100 χρόνια από τη γέννηση του Joseph Beuys: Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων

 


100 χρόνια από τη γέννηση του Joseph Beuys

Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων

 

Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του επιδραστικού καλλιτέχνη Γιόζεφ Μπόις (γερμ. Joseph Heinrich Beuys, 12 Μαΐου 1921 - 23 Ιανουαρίου 1986), το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και το Goethe Institut Thessaloniki προσκαλούν καλλιτέχνες, επιμελητές τέχνης και πολιτιστικούς φορείς να υποβάλουν τις προτάσεις τους για δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του εορτασμού.

Ο Joseph Beuys, γεννημένος στο Κρέφελντ της Γερμανίας, θεωρείται ευρέως ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Από το κίνημα Fluxus της δεκαετίας του ’60 ως τη φύτευση 7.000 δενδρυλλίων οξιάς στην διεθνή διοργάνωση της Ντοκουμέντα 7 το 1982 στο Κάσελ, από την ίδρυση του Ελεύθερου Διεθνούς Πανεπιστημίου (FIU) το 1973 ως τη στράτευσή του με το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία, δεν έπαψε να καταλύει τα όρια τέχνης και πολιτικής.

Η προσπάθειά του να συμβιβαστεί με τη συμμετοχή του στο Εθνικό Σοσιαλιστικό καθεστώς, οι σπουδές του μετά τον πόλεμο στην Ακαδημία του Ντίσελντορφ (στην οποία αργότερα δίδαξε και από την οποία αποπέμφθηκε μετά από διαμάχη που είχε με τον τότε υπουργό επιστημών Γιοχάνες Ράου, διότι κατέλαβε την Aκαδημία μαζί με φοιτητές που είχαν απορριφθεί στις εισαγωγικές εξετάσεις), οι εμπειρίες του ως στρατιώτης στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο και η επιστροφή του σε μια ηθικά συμβιβασμένη κοινωνία είχε σημαντική επίδραση στην εξέλιξη της πρακτικής του. Στόχος του υπήρξε ο εκδημοκρατισμός του εαυτού του και της κοινωνίας και συνδύασε συστηματικά την τέχνη με τις κοινωνικές διαδικασίες, πιστεύοντας ότι το κλειδί βρισκόταν στην έμφυτη δημιουργικότητα σε όλα τα ανθρώπινα όντα.

Ο ίδιος είδε τη ζωή του ως υλικό που πρέπει να μεταμορφωθεί σε γλυπτική. Αυτό το μοντέλο έγινε το σημείο εκκίνησης για τη θεωρία του για την κοινωνική γλυπτική, η οποία κορυφώθηκε το 1982 με το έργο του «7.000 οξιές» στην documenta 7.

Ο Μπόις άλλαξε ριζικά την αντίληψη για τη φύση, την υλικότητα, τη γλώσσα, τα όρια και το αντικείμενο της τέχνης. Στην πρακτική του -οικουμενική στο πεδίο εφαρμογής του- διερεύνησε ερωτήματα σχετικά με τον ανθρωπισμό, την κοινωνική φιλοσοφία και την ανθρωπολογία.

Οι προωθημένες ιδέες του παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρες στην εποχή μας. Η πρώιμη περιβαλλοντική του έγνοια, η οποία συμβαδίζει με την κριτική του για τις οικονομικές συνθήκες, είναι μόνο ένα παράδειγμα της οπτικής του. Με την αντίληψή του ότι «ο καθένας είναι καλλιτέχνης» οραματίστηκε μια οικουμενική παγκόσμια κοινωνία. Ο Beuys συνεχίζει να ασκεί αισθητή επιρροή στον καλλιτεχνικό και πολιτικό λόγο, παραμένοντας ταυτόχρονα μια αμφιλεγόμενη φιγούρα και δύναμη στη σύγχρονη κοινωνία.



Πρακτικές πληροφορίες για την υποβολή προτάσεων

Οι προτάσεις μπορεί να έχουν οποιαδήποτε μορφή (π.χ. performance, μουσική, γραφιστικές τέχνες κτλ. Εξαιρούνται οι εκθέσεις) και πρέπει να περιλαμβάνουν:

1) ένα κείμενο περιγραφής της πρότασης και των συντελεστών της

2) έναν αναλυτικό προϋπολογισμό

Η πρόθεση είναι να επιλεγούν τουλάχιστον δύο προτάσεις, η καθεμία από τις οποίες θα υποστηριχθεί με (έως) 2.000€ έκαστη. Σε περίπτωση που κατατεθούν ενδιαφέρουσες προτάσεις σημαντικά χαμηλότερου κόστους, θα γίνει να προσπάθεια να ενσωματωθούν στο διαθέσιμο συνολικό προϋπολογισμό.

Προθεσμία υποβολής προτάσεων: Τρίτη 15 Ιουνίου 2021, στο info.experimental@momus.gr

Οι προτάσεις που θα επιλεγούν από τους διοργανωτές θα υλοποιηθούν κατά το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου – 15 Οκτωβρίου 2021.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια