Ανδρέας Ζαρμακούπης: "Στην παρούσα φάση η συγγραφή είναι ένα χόμπι για εμένα"


Από μικρός ενθουσιαζόταν με τον κόσμο του φανταστικού, τις ιστορίες μυστηρίου και τρόμου, το υπερφυσικό και το άγνωστο. Για το λόγο αυτό και επέλεξε, ως συγγραφέας πλέον, να ακολουθήσει το συγκεκριμένο είδος της λογοτεχνίας παρουσιάζοντάς μας μέχρι σήμερα ένα πολύ αξιόλογο και σημαντικό έργο. Μιλάμε για τον Ανδρέα Ζαρμακούπη που σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις Τέχνες.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή και μάλιστα ενός τόσο ιδιαίτερου είδους όπως είναι η λογοτεχνία του φανταστικού;

Δεν θα αποκαλούσα τη λογοτεχνία του φανταστικού ιδιαίτερο είδος. Αν και για την Ελλάδα αυτό μπορεί να ισχύει ακόμα, στο εξωτερικό πρόκειται για ένα είδος λογοτεχνίας αρκετά δημοφιλές πλέον.
Από παιδί το όνειρό μου ήταν να μπορέσω κάποια στιγμή να γράψω τα δικά μου βιβλία. Οι ιστορίες του φανταστικού, λοιπόν, ήταν εκείνες που μπορούσα να σκεφτώ και να αποτυπώσω πιο φυσικά και αβίαστα, από τις πρώτες κιόλας συγγραφικές μου προσπάθειες. Μου ήταν πιο εύκολο να φτιάχνω τους δικούς μου κόσμους, από το να δημιουργήσω μία ιστορία βασισμένη στην βαρετή για εμένα πραγματικότητα.

Υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς που αποτέλεσαν πρότυπο για εσάς κι αν ναι ποιοι είναι αυτοί;

Θα σταθώ σε τρεις συγγραφείς που πιστεύω ότι με έχουν επηρεάσει και διαμορφώσει αρκετά, στον J. R. R. Tolkien, στον R. A. Salvatore και στον H. P. Lovecraft. Θεωρώ ότι και οι τρεις υπήρξαν θεμέλια για εμένα και με ώθησαν να ξεκινήσω την συγγραφή.

Θεωρείτε πως στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο αναγνωστικό κοινό που να στηρίζει τις συγγραφικές προσπάθειες;

Στον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας που κινούμαι ως επί το πλείστον, τόσο ως συγγραφέας όσο και ως αναγνώστης, έχω παρατηρήσει μια σημαντική αύξηση του αναγνωστικού κοινού. Για τα υπόλοιπα λογοτεχνικά ήδη δεν μπορώ να εκφέρω άποψη.

Παρόλες τις δυσκολίες πήρατε την απόφαση να προχωρήσετε στην έκδοση των βιβλίων σας. Θεωρείτε πως είναι χρέος του κάθε συγγραφέα να μοιράζεται το έργο του όταν το ολοκληρώνει;

Δεν θα το χαρακτήριζα χρέος. Θα δήλωνα με αυτό τον τρόπο ότι είναι κάτι αναγκαστικό. Ο κάθε δημιουργός θα πρέπει να παρουσιάζει τα έργα του όταν θελήσει και νιώσει έτοιμος.

Οι ιστορίες που πραγματεύεστε κινούνται στη σφαίρα του φανταστικού, περιέχουν βία, μυστήριο, πάλη και τρόμο. Υπάρχουν στοιχεία που χρησιμοποιείτε σ’ αυτές εμπνευσμένα από την πραγματική ζωή;

Μιας και είμαι λάτρης της ιστορίας, συχνά επηρεάζομαι από αυτήν. Οι βασιλιάδες, οι εκστρατείες, οι πόλεμοι, οι καταστροφές και όχι μόνο, αποτελούν μεγάλη πηγή έμπνευσης για τις δικές μου συγγραφικές ιστορίες.

Το τελευταίο σας βιβλίο έχει τον τίτλο «Στα γρανάζια της συνωμοσίας».  Πείτε μας δυο λόγια για την υπόθεσή του.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μία εναλλακτική Γη, σε έναν περιβάλλον steampunk, όπου η τεχνολογική πρόοδος έχει βασιστεί στην δύναμη του ατμού. Χρονικά, ως σημείο σύγκρισης, θα έλεγα ότι διαδραματίζεται κατά την δεκαετία του ’40.
Σε αυτήν την ιστορία ο πρωταγωνιστής Τόμας Μίλλερ, ένας βετεράνος ενός παγκόσμιου πολέμου, εργάζεται ως ιδιωτικός ντετέκτιβ. Κατά τη διάρκεια της έρευνας σε μία φαινομενικά απλή υπόθεση, θα βρεθεί άθελά του αντιμέτωπος με διάφορες απρόσμενες καταστάσεις και θα κληθεί να αναλάβει έναν ρόλο που δεν είχε ονειρευτεί ποτέ. Θα ανακαλύψει έναν άλλο κόσμο, ο οποίος κινεί τα νήματα της πραγματικότητας που αντιλαμβανόταν μέχρι τότε. Πρόκειται για ένα ταξίδι όπου θα πρέπει να πολεμήσει φοβερούς εχθρούς και να βασιστεί στους λιγοστούς συμμάχους του.

Πρόκειται για ένα βιβλίο, θα λέγαμε, που θέλει να περάσει ένα μήνυμα ζωής και χρήζει βαθύτερης φιλοσοφικής ανάλυσης. Πώς καταφέρατε να συνδυάσετε σκηνές βίας και συγκίνησης μαζί;

Έχω επηρεαστεί πολύ από την ασιατική κουλτούρα (Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα). Ιδίως επειδή έχω περάσει ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ζωής μου παρακολουθώντας Ιαπωνικά anime. Σε αυτά, ο συνδυασμός σκηνών δράσης, βίας, συγκίνησης και άλλων έντονων συναισθημάτων κυριαρχεί συχνά. Όταν περιγράφω μία σκηνή βίας, προσπαθώ να την δικαιολογώ και να δείχνω και τις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Σε τέτοιου είδους συγκρούσεις εξάλλου, κρύβονται συχνά απωθημένα, πόθοι, φιλοδοξίες κλπ. Μου αρέσει λοιπόν να αναδεικνύω όλα αυτά τα στοιχεία στις ιστορίες μου.

Είναι το τέταρτο βιβλίο που κυκλοφορείτε από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές». Είστε ευχαριστημένος από το εκδοτικό σας σπίτι;

Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την συνεργασία μου με τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Από το πρώτο διήγημα που τους είχα αποστείλει στα πλαίσια ενός συγγραφικού διαγωνισμού διηγημάτων, μου έδειξαν ότι ενδιαφέρονται για τους νέους συγγραφείς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Έπειτα, συνέχισαν να με στηρίζουν στην ακόλουθη πορεία μου.

Τρέφετε ιδιαίτερη αδυναμία σε κάποιο από τα βιβλία σας και γιατί;

Θα έλεγα ότι πλέον τρέφω ιδιαίτερη αδυναμία στο τελευταίο μου βιβλίο «Στα γρανάζια της συνωμοσίας».  Μπορεί να κουραστικά περισσότερο για να το γράψω, ιδίως συγκριτικά με τα προηγούμενα βιβλία, αλλά πραγματικά το απόλαυσα καθόλη την διάρκεια της διαδικασίας.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα που επιθυμεί να κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο της λογοτεχνίας;

Τι συμβουλή θα μπορούσα να δώσω, όταν και εγώ είμαι σχετικά νέος συγγραφέας; Αυτό που μπορώ να κάνω, είναι να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία. Όταν πρωτοξεκίνησα, έγραφα για το οτιδήποτε, ενώ όποτε είχα ευκαιρία έστελνα διηγήματα σε διαγωνισμούς που δημοσιεύονταν και συνεχίζουν να δημοσιεύονται κατά καιρούς από εκδοτικούς οίκους.

Δεδομένου των συνθηκών που υπάρχουν στις μέρες μας πώς σκοπεύετε να προωθήσετε το βιβλίο σας; Με κάποια διαδικτυακή παρουσίασή του ίσως;

Συνήθως, ένα σημαντικό μέρος της προώθησης των βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές γίνεται μέσω δια ζώσης παρουσιάσεων των συγγραφέων στα πλαίσια των φεστιβάλ “Όψεις του Φανταστικού”. Ωστόσο, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν τέτοιους είδους εκδηλώσεις. Μία διαδικτυακή παρουσίαση λοιπόν, είναι ένα από τα λίγα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προβολή των βιβλίων. Προσωπικά δεν νιώθω ακόμα άνετα με κάτι τέτοιο, αλλά δεν θα το αποκλείσω όμως. Βέβαια, συνεχίζει να διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο η γενικότερη διαδικτυακή προώθηση και προβολή είτε από τυχόν συνεντεύξεις, αφιερώματα ή κριτικές σε διαδικτυακές σελίδες και περιοδικά είτε από τα social media.

Μπορεί ένας συγγραφέας να ζήσει αποκλειστικά από το έργο του στην Ελλάδα;

Δυστυχώς, δεν γνωρίζω την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για άλλους συγγραφείς.
Προσωπικά δεν ζω από τα βιβλία μου. Θα έλεγα ότι στην παρούσα φάση, η συγγραφή είναι ένα χόμπι για εμένα.

Ετοιμάζετε αυτήν την περίοδο κάποιο νέο σας βιβλίο ή είναι πολύ νωρίς ακόμα για κάτι τέτοιο;

Υπάρχει μία σειρά βιβλίων που έχω ξεκινήσει να γράφω, αλλά συχνά μου έρχεται έμπνευση και για κάποια άλλη ιστορία παράλληλα. Οπότε αυτήν την περίοδο γράφω και κάτι άλλο ταυτόχρονα. Ευελπιστώ να ολοκληρώσω κάποια από αυτές τις ιστορίες στο άμεσο μέλλον.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Εύχομαι να καταφέρουν οι άνθρωποι κάποια στιγμή να είναι πραγματικά ελεύθεροι.

Από πού μπορεί κανείς να προμηθευτεί το βιβλίο σας;

Το βιβλίο διατίθεται από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές, καθώς και από αλλά βιβλιοπωλεία.

κ. Ζαρμακούπη σας ευχαριστούμε για την όμορφη συζήτηση που κάναμε και σας ευχόμαστε κάθε καλό στην προσωπική και συγγραφική σας πορεία.

Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σας ευχαριστήσω για αυτήν την συνέντευξη. 


Βιογραφικό:

Γεννήθηκα το 1984 στο Αγρίνιο, αλλά από 10 ετών ζω στον Πειραιά. Από μικρός ενθουσιαζόμουν με τον κόσμο του φανταστικού, τις ιστορίες μυστηρίου και τρόμου, το υπερφυσικό και το άγνωστο. Βιβλία, περιοδικά, βιντεοπαιχνίδια, παιχνίδια ρόλων, καθώς και σχετικές ταινίες, σειρές και άνιμε, επηρέασαν και παράλληλα διαμόρφωσαν τη συγγραφική μου πορεία.
Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορούν τα βιβλία μου «Το αίμα των θεών», «Η Οδύσσεια της Αθηνάς» και «Μασάκι», όπως επίσης ανθολογίες διηγημάτων και το συλλογικό μυθιστόρημα «Τα χρονικά της καταραμένης γης» στα οποία έχω συμμετάσχει.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια