυλλεκτικός δίσκος Νοέμβριος 2008,world,ethnic,

με μουσική αφετηρία τα Βαλκάνια μέχρι την Αργεντινή, αναδεικνύει ήχους και ενοποιεί στοιχεία από διάφορες γωνιές του Κόσμου.

  •   «Abroad»-«Εκτός συνόρων» cd live (2015) κυκλοφορεί σε Ελλαδα και Ευρώπη.

 

Συμμετοχές

 

  • «Μπουζουξήδες με πυξίδες» Βαγγέλης Κορακάκης 1992

όπου ξεχώρισε και αγαπήθηκε το τραγούδι και γνωστή επιτυχία με τίτλο

«το Ποτηράκι της καρδιάς».

  • «Λαύριο» Βαγγέλης Κορακάκης 1993

όπου και γίνεται επιτυχία το τραγούδι με τίτλο

« Σε μαγεμένη αγκαλιά».

  • «Εποχές» Σωτήρης Γεραλής 1994
  • «Ταξίδι» Γ. Κοκκώνας 1995
  • «Τα παιδιά της Πάτρας» Συλλογή από λαϊκά τραγούδια 1996
  • «Οι περασμένες μου αγάπες» Β. Καραπατάκη 2002
  • «Τέρμα γκάζι» Νικήτας Βοστάνης 2004
  • «Άρωμα Σμύρνης» αφιέρωμα στο σμυρναίικο τραγούδι 2005
  • «Ένας συνθέτης ένα τραγούδι» αφιέρωμα σε συνθέτες 2005 
  • «Λαϊκά κι αγύριστα» συνθέτης Γιώργος Σιδέρης.  

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια