Τάκης Νταλάκος: "Η διαρκής πάλη αξίζει τον κόπο, λόγω του ότι αναβαθμίζει την ποιότητα του καθενός μας"


Τον γνωρίσαμε το 2019 μέσα από το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα. Το 2021 επιστρέφει και πάλι στα γράμματα παρουσιάζοντάς μας τη δεύτερη συγγραφική του προσπάθεια, η οποία κι αυτή με τη σειρά της κινείται στο ίδιο λογοτεχνικό είδος. Μιλάμε για τον συγγραφέα Τάκη Νταλάκο που με αφορμή το δεύτερό του βιβλίο με τίτλο «Μακροβίπερα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βακχικόν» τον φιλοξενούμε σήμερα στις Τέχνες σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ας δούμε τι έχει να μας πει..

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη συγγραφή;

Η εντύπωση, ότι οι ιστορίες που έπλαθα ίσως να διαβάζονταν ευχάριστα και από άλλους.

Να υποθέσω πως είστε φανατικός αναγνώστης αστυνομικών μυθιστορημάτων;

Όχι ακριβώς, συνηθίζω να διαβάζω ό,τι είδους βιβλίο θεωρήσω ενδιαφέρον, άσχετα με το θέμα του. Πολλές φορές, ακόμη και αν πραγματεύεται κάτι απίθανο.

Υπάρχει τελετουργία γραφής για εσάς, δηλαδή συγκεκριμένος χώρος, χρόνος, συνθήκες ή μπορείτε οπουδήποτε και οποτεδήποτε να συγκεντρωθείτε και να γράψετε;

Είναι αδύνατο να γράψω αν γύρω μου υπάρχει θόρυβος, ανεξάρτητα από χώρο και χρόνο. Όμως, ιδέες για την πλοκή,  διάφορα ευρήματα και χαρακτήρες ανθρώπων, μου προκύπτουν με οποιεσδήποτε συνθήκες, παντού και πάντοτε.

Το πρώτο σας βιβλίο κυκλοφόρησε το 2019. Θεωρήσατε πως τότε ήταν η κατάλληλη στιγμή για να δώσετε το παρών στα γράμματα; Γιατί δεν το πράξατε νωρίτερα;

Δεν το έκανα τόσο για να δώσω το παρών στα γράμματα, όσο για να προτείνω κάτι, στο συγκεκριμένο είδος. Νωρίτερα, είχα λιγότερο ελεύθερο χρόνο, και τον κάλυπτα με άλλου τύπου ευχάριστες δραστηριότητες.

Θυμάστε πότε ήταν η πρώτη φορά που γράψατε το πρώτο σας κείμενο; Ποια ήταν η κατάληξή του; Γιατί δεν προχωρήσατε σε έκδοση;

Ήταν πριν από πολλά χρόνια και επρόκειτο για ένα διήγημα φαντασίας. Το χειρόγραφο βρίσκεται ακόμη σε κάποιο συρτάρι μου, μαζί με σημειώσεις από διάφορες ιδέες. Ορισμένα άρθρα και κείμενα μου, πάντως, δημοσιεύονταν κατά καιρούς, κυρίως σε πολιτιστικά έντυπα.

Θέλω να σταθώ στο δεύτερό σας μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε μόλις τον Απρίλιο που μας πέρασε από τις εκδόσεις «Βακχικόν» και φέρει τον τίτλο «Μακροβίπερα». Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα κι αυτή τη φορά, όπως και το πρώτο σας εξάλλου, αρκετά πολυσέλιδο, με πολλές εκπλήξεις, μυστήριο και ανατροπές. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Εξιστορεί μια περίπτωση, την οποία αναλαμβάνει να εξετάσει ο ιδιωτικός ερευνητής Χάρης Λουκάς, ως ύποπτη για ασφαλιστική εξαπάτηση. Η βίαιη και σχεδόν ανεξήγητη δολοφονία ενός πελάτη, αρκετά στοιχεία, βάσιμες υπόνοιες και η ανάληψη μιας φιλικής εξυπηρέτησης, τον αναγκάζουν να ταξιδέψει στις Η.Π.Α., εκεί που ως φαίνεται έχει σχεδιαστεί η απάτη. Όμως, στην πορεία των ερευνών του διαπιστώνει, ότι είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται για την πραγματική ουσία της υπόθεσης.

Υπάρχουν κάποια μηνύματα που θέλετε οπωσδήποτε να περάσετε μέσω της περίπλοκης, όπως τη χαρακτηρίζετε κι ο ίδιος, υπόθεσης του βιβλίου;

Παράλληλα με την αφήγηση, προσπαθώ να καταδείξω, έστω και έμμεσα, ότι η κοινωνία μας ενεργεί αρκετές φορές υποκριτικά και είναι πολύ πιο αντιδραστική, από όσο θέλουμε να πιστεύουμε.

Τελικά, αξίζει να αγωνίζεται κανείς για να βρει τη χρυσή τομή ισορροπίας στη ζωή του; Ο δικός σας αναγνώστης θα νιώσει ανακούφιση στο τέλος της ιστορίας σας;  Ο ήρωάς σας θα βγει νικητής μέσα από την περιπέτειά του;

Ο κάθε αναγνώστης θα το εκλάβει διαφορετικά, ανάλογα με τα προσωπικά του κριτήρια πάνω στα θέματα ηθικής και δικαίου. Όσο για τον ήρωά μου, είναι επίμονος μέχρι τέλους, αλλά δεν απολαμβάνει τη χαρά της νίκης, όσο υπάρχουν θύματα γύρω του.

Παίζει κάποιο ρόλο στο βιβλίο σας η στροφή προς την εσωτερική αναζήτηση του εαυτού;

Έχω συμφωνήσει απόλυτα, εδώ και αρκετά χρόνια, με τον εαυτό μου για τις βασικές αξίες της ζωής. Η κοινοποίησή τους, όμως, στους αναγνώστες, είναι λεπτό ζήτημα και γι’ αυτό το αποφεύγω.

Θεωρείτε πως είναι σημαντική η ελπίδα στον άνθρωπο; Μπορεί η διαρκής πάλη να φέρει τη νίκη ή, έστω, την ανατροπή;

Η νίκη και η ανατροπή, κατά τη γνώμη μου, δεν πρόκειται να έρθουν ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, η διαρκής πάλη αξίζει τον κόπο, λόγω του ότι αναβαθμίζει την ποιότητα του καθενός μας.

Τα μικρά ή μεγάλα σας ταξίδια στο εξωτερικό αποτελούν πηγή έμπνευσης για εσάς; Να αναμένουμε πως στο μέλλον θα προκύψει ένα νέο βιβλίο, του οποίου η ιστορία θα είναι αφήγηση μιας αποκλειστικά προσωπικής σας εμπειρίας;

Δυστυχώς, οι παραστάσεις από τα ταξίδια, δεν βοηθούν καθόλου στην έμπνευση ιστοριών πλοκής. Όσο για τις προσωπικές εμπειρίες, αυτές παρατίθενται ήδη σε μεγάλο βαθμό στα βιβλία μου, που είναι οι ανεξέλεγκτοι πληροφοριοδότες των αναγνωστών.

Τελικά, εσάς κ. Νταλάκο, τι σας προσέφερε συναισθηματικά η συγγραφή αυτού του βιβλίου;

Την ευχαρίστηση, ότι μια ιστορία που εμπνεύστηκα και ανέπτυξα έχει καταγραφεί. Έτσι θα μπορεί να την διαβάσει οποιοσδήποτε, ακόμη και όταν θα έχει σβηστεί εντελώς από την δική μου μνήμη.  

Τι θα συμβουλεύατε τον αναγνώστη, που μόλις ξεκινά να διαβάσει το βιβλίο σας;

Να αφεθεί να ταξιδέψει για κάποιες ώρες μαζί του. Αυτό που μπορώ να τον διαβεβαιώσω είναι, ότι πρόκειται για πρωτότυπη μυθοπλασία, που δεν θα του θυμίσει καμία άλλη.

Φοβάστε την κακή κριτική; Την κριτική γενικότερα;

Οι κριτικοί, άραγε, φοβούνται κάποιον; Οπότε, χάριν ισοτιμίας, θα απαντήσω όχι. Δεν πιστεύω, όμως, και στην εποικοδομητική κριτική. Για ποιο λόγο να θέλει κάποιος να την ασκήσει σε ένα μυθιστόρημα;

Αντιμετωπίσατε δυσκολία στην προσπάθεια έκδοσης του βιβλίου σας; Είστε ευχαριστημένος από το εκδοτικό σας σπίτι;

Είμαι γενικά αντίθετος με την εμπλοκή των δημιουργών στην ψυχοφθόρα προσέγγιση των Οίκων. Γνώρισα πάντως, σχετικά σύντομα τους συγκεκριμένους εκδότες, με τους οποίους μάλλον ταίριαξα. Εν τέλει, είμαι ικανοποιημένος από τη συνεργασία μας.  

Ποια είναι η γνώμη σας για την εκδοτική πραγματικότητα στην Ελλάδα;

Όλα γίνονται ανορθόδοξα και σχεδόν πρωτόγονα. Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, το κράτος λειτουργεί άνευ πλάνου και ενδιαφέρεται μόνο για την διατήρηση μιας ψεύτικης βιτρίνας. Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν διαβάσει στη ζωή τους ούτε ένα μυθιστόρημα και σίγουρα δεν ευθύνονται γι’ αυτό μόνο οι ίδιοι, ή μία κυβέρνηση και ένα υπουργείο. Προσωπικά προβληματίζομαι, παρατηρώντας ότι οι τουρίστες έχουν πάντοτε δυό-τρία βιβλία στις αποσκευές τους.

Σχεδιάζετε κάποια μελλοντική παρουσίαση του βιβλίου σας ή είναι κάτι που δεν το σκέφτεστε καν, λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό;

Τουναντίον, επειδή λόγω της πανδημίας μου έχουν λείψει πολύ οι συγκεντρώσεις φίλων και βιβλιοφίλων, θα ήθελα να οργανώσω προσεκτικά μια παρουσίαση σε ανοιχτό χώρο.

Ετοιμάζετε κάτι νέο συγγραφικά ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Έχω γράψει ήδη την βασική ιδέα για ένα νέο μυθιστόρημα. Όμως πριν να κάνω το επόμενο βήμα, νιώθω την ανάγκη να ξεφύγω από την ατμόσφαιρα του προηγούμενου βιβλίου.

Από πού μπορούν οι αναγνώστες να αγοράσουν το βιβλίο σας;

Από τα κεντρικά βιβλιοπωλεία και από το κατάστημα του εκδοτικού οίκου.

Κύριε Νταλάκο, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη και σας εύχομαι να είστε πάντα δημιουργικός.

Ευχαριστώ και εγώ, κυρία Πετρίδου, για την ευχή σας και για την ευκαιρία που μου δώσατε να εκφράσω τις απόψεις μου. 


Βιογραφικό:

Ο Τάκης Νταλάκος γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζεί μέχρι σήμερα, με παρενθέσεις τα μικρά ή μεγάλα ταξίδια του στο εξωτερικό. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε πολιτιστικά έντυπα. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα Τρίλημμα (2019).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια