Νίκος Μεργιαλής: Το αφιόνι | Νέο τραγούδι

 


Το τραγούδι «το αφιόνι», σε μουσική – ερμηνεία του Νίκου Μεργιαλή και στίχους της ποιήτριας Μαρίας Παναγιωτίδου, είναι το τέταρτο στη σειρά που έχει κυκλοφορήσει από την μουσική ενότητα «Είν’ τα τραγούδια μου πουλιά». Έχουν προηγηθεί το τραγούδι: «Όλα είν’ όμορφα», με τη φιλική συμμετοχή του Νίκου Ζιώγαλα, και το τραγούδι «Μοναξιά», ένα ντουέτο με τον Ευγένιο Δερμιτάσογλου και το «οι ψυχές» σε ποίηση του Κων/νου Συρμου.


Ο Νίκος Μεργιαλής είναι «τραγουδοφτιάχτης», έχει γεννηθεί στον Βόλο όπου και δημιούργησε τους «Μουσικούς Ιχνηλάτες». Έχει κυκλοφορήσει τρεις δισκογραφικές δουλειές, με αφετηρία το 2008 και τον δίσκο: «Είμαι ό,τι δεν είμαι», όπου στην παρουσίασή του συμμετείχε ο Μίλτος Πασχαλίδης. Το 2011, ο Νίκος Μεργιαλής μαζί με τους Μουσικούς Ιχνηλάτες, κυκλοφορεί τη δεύτερη δισκογραφική δουλειά με τίτλο: «Άρχισε να φυσά». Το 2016 κυκλοφορεί ο δίσκος «Ζωής Ημερολόγια», από τον «Μικρό Ήρωα». Ιδιαίτερες στιγμές στον δίσκο αποτελούν οι φιλικές συμμετοχές των: Γιάννη Μήτση (Ξύλινα Σπαθιά) και του Βασίλη Καζούλη,  Ιδιαίτερες κριτικές απέσπασε το τραγούδι «Ο φόβος»,  το οποίο ερμηνεύτηκε παραλλήλως και στη νοηματική από την Νίκη Γκόντα, σε ζωντανή συναυλία.

Σε επίπεδο συναυλιών, ο Νίκος Μεργιαλής έχει συνεργαστεί με τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Γιάννη Μήτση (Ξύλινα Σπαθιά), τον Ευγένιο Δερμιτάσογλου, τον Βαγγέλη Κοντόπουλο κ.α., ενώ με τους Μουσικούς Ιχνηλάτες, έχει ανοίξει συναυλίες των: Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Διονύση Τσακνή κ.α.

Η Μαρία Παναγιωτίδου γεννήθηκε στα Δωμάτια Καβάλας και κατοικεί  στις Μυκήνες Αργολίδας. Το 2015 κυκλοφόρησε η  πρώτη της ποιητική συλλογή «Εικονοπλασίες» (Αρχειακή Αργολική Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού).  Ακολούθησαν  οι συλλογές της, «Πάχνης ιαχές», «Διαλόγου μονόλογοι» και «Θρυψαλάνθη» (Μετρονόμος 2021), που τιμήθηκαν απ’ την International  Art  Academy στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης Καβάφης με το τρίτο βραβείο, (2016 και 2017) και το δεύτερο βραβείο (2018), αντίστοιχα.

Ποιήματά της έχουν έχουν βραβευθεί σε πανελλαδικό αλλά διεθνές επίπεδο και πολλοί στίχοι της έχουν μελοποιηθεί.


Καλή ακρόαση!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια