Βιβλιοκριτική για την ποιητική συλλογή "Έλα ξανά" της Στέλλας Πετρίδου | Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας



Ποιήτρια: Στέλλα Πετρίδου
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 96
Εκδόσεις: Βακχικόν

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας


Μία ψυχή γεύτηκε κάποτε τον έρωτα, αλλά απογοητεύτηκε πικρά και τώρα αναζητά τη λησμονιά. Έπεσε, μα θα σηκωθεί ξανά, καθώς, παρόλο που πληγώθηκε, τον έρωτα ποθεί να ανταμώσει, ξανά. Επιθυμεί να αναγεννηθεί, όπως ο φοίνικας μέσα από τις στάχτες της φωτιάς. Nα βρεθεί από το σκοτάδι στο φως. Αυτός είναι ο κύκλος της ζωής, άλλωστε. Αυτή είναι η αλήθεια που εκφράζεται μέσα από τους συγκεκριμένους στίχους της Στέλλας Πετρίδου. Από τη ζωή στο θάνατο και από το θάνατο στη ζωή. 
Κάθε μέρα κάποιος έρωτας πεθαίνει και κάποιος έρωτας γεννιέται. Θέλει δύναμη ψυχής να πέφτει κανείς κι έπειτα να σηκώνεται. Γλυκά χείλη γεύτηκαν το γλυκό κρασί του έρωτα και το πικρό φαρμάκι της ερωτικής απογοήτευσης. Μα τα χείλη αυτά επιθυμούν τον έρωτα να γευτούν, ξανά. Να φιλήσουν και να πέσουν σε μία γλυκιά αγκαλιά, ξανά.
Η ποίηση έχει τη δυσκολία ότι κάθε λέξη αποκτά απόλυτα ειδικό βάρος. Δεν μπορείς να χαραμίζεις λέξεις ανούσια. Μόνο έτσι καθίσταται επιτυχημένος ο στίχος και δημιουργείται ένα δυνατό σύνολο που αποτελεί το ποίημα. Στη συγκεκριμένη ποιητική συλλογή αυτό συμβαίνει. Ταξιδεύει ο αναγνώστης μέσα από τους στίχους της πολυτάλαντης Στέλλας Πετρίδου σε μία διαδρομή γεμάτη δάκρυ, ερωτική απογοήτευση, αλλά και επιθυμία, να αναγεννηθεί μέσα από τον έρωτα ο έρωτας, ξανά. Πίνει γουλιά – γουλιά το γλυκό νέκταρ του πόθου του και γεύεται το πόνο μιας πληγής που ανοίχτηκε εξαιτίας του σε μια καρδιά που πια είναι μονάχη. Ταξιδεύει μέσα από τους στίχους της συγκεκριμένης ποιητικής συλλογής, η οποία υμνεί τον έρωτα στην κάθε του στιγμή, ακόμα και όταν εκείνος πια δε ζει.
Ευελπιστώ πως η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή θα βρει την απήχηση και την αναγνώριση που της αξίζει από τον κόσμο. 
Ο σκοπός της, να δώσει ελπίδα στον αναγνώστη, να ερωτευτεί ξανά την ίδια του τη ζωή του με πάθος, έχει επιτευχθεί.
Αν μια καρδιά καταφέρει να βγει νικήτρια μέσα από την ερωτική απογοήτευση και διεκδικήσει το όνειρο ξανά, τότε όλα καθίστανται εφικτά.

Βιογραφικό:

Η Στέλλα Πετρίδου κατάγεται από το Σκουτάρο της Λέσβου, όπου κι έζησε μέχρι την ενηλικίωσή της. Είναι απόφοιτος της σχολής Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της σχολής Δ.Υ.Λ.Σ. Σήμερα είναι εν ενεργεία Αξιωματικός Λ.Σ. και μητέρα τριών παιδιών. Ασχολείται συστηματικά με την ποίηση, την οποία προσπαθεί να παντρέψει αρμονικά με τη μελωδία δημιουργώντας όμορφα τραγούδια. Για το σκοπό αυτό κι έχει συνεργαστεί με αξιόλογους μουσικούς έως τώρα, ενώ το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας το παρουσιάζει στα μουσικά άλμπουμ, τα οποία και συνοδεύει ως ένθετα των ποιητικών συλλογών της.
Ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται επίσης σε αρκετές ποιητικές ανθολογίες, σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ για το έργο της, μουσικό και ποιητικό, έχει κατά καιρούς βραβευθεί και διακριθεί σε πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Τελευταία ασχολείται και με το μυθιστόρημα. Είναι τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

Συγγραφικό Έργο: 

1. «Μίλα μου γι’ αγάπη», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2015
2. «Αποχωρισμός», ποιητική συλλογή και τραγούδι, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2016 
3. «Προσφυγιά», ποιητική συλλογή και τραγούδι, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2016 
4. «Θάλασσα κι Ουρανός», ποιητική συλλογή και μουσικό άλμπουμ με δέκα τραγούδια, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2017 
5. «Ο Καιρός», ποιητική συλλογή και μουσικό άλμπουμ με πέντε τραγούδια, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2017 
6. «Έρωτας είναι», ποιητική συλλογή και μουσικό άλμπουμ με δώδεκα τραγούδια, , εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2018 
7. «Ανυπόταχτες σκέψεις», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2019 
8. «Η αγάπη μπορεί», μυθιστόρημα και τραγούδι, εκδόσεις Ελκυστής, Θεσσαλονίκη 2019 
9. «Αύγουστος», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2020
10. «Έλα ξανά», ποιητική συλλογή και μουσικό άλμπουμ με δεκατρία τραγούδια, εκδόσεις Βακχικόν, Αθήνα 2020

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια