Απολλώνιος Γκλαβάς: "Η ποίηση είναι ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των αισθημάτων"

 


Η πένα του κυρίου Απολλώνιου Γκλαβά, καθώς και τα γραφήματα του είναι, θεωρώ , από εκείνα τα έργα που δεν αφήνουν ασυγκίνητο και αδιάφορο τον αναγνώστη. Μέσα από τα έργα του θα κάνεις ιδιαίτερα συγγραφικά ταξίδια, θα γνωρίσεις τόπους, θα ταυτιστείς με ανθρώπους, θα βρεις κομμάτια της δικής σου ψυχής.  Πιστός ακόλουθος της ποίησης, μιας ποίησης πλημμυρισμένης από συναισθήματα, μιας ποίησης που αναταράσσει τα νερά της ψυχής σου, ο κύριος Γκλαβάς έρχεται με το δεύτερο συγγραφικό του εγχείρημα, που φέρει τον τίτλο «Η θύελλα της σκέψης» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές», να δώσει φτερά στη ψυχή και το νου μας και να μας σεργιανήσει σε κόσμους ονειρικούς. Εμείς έχουμε την χαρά, λοιπόν, να τον φιλοξενούμε σήμερα στις Τέχνες και να συνομιλούμε μαζί του για αυτή την μεγάλη του αγάπη, την ποίηση!

Ας τον αφήσουμε να μας ταξιδέψει στα δικά του ποιητικά μονοπάτια..

 Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη


Για τους περισσότερους ανθρώπους η συγγραφή αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης για να μπορούν να επικοινωνούν, να μεταδίδουν και να μοιράζονται. Για εσάς ποιος ήταν ο λόγος να ασχοληθείτε με την τέχνη του γραπτού λόγου;

Για μένα είναι τρόπος ζωής, είναι ανάγκη της ψυχής. Το μολύβι είναι ένα μέσο να ελαφραίνω την ψυχή μου από όλα αυτά που με βαραίνουν, από όλα αυτά που με πνίγουν ή αν το θέλετε, ένας τρόπος να αφήσω αναλλοίωτο στο χρόνο ότι όμορφο βίωσα και αισθάνθηκα. 

Επιλέξατε, λοιπόν, σαν συγγραφικό είδος, να ασχοληθείτε με την ποίηση. Τι σας γοήτευσε σε αυτή και θελήσατε να πορευτείτε μαζί της;

Από μικρός παίζω και γράφω τραγούδια στο πιάνο μου, οπότε ο έμμετρος λόγος δεν ήταν κάτι ξένο προς εμένα. Παράλληλα, έπειτα από ένα έντονο συναισθηματικό γεγονός, ένιωσα την ανάγκη να γράψω για εκείνη την γυναίκα, εκείνον τον άγγελο που έστειλε στο δρόμο μου ο Θεός και ουσιαστικά ανέστησε την καρδιά μου. Άφησα λοιπόν το συναίσθημα αναλλοίωτο στο λόγο και έτσι ήρθε η πρώτη ποιητική μου συλλογή το «Εγώ μιλάω ακόμα για αγάπη».   

Πολλά από τα ποιήματά σας αναφέρονται σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας ενός ανθρώπου σε συναισθήματα, σε συγκυρίες, σε ανθρώπους. Από που αντλείτε την έμπνευση σας;

Αυτά που θα διαβάσετε μέσα από τα ποιήματά μου, είμαι ξεκάθαρα εγώ. Είναι σκέψεις και ιδέες μου, αισθήματα και βιώματα μου. Δεν είναι δημιουργήματα φαντασίας ή ερεθίσματα από διάφορες πηγές, είναι η καρδιά μου αποτυπωμένη στο χαρτί.

Υπήρξε κάποιο γεγονός στη ζωή σας που νιώσατε την ανάγκη να το μεταφέρετε μέσα στους στίχους σας;

Όλα όσα γράφω είναι έντονες συναισθηματικά στιγμές, που θέλω να τις αποτυπώσω στο χαρτί.

Δηλώνετε λάτρης της τότε Ελλάδας των αισθημάτων και των ιδανικών, ρομαντικός, ιδεαλιστής και ουρανοπόρος. Θα το εντοπίσουμε αυτό μέσα στους στίχους σας;

Στην καθαρά υλιστική εποχή μας, ένας συναισθηματικός άνθρωπος σαν και εμένα, θεωρεί χρέος του να δώσει στον κόσμο να καταλάβει, ότι ή αίσθηση μιας αγκαλιάς δίνει περισσότερη πληρότητα στην καρδιά, από το να κρατάς ένα καινούριο smart phone, το οποίο για να το αποκτήσεις στερήθηκες ή θα στερηθείς στιγμές με δικούς σου ανθρώπους, που αγαπάς και νοιάζεσαι.  

Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο, εάν το θέλετε κι εσείς, να κάνουμε μια αναδρομή στα συγγραφικά σας βήματα και να μας μιλήσετε για τα έργα σας.

Προς το παρόν οι συγγραφικές μου προσπάθειες είναι 2, το «Εγώ μιλάω ακόμα για αγάπη», το οποίο είναι ρομαντική ερωτική ποίηση και «Η θύελλα της σκέψης» με μια πιο φιλοσοφική ματιά στον συναισθηματικό ψυχισμό. 

Σκεφτήκατε ποτέ να ασχοληθείτε και με κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος σε ότι αφορά την συγγραφή ή παραμένετε πιστός ακόλουθος της ποίησης;

Εδώ και καιρό έχω αρχίσει δειλά δειλά και ασχολούμαι με ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Προσπαθώ να παντρέψω ιστορικά γεγονότα με μικρές δόσεις μυθοπλασίας, αλλά είναι αρκετά δύσκολο και απαιτεί πολύ έρευνα, οπότε δεν μπορώ να πω ακόμα πότε θα είναι έτοιμο και πια θα είναι η τελική του μορφή. Προς το παρόν καθημερινή ενασχόληση μου αποτελεί η μεγαλύτερη αγάπη της ζωής μου η ποίηση.

Εάν σας ζητούσε κάποιος να του πείτε με λίγες λέξεις τι μπορεί να είναι για σας η ποίηση και τι πρεσβεύει, τέλος πάντων, αυτή η τέχνη, τι θα του απαντούσατε;

Θεωρώ ότι η ποίηση είναι ένα αδικημένο λογοτεχνικό είδος, γιατί ενώ μας έχει χαρίσει ένα τεράστιο πλούτο και διακρίσεις, παρολ’ αυτά δύσκολα προσεγγίζεται από το αναγνωστικό κοινό.

Η ποίηση λοιπόν, είναι ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των αισθημάτων, είναι το μονοπάτι προς τα ενδότερα μέρη του εαυτού μας, είναι το φως και η αφύπνιση, είναι το σκίρτημα εκείνο της καρδιάς και η αναπτέρωση της ψυχής, είναι το δώρο του θεού στον άνθρωπο που αναζητά το μεγαλείο της εσωτερικής γαλήνης.

Ποιος θεωρείτε ότι τελικά είναι ο σκοπός της ποίησης και της συγγραφής γενικότερα; Τι έχει να προσφέρει στον σύγχρονο κόσμο;

Είναι Θεέ μου τόσα μα τόσα πολλά τα οφέλη και θα σας αιτιολογήσω γιατί το λέω αυτό. Από την  πρώτη κιόλας ποιητική μου συλλογή, η οποία  βρίσκεται στην δεύτερη έκδοση, το «ΕΓΩ ΜΙΛΑΩ ΑΚΟΜΑ ΓΙ ΑΓΑΠΗ» πήρα πάρα πολλά μηνύματα.

 Μηνύματα τύπου:

«κ Γκλαβά μέσα από τα λόγια σας εκφράζω την αγάπη μου, εγώ που δεν μπορούσα να μιλήσω γι’ αυτά που νιώθω»

«Νόμιζα ότι ήμουν ο μόνος ρομαντικός άνθρωπος σε ένα καθαρά ξένο προς εμένα κόσμο»

«Είναι απίστευτο η ταύτιση και η ανακούφιση που νιώθω μέσα από τα λόγια σας»

Τα παραπάνω είναι ένα δείγμα από τα μηνύματα που έχω λάβει, όποτε μπορείτε να συμπεράνετε πόσο πολλά είναι τα οφέλη της για τον σύγχρονο κόσμο. 

Πέραν της τωρινής, δύσκολης κατάστασης, πιστεύετε, ότι οι άνθρωποι στις μέρες μας διαβάζουν βιβλία; Κάνουν την λογοτεχνία μέρος της καθημερινότητάς τους;

Μ’ αρέσει να βλέπω πάντα την θετική πλευρά των πραγμάτων. Η λογοτεχνία έχει κοινό, αλλιώς θα είχε πάψει να έχει υπόσταση. Στην εποχή μας θεωρώ ότι παρουσιάζει μια κάμψη. Είναι σημείο των καιρών αυτό, σε μια καθαρά υλιστική εποχή όπου κυριαρχούν το ένστικτο της επιβίωσης και ο φόβος, δεν χωρούν συναισθηματισμοί και φιλοσοφίες, όσο και αν μέσα μας όλοι γνωρίζουμε ότι το μόνο που χρειάζεται να ανυψωθεί είναι η ψυχή μας και όχι το κορμί.

Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφορήσατε από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» με τίτλο «Η θύελλα της σκέψης». Τι θα συναντήσει ο αναγνώστης σ’ αυτό;

Μες το μυαλό μας λαμβάνει χώρα ένα μοναδικό φαινόμενο. Παρελθόν, παρών και μέλλον συνυπάρχουνε ταυτόχρονα σε πλήρη εξάρτηση το ένα με το άλλο. Ένα μικρό ερέθισμα στο παρών, είναι αρκετό να ανασύρει μνήμες, ευχάριστες ή δυσάρεστες από το παρελθόν ή/και να δημιουργήσει ένα πιθανό μέλλον, άλλοτε ευοίωνο και άλλοτε δυσοίωνο. Αντικρουόμενα συναισθήματα και η αιώνια πάλη της λογικής με την καρδιά. Μια πραγματική θύελλα σκέψεων, ικανή να επηρεάσει την κρίση μας, να θέσει εμπόδια και δυσκολίες και να ανατρέψει δια παντός κάθε στόχο. Μέσα από αυτό το βιβλίο παραθέτω την δική μου θύελλα και όλη την προσπάθεια που έχω κάνει να την κατευνάσω. Ταξίδι μακρύ και δύσκολο, φαντάζει ακατόρθωτο, όμως δεν είναι. Συνοδοιπόροι μου, οι προπάτορες του πολιτισμού μας και αυτή η κουβέντα του μεγάλου Σωκράτη, που θαρρώ θα με στοιχειώνει μέχρι να αναχωρήσω. « Τι να τα κάνεις τ΄άστρα, όταν δεν γνωρίζεις μέσα σου ποιος είσαι »

Χαρίστε μας λίγους στίχους από ένα σας αγαπημένο ποίημα..

Υπάρχει εκείνη η φωνούλα, που άλλοτε ακούμε κ άλλοτε αγνοούμε. Ποιος τολμά να σταθεί κριτής ή αρωγός, σ΄αυτό το αιώνιο δίλλημα;

 

ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

 

Είναι κ εκείνη η φωνή,

που σου λέει σταμάτα.

Μα εσύ επιλέγεις να μην ακούς

κ προχωράς.

Προχωράς μέχρι να ‘ρθει η στιγμή,

που καταλαβαίνεις, πως η φωνή είχε δίκιο.

Κλαίς

Κλαίς που δεν άκουσες,

τον Φύλακα Άγγελό σου, που ζει μέσα σου

κ είναι πάντοτε για ‘σένα νε εκεί.

Άλλοι τον είπαν ένστικτο,

άλλοι διαίσθηση.

Εγώ τον λέω Λογική

κ πανάθεμά με, πώς να παλέψει την καρδιά! 

Να περιμένουμε κάποια παρουσίαση του βιβλίου σας το προσεχές μέλλον;

Δεν ξέρω κατά πόσο και πότε μπορεί να γίνει αυτό εφικτό λόγω της υγειονομικής κατάστασης που βιώνουμε, ελπίζω πάντως πολύ σύντομα.

Επιλέξατε τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» για την έκδοση και των δύο βιβλίων σας. Να υποθέσουμε ότι είστε ευχαριστημένος από το εκδοτικό σας σπίτι;

Φυσικά και είμαι, θέλω με την ευκαιρία που μου δίνεται, να ευχαριστήσω δημόσια τον εκδότη μου κ. Γιώργο Σωτήρχο για την ευκαιρία και την τιμή που μου έκανε, να εκδώσω την δουλειά μου μέσα από τις Συμπαντικές Διαδρομές.

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε να έχετε καλή επιτυχία σε ότι κάνετε!


Βιογραφικό:

Απολλώνιος Γκλαβάς, γεννημένος στις 05/Σεπ/1978 στην Αθήνα. Πλοίαρχος ‘Β Τάξης του Ε.Ν. απόφοιτος της ΑΕΝ πλοιάρχων Σύρου, με περαιτέρω σπουδές πάνω στη Διοίκηση Ναυτιλιακών επιχειρήσεων, σε  πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Λάτρης της τότε Ελλάδας των αισθημάτων και των ιδανικών, ρομαντικός, ιδεαλιστής και ουρανοπόρος, όπως ο ίδιος λέει, καθώς τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την αστροναυτιλία. Έργα του το  «Εγώ μιλάω ακόμα γι’ αγάπη», από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και η παρούσα ποιητική συλλογή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια