Βιβλιοκριτική για τη μελέτη "Τα νησιά - Ταξιδεύοντας στα ελληνικά αρχιπελάγη" του Μπάμπη Μπίζα | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 


Συγγραφέας: Μπάμπης Μπίζας
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 159




"Τα Νησιά" στα ελληνικά αρχιπελάγη σας περιμένουν.

Στις 159 σελίδες του βιβλίου θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και θα διαπιστώσετε πόσα τελικά είναι τα νησιά της Ελλάδας.

Η Υδρογραφική Υπηρεσία αναφέρει ότι, συνολικά, τα ελληνικά νησαία εδάφη (νησιά) είναι 9.835 .Σε αυτά περιλαμβάνονται βράχοι, αμμολωρίδες και ότι άλλο περικυκλώνεται από θάλασσα.

 Άρα τα νησιά είναι πολλά, αλλά τα κατοικημένα είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα.

Σε αυτό το βιβλίο ο συμπατριώτης μας γεωγράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας Μπάμπης Μπίζας θα ασχοληθεί με τα κατοικημένα νησιά της Ελλάδας. Τα επισκέφτηκε ένα-ένα!! Όλα !! 

Στο βιβλίο αυτό θα περιπλανηθούμε σε γαλάζιες θάλασσες, σε μαγικές παραλίες, σε δημοφιλείς παραλίες, σε βοτσαλωτές παραλίες, σε καθαρές ακρογιαλιές, σε αμμουδιές, σε ακρογιαλιές, σε θάλασσες με ρηχά και ζεστά νερά, σε θάλασσες με ψιλό βότσαλο και διάφανα νερά, σε θάλασσες με στρωμένη χοντρή άμμο και βότσαλα, σε θάλασσες του Αιγαίου καιτου Ιουνίου Πελάγους, σε ατέλειωτες αμμουδερές ακτές, με πεύκα και αμμολόφους, σε ειδυλλιακές παραλίες με θαλερά πευκοδάση, σε ακτές που είναι στρωμένες με βοτσαλάκι και πέτρες, ενώ τα θεόρατα πεύκα σκύβουν σαν ομπρέλες πάνω από το νερό,  σε μαγευτικές παραλίες που την ώρα του δειλινού ο ήλιος να σβήνει στο ανοιχτό πέλαγος, στο απόλυτο γαλάζιο που κυριαρχεί στον ελληνικό ορίζοντα, σε καταπληκτικές ακτογραμμές που κρύβουν στην αγκαλιά  τους υπέροχες παραλίες και απόμερους όρμους, σε ασύλληπτη θέα, σε φάρους,  σε αρχαίους ναούς, σε παλιές εκκλησίες και μοναστήρια, σε μνημεία,  σε κατάφυτα νησιά, σε άνυδρα και άδενδρα νησιά, σε επιβλητικά άγρια, κορυφαία νησιά, σε εξωτικά νησιά, σε νησιά με εξαιρετική αρχιτεκτονική, σε νησιά με νεοκλασικά κτήρια, στον εξώστη του Αιγαίου, στο νησί των εφοπλιστών, σε ιερά νησιά, σε νησιά με προσωπικότητα και ιστορία, σε φωτογενή νησιά, σε δημοφιλή νησιά, σε ιδιωτικά νησιά, σε νησιά με μεγαλοπρεπή τοπία, σε ελκυστικά και αυθεντικά νησιά, σε απαγορευμένα νησιά, σε νησιά με 5 κατοίκους και 200 κατσίκια, σε νησιά που δεν είναι…νησιά, σε πανέμορφες θαλασσινές πολιτείες, σε πανέμορφα νησάκια που τα λούζει το ελληνικό λευκό φως του ήλιου στις πιο θερμές αποχρώσεις του,  σε μύθους, σε θρύλους, σε ιστορία, σε βασιλικά ανάκτορα, σε φρούρια, σε κάστρα, σε καστροπολιτείες, σε στενά καλντερίμια,  σε πέτρινα εντυπωσιακά καπετανόσπιτα και λαϊκά σπιτάκια ψαράδων με τις ανθισμένες βουκαμβίλιες, τους ασπρισμένους μαντρότοιχους και τις βαριές ξύλινες αυλόθυρες  κ.α.

 

«Μονεμβασία.

Το Γιβραλτάρ της Ανατολικής Μεσογείου. Ένα από τα πιο φωτογενή «νησιά» της Ελλάδας στο νομό Λακωνίας που συνδέεται με ένα στενό δρόμο με την πελοποννησιακή ακτή. Μαζί με το Μυστρά και το Γεράκι ,σχηματίζουν το Χρυσό Ιστορικό Άξονα της Λακωνίας.Απέραντος αρχιτεκτονικός και μνημειακός πλούτος που συνυπάρχει με την ιστορία και τους θρύλους. Μην την χάσετε. Αν μάλιστα καταφέρετε να φτάσετε στην κορυφή του βράχου όπου βρίσκεται το Κάστρο, θα επιβραβευτείτε με την επίσκεψη των παλιών εκκλησιών και ασύλληπτη θέα προς την παλιά πόλη και το Μυρτώο Πέλαγος».

 

«Στ΄ ακρογιάλια του Αιγαίου η άνοιξη βγαίνει από τη θάλασσα» είχε γράψει ο Στρατής Μυριβήλης. Πράγματι στις παραθαλάσσιες περιοχές η άνοιξη έχει ήδη αφήσει εδώ και αρκετό καιρό το πολύχρωμο αποτύπωμά της, στέλνοντας ,με το ξέσπασμά της τα πιο αισιόδοξα μηνύματα. Ωστόσο η άνοιξη στις ψυχές και τις κοινότητες των ανθρώπων φέτος άργησε πολύ!

 Ελπίζουμε να αφήσουμε πίσω τις ζοφερές μέρες του κορωνοϊού, τη μιζέρια των γκρίζων μεγαλουπόλεων, τη μονόχρωμη και μονοδιάστατη όψη μιας ζωής με φόβο και θλίψη και να περάσουμε στο ελληνικό φως και το χρώμα…

Τα κατοικημένα νησιά που θα μας ταξιδέψει ο ΜπάμπηςΜπίζας είναι 92 εκ των οποίων δύο λιμναία.

Διαβάστε το.


Ο Μπάμπης Μπίζας είναι συγγραφέας ταξιδιών, εξερευνητής, γεωγράφος και ο πιο ταξιδεμένος άνθρωπος στη Γη. Γεννήθηκε στην Άρτα της Ηπείρου, το 1954. Τον έχουν αποκαλέσει «Ιπτάμενο Ολλανδό», «Ράμπο των Ταξιδιών», «Γκουρού των Ξεναγών», «ΕλληναΦιλέαΦόγκ», ενώ το NATIONALGEOGRAPHICTRAVELERτον χαρακτήρισε τον «πιο ταξιδεμένο άνθρωπο του κόσμου». Δεν ήταν ποτέ «ειδικός» στην Ελλάδα. Δεν του άρεσε όμως οι περιγραφές των ελληνικών νησιών στα τουριστικά περιοδικά -ελληνικά και ξένα- εξαντλούνταν στο πιο έχει καλές παραλίες και που θα φας φρέσκο ψάρι και …αστακομακαρονάδα! Ακόμα πιο περίεργο αποδείχτηκε ότι κανένας δεν ήταν σίγουρος (ακόμη και σήμερα) πόσα νησιά υπάρχουν στην Ελλάδα και πόσα τελικά κατοικούνται.

Αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και άρχισε να ταξιδεύει σε όλα τα νησιά, ένα προς ένα, για να λύσει το μυστήριο.  ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΥΣΕ. Τώρα ξέρουμε επιτέλους πόσα νησιά κατοικούνται στην Ελλάδα. Επιπλέον ανέδειξε τα πραγματικά ενδιαφέροντα που έχει κάθε νησί και τι αξίζει να δεις στο καθένα απ΄ αυτά σαν κανονικός περιηγητής και όχι απλός παραθεριστής.

Κεντρική διάθεση του βιβλίου :ΤRAVELBOOKSTORE Σόλωνος 71, Αθήνα

τηλ +30 210 3616943

ή ηλεκτρονική παραγελία στον σύνδεσμο:

https://www.travelbookstore.gr/index/maps.asp?id=50252

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια