Έκθεση: Takis – Ενεργειακοί Τόποι, στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

 


Έκθεση «Takis – Ενεργειακοί Τόποι»

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα)

Έως 17 Οκτωβρίου 2021

 

11 + 1 έργα συνθέτουν τον θαυμαστό κόσμο του γλύπτη Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης 1925-2019, Αθήνα) στην έκθεση με τον τίτλο «Takis-Ενεργειακοί Τόποι» που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στον χώρο του στην Αθήνα (Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο),  έως τις 17 Οκτωβρίου 2021.



Τα ιστορικά έργα-σταθμοί στην καλλιτεχνική πορεία του διεθνούς Έλληνα εικαστικού, το Λουλούδι (1978), το Ηχητικό (1965) το Κορίτσι (1976) το Αγόρι (1976), το Σινιάλο (1974), το Μουσικό (1977) μεταξύ άλλων, όλα μέρος της δωρεάς του Αλέξανδρου Ιόλα στο τότε Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που εκτίθενται σε μόνιμη βάση στις εγκαταστάσεις του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται δίπλα στην βίντεο και φωτογραφική αντίστοιχα αποτύπωση των εμβληματικών έργων Γκονκ (1978) και τα Τηλεφώτα (Télélumière, 1961), τα οποία δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν από τη Θεσσαλονίκη στο Μουσείο στην Αθήνα. Την έκθεση συμπληρώνει η ηχητική εγκατάσταση Μουσικός χώρος 1 (2004), από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, καθώς και αρχειακό υλικό και φωτογραφίες.  

Όλα μαζί μετατρέπουν τον όροφο περιοδικών εκθέσεων του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά, ενός μουσείου αφιερωμένου στη σύγχρονη γλυπτική, σε ένα ενεργειακό περιβάλλον με ήχους επικούς και παρατεταμένους που μεταφέρουν τις ταλαντώσεις, την κίνηση, το φως, τη δόνηση, την έλξη και την κρούση.

 

TakisΗχητικό, 1965, κατασκευή, ξύλο, σίδερο, ηλεκτρομαγνήτης Δωρεά  Αλέξανδρου Ιόλα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Συλλογές MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Φωτ.. Στέφανος Τσακίρης © MMCA DCA Europeana


Η ιστορικός τέχνης - επιμελήτρια της έκθεσης και του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνα Σύρογλου σημειώνει: «Πως προσεγγίζει o Takis τα θέματά του ως άλλος εμπνευσμένος εφευρέτης που έδινε ζωή στα ασήμαντα καθημερινά υλικά και μετέτρεπε την τέχνη σε παιχνίδι κίνησης και ήχου; Ο πρωτοπόρος, αυτοδίδακτος σχεδόν μυθιστορηματικός καλλιτέχνης, με ενέργειες όπως να «εκτοξεύσει» τον πρώτο καλλιτέχνη-αστροναύτη, εκρηκτικές performances και δράσεις με τη συμμετοχή του κοινού, καθιερώθηκε ως προσκεκλημένος ερευνητής της φυσικής και της μηχανικής του ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης) αλλά και των sold out μουσικών παραστάσεων στο Πανεπιστήμιο του Berkley. Πως αντιλαμβάνεται ο καλλιτέχνης, με το ένστικτο ενός ευρεσιτέχνη τη σύγχρονη γλυπτική; Μας έπεισε σαν παιδί για το όραμά του, φόρτισε με δυναμισμό και ένταση τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες, έκανε τέχνη τα κατάλοιπα της βιομηχανίας, ύψωσε τα γλυπτά του και φώτισε το μεταπολεμικό τοπίο, ενεργοποίησε τους ήχους, την κίνηση και τον χρόνο του κόσμου του, αφοσιώθηκε στην έρευνα και στην παρατήρηση, εγκατέλειψε τα παραδοσιακά μέσα, φτάνοντας πάντα σε απροσδόκητα αποτελέσματα και εκπληκτικές εμπειρίες.»


ΤakisΣινιάλo, 1974, σίδερο, 320x40 εκ.

Δωρεά  Αλέξανδρου Ιόλα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Συλλογές MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Φωτ.. Στέφανος Τσακίρης © MMCA DCA Europeana


Στην έκθεση «Takis - Ενεργειακοί Τόποι» εντάσσονται συμπεριληπτικές εφαρμογές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Minds Eye» και εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα ατόμων με οπτική αναπηρία στα έργα Ηχητικό (1965), Σινιάλα (1974) και Μουσικό (1977) του καλλιτέχνη Takis. Το «Mind’s Eye» είναι ένα project της OffStream, που υλοποιήθηκε το 2020 σε τμήμα της συλλογής του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης.

 

Ξεναγήσεις

Οι ξεναγήσεις στην έκθεση «Takis – Ενεργειακοί Τόποι» πραγματοποιούνται έως τις 17 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στη 13:00.

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις προϋποθέτει δήλωση συμμετοχής και επικοινωνία στο τηλέφωνο 2103215717 και το reception.mam@momus.gr. Στον χώρο τηρούνται όλες οι συνθήκες  ασφάλειας της δημόσιας υγείας. H χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια