Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Ενώπιον του Βασιλιά" του Γρηγόριου Σ. Παπαδόπουλου | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

 


Συγγραφέας: Γρηγόριος Σ. Παπαδόπουλος
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 174
Εκδόσεις: Φυλάτος

                                                                             Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Η ζωή του ανθρώπου είναι ένα αδιάκοπο ταξίδι γνώσης. Όσα πιο πολλά αποκομίζει κανείς στο διάβα του, τόσο πιο πολύ συνειδητοποιεί εντός του ότι τίποτα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται ή όπως αφήνεται να εννοηθεί από το περιβάλλον στο οποίο ανήκει. Η αλήθεια είναι κρυφό μυστικό, που βρίσκεται βαθιά ριζωμένο στη σκοτεινιά του κόσμου αναμένοντας τον χρόνο εκείνο που θα φανεί απόλυτα κατάλληλος για να την ωθήσει στο φως και να επιβάλει παντού τη διαφάνειά της. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια επίπονη και επίμονη διαδικασία, η οποία απαιτεί μελέτη, θέληση, αλλά και τόλμη, προκειμένου να προσεγγιστούν εκ νέου τα άδυτα της ιστορίας και να αποκαλυφθούν ως πρέπει, με σεβασμό και προσοχή, τα πολυπόθητα μυστικά της.

Ο συγγραφέας Γρηγόριος Παπαδόπουλος είναι προφανές ότι τρέφει μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία. Άλλωστε, το αναφέρει και ο ίδιος στο βιογραφικό του. Με αφορμή τις μελέτες που έκανε για τη ζωή και τη δράση του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγραψε το βιβλίο του, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Φυλάτος”, με τίτλο “Ενώπιον του Βασιλιά”.

Παρόλο που το έργο του αρχικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αστυνομικό μυθιστόρημα, εν τέλει, δεν είναι μόνο αυτό. Η υπόθεσή του βασίζεται σε αληθινά στοιχεία και γεγονότα, τα οποία ο συγγραφέας περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια και υπευθυνότητα. Δεν υπάρχει μυθοπλασία όσον αφορά την ιστορική πλευρά του βιβλίου. Η μυθοπλασία ξεκινά όταν ο συγγραφέας επιχειρεί να μεταφέρει τις γνώσεις του στη σύγχρονη εποχή, στην τραυματική και αποκαρδιωτική εικόνα της, εκεί όπου η κερδοσκοπία και το ίδιον όφελος θέτουν σε κίνδυνο τους θησαυρούς του παρελθόντος, οι οποίοι ακροβατούν, δυστυχώς, πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμο να σπάσει.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση της ιστορίας του έχει ως εξής:

Ο αρχαιολόγος Αλέξανδρος Τατόπουλος θέτει ως σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει όσα περισσότερα στοιχεία μπορεί για τη ζωή και το έργο του μεγάλου στρατηλάτη. Η μεγαλύτερη επιδίωξή του, φυσικά, είναι να ανακαλύψει το μέρος όπου φυλάσσεται η σορός του.

Η δράση ξεκινά εντελώς ξαφνικά, όταν ο αρχαιολόγος κάνει ένα ταξίδι στη Βενετία για το σκοπό αυτό, για να μάθει, δηλαδή, περισσότερα στοιχεία για το βίο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Λίγο πριν συναντηθεί με τον άνθρωπο που θα του παράσχει τις πολυπόθητες πληροφορίες, αντικρίζει από μακριά το πτώμα του. Ποιος γνώριζε από πριν για τη συνάντησή τους και ποια ήταν τα αίτια του φόνου; Η περιπέτεια μόλις ξεκινά, καθώς ο αναγνώστης θα αισθανθεί την βρωμιά που κρύβεται πίσω από κάθε αγώνα αρχαιολογικής ανακάλυψης και κάθε προσπάθεια απογύμνωσης της μιας και μοναδικής ιστορικής αλήθειας. Η ιταλική μαφία, που κινείται παράλληλα με τον αγώνα του αρχαιολόγου να βρεθεί ένα βήμα παραπέρα στις προσπάθειές του, υποσκάπτει το παρόν του, το οποίο τίθεται σε πραγματικό κίνδυνο. Αρχαιοκαπηλία, οικονομικά συμφέροντα, δολοφονίες εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι παρανομίας με επικίνδυνους όρους και προϋποθέσεις. Η καταστροφή των πηγών ελλοχεύει κινδύνους με μόνη πρόφαση το ίδιον κέρδος και μόνο αυτό. Μπρος στον μεγάλο κίνδυνο οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν κρίνονται επιτακτικές. Πώς θα συμπεριφερθεί ο Έλληνας αρχαιολόγος; Θα καταφέρει, άραγε, να μάθει αυτό που ψάχνει απεγνωσμένα; Πώς επηρεάζεται η ζωή του έπειτα από το ταξίδι του στην Ιταλία;

Οι ιστορικές πληροφορίες του βιβλίου, οπωσδήποτε, αποτελούν σημαντική πηγή γνώσεων για τον αναγνώστη που θέλει να μάθει περισσότερα πράγματα για τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Άλλωστε, δεν διακρίνεται καμία απολύτως πρόθεση παραποίησης των στοιχείων ως προς το θέμα αυτό. Πέρα απ’ αυτό, όμως, το βιβλίο προσφέρεται για ανάγνωση και από μία άλλη, σκωπτική πλευρά, θα λέγαμε, εκείνη που σχετίζεται έντονα με φιλοσοφικά και υπαρξιακά ζητήματα. Αλληγορική χαρακτηρίζεται η δεύτερη ανάγνωση του έργου, καθώς ο αναγνώστης μέσω του πρωταγωνιστή της ιστορίας, καλείται όχι μόνο να ακολουθήσει τα στοιχεία που του δίνονται ως δεδομένα, αλλά να τα αναλύσει εις βάθος και να τα ερμηνεύσει από τη δική του διερευνητική ματιά.

Ο αρχαιολόγος Τατόπουλος, ορμώμενος από τις νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ακόμα, περισσότερο σημαντική και απόλυτα συγκλονιστική. Επιτέλους, φτάνει στον πολυπόθητο προορισμό του. Βρίσκεται ενώπιον του Βασιλιά, ενώπιον του μεγάλου στρατηλάτη, του οποίου φέρει και το όνομά του. Τα νοήματα που απορρέουν από την εικόνα αυτή είναι πάμπολλα. Ο ήρωας καταφέρνει μετά από ένα χρονοβόρο και επίπονο ταξίδι να φτάσει στην απόλυτη γνώση, να συναντήσει το ίδιο του το εγώ, απογυμνωμένο από τη φθορά και την ανούσια επικάλυψη της υποκρισίας που το διέπει στο διάβα του χρόνου και να γεννηθεί εκ νέου μέσα απ’ αυτό. Είναι η στιγμή που η αλήθεια φτάνει στην κορύφωσή της και η ιστορία δικαιώνεται μετά από την ταλαιπωρία που υπέστη στα βάθη των αιώνων από τους θανάσιμους εχθρούς της.

Το “Γνώσι σεαυτόν” επιτέλους κατακτιέται και η ανταμοιβή της προσπάθειας είναι ανεκτίμητη για τον πρωταγωνιστή της.

Ένα καλογραμμένο από κάθε άποψη βιβλίο που υπηρετεί με σεβασμό και υπευθυνότητα την ιστορία, την οποία επιχειρεί να προσεγγίσει ο συγγραφέας μέσω της μυθοπλασίας, αλλά και της φιλοσοφίας. Αρκετό μυστήριο, έξυπνη πλοκή και διαρκής δράση, χαρακτηρίζουν την υπόθεση του έργου, η οποία προκαλεί ένταση και αγωνία στον αναγνώστη, κάτι το οποίο εξαρχής γίνεται αισθητό. Η περιπέτεια του ήρωα και η γλαφυρότητα που τη χαρακτηρίζει κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος της ιστορίας.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει πολλά να προσφέρει στον αναγνώστη, γνώση, ψυχαγωγία, αλλά και αφορμή για σκέψη και προβληματισμό.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο φέρελπις αρχαιολόγος Αλέξανδρος Τατόπουλος, καταφθάνει στην περίλαμπρη Βενετία, με σκοπό να μάθει αποκαλυπτικές πληροφορίες για τον βίο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Λίγη ώρα πριν την άφιξή του, ένας φόνος ανατρέπει όλο τον προγραμματισμό του, με αποτέλεσμα να περιπλανηθεί μέχρι τη Νάπολη και την ξεχασμένη αρχαία Κύμη, ώστε να μάθει τα συγκλονιστικά μυστικά που θα αλλάξουν τη ζωή του…
Με την πλοκή να εξελίσσεται υπό το άγρυπνο βλέμμα της ιταλικής μαφίας, το συναρπαστικό θρίλερ καταλήγει σε μία ασύλληπτη κορύφωση…


Μετά και το άνοιγμα του μνημείου της Αμφίπολης, η ανακάλυψη του τόπου στον οποίο βρίσκεται η σορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει μυστήριο. Εκτός αν εξετάσουμε προσεκτικά και συνδυαστικά τις πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Ίσως έτσι να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τα μεγάλα αινίγματα του παρελθόντος.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα, Γρηγόριο Σ. Παπαδόπουλο:

Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και εργάζεται στον τομέα της υγείας μέχρι σήμερα. Σπούδασε στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το ενδιαφέρον του για τη φιλοσοφία και την ιστορία από μικρή ηλικία, επέδρασε στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και το βιβλίο αυτό είναι καρπός των ερευνών του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια