Βιβλιοκριτική για το βιβλίο "Ο Καραγκιόζης και το αυτό της γριάς" του Λάζαρου Δευροέξου | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 


Συγγραφέας: Λάζαρος Δευροέξος
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 72
Εκδόσεις: Δίαυλος


Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο με την πηγαία αφήγηση και τη μαγεία του λαϊκού θεάτρου σκιών. Πρόκειται για τη λαϊκή φωτιά της τέχνης του καραγκιόζη. Με πρωταγωνιστές τον Πασά, τον σφουγγοκωλάριο Χατζηαβάτη και τον πάντα πεινασμένο Καραγκιόζη.

Το «πεινάω» του Καραγκιόζη, που ακούγεται έξω από τα Σαράγια, γίνηκε ο εκφραστής των «μύριων όσων» συναισθημάτων του λαού μας, κλιμακώνοντας την πίκρα και την οργή του για τόσα πάθια του.

Κάθε έκδοση με τον Καραγκιόζη είναι καλοδεχούμενη, γιατί με τον τρόπο της προσθέτει ένα λιθαράκι στη διερεύνηση του λαϊκού μας θεάτρου.

Ο Καραγκιόζης είναι ένα μνημείο του λαϊκού πολιτισμού μας.

Ο Καραγκιόζης πάντα ανήκε, στον λαό. Ο Καραγκιόζης μπορεί να ιδωθεί μόνο από κάτω, δηλαδή από τη μεριά της παράγκας των ταπεινών και καταφρονημένων και καταπιεσμένων.

Ο Καραγκιόζης με όλα τα προτερήματα και τα λάθη του, δεν είναι ένα θέμα παρωχημένο, αλλά ένα θέατρο ζωντανό και επίκαιρο, μ΄ ένα διαχρονικό λαϊκό κώδικα στην εξέλιξη του σε εικόνα, ύφος, ήθος και λόγο.

Στην Σκιοθεατρική τηλεκωμωδία του Λάζαρου Δευροέξου «Ο Καραγκιόζης και το αυτό της γριάς» μας παραδίδει ολόκληρο το είδωλο του Καραγκιόζη και των συντρόφων του, τεντώνει το σεντόνι των λέξεων, ανάβει τη λάμπα των προθέσεων και μας φιλοδωρεί είδωλα και «σκιές», όχι σαν παρηγορητικό ψέμα, αλλά σαν αποκάλυψη σε μια προοπτική χαράς ανόθευτης, που τα Σαράγια των εποχών κρατούν φυλακισμένη.

Το συνοπτικό αυτό βιβλιαράκι, τα λέει όλα, με «μια γλώσσα που κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει», ένας λόγος ασυμβίβαστος, αθυρόστομος, λόγος αμφισβήτησης κι εναντίωσης.

Ο Πασάς καλεί τον Χατζηαβάτη να του βρει ένα τρόπο να λύσει ένα δύσκολο πρόβλημα. Ο γιός του Πασά πρόκειται να παντρευτεί την πριγκήπισσα της Βουβαλίας, αλλά ο πρίγκηψ δεν μπορεί να παντρευτεί στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Ο γιός του Πασά είχε πάει μια μέρα στην εξοχή με το άλογό του και εκεί που κάλπαζε μέσα σε ένα αγρό, κοντά σε ένα μέρος που το λένε Κορακόνερο, ακούει κάποιες φωνές. Από περιέργεια σταματάει και πάει να δει ποιος φωνάζει και βλέπει κάτι κολλημένο σε μια πέτρα. Είδε λοιπόν κολλημένο σε μια πέτρα ένα πράγμα. Αυτό το «αυτό», που μοιάζει με της γυναίκας μιλούσε!!! Έδιωχνε με τις φωνές του και τις τσιρίδες του τις κουρούνες από το χωράφι με τα κουκκιά! Πλησιάζει ο πρίγκηψ τη μούρη του κοντά στην πέτρα για να δει καλύτερα και τσουπ του κολάει το «αυτό» πάνω στη μούρη του!! Για αυτό ο Πασάς κάλεσε τον Χατζηαβάτη, για να πάει να βρει τους καλύτερους επιστήμονες και ειδικούς να έρθουν στο σεράι, για να ξεκολλήσουν το «αυτό» από το μέτωπο του πρίγκηπα, διότι έτσι που είναι στο πρόσωπο, δεν μπορεί να παντρευτεί.

Έτσι ο Χατζηαβάτης άρχισε να φωνάζει: «Ακούσατε, ακούσατε, επιστήμονες, ειδικοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Σέρβοι, Βούλγαροι Κινέζοι, Πακιστανοί, Έλληνες, πρόσφυγες, μετανάστες, άνεργοι, συμβασιούχοι, απολυμένοι, νεόπτωχοι, νεόπλουτοι… Κατά διαταγή του πολυχρονεμένου μας Πασά όποιος μπορέσει και αυτώσει το αυτό, τότε θα έχει να λαβαίνει δέκα χιλιάδες λίρες και δικαίωμα να διορίσει τα παιδιά του στο δημόσιοοοο!!!»

Τότε εμφανίζεται ο Καραγκιόζης και δέχεται αυτός, που είναι ειδικός σε όλα και είναι καλό φτωχόπαιδο και οι λίρες είναι η ειδικότητά του, να καταφέρει να ξεκολλήσει από το πρόσωπο του πρίγκιπα αυτό το πράγμα…

Θα μπορέσει ο ξυπόλητος ήρωας, ο Καραγκιόζης, να ανακαλύψει τίνος γυναίκας είναι το αυτό και να το βγάλει από το πρόσωπο του πρίγκηπα; Γιατί ο Πασάς και ο Χατζηαβάτης προσπαθούν να επιβάλουν, με τη βοήθεια της παντοδύναμης τηλεόρασης, τη μυστηριώδη μάσκα στους πολίτες; Θα καταφέρει ο Καραγκιόζης να εξουδετερώσει τον θανάσιμο κίνδυνο που απειλεί την ανθρώπινη ελευθερία; Ποιο είναι το αυτό, που αποκαλείται Φτούνο; Τι σχέση έχει η γριά Βγένω με όλα αυτά;

Διαβάστε το. Πρόκειται για ένα λαϊκό κείμενο επίκαιρο, απολαυστικό, χιουμοριστικό, αθυρόστομο και διασκεδαστικό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια