Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Λύχνος" του Γιώργου Ευθ. Μανέττα | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

 


Συγγραφέας: Γιώργος Ευθ. Μανέττας
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 270
Εκδόσεις: Φυλάτος

                                                                             Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

Οι άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι είναι οι μοναδικοί κάτοικοι του σύμπαντος. Πέρα από τις όποιες ανακαλύψεις της επιστήμης, αδυνατούν να πιστέψουν στην ύπαρξη ενός άλλου πλανήτη που κινείται σε ανάλογους ρυθμούς με εκείνους της Γης και στον οποίο κατοικούν οργανισμοί παρόμοιοι με τους ανθρώπους, που βιώνουν την καθημερινότητά τους όπως ακριβώς ορίστηκαν κι έμαθαν να τη βιώνουν οι κάτοικοι του πλανήτη Γη. Όταν, όμως, παρουσιάζονται μέσα από έργα υπηρετών του λόγου, οι οποίοι κινούνται στη σφαίρα του φανταστικού, με πρωταρχικό τους στόχο την ψυχαγωγία του κοινού, τότε η αποδοχή μιας τέτοιας φαινομενικής πραγματικότητας είναι άκρως επιτυχής.

Μία αξιόλογη προσπάθεια παρουσίασης μιας παράλληλης ζωής που κυμαίνεται πέρα από τα όρια της ανθρώπινης λογικής, κινούμενη κάπου μακριά, στην αγκαλιά του σύμπαντος, είναι εκείνη που εντοπίζουμε στο μυθιστόρημα του συγγραφέα Γιώργου Ευθ. Μανέτα με τίτλο «Λύχνος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Φυλάτος».

Συγκεκριμένα η ιστορία του βιβλίου έχει ως εξής:

Ο πλανήτης Λύχνος, του οποίου η μία πλευρά φωτίζεται από το φως του Μέγα Ανέσπερου (του μεγάλου αστέρα) και η άλλη πλευρά καλύπτεται από το απόλυτο σκοτάδι, κινδυνεύει να διαλυθεί. Στη φωτεινή πλευρά εδρεύει το Βασίλειο των Φωτοδόχων με Βασίλισσα την Αρσινόη, ενώ στη σκοτεινή πλευρά κατοικούν οι Αφώτιστοι με άρχοντά τους τον πρώην Βασιλιά των Φωτοδόχων, Κραταιό. Η Αρσινόη, η οποία επιδιώκει να διατηρήσει για πάντα το φως του πλανήτη ακέραιο, επομένως και την παντοδυναμία του Βασιλείου της, αποφασίζει να αναμετρηθεί με τον Κραταιό, που απειλεί, κατά τα λεγόμενά της, να απλώσει με τη δύναμή του το σκοτάδι σε όλον τον πλανήτη.

Η σταδιακή μείωση του φωτός δημιουργεί ανεξέλεγκτο φόβο στους Φωτοδότες. Η Αρσινόη αποφασίζει να εξοντώσει τον Κραταιό για να καταλύσει την κυριαρχία του σκότους στο πλανήτη, κάτι το οποίο θα γίνει με την εκπλήρωση μιας προφητείας. Ο Επίλεκτος είναι εκείνος που καλείται να εκπληρώσει την προφητεία και να αναμετρηθεί με το κακό, στην προκειμένη περίπτωση με τον Κραταιό, του οποίου η ζωή στοιχειώνει το μέλλον του πλανήτη. Ως αντάλλαγμα του προσφέρεται η επιστροφή της μνήμης του, η απουσία της οποίας τον καθιστά αδύναμο, ανασφαλή, εξαιρετικά αποκομμένο από την αληθινή του ζωή και μόνο σε έναν ξένο πλανήτη. Μην έχοντας άλλη επιλογή ο Επίλεκτος ξεκινά το περιπετειώδες ταξίδι του στη χώρα των Αφώτιστων.

Κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς του ο Επίλεκτος θα αναμετρηθεί με όλες τις δυνάμεις του σκότους και περισσότερο με την σκοτεινή πλευρά του χαμένου του εαυτού. Θα κονταροχτυπηθεί με τα συναισθήματά του, με τα πάθη του, με τις αδυναμίες του και στο τέλος με τη συνείδησή του.

Ποιος, εν τέλει, θα βγει νικητής από μια τέτοια επικίνδυνη μάχη;

Ποια μυστικά κρύβει η Βασίλισσα Αρσινόη και πόσο καλά τη γνωρίζει ο Κραταιός;

Ποιος πραγματικά είναι ο Επίλεκτος και γιατί καλείται να λύσει εκείνος την προφητεία;

Πού ακριβώς εντοπίζεται η αλήθεια της ζωής και ποιος ο ρόλος της ελευθερίας για την εξασφάλιση της ευτυχίας;

Ποια η συνέπεια του φόβου και ποιες οι παρενέργειές του;

Ποιον δρόμο θα ακολουθήσει ο Επίλεκτος για να ξαναβρεί το πραγματικό νόημα της ύπαρξής του;

Μια πολυπρόσωπη και πολυδιάστατη ιστορία με ηθικό δίδαγμα, που κινείται στη σφαίρα του φανταστικού, γεμάτη περιπέτεια, γρήγορη πλοκή, άκρως κινηματογραφική, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος του βιβλίου. Ο συγγραφέας καταφέρνει στην πρωτόλεια προσπάθειά του να μας δώσει ένα αξιοπρόσεκτο δείγμα γραφής, γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές, που δεν κουράζει τον αναγνώστη, δεν επαναλαμβάνεται και δεν αντιγράφει.

Πολλή καλή χρήση της γλώσσας, μεστή, γλαφυρή, λιτή και κατανοητή, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Οι λέξεις έχουν συμβολικό περιεχόμενο, καθώς τα μηνύματα που εκλαμβάνει ο αναγνώστης στο τέλος της ανάγνωσης είναι πολλά και έχουν τη διάθεση να τον προβληματίσουν, αλλά κα να τον διδάξουν.

Ο αναγνώστης στο τέλος της ιστορίας θα αντιληφθεί τη σημαντικότητα της ελευθερίας της βούλησης για την εξασφάλιση μιας υγιούς και φωτεινής ζωής, απαλλαγμένης από το φόβο της ήττας, της διαρκούς αποχαύνωσης και της συναισθηματικής δουλείας. Το όπλο βρίσκεται στην ενδοσκόπηση. Μόνο όταν γνωρίσει κανείς την πραγματική πλευρά του εαυτού του, παλέψει με τα θηρία που κυριεύουν τη βούλησή του και συγκρατούν στην αφάνεια τον αυθορμητισμό, το θάρρος και τη γενναιότητά του, μόνο όταν αφήσει στην άκρη την ανασφάλειά του και διακρίνει το φως της αλήθειας μέσα στο απέραντο σκοτάδι που κυριεύουν το ψέμα και η υποκρισία, μόνο τότε θα καταφέρει να υψώσει το ανάστημά του και να διεκδικήσει την ζωή που του ανήκει, επομένως και την ευτυχία του, που μαζί με την ελευθερία φωτίζουν την καλοσύνη και την ομορφιά και εξασφαλίζουν τη γαλήνη στις ψυχές των ανθρώπων.

Η ιστορία αποτελεί στην ουσία ένα πολυσέλιδο παραμύθι που πλημμυρίζει τη φαντασία από πολύχρωμες εικόνες και εφέ, φανταστικά τοπία και διαπεραστικούς ήχους. Η δράση και η ένταση που τη χαρακτηρίζουν, η διαρκής εναλλαγή των σκηνικών δράσης και το μυστήριο που  μόνιμα πλανάται στην ατμόσφαιρα των γεγονότων, παραπέμπουν σε σενάριο που άνετα θα μπορούσε να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.

Ένα βιβλίο που συνιστάται ανεπιφύλακτα για όλους τους λάτρεις του φανταστικού, του ονείρου και της περιπέτειας.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Η σωτηρία για τον Λύχνο θα έρθει από μακριά, όταν αυτός θα βρίσκεται στη μέση εποχή. Ο άντρας που θα τη φέρει, θα έχει παλέψει με τα κύματα».
Στο παλάτι, η βασίλισσα Αρσινόη ανακοινώνει τα λόγια της προφητείας στον νέο άγνωστο άντρα χωρίς όνομα και πατρίδα, που λίγο πριν διασώθηκε στη θάλασσα των Φωτοδόχων.
Με αντάλλαγμα να ξαναβρεί τη μνήμη και την ελευθερία του, εισχωρεί στην αφιλόξενη χώρα των Αφώτιστων με σκοπό να εξοντώσει τον πανίσχυρο άρχοντα του σκότους Κραταιό και ν’ απαλλάξει έτσι τον πλανήτη Λύχνο απ’ την κυριαρχία του. Με μοναδικό του όπλο και πυξίδα έναν φωτεινό κρύσταλλο, ξεκινά για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή μέσα στο σκοτάδι και το μυστήριο, όπου η πραγματικότητα μπλέκεται με το όνειρο και η λογική με την παράνοια.

Ένα μόνο είναι σίγουρο, πως τίποτα δεν είναι έτσι όπως φαίνεται…

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα, Γιώργο Μανέττα:

Ο Γιώργος Μανέττας γεννήθηκε το 1984 στη Ρόδο, όπου ζει και εργάζεται έως σήμερα, ως εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου, του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου. Δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο της μουσικής ως θεωρητικός, ενώ έχει εμφανιστεί και σε συναυλίες ως τραγουδιστής και πιανίστας. Η αγάπη του για τη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και πιο συγκεκριμένα μυθιστορημάτων φαντασίας και μυστηρίου, τον ώθησε στην παρακολούθηση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής. «Η απελευθέρωση του Λύχνου», αποτελεί την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια