Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Η ντίσκο του Γκόγκολ" του Πάβο Μάτσιν | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 


Συγγραφέας: Πάβο Μάτσιν
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 182
Εκδόσεις: Βακχικόν

                                                                             Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


Σε μια επαρχιακή πόλη της Εσθονίας, το Βιλτζάντι, ζούνε  ένα ετερόκλητο συνονθύλευμα ρωσόφωνων μελών μιας συμμορίας Μπίτνικ, μποέμ ανθρώπων, βιβλιοπωλών, μικροαπατεώνων, και φανατικών οπαδών των Μπιτλς. Ο πορτοφολάς Κονσταντίν Οπιάτοβιτς, ο Αρκάντι Ντιμίτριγιεβιτς γνωστός ως Αρκάσα, ο Βάσια Κολγιούτζιν που μαζί με τον Αρκάσα λάτρευαν τους Μπιτλς, ο Μπούλι Τζ. Μπάντενοβ,  ο κιθαρίστας Γκριγκόρι Κάφοβιτς Καφ. Όλοι αυτοί  συχνάζουν στο παλαιοβιβλιοπωλείο στην οδό Καστλ, που ονομάζεται Βιβλιοπωλείο και είναι ιδιοκτησία του Νόελχαρντ Σπρινγκ.

Ο μεγάλος συγγραφέας και πνευματικός γίγαντας  Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ ανασταίνεται και, όπως ο Λάζαρος έχει καταπατήσει τον θάνατο και εμφανίζεται στο Βιλτζάντι. Προσωρινά ο Γκόγκολ είναι φυλακισμένος στην τουαλέτα .Το γεγονός της ανάστασης του Γκόγκολ  κρατιέται μυστικό ,γιατί η ανθρωπότητα και ο κόσμος δεν είναι ακόμη προετοιμασμένοι για αυτό. Αυτοί οι φίλοι αποφασίζουν να τον φυλάνε με την σειρά τον ασυνήθιστο κρατούμενο, τον Γκόγκολ και η Κατερίνα να του σερβίρει καθημερινά φαγητό.

 Μέχρι το τέλος της ιστορίας, τέσσερις ευαγγελιστές ο Νόελχαρντ Σπρινγκ, ο Κονσταντίν Οπιάτοβιτς, ο  Γκριγκόρι Κάφοβιτς Καφ και ο ΜπούλιΤζ.Μπάντενοβ  θα γράψουν τέσσερα διαφορετικά ευαγγέλια χαράς, στα εσθονικά, τέσσερις διαφορετικές εκδοχές του αποτρόπαιου περιστατικού του Γκόγκολ και το Ευαγγέλιο της Κατερίνας προοριζόταν για τις κουρασμένες και εγκαταλελειμμένες γυναίκες. Αυτοί θα γράψουν τα ανατρεπτικά τους ευαγγέλια για τον Γκόγκολ, στο τοπικό φρενοκομείο το Άσυλο Γιαμετζάλα, παρά τις προσπάθειες της μυστικής αστυνομίας του Ρωσικού Βασίλειου να τους αποτρέψει.

Οι φωνές των ανθρώπων δεν μπορούσαν πλέον να καταπνίγονται. Μίλησαν για την αυγή μιας νέας εποχής που προφητεύεται από τα γεγονότα .

Πληθωρική, τραγελαφική, εμβριθής, ονειρική, ξεκαρδιστική, μυστικιστική, ψυχεδελική και δυστοπική, «H ντίσκο του Γκόγκολ» αφηγείται την παραβολή ενός μικρού έθνους, του οποίου ο γιγαντιαίος γείτονας, η  Ρωσία, κυριολεκτικά στέλνει τη λογοτεχνία του στο αποχωρητήριο, μόνο και μόνο για να αναστηθεί από τους νεκρούς σε μια λογοτεχνικά θεαματική αποκάλυψη των καλύτερων παραδόσεων του Μπουλγκάκοφ και του μαγικού ρεαλισμού.


O Πάβο Μάτσιν (Paavo Matsin) είναι Εσθονός συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει συνολικά δέκα βιβλία: μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και παιδικά βιβλία. Με το μυθιστόρημά του Η ντίσκο του Γκόγκολ κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Μυθιστορήματος και το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα σερβικά, ρωσικά, ουγγρικά, λετονικά, γερμανικά, φινλανδικά, αγγλικά, δανέζικα, βουλγαρικά και ελληνικά. Η έκδοση υποστηρίχθηκε από το Eesti Kultuurkapital.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια