Άγγελος Αναγνωστόπουλος: "Με μικρά, αλλά σταθερά βήματα ο δρόμος προς την επιτυχία είναι ανοιχτός"


Είναι μόλις είκοσι ετών και ήδη έχει κάνει το λογοτεχνικό του ντεμπούτο παρουσιάζοντάς μας το πρώτο του μυθιστόρημα. Το δεύτερο βιβλίο του βρίσκεται στα σκαριά, ενώ ο ίδιος δε σταματά να ονειρεύεται μια μακρόχρονη παρουσία στον κόσμο των γραμμάτων, την οποία και του ευχόμαστε από καρδιάς. Μιλάμε για τον συγγραφέα Άγγελο Αναγνωστόπουλο που με αφορμή το βιβλίο του «Το έπος της Λάεεναρ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παράξενος Ελκυστής» σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις Τέχνες.
Πάμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα..

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κύριε Αναγνωστόπουλε, τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη συγγραφή;

Μπορώ να πω πως η θέληση να ξεκινήσω να συγγράφω ήρθε αρκετά αβίαστα. Ενδεχομένως να ήταν το αποτέλεσμα της ανάγνωσης βιβλίων ύστερα από το καλοκαίρι του 2015 σε συνδυασμό με κάποια βιώματά μου μέσα από εκείνη τη χρονιά. Ήδη από μικρότερη ηλικία μου άρεσε να φτιάχνω με το μυαλό μου σενάρια και να τα γράφω στο χαρτί.

Να υποθέσω πως είστε λάτρης των ιστοριών του φανταστικού;

Φυσικά. Το είδος του φανταστικού κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Πάντοτε, ήδη από τότε που μου διάβαζαν παραμύθια, μου άρεσε να εξερευνώ τέτοιες ιστορίες και να μεταφέρομαι από κόσμο σε κόσμο, σαν ένας λογοτεχνικός μετανάστης, αν με καταλαβαίνετε. Ο καθένας τους είχε να μου προσφέρει κάτι ξεχωριστό, που με έκανε να αισθάνομαι πως, ίσως, ένα κομμάτι αυτών των κόσμων να είναι παρακλάδι του δικού μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν εκτιμώ και τα υπόλοιπα λογοτεχνικά είδη.


Θεωρείτε ότι υπάρχει πρωτοτυπία στη συγγραφή, ακόμα και στη φαντασία;

Σίγουρα υπάρχει η πρωτοτυπία. Αυτό που δεν υπάρχει, είναι η παρθενογένεση. Εκεί συνήθως τείνουμε να μπερδευόμαστε, σαν αναγνώστες. Πολλές φορές απαγορεύουμε στον εαυτό μας να δει την πρωτοτυπία, επειδή συναντούμε αρκετές ομοιότητες με τα έργα των κλασικών, σε αυτά που διαβάζουμε. Είναι, όμως, αδύνατον ένα λογοτεχνικό έργο εν έτει 2021 να έχει μείνει ανέγγιχτο από την επίδρασή τους. Γι’ αυτό θεωρώ πως θα πρέπει γενικότερα να δίνουμε ευκαιρίες στα σύγχρονα βιβλία, οποιουδήποτε είδους και να τα διαβάζουμε για αυτό που είναι. Δεν έχει τόση σημασία το σενάριο μιας ιστορίας. Όλα αυτά στο αυτί ακούγονται κλισέ. Αυτό που έχει σημασία είναι το πως ο συγγραφέας θα πει την ιστορία του.

Οι σπουδές σας παίζουν καθόλου ρόλο όσον αφορά τις συγγραφικές σας αναζητήσεις;

Θα έλεγα πως παίζουν μεγάλο ρόλο. Η ενασχόλησή μου με το αντικείμενο της ιστορίας και της αρχαιολογίας με ταξιδεύει συνεχώς στο παρελθόν, σε μια φανταστική εκδοχή του οποίου ανήκει ο κόσμος της Λάεεν. Έχω εντάξει πάρα πολλά στοιχεία από την κουλτούρα και τον πολιτισμό της αρχαιότητας αλλά και του μεσαίωνα, στο έργο μου. Επίσης, σίγουρα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο και το γλωσσικό υπόβαθρο που έχει προκύψει από τις σπουδές μου.

Από πού αντλείτε γενικότερα έμπνευση για να πλάσετε τις ιστορίες σας;

Η έμπνευση έρχεται κυρίως απρόοπτα, μέσα από τις απλές, καθημερινές σκηνές που βλέπεις να διαδραματίζονται στον κόσμο. Αυτές είναι, με μια δόση φαντασίας φυσικά, που κάνουν τον φανταστικό κόσμο σου να μοιάζει ζωντανός. Άλλες φορές έρχεται από τις όχι τόσο συνηθισμένες σκηνές. Ένα συμβάν το οποίο δεν τυχαίνει να βλέπεις καθημερινά, σίγουρα σου κάνει εντύπωση και θα σε βάλει στη διαδικασία να το εξετάσεις, επηρεάζοντας τον τρόπο που σκέφτεσαι και βλέπεις τα πράγματα. Αυτό σχεδόν πάντα, αποτυπώνεται με έναν παρόμοιο τρόπο και σε αυτό που γράφεις. Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ.


Θεωρείτε ότι υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για τη συγγραφή ενός best seller;

Αυτό δε θα μπορούσα σίγουρα να σας το απαντήσω εγώ! Εκείνο που μπορώ να πω, είναι πως όλοι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν. Με μικρά, αλλά σταθερά βήματα ο δρόμος προς την επιτυχία είναι ανοιχτός. Θέληση, υπομονή και σκληρή δουλειά. Αυτά πιστεύω πως χρειάζονται για να πετύχεις στον εκδοτικό χώρο. Σίγουρα παίζουν ρόλο και οι συγκυρίες, όπως και σε όλους τους τομείς της ζωής μας, φυσικά.

Έχετε πρότυπα ως συγγραφέας; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Θα διαπιστώσουμε επιρροές τους στο έργο σας;

Δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος συγγραφέας που να μην έχει πρότυπα! Τα έργα που διαβάσαμε και αγαπήσαμε μας συντροφεύουν σε όλη μας τη ζωή, μας κάνουν αυτό που είμαστε. Ο αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο πατέρας της επικής φαντασίας του 20ου αιώνα, ο John Ronald Reuel Tolkien. Ανάμεσα στα έργα του, τα πιο γνωστά είναι ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και Το Χόμπιτ, που έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη και σύντομα θα μεταφερθούν στη μικρή οθόνη. Είναι έργα τα οποία έχουν επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό την ποπ κουλτούρα μας, που πιστεύω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τα έχει ακούσει έστω και μια φορά στη ζωή του. Φυσικά και θα διαπιστώσετε επιρροές τους στη Λάεεν, μιας και το κύριο έναυσμα για να την δημιουργήσω ήταν η ανάγνωση του Σιλμαρίλλιον του Tolkien. Εννοείται πως δεν υπάρχει καμία σύγκριση ως προς τα δύο έργα. Άλλα βιβλία που έχουν επηρεάσει το έργο μου είναι η σειρά Warcraft και Οι Νάνοι του Marcus Heitz.

Η πρώτη σας συγγραφική προσπάθεια αποτελεί την αρχή μιας σειράς βιβλίων που θα ακολουθήσει όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό σας. Θεωρείτε ότι αυτό θα δελεάσει τον αναγνώστη ώστε να σας ακολουθεί πλέον σε κάθε σας λογοτεχνικό βήμα;

Σίγουρα είναι ένα κίνητρο. «Το έπος της Λάεεναρ» αποτελεί ουσιαστικά τον πρόλογο, την εισαγωγή στον κόσμο της Λάεεν. Βάσει αυτού, πιστεύω πως αν ο αναγνώστης βρει ενδιαφέρων τον κόσμο αυτόν, την ιστορία της Λάεεναρ αλλά και τον τρόπο με τον οποίο την αφηγούμαι, θα θελήσει σίγουρα να δει τη συνέχεια. Αν πάλι όχι, υπάρχουν και άλλες ιστορίες που θέλω να πω, έξω από αυτόν τον κόσμο.


Το βιβλίο σας, όπως είπατε, έχει τον τίτλο «Το έπος της Λάεεναρ» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παράξενος Ελκυστής». Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Όπως προανέφερα, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί την εισαγωγή στον κόσμο της Λάεεν. Είναι ένα βιβλίο που διηγείται, από ένα πανοραμικό πρίσμα, την κοσμογονία, την δημιουργία διαφόρων θεοτήτων και φυλών, οι οποίες κατοικούν τον κόσμο, καθώς και τα πρώτα στάδια της εξέλιξής τους. Έπειτα, μετά από ένα άλμα πολλών χιλιετιών, βλέπουμε την πρώτη μεγάλη σύγκρουση, η οποία καταλήγει σε πόλεμο ανάμεσα στις φυλές, που οφείλεται σε μια μεγάλη αλλαγή στην φυσική τάξη των πραγμάτων. Θεοί και θνητοί προσπαθούν να προστατεύσουν τις πατρίδες τους αλλά και το έργο του Δημιουργού τους, ενώ αποδεικνύεται πως τα όρια του δέοντος καμιά φορά είναι θολά. Είναι μια ιστορία με μάχες, προδοσία αλλά και αρκετή ανδρεία, που εν τέλει δεν θα αλλάξει ριζικά μονάχα τη Λάεεναρ, μα και όλη τη Λάεεν.

Πρόκειται για ένα βιβλίο φαντασίας με τη μορφή παραμυθιού που θα μπορούσε να μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη; Θα σας ενδιέφερε κάτι τέτοιο;

Δε θα το χαρακτήριζα παραμύθι, τουλάχιστον με την ευρέως χρησιμοποιούμενη έννοια, μιας και εμπεριέχει αρκετές σκηνές βίας. Είναι, ωστόσο, μια ιστορία που βρίθει από εντυπωσιακές, μαγικές σκηνές, οι οποίες, σίγουρα, θα ήταν πανέμορφες με την προσθήκη ειδικών εφέ. Ναι, θα με ενδιέφερε να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη, γνωρίζοντας, όμως, πως κάτι τέτοιο, ειδικά με τα δεδομένα που επικρατούν στη χώρα μας, είναι αρκετά δύσκολο. Παραμένει, ωστόσο, ένα όνειρο.

Η ενασχόλησή σας με τις πολεμικές τέχνες επηρέασε καθόλου στην εξέλιξη της ιστορίας;

Σίγουρα επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο περιγράφω τις σκηνές μάχης. Πιστεύω πως ένα από τα δυνατά σημεία του βιβλίου, όπως μου έχουν αναφέρει και αρκετοί αναγνώστες, είναι η ζωντάνια των μαχών. Η κάθε κίνηση περιγράφεται με λεπτομέρεια που δίνει εικόνα και ταυτόχρονα δεν κουράζει.


Παρότι οι χαρακτήρες είναι φανταστικοί, θα εντοπίσει ο αναγνώστης σ’ αυτούς στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας;

Αυτό είναι κάτι που κάνουμε πολλοί συγγραφείς και πιστεύω πως το παρατηρεί περισσότερο ο αναγνώστης, εφόσον μας γνωρίζει προσωπικά, παρά εμείς οι ίδιοι. Σίγουρα οι χαρακτήρες μου έχουν στοιχεία της προσωπικότητάς μου, καλά και κακά. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο χαρακτήρας του Φίομερ, που έχει κάποια ευγενή χαρακτηριστικά, τα οποία έχω ή προσπαθώ να καλλιεργήσω κι εγώ.

Τελικά, η ιστορία σας έχει happy end ή μας το αφήνετε για έκπληξη;

Πολύ λυπάμαι πως αυτό θα πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας. Το μόνο που θα πω είναι ότι αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα!

Είστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις «Παράξενος Ελκυστής»;

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, το εννοώ. Από την πρώτη στιγμή που μίλησα με τον Αχιλλέα Τριαντόγλου κατάλαβα πως είναι άνθρωπος με ήθος και σεβασμό για τον συγγραφέα και το δημιούργημά του. Εξίσου ευχαριστημένος είμαι και από τον επιμελητή του βιβλίου μου, τον Βαγγέλη Ιωσηφίδη, ο οποίος με βοήθησε να κάνω τον κόσμο της Λάεεν καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο. Θα έλεγα πως πλέον έχει αναλάβει τον ρόλο του μέντορά μου και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό. Φυσικά, έχω κάνει και πολλές γνωριμίες μέσα από τον Παράξενο Ελκυστή, από τις οποίες ξεχωρίζω τον Σπύρο Κιορσάββα και τον Νικόλα Συράκη.

Δεδομένου των συνθηκών πώς σχεδιάζετε να προωθήσετε το βιβλίο σας ή το θέμα αυτό το αφήνετε αποκλειστικά στον εκδοτικό σας οίκο;

Η αλήθεια είναι πως πλέον η διαφήμιση μέσω των social media είναι μονόδρομος. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που βοηθάει δεδομένων των συνθηκών, μιας και για ένα διάστημα αρκετών μηνών δε μπορούσαν να γίνουν εκδηλώσεις και παρουσιάσεις. Τώρα πια όσο οδεύουμε προς το καλοκαίρι, αυτό αλλάζει (!).

Για να επανέλθω όμως, ήδη πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου μου είχα φτιάξει μια σελίδα ονόματι «Η Λάεεν και το μεγαλείο της», σε facebook (@laeenar) και instagram (@_laeen), μέσω της οποίας αναρτώ αποσπάσματα από το βιβλίο, καθώς και ενημερώσεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα του προϊόντος. Μπορώ να πω πως η διαφήμιση μέσω των social media με έχει βοηθήσει αρκετά.

Σίγουρα, αν ενδιαφερόμαστε για το έργο μας, δεν πρέπει να το αφήνουμε στην τύχη του, ή αποκλειστικά στα χέρια του εκδοτικού που έχει την υποχρέωση να διαφημίσει και άλλα έργα εκτός από το δικό μας.

Να υποθέσουμε πως ετοιμάζετε ήδη το δεύτερο μέρος της ιστορίας του βιβλίου;

Ναι, το δεύτερο μέρος της ιστορίας της Λάεεν βρίσκεται ήδη στα σκαριά και θέλω να πιστεύω πως τον Ιούνιο του 2022 θα το δούμε να κυκλοφορεί!

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Οι Έλληνες αναγνώστες να διαβάζουν Έλληνες συγγραφείς. Είναι πολλοί, αξιόλογοι και σίγουρα ένα μεγάλο μέρος τους δεν έχει να ζηλέψει πράγματα από τους σύγχρονους συγγραφείς του εξωτερικού. Αν δεν παινέψουμε το σπιτικό μας, θα πέσει να μας πλακώσει.

Πού μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο σας;

Όποιος θέλει να προμηθευτεί το βιβλίο μου μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω facebook (@laeenar) ή instagram (@_laeen), ή να το παραγγείλει από την ιστοσελίδα του Παράξενου Ελκυστή, ο σύνδεσμος της οποίας είναι αυτός: https://elkistis.gr/product/%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CF%80%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%AC%CE%B5%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CF%81/

Κυρία Αναγνωστόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο συγγραφικό και καλλιτεχνικό σας έργο.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και για τις όμορφες ευχές σας.


Βιογραφικό:

Ο Άγγελος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Μεγάλωσε στο Ναύπλιο, όπου πέρασε τα σχολικά του χρόνια και πλέον ζει στην Αθήνα. Σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Η ενασχόλησή του με το είδος του φανταστικού από μικρή ηλικία, όσον αφορά ταινίες, παιχνίδια και –φυσικά– βιβλία, τον ώθησε στο να ξεκινήσει να συγγράφει δικές του ιστορίες με γνώμονα τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του. «Η Λάεεν και το Μεγαλείο της» είναι η πρώτη του συγγραφική απόπειρα, μια απόπειρα που έχει ξεκινήσει από τα σχολικά του χρόνια και έχει στόχο της να γίνει μια σειρά βιβλίων φαντασίας. Όταν ξεκίνησε να συγγράφει, είχε ως στόχο να δημιουργήσει κάτι πρωτότυπο, κάτι δικό του που θα ήταν όσο γίνεται αποστασιοποιημένο από τις συμβατικές έννοιες του κόσμου του φανταστικού. Ήθελε να φτιάξει έναν φανταστικό κόσμο, με τις δικές του ιδιαιτερότητες και τη δική του ιδιοσυγκρασία, με το ανάλογο βάθος που αρμόζει σε κάτι τέτοιο. Στον ελεύθερό του χρόνο διαβάζει βιβλία των αγαπημένων του συγγραφέων, παίζει επιτραπέζια και ηλεκτρονικά παιχνίδια, ασχολείται με τη μουσική και τις πολεμικές τέχνες.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια