Θωμάς Φώτης: "Δε θα ’βαζα ταμπέλες στη μουσική μου"



Πάντα πίστευα ότι η επικοινωνία με αξιόλογους ανθρώπους, η καλή συναναστροφή και οι εποικοδομητικοί διάλογοι μπορούν να σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Να εξελίξουν τον πολιτισμό, όχι μόνο γύρω σου, αλλά και μέσα σου. Γι' αυτό και πάντα επιδίωκα να προσεταιρίζομαι τέτοιους ανθρώπους. Ο Θωμάς Φώτης, λοιπόν, είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Ένας ταλαντούχος μουσικός με «λόγο και ουσία». Έχοντας στις αποσκευές του πλούσιες μουσικές σπουδές, μοιράζεται, μεταδίδει και επικοινωνεί τη μουσική του, ακριβώς με το τρόπο που αρμόζει σε κάθε μορφή τέχνης, με αμέριστη αγάπη προς αυτή, αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Θα ταξιδέψουμε μαζί του σήμερα και με πολύ ενδιαφέρον θα ακούσουμε τα όσα όμορφα έχει να μας πει..


Θωμά μου, καλώς ανταμώσαμε..

Kαλώς βρεθήκαμε, Βάσω μου

Και το ταξίδι ξεκινά.. Θα σε γυρίσω λίγα χρόνια πίσω λοιπόν και θα σε ρωτήσω πώς έβαλες την μουσική στη ζωή σου. Πώς ξεκίνησε για σένα αυτή η διαδρομή;

Ενεργά ο ίδιος στα 16 μου. Ξεκίνησα κιθάρα και θεωρητικά στο παράρτημα του Πατραϊκού Ωδείου στην Άρτα, την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Στην οικογένεια μου οι πιο πολλοί ασχολούνταν ήδη με το παραδοσιακό κυρίως τραγούδι. Είχα, λοιπόν, από παιδί τα ερεθίσματα στη μουσική απ’ τον παππού μου τον Λεωνίδα που έπαιζε βιολί και σαντούρι σε γάμους και πανηγύρια, αλλά και τους θείους μου που έχουν πλούσια δισκογραφία στο ενεργητικό τους. Κάπου στα 17 ήρθαν και τα πρώτα δικά μου live, αλλά και τα πρώτα στιχάκια που σκάρωσα κι έτσι ξεκίνησε η διαδρομή.

Επέλεξες, λοιπόν, να ασχοληθείς με την τέχνη της μουσικής. Αυτό συνέβη γιατί θεώρησες ότι η μουσική μπορεί να γίνει τρόπος έκφρασης για σένα ή για κάτι άλλο;

Μου έδινε μεγάλη χαρά το να ασχολούμαι με τη μουσική, να αρχίζω να βγάζω κομμάτια και αυτό ήταν ήδη αρκετό για να προχωρήσω και να γίνει και τρόπος έκφρασης μέσα από δικό μου υλικό αργότερα. Επίσης το να παίζω μπροστά σε κοινό ήδη απ’ τα 17 μου ήταν πολύ δυνατή εμπειρία. Τα πρώτα live ήταν στα πάρτι των μαθητών του Λυκείου στα Τζουμέρκα.

Τι μουσικά όργανα παίζεις; Ποιο όργανο αγαπάς κάπως ιδιαίτερα;

Κιθάρα ,πιάνο, μπάσο, τρίχορδα, τζουράδες. Με αρκετά όργανα καταπιάνομαι, αλλά σίγουρα η κιθάρα που ήταν και το πρώτο όργανο που ασχολήθηκα (και μάλιστα κλασική) έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου αλλά και στα live όταν εμφανίζομαι.


Γνωρίζουμε ότι εκτός από τραγουδοποιός, διδάσκεις μουσική και φωνητική. Πες μας λίγα λόγια για αυτή σου την ενασχόληση;

Μεταφέρω κι εγώ με τον δικό μου τρόπο όση γνώση έχω πάρει απ' τους δικούς μου υπέροχους δασκάλους όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι στο Σύλλογο φίλων Παραδοσιακής μουσικής του σπουδαίου συνάδελφου και φίλου Βασίλη Κλουβάτου στο Γαλάτσι και στον καινούριο χώρο τέχνης Κλεψύδρα στο Γκάζι που άνοιξε η ηθοποιός σκηνοθέτης και δασκάλα υποκριτικής Κατερίνα Μπουζάνη. Χρόνια φίλη μου και αυτή, με δυναμική και αξιοθαύμαστη πορεία στο χώρο. Εκεί δουλεύουμε πάνω στο αντικείμενο της ορθοφωνίας και της φωνητικής. Βέβαια, όλα αυτά είναι σε παύση απ’ το Νοέμβριο λόγω της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε με την πανδημία.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στον κλάδο σας;

Πολύ πολύ δύσκολα! Πρωτόγνωρη κατάσταση. Ο κλάδος μας έκλεισε πρώτος και θ’ ανοίξει τελευταίος, όταν με το καλό περάσει όλο αυτό. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να στηριχθούν όλοι οι συνάδελφοι και γενικά όλοι οι συνάνθρωποί μας που βιώνουν την ανέχεια, την απογοήτευση, την αγωνία για το τι ξημερώνει. Να αναφερθώ εδώ και στους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων, τους δημιουργούς, που κάποιοι εξ αυτών είχαν μοναδικό εισόδημα την είσπραξη απ’ την δημόσια εκτέλεση των έργων τους. Αυτό το εισόδημα είχε μεγάλη περικοπή.. εξαϋλώθηκε για κάποιους. Παρά τον τεράστιο αγώνα που δίνει ο οργανισμός μας. Αφού δε γίνονται live, οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας είναι κλειστοί, δε κινείται φύλλο. Στα θετικά όλο αυτόν το καιρό πιστεύω πως είναι η δημιουργία του μητρώου καλλιτεχνών, το ότι οι συνάδελφοι ήρθαν πιο κοντά στα σωματεία και πιο κοντά ο ένας στον άλλο για ουσιαστική κουβέντα και διεκδικήσεις. Πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα και να δούμε σαν κράτος και σαν κοινωνία πώς θα στηρίξουμε ουσιαστικά πολιτισμό και εργαζόμενους σ’ αυτόν και μετά το πέρας της πανδημίας. Γιατί πραγματικά το λέω όπως το νιώθω, είναι ο καθρέφτης μας και το οξυγόνο η αναπνοή μας.

/Σαν ένα ξύπνημα ζωής και μιας ανείπωτης στιγμής
ζωγράφισες μες τη καρδιά σαν χάδι μιας αναπνοής
Κι ύστερα ήρθε το πρωί μια αναπάντεχη γιορτή
στης θάλασσας την αγκαλιά πήραν τα όνειρα πνοή/

Από πού εμπνέεται ο Θωμάς τους στίχους του; Τι είναι αυτό που τον κάνει να πιάνει μολύβι και χαρτί;

Στο στίχο λύνεται πιο εύκολα η γλώσσα. Αυτό συνηθίζω να λέω! Πολλά τραγούδια μου είναι βιωματικά. Μιλάω συνήθως για το παρελθόν από μια σχετική απόσταση χρόνου. Τα περσινά γεγονότα τα ντύνω με τραγούδια φέτος. Κάπως έτσι πάει. Πιο λίγα τα γράφω «εν βρασμώ». Με τη μουσική είναι διαφορετικά. Μπορεί να σκαρώσω μελωδία για οτιδήποτε, οποτεδήποτε, αν με κεντρίσει κάτι. Επίσης, δεν με αγχώνει αν θα ’χω, ας πούμε, μια περίοδο ξηρασίας στο να μου έρθουν ιδέες. Υπάρχουν τόσα άλλα όμορφα πράγματα που ζητιανεύουν τον χρόνο σου για να ασχοληθείς μαζί τους.


Με ποιους επιθετικούς προσδιορισμούς θα χαρακτήριζες την μουσική σου; Ποια είναι τα ακούσματά σου γενικότερα; Με τι αγαπάς να γεμίζεις τον κενό σου χρόνο μουσικά;

Δε θα ’βαζα ταμπέλες στη μουσική μου. Ακούω από παραδοσιακά και ρεμπέτικα μέχρι blues και ηλεκτρονική μουσική. Αυτές οι επιρροές φαίνονται και στο live πρόγραμμα που κάνω. Ό, τι θα μ άρεσε να ακούω το παίζω κι εγώ on stage. Επίσης νέες παραγωγές ψάχνω απ’ όλο τον κόσμο και προσπαθώ να ανακαλύψω ό,τι μπορώ. Και φαντάσου πόσα όμορφα πράγματα δε θα τ’ ακούσουμε ποτέ, θα θέλαμε πέντε ζωές. Όσο για μένα στα κομμάτια μου μπορεί να δεις κάποιος μια μίξη από μπαλάντες, παράδοση, ηλεκτρικό ήχο αλλά και κλασική μουσική

/Μέρα γελούν τα μάτια σου μα η νύχτα αλλιώς σε κάνει
μέρα μου χαμογέλασες μα η νύχτα σου με χάνει
μη ξαναβγείς άλλη φορά πιο έξω απ την αυλή σου
μη ξαναβγείς άλλη φορά πιο έξω απ την αυλή σου/

Πόσο εύκολο είναι για σένα να παντρέψεις τις λέξεις με νότες; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ακούσεις την μελωδία πίσω από τους στίχους;

Είναι ωραία η διαδικασία για τον «κουμπάρο» σε αυτό το πάντρεμα . Μου’ χουν σκάσει μελωδίες και στίχοι απ’ το πουθενά και έγινε κομμάτι στο επί τόπου και άλλες φορές έχω τραβηχτεί καιρό για να τα κουμπώσω, ακόμα κι αν τα’ χω γράψει και τα δύο ο ίδιος. Λειτουργώ πάντως καλύτερα υπό πίεση. Αυτό το κατά παραγγελία που λέμε. Να γράψω π.χ. μουσική για μια θεατρική παράσταση… έχω το χρονικό πλάνο και το τρέχω.


Μια ακόμη σου δραστηριότητα είναι ένας κύκλος εκπομπών στο youtube στο κανάλι σου υπό τον γενικό τίτλο «Στου Θωμά την εκπομπή». Τι πραγματεύονται οι εκπομπές σου, λοιπόν, και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με όλο αυτό;

Αυτό βγήκε αυθόρμητα. Μαζευόμασταν με φίλους συναδέλφους, τραγουδούσαμε, τζαμάραμε, κάναμε την πλάκα μας και έβγαζα και κάποιο υλικό στο κανάλι. Μετά αναρωτήθηκα, γιατί να μη βρεθώ και με άλλους που εκτιμώ και εκτιμώ και τη δουλειά τους και να γίνει όλο αυτό μια εκπομπή σε πιο σταθερή βάση; Και όχι μόνο με μουσικούς ή τραγουδοποιούς, αλλά και ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες, χορευτές. Και θα διευρύνουμε τον κύκλο. Σας περιμένουμε στην παρέα του καναλιού.

Είχε προηγηθεί και μια ραδιοφωνική εκπομπή που έκανες πριν καιρό;

Έκανα για δύο σεζόν στο RadioParis εβδομαδιαία εκπομπή δίωρη, με τίτλο «Τα λέμε Κυριακή», οπότε υπήρχε αυτό το μεράκι κι από πριν. Περάσαμε υπέροχα και με τα παιδιά του σταθμού και με τους καλεσμένους που είχα. Ίσως επανέρθουμε και σ αυτό τον τομέα σύντομα.

Θεωρείς ότι το ταλέντο είναι αρκετό για να καταξιωθεί κάποιος; Τι θα συμβούλευες κάποιον που θα ήθελε να ξεκινήσει τώρα να ασχολείται με την μουσική;

Για μένα είναι σημαντικό εκτός από το ταλέντο να υπάρχει η αλήθεια του καθένα μέσα σ αυτό που καταπιάνεται. Και να δουλεύει πολύ πάνω σ αυτό που αγαπά. Η καταξίωση τώρα είναι άλλο κεφάλαιο και μάλιστα πολυδιάστατο. Και όχι πάντα αντικειμενικό. Έχει να κάνει με τον κόσμο, την αλληλεπίδραση με το έργο που έχει να επιδείξει ο καθένας, με τον χρόνο, τις επιλογές μας, τις αντοχές μας. Και δε θα πρέπει να ’ναι αυτοσκοπός. Γι’ αυτό σου λέω. Δουλειά, αγάπη για αυτό που αξιωθήκαμε να κάνουμε και να ’μαστε αληθινοί και μετά ό,τι είναι να ’ρθει θα ’ρθει.

Τι να περιμένουμε από τον Θωμά στο μέλλον; Ετοιμάζεις καινούρια πράγματα;

Ετοιμάζω 2 νέα τραγούδια που έχω γράψει στίχους και μουσική και ευελπιστώ να κυκλοφορήσουν μέσα στην άνοιξη. Κι ένα ακόμη ορχηστρικό που έκανα μέσα στην πρώτη καραντίνα. Επίσης, φτιάχνω το νέο πρόγραμμα για τα live (αν όλα πάνε καλά, όταν θα επιτραπεί να παίξουμε ζωντανά) με την προσθήκη νέων μουσικών στο σχήμα μου.


Πού μπορεί κάποιος να σε βρει στο διαδίκτυο;

Έχω τις σελίδες μου στο facebook, στο Instagram, στο twitter, το pinterest και στο κανάλι μου στο youtube. Θα δώσουμε εδώ τα link και θα χαρώ πραγματικά να τα πούμε με τους φίλους και ιντερνετικά.

Στο youtube θα μπορεί να βρει κάποιος και τα τραγούδια σου και τις εκπομπές σου;

Ναι όλα είναι στο ίδιο κανάλι

LINKS:






Θωμά, σε ευχαριστούμε πολύ γι' αυτόν τον όμορφο διάλογο και σου ευχόμαστε όλα σου τα βήματα να σε φέρνουν όλο και πιο κοντά στην επιτυχία!

Εγώ σε ευχαριστώ πολύ-πολύ, Βάσω. Κάθε βήμα που κάνουμε είναι η αλήθεια μας και από μόνο του το καθένα πιστεύω ότι είναι μια μικρή επιτυχία... εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλους, αλληλεγγύη και να ανταμώνουμε!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια