Αντιγόνη Γκούρα: "Με τις ιστορίες μου στοχεύω στο μοίρασμα"


Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο. Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων που 
βασίζεται σε αληθινές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν τη δική τους Ιθάκη. Αρκετά ενδιαφέρουσα γραφή με ακόμα πιο ενδιαφέρουσα θεματολογία που, οπωσδήποτε, αξίζει να διαβαστεί. Μιλάμε για τη συγγραφέα Αντιγόνη Γκούρα και για το βιβλίο της «Σοβαρές Αντενδείξεις: Για όσους έχασαν τα 21 γραμμάρια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια τη φιλοξενούμε σήμερα στις Τέχνες με σκοπό να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για εκείνη.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου



Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να εκφραστείτε μέσω της συγγραφής;

Η έκφραση μέσω κάποιας μορφής τέχνης θεωρώ ότι δε γίνεται συνειδητά από την αρχή. Από πολύ μικρή ηλικία ζωγράφιζα. Κάποια στιγμή που ο χώρος κι ο χρόνος πίεζαν, προσπάθησα με τη γραφή να δώσω σχήμα στις λέξεις και χρώμα στις σκέψεις και τα συναισθήματα μου. Κάπως έτσι ξεκίνησα.

Θεωρείτε ότι η συγγραφή απελευθερώνει τον εσωτερικό σας κόσμο;

Η συγγραφή χρειάζεται πειθαρχία. Θα έλεγα λοιπόν πως περισσότερο οργανώνει τον εσωτερικό μου κόσμο. Με βοηθά να βλέπω πέρα και πίσω από τις αρχικές παρορμήσεις μου.


Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Έμπνευση μπορεί να είναι οτιδήποτε μπορεί να φέρει μια σκέψη. Μια μυρωδιά, ένας ήχος που κάτι μου θυμίζουν, πρόσωπα ή αντικείμενα που μου δημιουργούν συνειρμούς. Στιγμές απλές, της καθημερινότητας είναι έμπνευση, αρκεί να «ανταμωθούμε» στη σωστή στιγμή.

Υπήρξε κάποιο γεγονός στη ζωή σας που νιώσατε την ανάγκη να το μεταφέρετε στο χαρτί;

Σε μια «γεμάτη» ζωή, σχεδόν μισού αιώνα, υπάρχουν πολλά γεγονότα που μέσα από επώδυνες συνήθως διαδικασίες με βοηθούν να εξελίσσομαι. Αν θεωρήσω πως κάποιο από αυτά είναι ικανό να βγάλει έστω και έναν αναγνώστη απ’ το κουκούλι της μοναξιάς, μπορώ και να το μοιραστώ.

Ποιος θεωρείτε ότι, τελικά, είναι ο σκοπός της λογοτεχνίας; Τι έχει να προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο;

Ανάλογα με τη διάθεση του αναγνώστη και το είδος που θα επιλέξει, η λογοτεχνία προσφέρει γνώση, τροφή για σκέψη, εκτόνωση, εικόνες, συναισθήματα. Σε κάθε σελίδα ανοίγεται ένας καινούριος κόσμος που μας βοηθά να ονειρευόμαστε. Νομίζω ότι ο σύγχρονος αναγνώστης έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη, όλα όσα έχει να του δώσει η λογοτεχνία.


Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας τις οποίες αφιερώνετε στη συγγραφή;

Αν το εξωτερικό ερέθισμα και η προσωπική μου ανάγκη για συγγραφή συγχρονιστούν, τότε όλες οι ώρες της ημέρας και όλοι οι χώροι είναι κατάλληλοι για να γράψω ή τουλάχιστον για να κρατήσω σημειώσεις.

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου διαβάζουν βιβλία στις μέρες μας;

Δυστυχώς, όλο και λιγότερο. Ο χρόνος και οι καταστάσεις πιέζουν οπότε οι άνθρωποι καταφεύγουν στην ευκολία του διαδικτύου, που σημαίνει άμεση ενημέρωση χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Μεγάλη ευθύνη σ’ αυτό έχει σίγουρα το εκπαιδευτικό μας σύστημα που δε βοηθά στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης, αλλά και το σύγχρονο μοντέλο οικογένειας με τους περιορισμένους χρόνους επικοινωνίας των μελών της.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο που επιθυμεί ν’ ασχοληθεί με την συγγραφή;

Δεν πιστεύω στις συμβουλές και σίγουρα δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για κάτι τέτοιο. Η γνώμη μου είναι πως αν κάποιος θέλει πραγματικά ν’ ασχοληθεί με κάτι αργά ή γρήγορα θα βρει τον τρόπο. Το μόνο που θα έλεγα λοιπόν σ’ έναν επίδοξο συγγραφέα είναι πως θα χρειαστεί πολλές φορές να γκρεμίσει τον «κόσμο» του και να τον φτιάξει απ’ την αρχή.

Έχετε πρότυπα ως συγγραφέας; Στα γραπτά σας θα διαπιστώσει ο αναγνώστης επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Έχω θαυμάσει το έργο πολλών συγγραφέων, πρότυπα όμως δεν έχω. Σχετικά με τις επιρροές αμφιβάλλω. Οι ιστορίες των ανθρώπων μπορεί να μοιάζουν, το αποτύπωμα όμως της αλήθειας τους είναι μοναδικό.


Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων, με τίτλο «Σοβαρές Αντενδείξεις: Για όσους έχασαν τα 21 γραμμάρια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Όπως διαβάζουμε και στο βιογραφικό σας τα διηγήματα της συλλογής σας αυτής βασίζονται σε αληθινές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που προσπάθησαν να βρουν τη δική τους Ιθάκη. Πείτε μας λίγα περισσότερα πράγματα γι’ αυτήν.

Στο βιογραφικό μου η Ιθάκη αναφέρεται με την κυριολεκτική έννοια. Είναι ο τόπος που οι συγκυρίες έφεραν να γεννηθώ και να περάσω τα πρώτα χρόνια της ζωής μου. Θεωρώ πως η έννοια της Ιθάκης είναι το νόημα που δίνει ο καθένας στη ζωή του, δηλαδή μια καθαρά προσωπική υπόθεση. Για μένα είναι η συνέπεια και η γαλήνη με την ψυχή μου.

Υπάρχει κάποια ιστορία στο βιβλίο σας, της οποίας πρωταγωνιστής υπήρξατε εσείς;

Υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες στο βιβλίο μου. Θα έλεγα όμως, ότι κατά μια έννοια, είμαι πρωταγωνίστρια σε όλες αφού όλες πρεσβεύουν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τις αγωνίες και τις αλήθειες μου.


Πού ακριβώς στοχεύετε ως συγγραφέας μέσω των βιβλίων σας, στην ψυχαγωγία, στον προβληματισμό, στη διαπαιδαγώγηση του αναγνώστη ή σε κάτι άλλο;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, ένα από τα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου σε κάθε ηλικία, είναι η μοναξιά. Με τις ιστορίες μου στοχεύω στο μοίρασμα. Θέλω ο αναγνώστης να αισθανθεί πως δεν μόνος του στις καταστάσεις που αντιμετωπίζει. Την ίδια στιγμή μ’ αυτόν, σ’ ένα γειτονικό σπίτι ή στη διπλανή πόλη, συμβαίνει το ίδιο. Αν κάποιος το αντιμετώπισε θετικά μπορεί και αυτός. Εξάλλου, όπως γράφω και στη νουβέλα μου, ακόμα και όταν καλούμαστε να διαχειριστούμε το γεγονός του θανάτου: Εμείς μονάχα μπορούμε να διαλέξουμε αν θα υπάρχουμε στο Σούρουπο ή στη Χαραυγή.

Η κρίση αναμφίβολα έχει επηρεάσει σημαντικά την τέχνη και φυσικά τη λογοτεχνία. Μπορεί σήμερα ένας συγγραφέας να βιοποριστεί από τα έργα του;

Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς στην Ελλάδα και περισσότεροι στο εξωτερικό που βιοπορίζονται από το έργο τους. Στην πλειοψηφία τους όμως οι συγγραφείς και γενικότερα οι καλλιτέχνες δημιουργούν από ψυχής για την ψυχή τους. Η ανταπόκριση φυσικά είναι πάντα ένα μεγάλο όφελος και όχι μονάχα οικονομικό.


Μιλήστε μας για το εκδοτικό σπίτι. Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις «Ελκυστής»;

Η συνεργασία μου με τις εκδόσεις «Ελκυστής» είναι εξαιρετική. Θεωρώ ότι σέβονται τους προβληματισμούς και το έργο των νέων συγγραφέων.

Πού μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο σας;

Το βιβλίο μπορούν να το παραγγείλουν τηλεφωνικά στα : 231 403 7484 ή 6977 8536 82, σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο ή ηλεκτρονικά στο e-shop του Eλκυστή.

Κυρία Γκούρα, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο συγγραφικό σας έργο.

Ευχαριστώ εγώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να απαντήσω σε πιθανές απορίες των αναγνωστών.

Βιογραφικό: 

Η Αντιγόνη Γκούρα γεννήθηκε στην Ιθάκη. Πολύ νωρίς αναγκάστηκε να απομακρυνθεί. Από τότε ταξιδεύει ελπίζοντας πως θα την ξαναβρεί. Η συλλογή διηγημάτων “Σοβαρές Αντενδείξεις: Για όσους έχασαν τα 21 γραμμάρια”, είναι το πρώτο της βιβλίο που εκδίδεται και βασίζεται σε αληθινές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που προσπάθησαν να βρουν τη δική τους Ιθάκη. Το ταξίδι συνεχίζεται…


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια