Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Η δίνη της λίμνης" της Έλενας Τζαβάρα | Γράφει η Ιωάννα Κανελλοπούλου

 


Συγγραφέας: Έλενα Τζαβάρα
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 404
Εκδόσεις: Υδροπλάνο



Ένα μυθιστόρημα που μόλις κυκλοφόρησε και αναμένεται να τραβήξει τα αναγνωστικά «βλέμματα» είναι  Ή ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ. Μια ιστορία που θα μπορούσε άνετα να την δούμε γιατί όχι, να μεταφέρεται στην μικρή οθόνη. Η Έλενα Τζαβάρα, έρχεται φανερά δυναμικά να μας ταξιδέψει και να μας κάνει ταυτόχρονα να κατανοήσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν εκεί έξω και αναστατώνουν όνειρα και ζωές.

Η Δανάη, ορφανή από πατέρα μεγαλώνει σε ήσυχο περιβάλλον με τη μητέρα της, τον πατριό της και τον ετεροθαλή αδελφό της. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και αμέσως μετά τις σπουδές της προσλαμβάνεται σε πολυεθνική εταιρία στην οποία εργάζεται και ο αγαπημένος της Στέφανος.  Έπειτα από οκτώ χρόνια συμβίωσης, αποφασίζουν να παντρευτούν και κανονίζουν γαμήλιο ταξίδι στις λίμνες Πρεσπών.  Στο ταξίδι, τους συνοδεύει ο Μενέλαος πρώτος εξάδελφος του Στέφανου που ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.  Στη λίμνη Πρεσπών αρχίζει μία συγκλονιστική περιπέτεια για τους τρεις νέους με πολλές ανατροπές και απίστευτες εξελίξεις… Ο Βασίλης από την άλλη, παιδικός φίλος της Δανάης μεγαλωμένος στην ίδια γειτονιά, στο ίδιο σχολείο, ερωτευμένος μαζί της από παιδί, ζει το δράμα του ανεκπλήρωτου έρωτά του, που τελικά τον αναγκάζει να παρατήσει τα εγκόσμια και να ακολουθήσει τον μοναστικό βίο . Ο ξαφνικός βιασμός της Δανάης από έναν ανώριμο άντρα, φέρνει απροσδόκητες αλλαγές στη ζωή της με απρόβλεπτη εγκυμοσύνη και η κοπέλα γίνεται ράκος… Κουβεντιάζει το πρόβλημά της με άτομα του φιλικού της περιβάλλοντος, μα κανένας δεν μπορεί να τη βοηθήσει. Απελπισμένη επιζητά τη βοήθεια του ιερομόναχου, που αν και βρίσκεται στο Καρπενήσι, προσπαθεί με κάθε τρόπο να δώσει λύση στο σοβαρό πρόβλημα της μοναδικής του αγάπης, που όμως κανένας δεν ξέρει για τα συγκλονιστικά γεγονότα που θα ακολουθήσουν.

Μία συναρπαστική ιστορία στη δίνη μιας αναγνωστικής περιπέτειας, που είχα την δυνατότητα να αποκτήσω αμέσως καθώς το βιβλίο, έχει λιγότερο από ένα μήνα κυκλοφορίας. Η ανάγνωση του βιβλίου ακούραστη και κατανοητή, χωρίς να μπερδεύει την πλοκή, ή να δημιουργεί κενά στις 404 σελίδες που εξελίσσεται η ιστορία. Η αναφορά στα μέρη που διαδραματίζεται η ιστορία, είναι σα να περνούν από μπροστά σου σε πραγματικό χρόνο και αυτό χάρη στην ικανότητα της συγγραφέα να αποτυπώσει την κάθε λεπτομέρεια αψεγάδιαστη με την πένα της. Το προτείνω για τις χαλαρές μέρες και νύχτες του καλοκαιριού.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Δανάη με τον Στέφανο αγωνίζονται ενάντια στις μετριότητες, παλεύοντας για τα όνειρα και τις προσδοκίες τους, ενώ ο Βασίλης από την άλλη, συγκρούεται με τον εαυτό του για ονειροπόλες επιθυμίες. Υποφέρει σιωπηλά για χάρη του ανεκπλήρωτου έρωτά του με τη Δανάη, ταλανίζεται σε μονοπάτια δύσβατα και ακολουθεί τη μοναστική ζωή. 

Μια ιστορία αγάπης, έρωτα, πάθους, περιπέτειας και πολλών ανατροπών ξεδιπλώνεται απαλή σαν το μετάξι, γεμάτη όνειρα ελπίδων και πόθων, μα εύθραυστη και πολλές φορές απατηλή. Πλημμυρισμένη από ήχους, χρώματα και αρώματα, Ελλάδας, σ’ ένα αέναο ταξίδι, που ξεκινά με αφετηρία την Αθήνα, βαδίζει στα νερά της νύμφης του  Θερμαϊκού,  στους δρόμους της Φλώρινας, στο μαγευτικό Καρπενήσι, και φθάνει μέχρι τις λίμνες των Πρεσπών. Εκεί οι ήρωες θα ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές, αλλά και απρόβλεπτες καταστάσεις, αφού η δίνη της λίμνης, ρουφά όλα τους τα όνειρα, πνίγοντας τα ιδανικά τους. Ο κάθε πρωταγωνιστής μοναχικός περιπατητής της προσωπικής του ιστορίας. Και τι ρόλο άραγε θα παίξει ο αριθμός 333, που είδε στον ύπνο της η Δανάη;  Θα καταφέρουν όλοι μαζί να ξεπεράσουν τον κάβο με τις δυσκολίες μιας ζωής, που άλλοτε κανακεύει όνειρα κι άλλοτε πληγώνει πόθους;


Λίγα λόγια για την συγγραφέα Έλενα Τζαβάρα:

Η Έλενα Τζαβάρα γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική στο ωδείο και φοίτησε σε σχολή γραμματέων.  Εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε νεαρή ηλικία ξεκίνησε να γράφει ποιήματα πεζά, ομοιοκατάληκτα και ποιητικούς σχηματισμούς. Το 2013, έτος που ολοκλήρωσε την επαγγελματική της διαδρομή και εγκαταστάθηκε στην Ακράτα, η έμπνευσή της την οδήγησε στην ελληνική λογοτεχνία.

Η συγγραφή τη συναρπάζει, αφού την αποσπά από τη φθορά της καθημερινότητας.  Συνεχίζει να δημιουργεί πάντα με καλή διάθεση, ακούγοντας απαλή μουσική. Χόμπι της, εκτός από τη μουσική, είναι η ζωγραφική, η ανάγνωση καλών λογοτεχνικών βιβλίων, τα ταξίδια και η άθληση. Λατρεύει τα ζώα. Καθημερινά ασχολείται με τη φροντίδα της μικρόσωμης σκυλίτσας της. 

Τον Ιούνιο του 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ το πρώτο λογοτεχνικό έργο της: «Ανταύγειες μέσα από την ομίχλη». Τον Μάιο του 2018 κυκλοφόρησε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, το δεύτερο έργο της: «Το σεντούκι των κρυμμένων μυστικών», και τον Νοέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το τρίτο έργο της: «Άλικο Βελούδο», εκδόσεις ΑΥΡΑ. Το  «Άλικο Βελούδο» τον Ιούλιο του 2020, απέσπασε το Α΄ βραβείο, ως ιστορικό βιβλίο σε διαγωνισμό, που προκήρυξε  η ομάδα Βιβλίο της Παρέας. Το τέταρτο λογοτεχνικό έργο της έργο «Η Δίνη της Λίμνης», κυκλοφόρησε τον Μάιο από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια