Βιβλιοκριτική για το βιβλίο "Πώς να γίνετε διαφορετικοί γονείς" των Κριστίν Κοκάρ, Κατρίν Πιρό-Ρουέ και Αν Μαρί Σιλ | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

 


Συγγραφείς: Κριστίν Κοκάρ, Κατρίν Πιρό-Ρουέ και Αν Μαρί Σιλ
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 238
Εκδόσεις: Gema


Το σωστό μεγάλωμα των παιδιών στις μέρες μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προϋποθέτει υπευθυνότητα, λεπτομερή ενημέρωση, καθώς και ενεργό συμμετοχή και ενδιαφέρον εκείνων που δεν επιθυμούν να λέγονται απλά γονείς, αλλά «καλοί» γονείς. Με ποιον τρόπο, όμως, μπορούν να τα καταφέρουν;

Οι συγγραφείς  Κριστίν Κοκάρ, Κατρίν Πιρό-Ρουέ και Αν Μαρί Σιλ έχοντας ασχοληθεί αρκετά διεξοδικά με το θέμα αυτό, λόγω της επαγγελματικής τους κατάρτισης, της πρακτικής τους εξάσκησης, αλλά όντας και οι ίδιοι γονείς, κυκλοφόρησαν έναν χρήσιμο συμβουλευτικό οδηγό για νέους γονείς, ο οποίος αναλύει εις βάθος όλα εκείνα τα στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα για την υιοθέτηση μιας «διαφορετικής» γονεϊκότητας, ικανής, ωστόσο, να ενισχύσει σημαντικά την προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και υγιούς παιδικής ηλικίας. Η παιδική ηλικία, άλλωστε, είναι εκείνη που θέτει τις βάσεις για μια αρμονική ζωή. Το βιβλίο τους φέρει τον τίτλο «Πώς να γίνετε διαφορετικοί γονείς, Καλωσορίστε τα συναισθήματα του παιδιού, χαρίστε του ηρεμία και αυτοπεποίθηση» και στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Gema» σε μετάφραση Γιούλας Σταθοπούλου.

Συγκεκριμένα, το βιβλίο διακρίνεται σε τρία μέρη.

Το πρώτο μέρος φέρει τον τίτλο «Η ψυχική ωρίμανση του παιδιού από 0 έως 10 ετών».

Στο μέρος αυτό ο αναγνώστης θα διαβάσει τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται η ομαλή εξέλιξη των πρώτων χρόνων της ζωής του παιδιού, η αρμονική ψυχική του ανάπτυξη, ενώ παράλληλα αναλύονται με αρκετά απλό και κατανοητό τρόπο τα σημαντικά στάδια της ανάπτυξής του αυτής από τη γέννησή του έως την ηλικία των δέκα ετών σε διανοητικό, γνωστικό, αισθητικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Το δεύτερο μέρος φέρει τον τίτλο «Η καλοπροαίρετη γονεϊκότητα για γαλήνιες οικογενειακές σχέσεις κάθε μέρα».

Καταρρίπτοντας τις παλιές, άλλοτε σκληρές και άλλοτε αδιάφορες μεθόδους μεταχείρισης του παιδιού, που περιλαμβάνουν το αυταρχικό, το ανεκτικό και το αδέσμευτο ή αδιάφορο μοντέλο διαπαιδαγώγησής του, οι συγγραφείς δίνουν έμφαση σε μία νέα μέθοδο προσέγγισης, περισσότερο αποτελεσματική και ευχάριστη, που αγκαλιάζει το δημοκρατικό μοντέλο διαπαιδαγώγησης. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά και οι ίδιοι συγγραφείς, το μοντέλο αυτό «προσφέρει ένα πλαίσιο ευελιξίας και συνάμα πειθαρχίας, που στοχεύει στην καλύτερη δυνατή καθοδήγηση της ανάπτυξης των παιδιών» (Σελ. 78).  Τα οφέλη που καρπώνεται το παιδί μέσω του μοντέλου αυτού είναι πάρα πολλά, καθώς, όπως θα διαβάσει και ο ίδιος ο αναγνώστης και θα αντιληφθεί στην πράξη, η εξασφάλιση μιας σωστής ενδοοικογενειακής επικοινωνίας συμβάλει καθοριστικά στο σωστό μεγάλωμα του παιδιού  από κάθε άποψη.

Το τρίτο μέρος φέρει τον τίτλο «Θεραπείες για να σταθώ δίπλα στα μικρά και τα μεγάλα ψυχικά βάσανα του παιδιού μου».

Το στρες, η πίεση, οι εντάσεις, η ρύπανση και ο αστικός τρόπος ζωής, τονίζουν οι συγγραφείς, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική, γνωστική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό στο μέρος αυτό του βιβλίου τους παρουσιάζουν μια σειρά από θεραπευτικά εργαλεία, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να οικειοποιηθούν οι γονείς προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους κατάλληλα απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, τα άγχη, τις διαταραχές ύπνου, διατροφής, προσοχής και άλλων ψυχοσωματικών τους δυσκολιών. Ο αναγνώστης θα διαβάσει για το ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις αντιμετώπισης των κρίσεών τους, ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις χαλάρωσης, εμπιστοσύνης και συναισθηματικής ηρεμίας, ενώ θα λάβει συμβουλές για τους αποδοτικότερους θεραπευτικούς τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με τον εσωτερικό συναισθηματικό τους κόσμο και τα όποια προβλήματα σχετίζονται με την προσαρμοστικότητά τους.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα βιβλίο οδηγό, απαραίτητο για κάθε νέο γονέα που επιδιώκει να μεγαλώσει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον τα παιδιά του, περισσότερο δημοκρατικό, ευχάριστο κι ωφέλιμο.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ένας οδηγός που θα σας προσφέρει λύσεις, σύντροφός σας σε μια διαπαιδαγώγηση καλοπροαίρετη και διαφορετική.
Ένα αναλυτικό πανόραμα για:
- να κατανοήσουμε τις βάσεις της αρμονικής ανάπτυξης του παιδιού από 0 έως 10 ετών,
- να καθιερώσουμε μια μη βίαιη επικοινωνία χωρίς να απαρνηθούμε τους κανόνες,
- να κάνουμε παιδαγωγικές επιλογές που ευνοούν την αυτοπεποίθηση και την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού,
- να αφουγκραστούμε και να συντροφέψουμε τα συναισθήματα του παιδιού χάρη σε ήπιες θεραπείες: μεθόδους αντιστρές, αναπνοή, χαλάρωση, οικοδόμηση εμπιστοσύνης, τεχνοθεραπεία...
Η Κριστίν Κοκόρ είναι ομοιοπαθητική γιατρός, φυτοθεραπεύτρια.
Η Κατρίν Πιρό-Ρουέ είναι δημοσιογράφος, ειδικευμένη στην εναλλακτική γονεϊκότητα.
Η Αν-Μαρί Σιλ είναι ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια ειδικευμένη στις γνωστικές και συμπεριφορικές θεραπείες. Με τη συνεργασία της Ναταλί Αντρί και της Ναταλί Ζαλό.


Λίγα λόγια για τους συγγραφείς Κριστίν Κοκάρ, Κατρίν Πιρό-Ρουέ και Αν Μαρί Σιλ:

Η Κριστίν Κοκάρ είναι ομοιοπαθητική γιατρός, φυτοθεραπεύτρια.

Η Κατρίν Πιρό-Ρουέ είναι δημοσιογράφος, ειδικευμένη στην εναλλακτική γονεϊκότητα.

Η Αν-Μαρί Σιλ είναι ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια ειδικευμένη στις γνωστικές και συμπεριφορικές θεραπείες.

Με τη συνεργασία της Ναταλί Αντρί και της Ναταλί Ζαλό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια