Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Στην πλημμυρίδα της ζωής" της Άγκαθα Κρίστι | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


Συγγραφέας: Άγκαθα Κρίστι
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 280
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Τι προκαλεί το έγκλημα; 

Αυτό είναι ένα ερώτημα. Τι ερέθισμα χρειάζεται; Ποια έμφυτη προδιάθεση πρέπει να υπάρχει; Είναι όλοι ικανοί για έγκλημα… για κάποιο έγκλημα; Και τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι που ήταν προστατευμένοι από την πραγματική ζωή στερούνται ξαφνικά αυτή την προστασία; Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο ανθρώπινος χαρακτήρας, ώσπου να έρθει η δοκιμασία. 

Η οικογένεια Κλόαντ δε χρειάστηκε ποτέ να σταθεί στα δικά της πόδια. Αν και καθένας από την οικογένεια είχε τη δική του ή τη δική της ζωή, ένα επάγγελμα, στην πραγματικότητα δεν ξέφυγαν ποτέ από τη σκιά μιας φιλάνθρωπης προστασίας. Ήταν πάντα ελεύθεροι από φόβο. Ζούσαν με ασφάλεια, μια ασφάλεια που ήταν αφύσικη και τεχνική. Ο Γκόρντον Κλόαντ ήταν πάντα εκεί, πίσω τους.

Οι Κλόαντ δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις προσωπικές τους αδυναμίες, μέχρι την ώρα που τους αφαιρέθηκε ξαφνικά η προστασία και αναγκάστηκαν εντελώς απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν τη δυσχέρεια. Ένα και μόνο πράγμα στεκόταν ανάμεσα σε αυτούς και στη συνέχεια της ασφάλειας: η ζωή της Ρόζαλιν Κλόαντ. Όλοι ανεξαιρέτως οι Κλόαντ σκέφτηκαν κάποια στιγμή: Αν πέθαινε η Ρόζαλιν…

Η σκέψη του θανάτου, του θανάτου της, πέρασε από κάθε νου. Πέρασε επίσης και η σκέψη του φόνου. Και, σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, η σκέψη πήγε ακόμα πιο πέρα κι έγινε πράξη…

Λίγο καιρό μετά τον γάμο του με την όμορφη Ρόζαλιν, ο Γκόρντον Κλόαντ βρίσκει τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού βομβαρδισμού στο Λονδίνο, το 1944. Χάνοντας τη ζωή ο Γκόρντον Κλόαντ, που είχε υπό την προστασία του (οικονομική κυρίως) όλη την οικογένεια, αδέλφια, ανίψια κ.λ.π., αφήσε μοναδική κληρονόμο, της μεγάλης του περιουσίας, την Ρόζαλιν Κλόαντ. 

Όταν έχουμε τρεις θανάτους ( ένας φόνος και δύο αυτοκτονίες), αναλαμβάνει ο Ηρακλής Πουαρό να διαλευκάνει τις τρεις υποθέσεις, παρέα με τον αστυνόμο Σπενς.  

Ένα έργο, της Άγκαθα Κρίστι, πολύ σαιξπηρικό, διότι υπάρχουν εδώ όλα τα συναισθήματα, τα ανθρώπινα συναισθήματα, με τα οποία θα ξεφάντωνε ο Σαίξπηρ: οι ζήλιες, τα μίση, οι γρήγορες παθιασμένες ενέργειες και η καιροσκοπία.

Διαβάστε το.

Η Άγκαθα Κρίστι γεννήθηκε στην Αγγλία, στο Τορκί, το 1890. Είναι γνωστή κυρίως για τα αστυνομικά έργα της –εξήντα έξι μυθιστορήματα και δεκατέσσερις συλλογές διηγημάτων–, πολλά από τα οποία έχουν κεντρικό χαρακτήρα τον θρυλικό ντετέκτιβ Πουαρό ή την απαράμιλλη μις Μαρπλ. Έγραψε επίσης δύο αυτοβιογραφικά έργα, αισθηματικά μυθιστορήματα αλλά και θεατρικά, μεταξύ των οποίων το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου, την Ποντικοπαγίδα. 

Η Άγκαθα Κρίστι, που έχει τιμηθεί από τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου με τον τίτλο της Dame για τη συνεισφορά της στη λογοτεχνία, ανήκει στους δημιουργούς που διαμόρφωσαν καταλυτικά την εξέλιξη του αστυνομικού μυθιστορήματος. Παράλληλα, είναι η δημοφιλέστερη συγγραφέας όλων των εποχών, καθώς οι πωλήσεις των έργων της έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα και άλλο ένα δισεκατομμύριο σε μεταφράσεις. Πέθανε το 1976.

Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ  κυκλοφορούν σε νέα μετάφραση όλα τα αστυνομικά έργα της συγγραφέως.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια