Αγαθή Γαλανοπούλου: "Πολλά κομμάτια του εαυτού μου εκφράζονται μέσω των έργων μου"


Η Αγαθή Γαλανοπούλου είναι μία καλλιτέχνης που αγαπά τη ζωγραφική και συγχρόνως την ιατρική έχοντας αρκετά καλλιτεχνικά έργα στο ενεργητικό της και συμμετοχές σε αρκετές εκθέσεις ζωγραφικής. Σήμερα φιλοξενείται στις Τέχνες με αφορμή το πρώτο ατομικό της λεύκωμα που φέρει τον τίτλο «Αισθαντικότητα Ψυχής» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «'Οστρια».
Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη


Από τη λευκή ποδιά του ιατρού, βυθισμένη στα χρώματα και τους καμβάδες σας. Πώς προέκυψε αλήθεια η ζωγραφική στη ζωή σας; 

Η αγάπη μου για την ζωγραφική υπήρχε πάντα μέσα μου, από τα παιδικά μου χρόνια. Οι πρώτες μου αναμνήσεις με οδηγούν στα  πρώτα σκίτσα που έκανα, κάτω από την επιτήρηση του πατέρα μου.

Ο παππούς της μητέρας μου ήταν ζωγράφος. Ένα μπόλιασμα λοιπόν από οικογενειακές καταβολές, πατρικά DNA, ίντριγκα με το χέρι, κέντρισμα από τους δικούς μου ανθρώπους, ήταν οι λόγοι, οι οποίοι μου κρατούσαν πάντα ζωντανή στο μυαλό και στην ψυχή, την μεγάλη μου επιθυμία να ταξιδέψω σε  αυτόν τον μαγικό κόσμο της τέχνης. Πάντα μια διακατείχε μια έντονη επιθυμία, να εκφραστώ μέσα από την ζωγραφική, δεν είχε όμως φτάσει ακόμη αυτή η στιγμή, η κατάλληλη!!.

Αγαπούσα όμως  πολύ, συγχρόνως και την ιατρική. Ήταν ένα άλλο όνειρο, η προσφορά μου στον συνάνθρωπο.Έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στις δυο μου αγάπες, στα δυο όνειρα μου. Πολύ δύσκολο και συγχρόνως επώδυνο!!Όταν έφτασε ο καιρός να επιλέξω ανάμεσα στην  ιατρική και την ζωγραφική, βρέθηκα σε μεγάλο δίλημμα. Ποια θα ήταν η επιλογή μου; Η προσφορά στον συνάνθρωπό μου ή η φροντίδα της ψυχής μου! Θα μπορούσα να προσφέρω πολλά ως γιατρός. Να βλέπω κάποια κύτταρα, μέσα από τους φακούς του μικροσκοπίου  και από την διάγνωση αυτή,  να βοηθήσω  κάποιο συνάνθρωπο μου. Υπερίσχυσε, αυτή η σκέψη μου και ακολούθησα την ιατρική, χωρίς όμως ποτέ να ξεχνώ την ζωγραφική. Η ιατρική πια ήταν στόχος ζωής.  

Στα φοιτητικά μου χρόνια το παιδικό μου όνειρο, με πλησίαζε και συνεχώς με προκαλούσε να αναζητήσω τα χρώματα, τον καμβά και το θέμα μου. Οι σπουδές μου όμως στην Ιατρική σχολή, η εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου, ως αγροτικός Ιατρός και η ειδίκευσή μου ως γιατρός κυτταρολόγος, δεν μου επέτρεψαν να υλοποιήσω αυτό το όνειρο μου. Ασκώντας πια το ιατρικό επάγγελμα,το μικροσκόπιο  ήταν εκείνο, που με έβαλε σε σκέψεις και ήταν η αφορμή να ξεκινήσω αυτό που εγώ πάντα λέω, το παιχνίδι με τα χρώματα.   Θα μπορούσα τις εικόνες αυτές που βλέπω στα  οπτικά μου πεδία  να τις μεταφέρω στον καμβά.

Εκτός από τις εικόνες στο μικροσκόπιο, αφορμή να ασχοληθώ με την ζωγραφική  ήταν και η ανάγκη έκφρασης. Λατρεύω το να αποτυπώνω στον καμβά ό,τι νοιώθω, ο,τι με αγγίζει στην ψυχή και κάνει την καρδιά μου να χτυπά δυνατά, οτιδήποτε έχει πυροδοτήσει την έμπνευσή μου.

Πριν 15 χρόνια, επιτέλους, έγινε αυτό που περίμενα πάντα με αγωνία και το οποίο δεχόταν αρκετές αναβολές λόγω των υποχρεώσεων μου! Μου δόθηκε η ευκαιρία, να αρχίσω τα πρώτα μαθήματα Ζωγραφικής. Παρακολούθησα το εικαστικό πρόγραμμα "Ζωγραφική και Σχέδιο" στο Εργαστήριο Ζωγραφικής και σχεδίου ART PALACE στη Ρόδο, έναν κύκλο μαθημάτων σε Ζωγράφο και Αγιογράφο στη Ρόδο, μαθήματα εικαστικών στο Ίδρυμα Σταματίου στην Ρόδο, διαδικτυακά παρακολούθησα μια σειρά μαθημάτων ζωγραφικής και σχεδίου, ώσπου αποφάσισα να παρακολουθήσω, το διετές πρόγραμμα σπουδών του τμήματος  εικαστικών  της σχολής ΑΚΤΟ όπου και αποφοίτησα το 2019.

Νοιώθετε πως μέσω της ζωγραφικής αποκτά χρώμα πέρα από τους πίνακές σας και η ζωή σας;

Το έργο κάθε ανθρώπου, είτε αυτό είναι λογοτεχνία, είτε μουσική, είτε ζωγραφική, είτε αρχιτεκτονική, είτε οτιδήποτε άλλο, είναι πάντα ένα πορτρέτο του εαυτού του!Σάμιουελ Μπάτλερ

Το χρώμα λοιπόν, θα έλεγα, που υπάρχει στην ζωή μου και το οποίο προκύπτει από τα  άπειρα συναισθήματα, χρωματίζει τους πίνακες μου........ και οι πίνακες μου είναι το πορτρέτο του εαυτού μου.

Το κόκκινο χρώμα της αγάπης, του έρωτα, της ωριμότητας, της επανάστασης,  το μπλε της ηρεμίας ,της περισυλλογής, το πράσινο της ελπίδας, της αρμονίας, του αλτρουισμού, αναμιγνύονται στον χρωστήρα της παλέτας μου και μένουν εκεί για πάντα στον λευκό καμβά.

Όσα συμβαίνουν γύρω μου, διεγείρουν την ψυχή μου, πυροδοτούν την έμπνευσή μου και με προκαλούν να τα αποτυπώσω στον καμβά. Με συναρπάζουν τα χρώματα των λουλουδιών, της θάλασσας με τις άπειρες αποχρώσεις της, στην νηνεμία, στην φουρτούνα στο ηλιοβασίλεμα, τα χιονισμένα τοπία. Η  νοσταλγία για την ιδιαίτερη μου πατρίδα, την Παραμυθιά, με οδηγεί σε αυτά τα  βουνά και τα χιονισμένα τοπία.

Ο πόνος, η ανησυχία, η αγωνία για τα  παιδιά του πολέμου, οδηγούν τα πινέλα μου στα  παιδιά της προσφυγιάς, η αγάπη μου για την μουσική με προκαλεί να ζωγραφίζω  μουσικά όργανα και νότες παντού.




Εκφράζω την αγάπη και τον έρωτα.... αυτή την υπέρβαση που μας βοηθά να δώσουμε νόημα στη ζωή, που μας κάνει θερμούς, εύθυμους και διαχυτικούς, ζωγραφίζοντας στον καμβά  ζευγάρια ερωτευμένα..... με φιλιά και σιωπές..... να χορεύουν ακατάπαυστα στο χιόνι, στην βροχή, στο ηλιοβασίλεμα, να κάνουν όνειρα και να χάνονται σε πελάγη ευτυχίας, μεθυσμένοι από το νέκταρ της αγάπης.


Την επέλεξα τη ζωγραφική ως ένα μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης,  πιστεύοντας πάντα, ότι μέσα από αυτό που αγαπάς πολύ, μπορείς να εκφραστείς καλύτερα... σιωπηλά και θεραπευτικά. Είσαι εσύ   η παλέτα σου  και ο καμβάς... μιλάς μαζί τους και νιώθεις γαλήνια, μεταφέροντας στον καμβά ό,τι ακριβώς ένιωσες!Χρωματίζω, λοιπόν, με το χρώμα της ζωής μου, τα έργα μου και μέσα από αυτά, παίρνω δύναμη να δημιουργώ και να   συνεχίζω το λειτούργημα μου ως γιατρός. 



Παρακολουθώντας με προσοχή το καλλιτεχνικό σας λεύκωμα, νομίζω είναι κάτι παραπάνω από εμφανές το γυναικείο στοιχείο μέσα σε αυτό. Αποτελεί η γυναίκα πηγή έμπνευσης για εσάς; 

Ο συγγραφέας Γιώργος Δόλγυρας στην κριτική του για την καλλιτεχνική μου δραστηριότητα γράφει: «Ουτοπικός έρωτας», θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος μίας έκθεσης της εικαστικού- γιατρού Γαλανοπούλου Αγαθής.  Καθώς τα έργα της διέπονται από έναν αχαλίνωτο ερωτισμό και μια συναισθηματική έντονη ιδανικότητα που εξιδανικεύουμε οι άνθρωποι για την ζωή αλλά σπανίως ως ποτέ δε κατορθώνουμε, οπότε και συμβιβαζόμαστε. Χοροί στην βροχή, σε πόλεις ή σε ερημιές από ζευγάρια ερωτευμένα, διαδέχονται παιδιά στο πρώτο τους φιλί, την πρώτη τους αγκαλιά ή να πιάνουν σφιχτά σε έναν παιδικό έρωτα τα χέρια. Οι μελωδίες της ευτυχίας διαδέχονται η μία την άλλη. Και ένας έρωτας μεγαλειώδης και απέραντος ως κινηματογραφικός διέπουν τα έργα της καλλιτέχνιδος. Φυσικά ξεχωρίζουν και πιο πεσιμιστικά έργα της όπως η «κατάθλιψη» και τοπία όπου συναντάμε μόνες κοπελίτσες ή γυναίκες να περιπλανιόνται αναζητώντας τον έρωτα. Ένας παραμυθένιος κόσμος ξεχύνεται μπροστά μας μέσα από τα έργα της.

Aκριβής περιγραφή της θεματολογίας μου, με λέξεις και χαρακτηρισμούς, που ο συγγραφέας  πολύ καλά γνωρίζει!

Η θεματολογία μου λοιπόν ποικίλει. Τοπία, νεκρή φύση, αφηρημένοι τέχνη, γυμνό, παιδιά ειρήνης και παιδιά πολέμου, γυναικείες φιγούρες, προσωπογραφία, χοροί στην βροχή με αγκαλιές και φιλιά ερωτευμένων ζευγαριών με τη ρομαντική ψυχή και την ερωτική ματιά. Διαδέχονται παιδιά στο πρώτο τους φιλί, την πρώτη τους αγκαλιά ή να πιάνουν σφιχτά σε έναν παιδικό έρωτα τα χέρια.

Ειναι όντως εμφανές το γυναικείο στοιχείο μέσα στο εικαστικό μου λεύκωμα, άλλοτε γυναικείες φιγούρες και άλλοτε αγκαλιά με το ταίρι τους παθιασμένα, να γεύονται τα χνώτα τους και να ανταλλάζουν ερωτικές ματιές!

Ψυχική ανάταση, αίσθηση της ελευθερίας, της ψυχής η ελευθερία, η αναμονή, η προσμονή, αυτοπεποίθηση, αρχόντισσα ψυχή, η απόγνωση, η Αρετούσα σε Αm, η απόλυτη γαλήνη, η οπτασία της Ροτόντας, η μελωδία της ψυχής..... είναι τίτλοι έργων μου που υπάρχουν σε αυτό το εικαστικό λεύκωμα.... λέξεις γένους θηλυκού, εκφράζοντας την αναπτέρωση ηθικού, την ψυχική ελευθερία από τυχόν καταπίεση, εκφράζοντας..... της ψυχής την ελευθερία... αξία ανεκτίμητη,.... την αναμονή αγωνιώντας για κάτι, την προσμονή, την απόγνωση..... αυτό το πένθος, την λύπη, αυτό το γκρι σύννεφο κατάθλιψης.... να πέφτεις και να μη ξέρεις γιατί, μόνη σου να νιώθεις, να πονάς, τα νύχια σου στις σάρκες σου να βουτάς, να ματώνεις και να κλαις. Εκφράζοντας στον καμβά….. την αίσθηση της ελευθερίας, όταν πια δεν νιώθεις αυτή την τυχόν ενδοοικογενιακή βία, αλλά και... εκφράζοντας την αυτοπεποίθηση….. που σε κάνει να ξεχωρίζεις, την απόλυτη γαλήνη, την αρχόντισσα ψυχή...... μία ψυχή γεμάτη αισθήματα, μια ψυχή όμορφη γλυκιά, μια ψυχή που όταν απελευθερωθεί από της ψυχής το τέλμα γίνεται δυνατή, την μελωδία της ψυχής.... με την ψυχή να τραγουδάει  μελωδικά γιατί είναι χαρούμενη, όπως η Αρετούσα που παίζει με την κιθάρα της…. γεμάτη πάθος και χαρά, σε Αm(λα μινόρε), τον  έρωτα της, για  τον Ερωτόκριτο.




Όλες αυτές, λοιπόν, οι γένους θηλυκού λέξεις και  επίθετα, θεωρώ ότι μέσω μιας γυναικείας φιγούρας, θα μπορούσαν να αποτυπωθούν άριστα στον καμβά, από μια γυναίκα  καλλιτέχνη, η οποία μπορεί ως γυναίκα να γνωρίζει καλύτερα την ψυχοσύνθεση της γυναίκας. Μέσω των έργων μου αυτών θα ήθελα να περάσω κάποια μηνύματα, να αφυπνίσω και να προβληματίσω τον θεατή και ολόκληρη την κοινωνία για την θέση που δίδεται στην γυναίκα σήμερα.

Να αναθεωρηθούν κάποια δεδομένα και να υπάρξει κάποιος προβληματισμός για καταστάσεις οι οποίες πιθανόν να οδηγήσουν μια γυναίκα  στην απόγνωση, στην οργή, στην κατάθλιψη, στην απογοήτευση όπως φαίνεται και σε κάποια από τα έργα μου. Καταστάσεις όπως η βία κατά των γυναικών με άμεσες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Η ενδοοικογενειακή βία είναι η πιο συχνή αιτία τραυματισμού της γυναίκας, με κατάληξη και στην γυναικοκτονία, όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.



Ας κινητοποιηθούμε για μια κοινωνία της ισοτιμίας των ανθρώπων, για μια δημοκρατική και αξιοπρεπή ζωή και να έχει η γυναίκα την θέση ακριβώς που της αρμόζει στην κοινωνία.

Ως καλλιτέχνης και ως γιατρός, είμαι πάντα υπέρ των αδυνάτων, είτε πρόκειται για γυναίκα, είτε για παιδιά, είτε για ηλικιωμένους, είτε για διάφορες κάθε φορά κοινωνικές ομάδες!

Ευελπιστώ μέσα από τα έργα μου να καταφέρω να βάλω ένα μικρό λιθαράκι, στην προσπάθεια ευαισθητοποίσης της κοινωνίας, ενάντια σε όλα αυτά τα φαινόμενα, καθώς επίσης και στην αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία που ζούμε.

Οι πίνακές σας έχουν εκείνη τη νότα της καθημερινότητας, αλλά συνάμα εκείνη τη φλόγα του συναισθήματος. Είναι αυτή η πυξίδα σας καθώς ζωγραφίζετε ή αναβλύζει πηγαία από μέσα σας;   

Είναι μια κατάθεση ψυχής για μένα, το παιχνίδι με τα χρώματα, κάτι που το διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας τους τίτλους των έργων μου!

Θα ζωγραφίσω πάντα αυτό που κυριεύει την ψυχή μου και ανυπομονεί να εμφανιστεί μέσω ενός πίνακα ζωγραφικής. Όλες οι τέχνες εκφράζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας σε κάποιον βαθμό. Είναι αυτό που αναβλύζει πηγαία από μέσα μας! Σε αντίθεση με την πραγματικότητα, οι διάφορες μορφές τέχνης συγκεντρώνονται στην έκφραση των πιο μύχιων σκέψεων κι ονείρων μας.

Μία βαθιά ενδοσκόπηση στην ψυχή ενός ευαίσθητου καλλιτέχνη είναι πραγματικά συγκλονιστική. Πολλές φορές μάλιστα μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες ολόκληρες λέξεις. Δεν χρειάζεται να δω τα μάτια για να τα ζωγραφίσω …. αφού το νοιώθω ότι είναι ο καθρέφτης της ψυχής…. μιλάνε …λένε ότι δεν λέει το στόμα….. μέσα από αυτά διαβάζεις την ψυχή… πότε σου λέει αλήθεια και πότε ψέματα, διαβάζεις την αγάπη, την χαρά, τον έρωτα, τον θυμό, τον πόνο. Κάθε έκφρασή τους δείχνει την κάθε πτυχή της ψυχής.

Έχουν ήδη αποτυπωθεί στον καμβά πριν ακόμα αναλάβουν το έργο τα πινέλα και τα χρώματα της παλέτας.

Η φαντασία μου απογειώνεται και ξετυλίγεται σαν κουβάρι, προσφέροντάς μου, εξαιρετική διέξοδο, αποτυπώνοντας τις εικόνες του μυαλού και της ψυχής, πάνω στον λευκό καμβά. 

Παντρεύεται η ιατρική με τη ζωγραφική; Και αν ναι, με ποιο τρόπο;

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς τι σχέση έχει η ιατρική με την ζωγραφική.

Ο γιατρός καλλιτέχνης γνωρίζει εκτός από την επιστήμη του πώς να δημιουργεί και να συνθέτει εκ του μηδενός πάνω σε λευκό καμβά ή σε επεξεργασμένο ξύλο μια μορφή, μια σύνθεση, ένα τοπίο.

Ο γιατρός καλλιτέχνης, βλέπει με άλλο μάτι τους ασθενείς του, εμβαθύνει στον εσωτερικό τους κόσμο και παντρεύει την έμπνευση με το ερέθισμα, με αποτέλεσμα να γίνεται ένα  πάντρεμα της ιατρικής με την ζωγραφική.

Την έμπνευση για πολλά από τα έργα  μου την δώσανε εικόνες που έβλεπα μέσα από τους φακούς του μικροσκοπίου.

Όλα ξεκινούσαν από ένα μικρό πλακίδιο, το οποίο περιείχε κάποια κύτταρα προς εξέταση. Εικόνες μη ορατές δια γυμνού οφθαλμού, αλλά με "καλλιτεχνικά" αποτελέσματα. Βλέποντας στο μικροσκόπιο ένα κύτταρο, με το κυτταρόπλασμα του, τον πυρήνα και το πυρήνιο, μου  θύμιζε  ένα μάτι με τον σκληρό χιτώνα, την ίριδα, την κόρη του οφθαλμού, το οποίο με προκαλούσε να το σχεδιάσω στο χαρτί η στον λευκό μου καμβά. Ριζώματα και γυμνά κλαδιά δένδρων μου θύμιζαν οι εικόνες του νευρικού συστήματος στο μικροσκόπιο, λουλούδια μέσα από το καλειδοσκόπιο, μου θύμιζαν τα κύτταρα μας, μανιτάρια το αναπνευστικό σύστημα, λεωφόρους και εργοστάσια, πεδιάδες και λαγκάδια, βουνά και σπηλιές, λουλούδια, πουλιά μου θύμιζαν στο μικροσκόπιο τα οπτικά μου πεδία, με κύτταρα από  το δέρμα, τις φλέβες, τις αρτηρίες, τους νευρώνες, τα όργανα και τα οστά.  

Αισθάνομαι  πλήρης με τον συνδυασμό ιατρικής και ζωγραφικής. Ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα να καταφέρω να παντρέψω άριστα αυτά τα δύο.

Ιατρική: στόχος ζωής 

Ζωγραφική: καρδιά και ψυχή ,χέρι και ευαισθησίες .

Με την ιατρική προσφέρω στον συνάνθρωπο μου, στον ασθενή μου ό,τι περισσότερο μπορώ... με τη ζωγραφική ξεκουράζεται, γαληνεύει η ψυχή μου, νοιώθω αυτήν την ψυχική ανάταση όπως είναι και ο τίτλος σε ένα από τα έργα μου. 

Ποιο το αίσθημά σας την ώρα που ζωγραφίζετε;

Πολλά κομμάτια από τον εαυτό μου εκφράζονται μέσω τον έργων μου. Στιγμές  χαράς, λύπης, κρυφές αλλά και εμφανείς επιθυμίες μου. Το υπερβατικό εγώ μου. Τα μάτια που πρωτοείδα και χανόμουν σε πελάγη ευτυχίας, στιγμές αγάπης, έρωτα,απογοήτευσης απόγνωσης, προσμονής αλλά και ψυχικής ανάτασης. Στιγμές ευεξίας και μέθης με τις νότες να χαϊδεύουν την ψυχή μου. Ρομαντικές στιγμές στη Βενετία, ρομαντικοί χοροί στην Ταορμίνα, ρομαντικά ηλιοβασιλέματα. Στιγμές που έκανα όνειρα, αλλά και στιγμές που αναπολούσα εικόνες του παρελθόντος. Ξαναζώ έντονα αυτές τις στιγμές όταν ζωγραφίζω. Ελευθερώνεται η φαντασία μου  και χάνομαι ώρες ατέλειωτες μέσα στο παραμύθι των χρωμάτων της παλέτας μου.


Όταν ζωγραφίσω βουνά και χιονισμένα τοπία, νοιώθω έντονα την νοσταλγία για την  ιδιαίτερη μου πατρίδα. Ζωγραφίζοντας παιδιά του πολέμου επηρεασμένη από τα παιδιά της προσφυγιάς, θα νιώσω πόνο, λύπη αγωνία. Εκφράζω όλα αυτά τα συναισθήματα ….σιωπηλά και θεραπευτικά. Είμαι εγώ, η παλέτα μου και ο καμβάς… μιλώ μαζί τους και νοιώθω μια μαγεία να με κυριεύει.      


Τα έργα σας έχουν πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής και έχουν τοποθετηθεί σε περίοπτες θέσεις, να φανταστώ. Πώς νοιώθετε όταν μιλάτε για τα έργα σας;

Τα έργα μου τα νοιώθω σαν παιδιά μου, γιατί είναι ένα μέρος του εαυτού μου, είναι ένα πορτρέτο του εαυτού μου. Νοιώθω μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που κατάφερα να πραγματοποιήσω ένα παιδικό μου όνειρο. Η χαρά μου είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν νοιώθω ότι τα έργα μου αγκαλιάζουν και αγγίζουν την ψυχή του θεατή, ένα αίσθημα ευχαρίστησης με συνεπαίρνει και γεμίζει το είναι μου. Νοιώθω ικανοποίηση όταν βλέπω ότι αυτό το αίσθημα ευχαρίστησης, ζωγραφίζεται και στα μάτια του θεατή, καθώς επίσης και όταν αντιλαμβάνομαι ότι ο θεατής είναι καλός αποδέκτης των μηνυμάτων αφύπνισης και προβληματισμού που επιθυμώ να περάσω μέσα από τα έργα μου!



Θεωρείτε πως η ζωγραφική έχει όρια;

Οι Τέχνες γενικότερα είναι εκείνες που διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα στον καθένα μας. Μας εφοδιάζουν  με την ανάλογη αισθητική παιδεία, με ευαισθησίες και φαντασία. Μας οδηγούν σε μια πλούσια και ολόπλευρη εμπειρία, και μας εξασφαλίζουν πνευματική χαρά και αισθητική απόλαυση.  Η Τέχνη   μας βοηθά να  ελευθερωθεί η φαντασία μας και να προοδεύσει η ανθρωπότηταΟ κάθε καλλιτέχνης εκφράζει μέσα από το έργο του τις εμπειρίες, τα βιώματα, τους προβληματισμούς του, αλλά και τον τρόπο που βλέπει και ερμηνεύει τον κόσμο γύρω του. Η τέχνη είναι με λίγα λόγια ο φορέας της μετάδοσης ιδεών σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν όρια στη τέχνη και  εκείνοι που προσπαθούν να τα επιβάλουν, δε γνωρίζουν τι είναι Τέχνη και ποιος είναι ο ρόλος της στη σύγχρονη κοινωνία. Τα ελάχιστα όρια που μπορούν να υπάρξουν στην Τέχνη είναι ο σεβασμός δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των ανηλίκων και η αποφυγή ρητορικής μίσους. Μέσα από την τέχνη  τα παιδιά βοηθιούνται στο να αναπτύξουν κινητικές δεξιότητες, αυτοπεποίθηση, γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους, μαθαίνουν να συγκεντρώνονται και να πειθαρχούν. Τα έργα τέχνης είναι το μέσο επικοινωνίας των παιδιών όπως και των καλλιτεχνών με τους ανθρώπους. Η τέχνη δρα και επιδρά στον άνθρωπο, τον διαμορφώνει και «προχωρά», εξελίσσει την ύπαρξη του. Όπως έχει αναφέρει και ο Πάμπλο Πικάσοη τέχνη είναι επιφορτισμένη με μία κοινωνική αποστολή, την πολιτιστική ανάπτυξη του κόσμου. Πως μπορεί, λοιπόν, η τέχνη να συμβάλλει στον πολιτισμό αν είναι ανελεύθερη; Η τέχνη όταν είναι ανελεύθερη αυτοαναιρείται, χάνει κάθε νόημα της. "Η τέχνη δεν έχει σύνορα ούτε όρια, είναι ελευθερία".

Ποια θεωρείτε ως μεγαλύτερη παρακαταθήκη που σας έχει αφήσει η τέχνη της ζωγραφικής;

Η πανδημία και γενικά οι δυσκολίες στην καθημερινότητα μας, επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων. Δεδομένου του φόβου του ιού και των περιοριστικών μέτρων, πολλοί μπορεί να αισθάνονται πιο μοναχικοί, ανήσυχοι και καταθλιπτικοί από το συνηθισμένο. Η ζωγραφική είναι η πιο απλή μορφή τέχνης που σε φέρνει σε επαφή με το παιδί μέσα σου. Έχει άμεσα ηρεμιστική επίδραση, καθώς αποσπά αυτόματα τον εγκέφαλο από τις αγχώδεις σκέψεις, ενώ παράλληλα το παιχνίδι με τα χρώματα βελτιώνει τη διάθεση. Επομένως, είναι και αγχολυτική και αντικαταθλιπτική η επίδραση της ζωγραφικής στον εγκέφαλο. Τέλος, αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης και εκτόνωσης συναισθημάτων, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να εκφραστεί με λόγια. Έχει, λοιπόν, ψυχοθεραπευτική επίδραση. Εκτός από τον μεγάλο αριθμό έργων που μου έχει αφήσει η τέχνη της ζωγραφικής το σημαντικότερο όλων  είναι η ψυχική μου υγεία, η ισορροπία και η αναθεώρηση απόψεων, που έκαναν πιο δύσκολη την καθημερινότητα μου στο παρελθόν.

Πείτε μας λίγα λόγια για το εικαστικό λεύκωμα που ετοιμάσατε. 

Το καλλιτεχνικό μου αυτό δημιούργημα που αποτελεί  το ατομικό μου λεύκωμα με τίτλο: «Αισθαντικότητα Ψυχής», εμπεριέχει πολλά κομμάτια από τον εαυτό μου που εκφράζονται μέσω τον έργων μου. Την χαρά μου, την λύπη μου, τις κρυφές αλλά και εμφανείς επιθυμίες μου.  Αλλά πάνω απ ‘ όλα εμπεριέχει την βαθύτερη επιθυμία μου να εκφραστώ ως άνθρωπος και να αγγίξω και κάποιους άλλους ανθρώπους μέσω των έργων μου. Όλα αυτά τα χρόνια ως εικαστικός  ζωγραφίζω για εμένα αλλά και για τους άλλους. Είναι η καλλιτεχνική απεικόνιση της έκφρασης της  αγάπης, του πόνου, της ανησυχίας, της αγωνίας, της μελαγχολίας, συναισθήματα τα οποία γίνονται όμορφα όταν αναμιχθούν με τα χρώματα της παλέτας μου. Μέσα σε αυτό το  εικαστικό μου ταξίδι θα δείτε χιονισμένα τοπία, την θάλασσα με τις άπειρες αποχρώσεις στην νηνεμία, στην φουρτούνα, στο ηλιοβασίλεμα, βουνά, νεκρή φύση, αφηρημένη τέχνη, γυμνό, γυναικείες φιγούρες, προσωπογραφία..... ζωγραφισμένα με σπάτουλα, πινέλα, αλλά και με τα   δάχτυλα..... η μαγεία της ζωγραφικής!!

Υπάρχουν εικόνες οι οποίες προέκυψαν και από την δουλειά  μου ως γιατρός. Όλες αυτές τις εικόνες ήταν το στοίχημά μου να τις  μεταφέρω στον καμβά και κάποιες από αυτές, θα τις δείτε ξεφυλλίζοντας το εικαστικό μου λεύκωμα. 

Ευελπιστώ το λεύκωμα αυτό που απαρτίζεται από τα πιο αναγνωρίσιμα και αξιόλογα έργα μου, καθώς και το συνολικό καλλιτεχνικό μου έργο, να αγγίξει τις καρδιές και να τις κάνει να πάλλονται όπως την δική μου κατά την διάρκεια που ζωγράφιζα, με την μόνη συντροφιά τα συναισθήματα μου, που απεικονίζονταν και εκφράζονταν μέσω των πινέλων και των χρωμάτων μου, μετατρέποντας αυτό το εκρηκτικό σύνολο σε αυτούς τους πίνακες που εμπεριέχονται στο λεύκωμα καθώς και σε τόσους άλλους. 

Θα υπάρξει κάποια παρουσίασή του στο κοινό;

Σαφώς και θα υπάρξει κάποια παρουσίαση του εικαστικού μου λευκώματος στο κοινό, η οποία θα συνδυαστεί με έκθεση αρκετών έργων μου, στο χώρο του εκδοτικού οίκου Όστρια, μόλις βέβαια οι συνθήκες, λόγω πανδημίας, το επιτρέψουν. Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση. 

Μια ευχή σας για το μέλλον; 

Ευελπιστώ και εύχομαι να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που ζούμε με την πανδημία και να επανέλθουμε στην κανονικότητα, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Όσο για τους καλλιτέχνες, εύχομαι όλα αυτά τα ερεθίσματα που δέχονται, να πυροδοτήσουν την έμπνευσή τους και στο επόμενο διάστημα να παρουσιάσουν στο κοινό  περισσότερα έργα. 

Κυρία Γαλανοπούλου, σας ευχαριστούμε για την όμορφη συζήτηση που κάναμε και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία προσωπική και καλλιτεχνική.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια