Είδαμε την παράσταση "Κάντω Τζαβέλλα" του Θανάση Σταυρόπουλου


Γράφει η Βάσω Κανιώτη

Βρεθήκαμε στο κηποθέατρο Νίκαιας για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Κάντω Τζαβέλλα» σε σκηνοθεσία του Μενέλαου Τζαβέλλα και μπορούμε να πούμε πως τα συναισθήματα συγκίνησης και ρίγους που μας προκάλεσε η παράσταση θα μας συντροφεύουν για πολύ καιρό.


Ιστορίες σαν και αυτή, της Κάντω Τζαβέλλα, μας κάνουν να αναλογιστούμε το μεγαλείο της δύναμης της «ιδέας» και της περηφάνιας που είχε η πατρίδα μας ενάντια στις κτηνώδης ορέξεις του τουρκικού ζυγού. Η ιστορία της Κάντως είναι από εκείνες που αποδεικνύουν πως έννοιες όπως η πίστη, η αγάπη, η πατρίδα και η οικογένεια είναι αξίες θεμελιώδεις στον άνθρωπο και δε μπορεί κανείς – ακόμα και ο θάνατος – να τις διαγράψει από τη μνήμη και τη συνείδησή τους.

Οι μουσικές επιλογές που «έντυσαν» το έργο (ερμηνεία της μεγάλης τραγουδίστριας του δημοτικού τραγουδιού Κατερίνας Κόρου), μας αφύπνισαν εκείνα τα έντονα συναισθήματα που μόνο η μουσική μπορεί να αφυπνίσει.


Η ωμότητα των Τούρκων ενάντια στους Έλληνες, η απαίτησή τους να πάρουν τη Κάντω στο χαρέμι του Αγά και η σθεναρή αντίσταση τόσο της οικογένειας των Τζαβελαίων, όσο και της ίδιας της Κάντω, αποτέλεσαν το τρίπτυχο πάνω στο οποίο ισορρόπησε η παράσταση.

Η απόδοση των ηθοποιών υπήρξε σε άρτια εναρμόνιση με τους ρόλους. Τα λιτά, αλλά άκρως εύστοχα επιλεγμένα σκηνικά, μας μετέφεραν σχεδόν αβίαστα στην τότε αποχή. Η θέση της γυναίκας - ως κόρη, ως σύζυγος, ως αδερφή - σε ρόλο πρωταγωνιστικό. Η σθεναρή της αντίσταση, αντικείμενο θαυμασμού και περηφάνιας για όλους μας.



Η «Κάντω Τζαβέλλα» αποτελεί την ιστορία – ορόσημο της ελληνικής οικογένειας στην επανάσταση και μας διδάσκει το πώς η δύναμη ψυχής και η περηφάνια, μπορούν να τα βάλουν με τους πάντες, ακόμα και να αψηφήσουν τον ίδιο τον θάνατο.



Συντελεστές

Κείμενο: Θανάσης Σταυρόπουλος
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας
Σκηνικά: Βασίλης Σακκής
Κοστούμια παράστασης: Εργαστήρι Ελληνικών Παραδοσιακών Φορεσιών Αιμιλία Γιαννοπούλου, ‘Αγιοι Θεόδωροι - Πύργος Ηλείας
Φωτογραφίες: Ηλίας Περγαντής
Χορεύει το Παραδοσιακό Ελληνικό Συγκρότημα Ελπάχο – Δικταίοι Καστρινοί Γιώργος Φραγκάκης

Επικοινωνία και προβολή της παράστασης : Νταίζη Λεμπέση| τηλέφωνο επικοινωνίας 6908502631 | e-mail daisylempesi@hotmail.gr |
Σύμβουλος παραγωγής : Νινέττα Λεμπέση

Παραγωγή : Music and Drama Productions – Mαυρίκιος Μαυρικίου



Πρωταγωνιστούν

Όλγα Πολίτου, Αθηνά Τσιλύρα, Νέλλη Γκίνη, Ορφέας Παπαδόπουλος, Έφη Κιούκη, Δημήτρης Τσέλιος, Ραλλού Κρινή, Νίκος Δερτιλής, Πέτρος Πέτρου, Ειρήνη Καρυπίδου, Μέλπω Σφακιανάκη, Αρετή Τσιαμπόκαλου, Γιάννης Ντόνεφ και Ίγκι Λίγκουρι.

Μαζί τους ο Γιώργος Γιαννόπουλος
Τους συντροφεύει η ερμηνεύτρια του δημοτικού τραγουδιού Κατερίνα Κόρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια