Βιβλιοκριτική για το βιβλίο "8 Μικρές Ιστορίες" της Νίκης Μουσούλη | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

 


Συγγραφέας: Νίκη Μουσούλη
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 20
Εκδόσεις: 121 Words

                                                                             Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Η μικρομυθοπλασία αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος του λόγου που έχει αναπτυχθεί από τα μέσα του 20ου αιώνα κι έπειτα, με περισσότερο αισθητή την παρουσία της τα τελευταία χρόνια. Συνήθως φέρει το όνομα microfiction και στην ουσία πρόκειται για μικρές ιστορίες που ολοκληρώνονται πολύ σύντομα, καθώς οφείλουν να αναπτυχθούν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό λέξεων, το οποίο εξ αρχής είναι καθορισμένο.

Αρχές του 2020 η Νίκη Μουσούλη κυκλοφόρησε τις δικές της μικρές ιστορίες, οι οποίες εκπροσωπούν επάξια το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος. Τις συμπεριέλαβε στο βιβλίο της με τίτλο «8 Μικρές Ιστορίες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «123 words».

Προς έκπληξη του αναγνώστη, οι ιστορίες του βιβλίου της είναι τρεις και όχι οκτώ, όπως θα περίμενε, ενδεχομένως, να διαβάσει, παρασυρόμενος από τον τίτλο του. Οι ιστορίες, όμως, αυτές διακρίνονται συνολικά σε οκτώ υποενότητες των 121 λέξεων η κάθε μία κι έτσι έρχονται να δικαιολογήσουν την ύπαρξη του οκτώ.

Η πρώτη ιστορία φέρει τον τίτλο «Η έκπληξη» και διακρίνεται σε τέσσερις υποενότητες (Ι,ΙΙ,ΙΙΙ,IV). Εδώ η συγγραφέας αναφέρεται στην ιστορία ενός μικρού αγοριού, που εντελώς ξαφνικά συνειδητοποιεί την ανυπαρξία του Άη Βασίλη στον επίγειο κόσμο και την χρόνια εξαπάτησή του εαυτού του από τους γονείς του, προκειμένου να ενθαρρύνεται η πίστη του σε κάτι ιδεατό. Ωστόσο, η ξαφνική παρουσία του Αγίου μέσα στο σπίτι του, ενισχύει το δυναμισμό του ξανά, όπως επίσης ενισχύει και το συναίσθημα της αγάπης που προκύπτει από την οικογενειακή θαλπωρή.

Η δεύτερη ιστορία φέρει τον τίτλο «Η μάγισσα» και διακρίνεται σε δύο υποενότητες (Ι,ΙΙ). Εδώ η συγγραφέας κάνει λόγο για ένα μικρό αγόρι, που θεωρεί ως κακιά μάγισσα τη σκιά που βλέπει από το παράθυρό του δωματίου του κάθε βράδυ. Η συζήτηση με τον πατέρα του ενισχύει την αντίληψη και τη λογική του και εξαλείφει μια για πάντα τους αδικαιολόγητους φόβους του.

Η τρίτη ιστορία φέρει τον τίτλο «Το μυστικό της εαρινής ισημερίας» και διακρίνεται σε δύο υποενότητες (Ι,ΙΙ). Εδώ η συγγραφέας κάνει λόγο για τον αληθινό, αιώνιο, αν και ανεκπλήρωτο έρωτα της Αυγής και του Ερέβους. Η συμβολή της Μητέρας Φύσης έρχεται να ενισχύσει την αγάπη τους, μιας και δυο φορές το χρόνο, με το φαινόμενο της Εαρινής Ισημερίας, τους επιτρέπει να έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους και να γεύονται, έστω και για λίγο, την ομορφιά του έρωτά τους.

Με το ανωτέρω βιβλίο της η συγγραφέας επιχειρεί να περάσει σωρεία μηνυμάτων στον αναγνώστη, καθώς οι ιστορίες της που εμπεριέχονται σ’ αυτό αναμφισβήτητα έχουν διδακτικό και ηθικό χαρακτήρα. Το σημαντικότερο, βέβαια, απ’ όλα αυτά τα μηνύματα που περνάει είναι η μεγάλη αξία που επιχειρεί να δώσει στην αγάπη, εκείνης που έχει τη δύναμη να προφυλάξει τους ανθρώπους από κάθε φόβο, από κάθε πόνο και από κάθε καταστροφική συνέπεια. Κι αυτό, γιατί όπως φαίνεται μέσα από τις ιστορίες της, η αγάπη είναι το μόνο συναίσθημα που φέρνει πάντα κοντά τους ανθρώπους, ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους, διορθώνει τις αδυναμίες και τα λάθη τους και τους ωθεί στο να γίνονται ολοένα καλύτεροι και σοφότεροι άνθρωποι.

Παρόλο το σύντομο περιεχόμενο τους, οι ιστορίες της συγγραφέως είναι όμορφα δομημένες, έχουν πραγματική ουσία και νόημα και, φυσικά, αποδίδονται με έξυπνο και ιδιαίτερο τρόπο, ώστε να γίνονται αγαπητές από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Ο συμβολικός τους χαρακτήρας είναι αισθητός από την αρχή ως το τέλος της περιγραφής, η ροή τους εξελίσσεται γρήγορα, αλλά όχι πρόχειρα, και το τέλος τους πάντα αφήνει μια νότα αισιοδοξίας και προτροπής. Ο αναγνώστης κλείνει τις σελίδες αυτού του βιβλίου ζωγραφίζοντας ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη του, σημαντικό προσόν για να συνεχίσει ευχάριστα το υπόλοιπο της μέρας ή της νύχτας του.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως οι «8 Μικρές Ιστορίες» της Νίκης Μουσούλη είναι ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους, που διαβάζεται ευχάριστα, γρήγορα και οπωσδήποτε παραπάνω από μία φορές.

Ας είναι καλοτάξιδο!


Λίγα λόγια για την συγγραφέα Νίκη Μουσούλη:

Η Νίκη Μουσούλη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Νοεμβρίου το 1990 έχει καταγωγή από το Αίγιο Αχαΐας αλλά μεγαλώνει (ναι ακόμα) στο Αιγάλεω. Είναι σκορπιός με ωροσκόπο δίδυμο (ένας λόγος να την μισείς, όπως λέει και η ίδια). Λατρεύει όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του μωβ.Έχει πτυχίο Υποστήριξης Συστημάτων Εφαρμογών και Δικτύων Η/Υ του τομέα πληροφορικής. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και λίγα Ιταλικά (φήμες λένε ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί με άνθρωπο σε καμία από αυτές).
Λατρεύει τα ταξίδια και την μουσική. Η ενασχόληση της με την συγγραφή, την συνάντησε εντελώς ξαφνικά, από τότε συμβαδίζουν. Έχει πάρει μέρος σε αρκετούς διαγωνισμούς λογοτεχνίας (μια ιστορία της έχει εκδοθεί). Αρθρογραφεί σε blog και sites αλλά κυρίως στο προσωπικό της blog: what if. Διατηρεί δυο ραδιοφωνικές εκπομπές στον syzefxi web radio.
Όταν δεν γράφει τις ιστορίες της φτιάχνει κοσμήματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια